You Are Here: Home » Φυλές Σκύλων » Το προφίλ των American Staffordshire Terrier

Το προφίλ των American Staffordshire Terrier

CH SRB,GR Lobotown Adamantio

CH SRB,GR Lobotown Adamantio

Ιστορία

Για αιώνες στην Αγγλία, πραγματοποιούνταν μάχες ανάμεσα σε ταύρους και σκυλιά με το όνομα Βulldog (πολύ μεγάλα, άγρια, ισχυρά).Στις μάχες αυτές με την πάροδο των χρόνων άρχισαν να χρησιμοποιούνται σκύλοι μικρότερου μεγέθους
Στην Αγγλία, υπήρχαν μικρά σκυλιά με εξαιρετική ιδιοσυγκρασία, που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι κάτω από το έδαφος ( ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, ποντίκια), τα οποία ονομάζονταν Terrier. Οι εκτροφείς αυτών των μικρών σκυλιών δεν έδιναν μεγάλη προσοχή στην ομοιογένεια του τύπου, δεν τους ενδιέφερε, αφού αυτά τα μικρά διαβολάκια είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν και να νικούν με δύναμη, πονηριά και ταχύτητα, αντίπαλους συχνά πολύ μεγαλύτερους από αυτά.
Φτάνοντας στα μέσα του 1700 και επειδή αυξάνονταν όλο και περισσότερο οι μάχες μεταξύ σκύλων και αρουραίων, οι εκτροφείς άρχισαν να διασταυρώνουν τα παλιά Bulldog, με διαφορετικά είδη Terrier, προκειμένου να αυξηθεί η ευελιξία και να μειώσουν τον όγκο.

history-amstaff
Έτσι γεννήθηκαν τα πρώτα Bull και Terrier που συνδύαζαν τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων. Τα σκυλιά αυτά, ήταν τολμηρά, άγρια, ισχυρά, δεν είχαν ευαισθησία στον πόνο, ευέλικτα και γρήγορα.
Στην κομητεία του Staffordshire, την πόλη των ανθρακωρύχων, από τα μέσα του 1800 υπήρξε ένα Bull και Terrier πολύ δημοφιλές, ισχυρό, ανίκητο στη μάχη, μετρίου αναστήματος, αλλά γεμάτο φωτιά και αποφασιστικότητα. Έτσι λοιπόν, οι ανθρακωρύχοι άρχισαν την εκτροφή του συγκεκριμένου τύπου.
Η επιλογή του σκύλου για μάχες, δημιούργησε δείγματα εξαιρετικής ιδιοσυγκρασίας, τα οποία όπως θα δούμε θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της φυλής American Staffordshire Terrier.

Εξέλιξη

Από τα μέσα του 1700, ξεκίνησε μια σημαντική ροή της μετανάστευσης από την Αγγλία, Σκωτία και Ιρλανδία, προς την ΝΕΑ ΓΗ (Αμερική). Χιλιάδες έποικοι ταξίδεψαν στην Αμερική, αρκετοί εκ των οποίων πήραν μαζί και τα σκυλιά τους.
Μόλις εγκαταστάθηκαν στο Νέο Κόσμο, μερικοί οπαδοί των κυνομαχιών, άρχισαν να εισάγουν από την Αγγλία, την Σκωτία και την Ιρλανδία, σκυλιά από γραμμές αίματος περισσότερο διάσημες. Το 1850 λοιπόν, εισήχθη στην Αμερική το πρώτο Bull και Terrier από την Ιρλανδία. Αυτά τα σκυλιά διασταυρώθηκαν μεταξύ τους, από εκτροφείς με πάθος ,που δημιούργησαν τις πρώτες αμερικανικές σειρές που προέρχονταν από την εισαγωγή.
Το 1865, ο Mr. Charlie Lloyd γνωστός ως Cockey, έφερε από την Αγγλία το αρσενικό Pilot και το θηλυκό Paddy, ενώ ο Jack Burke αγόρασε από τον William Hines, ο οποίος είχε φέρει από την Αγγλία μια ομάδα πέντε σκύλων, τον Rafferty, ένα δείγμα μόλις 24 κιλά, αλλά που θεωρούνταν ο καλύτερος σκύλος για μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

paddy-pilot

Αυτά τα σκυλιά ήταν εξαίρετοι παλαιστές με ομοιογένεια στον τύπο και έδωσαν μια αποφασιστική στροφή προς την Αμερικάνικη εκτροφή. Υψίστης σημασίας ήταν η ιδιοσυγκρασία, το θάρρος, η αγριότητα, η μεγάλη δύναμη σε σχέση με το μέγεθος, η αναισθησία στον πόνο, η επιμονή και η πονηριά.To 1898 ο C. Z. Bennet δημιούργησε το United Kennel Club (UKC) και κατέγραψε τον Βennets Ring σαν το πρώτο Αmerican Pit Bull Terrier.To 1909 ο (Α.D.B.A) American Dog Breeders Association αναγνώρισε το Α.P.B.T. Και οι δυο αυτοί όμιλοι όπως και η φυλή Αmerican Pit Bull Terrier δεν είναι αναγνωρισμένοι από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI).
Δεν χρησιμοποιήθηκαν όμως όλα τα Pit Bull Terrier σε μάχες, μερικά από αυτά έδειξαν εξαιρετικές ικανότητες στην φύλαξη της οικογένειας, πιστοί υπερασπιστές, πολύτιμοι βοηθοί στο κυνήγι για τα επικίνδυνα και άγρια ζώα, καθώς επίσης ήταν και μια ευχάριστη συντροφιά.
Ήδη από τον περασμένο αιώνα, πολλά από αυτά τα σκυλιά ζούσαν σε απομακρυσμένα αγροκτήματα στην δύση, τα οποία θα γίνουν το μέλλον του “American Staffordshire”.Εκεί φρουρούσαν τα παιδιά και τις γυναίκες, γιατί οι άντρες πήγαιναν για βοσκή, τους υπερασπίζονταν από τα αρπακτικά ζώα (κογιότ, αρκούδα, λύκος) ακόμη και τα φίδια. Συχνά, βοηθούσαν τους κτηνοτρόφους με τον έλεγχο των ζώων που ήταν πιο άγρια.
Πολλοί λάτρεις, άρχισαν να αναπαράγουν αυτά τα σκυλιά όχι για μάχες, αλλά με σκοπό να αναδείξουν τα καλύτερα στοιχεία τους. Μετά από λίγα χρόνια, η αλόγιστη επιθετικότητα μετατράπηκε σε αδάμαστο θάρρος, η ασταμάτητη αγριότητα σε ευφυή αποφασιστικότητα, η τεχνική της μάχης σε ικανότητα να επέμβει όταν θα το χρειάζεται ο άνθρωπος.

CH SRB,MNT Red Gioconda

CH SRB,MNT Red Gioconda

Ο Wilfred T. Brendon, δημιούργησε το STAFFORDSHIRE TERRIER CLUB της Αμερικής και μαζί με μία ομάδα παθιασμένων εκτροφέων με επικεφαλή τον ίδιο το 1936 ζήτησε την αναγνώριση της φυλής με το όνομα STAFFORDSHIRE TERRIER και στις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους το AMERICAN KENNEL CLUB (AKC) αποδέχτηκε το πρότυπο και επίσημα αναγνώρισε την φυλή.
Την 1η Ιουλίου του 1936 άνοιξε το γενεαλογικό βιβλίο και καταγράφηκε τον Αύγουστο το πρώτο δείγμα φυλής που ονομαζόταν Farmer’s Snugles Up, ένα θηλυκό κόκκινο και λευκό, ιδιοκτησίας του Wilfred T. Brendon.
Την 30η Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Shiner Doyle κέρδισε το Northbrook Kenel Club Show,την 1η έκθεση όπου η φυλή παρουσιάστηκε επίσημα.
Από εκείνη τη στιγμή, οι δρόμοι του Staffordshire Terrier και του American Pit Bull Terrier διαχωρίζονται και ενώ ο πρώτος ακολουθεί την μορφολογία, το χαρακτήρα και την χρησιμότητα, ο δεύτερος συνεχίζει την καριέρα του ως μαχητής στις αρένες. Το 1974, ο AKC ζήτησε την αλλαγή του ονόματος από Staffordshire Terrier σε American Staffordshire Terrier, όπως και έγινε.
Το 1985, η FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) αναγνώρισε το American Staffordshire Terrier και στις 9 Ιουλίου του ίδιου έτους κοινοποίησε το πρότυπο της φυλής, υιοθετώντας πρακτικά το πρότυπο του AKC.
Η δημοτικότητα του American Staffordshire Terrier αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, έτσι ώστε να γίνει ο αγαπημένος σύντροφος πολλών ανθρώπων, όπως ηθοποιών, τραγουδιστών, ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας. Ακόμη και ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ήταν παθιασμένος με τα American Staffordshire Terrier γι αυτό και ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την εκτροφή.
Το American Staffordshire Terrier διακρίθηκε επίσης σε ηρωικές επιχειρήσεις και στον πόλεμο. Στον Α’ Παγκόσμιο, απονεμήθηκε στον STUBBY το μετάλλιο της ανδρείας και του αποδόθηκε το αξίωμα του λοχία, διότι έσωσε πάνω από 30 στρατιώτες από βέβαιο θάνατο. Τους προειδοποίησε για μία επίθεση με αέριο και στη συνέχεια συνέλαβε από μόνος του έναν κατάσκοπο του εχθρού.

stubby

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την διαφορά μεταξύ Pitbull και American Staffordshire Terrier που προκαλείται από την σύγχυση των αρχείων και των αναφορών, ακόμα και από κακή πληροφόρηση. Μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα, ότι οι μακρινές ρίζες είναι οι ίδιες, αλλά ήδη από τις αρχές του 1900 έχει αρχίσει να εκτρέφετε ένα Staffordshire όχι για κυνομαχίες, αλλά για την χρησιμότητα και την εργασία.
Το American Staffordshire Terrier κατάφερε να αποκτήσει μια μεγάλη ομοιογένεια τύπου, με ακριβές ύψος και βάρος και επίσης μια μεγάλη ομοιογένεια του χαρακτήρα που απέβαλε την αρχική υπερβολική επιθετικότητα, δίνοντας εγγυήσεις για την ισορροπία και την αξιοπιστία στην συντριπτική πλειοψηφία της φυλής. Έτσι, βλέπουμε καλά εκτροφικά δείγματα από τα προγράμματα αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται από σοβαρούς εκτροφείς.

Για το λόγο αυτό, το American Staffordshire Terrier, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα στην δύναμή του, το θάρρος και την ιδιοσυγκρασία (το ταμπεραμέντο δεν πρέπει να συγχέεται με την επιθετικότητα, ένα στοιχείο που θα πρέπει να εμφανίζεται με σωστό και ισορροπημένο μέτρο), είναι σκύλος έξυπνος και ευχάριστος σύντροφος για την οικογένεια και τα παιδιά.

Χαρακτήρας

Σίγουρα το American Staffordshire Terrier, είναι ο ιδανικός σύντροφος για όλη την οικογένεια, καθώς διαθέτει ισχυρό ένστικτο προστασίας ανθρώπων και πραγμάτων. Σαν σκύλος είναι ανθρωποκεντρικός, τον ενδιαφέρει να περνάει ώρες με το αφεντικό του.

Spartan's Spears Niovi & Spartan's Spears Leondias King of Sparta

Spartan’s Spears Niovi
&
Spartan’s Spears Leondias King of Sparta

Κληρονόμησε από τους προγόνους μαχητές αδάμαστο θάρρος, τεράστια δύναμη σε σχέση με το μέγεθος, είναι πολύ πιστός, τρυφερός και γλυκός απέναντι στην οικογένειά του και ειδικότερα με τα παιδιά. ΠΟΤΕ στην ιστορία του, ένα πραγματικό American Staffordshire Terrier δεν έχει επιτεθεί σε παιδί. ΠΟΤΕ δεν έβλαψε άνθρωπο και ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν στράφηκε εναντίον του αφεντικού του. Θα πρέπει αυτό να τονιστεί, δεδομένης της σύγχυσης και της πλήρους παραπληροφόρησης από εκείνους που ισχυρίζονται πως υπήρξαν αναφορές επιθετικότητας της φυλής. Το AMSTAFF χρειάζεται ένα αφεντικό με ισχυρό χαρακτήρα και συγχρόνως πολύ τρυφερό. Είναι πεισματάρικα και πολλές φορές ξεροκέφαλα. Τους αρέσει πολύ το παιχνίδι και δεν έχουν τάσεις περιπλάνησης. Αγαπούν πολύ το σπίτι τους και θα έδιναν και την ζωή τους για την οικογένειά τους. Τους αρέσει να μένουν μέσα στο σπίτι και γενικά τους αρέσουν οι ανέσεις.
Σαν φυλή είναι κυριαρχική και ποτέ ένα αρσενικό δεν θα πρέπει να μένει χωρίς επιτήρηση με άλλα σκυλιά του ιδίου φύλου. Απαραίτητη για την φυλή θεωρείται η κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία έτσι ώστε το American Staffordshire Terrier μας, να είναι ισορροπημένο, χωρίς φοβίες και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Φροντίδα – Διατροφή – Άσκηση

Η φυλή χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα όσον αφορά τον καλλωπισμό της, ένα απλό καθημερινό βούρτσισμα είναι αρκετό έτσι ώστε να καθαρίσει να γυαλίσει το τρίχωμα και να φύγουν οι νεκρές τρίχες.
Η άσκηση που χρειάζεται ένα AMSTAFF δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική πριν ενηλικιωθεί και πριν ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, διότι θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα πρέπει να αποφεύγονται ολισθηρές επιφάνειες όσο το σκυλάκι μας είναι ακόμα μικρό, σκαλοπάτια και πλακάκια.
Όταν ενηλικιωθεί, θα πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία να εκτονώνεται μέσα από το παιχνίδι. Τα American Staffordshire Terrier διαπρέπουν στο agility, στο Frisby και στο Weight-pulling.
Όσον αφορά στην διατροφή, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντική και παίζει σπουδαίο ρόλο στην σωστή και υγιή ανάπτυξη του ζώου.

Spartan's Spears Leonidas King of Sparta

Spartan’s Spears Leonidas King of Sparta

Υγεία

Η μέση διάρκεια ζωής του American Staffordshire Terrier, κυμαίνεται από 10 έως 13 χρόνια και η πιο σημαντική ασθένεια που παρατηρείται στην φυλή, είναι η νόσος της παρεγκεφαλιδικής αταξίας. Άλλα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σπανιότερα είναι οι αλλεργίες, ο καρκίνος, ο καταρράκτης, η συγγενή καρδιοπάθεια, η ρήξη συνδέσμων, η δυσπλασία ισχίων, κνίδωση, υποθυρεοειδισμός και προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς.

Όπως είπε ένας μεγάλος εκτροφέας

υπάρχουν άνθρωποι που ΑΞΙΖΟΥΝ να έχουν ένα American Staffordshire Terrier και άλλοι που ΟΧΙ.

spartans spears logo

 Από τους: Ιωάννη Γεωργακόπουλο –  Βασιλική Κούτρα, εκτροφείς American Staffordshire Terrier
Επωνυμία εκτροφείου: Spartan’s Spears, Αριθμός καταχώρησης F.C.I.: 001/11
Περιοχή: Πάτρα, Τηλ: 6986 020514 – 6977768328 – 2610936365
Email: info@spartanspearkennel.com, Website: www.spartanspearkennel.com 

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • euxaristo p me voi8ises me ola afta…

 • στελλα

  Μόλις πριν λίγες μέρες πηρα ενα Staffordshire American terrier την ήρα ειναι φοβερή και την λάτρεψα από την πρώτη στιγμη

 • Theo Leiv

  παιδιά έχω αρσενικό blue amstaff κ ψάχνω θηλυκή για ζευγάρωμα.

 • Chris tsamalis

  egw prin apo liges meres phra ena amstaff kai pragmati to agaphsa 8a shstousa kai se allous na paroun ena tetoio skuli giati pragmati 8a to latre4oun!

 • Φίλαθλος 1914

  Έχω ένα pit bull, ενός έτους, της πανέμορφης, Ίρμας μου. Έχει περάσει από βασική εκπαίδευση και δεν την έχω δείρει ΠΟΤΕ. προσπαθώ με εντολές. ΑΛΛΑ: στη βόλτα δίνω μάχη και γιατί τραβάει και γιατί αν δει άλλο σκυλί κάνει σαν παλαβή. ΔΕΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για άλλα σκυλιά ποτέ. Ξαπλώνει μπρούμυτα και περιμένει το άλλο να πλησιάσει. Αν μυριστούν και όλα οκ, παλαβώνει και θέλει να παίξει προφανώς, ανεβαίνοντας πάνω στο άλλο face to face όπως είναι. Είναι δείγμα κυριαρχίας αυτό; Επίσης, δείχνει τώρα τελευταία μία περίεργη φοβία προς τους άγνωστους ανθρώπους ΟΛΩΝ των ειδών (μικρών, μεγάλων κλπ). Χαρακτήρας: πεισματάρα και ξεροκέφαλη. Ανταποκρίνεται σχετικά καλά μόνο μέσα στο σπίτι, εκτός αυτού, είναι άλλο σκυλί. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι το πέρασα στο Λευκό Πύργο κάνοντας κοινωνικοποίηση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Είναι μικρή ακόμη, αλλά εμπιστοσύνη δεν της έχω καμία δυστυχώς.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και οποιαδήποτε απάντηση ευπρόσδεκτη.

  • MethCooker

   Απο τι στιγμη που τραβαει πρεπει να διορθωσεις αυτο..Σημαινει οτι αυτη ειναι ο αρχηγος οποτε οταν δει εχθρο(σκυλι,ανθρωπο) πρεπει να προστατεψει την αγελη της ,δηλαδη εσενα εκεινη την ωρα…
   Ψαξε βιντεο κ βρες πως να περπαταει διπλα σου με χαλαρο λουρι χωρις να τραβαει…Φυσικα αυτο θα το κανεις καπου να εισαστε μονοι σας για αρχη…Οταν φτιαξει αυτη η συμπεριφορα μετα προχωρας στα υπολοιπα..
   Παρε σωστο λουρι για την εκπαιδευση…

   • Φίλαθλος 1914

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Τί λουρί εννοείτε να πάρω;

    • MethCooker

     Θα παρεις απλο λουρι χωρις κολαρο…Γιατι τα κολαρα πανε στο πισω μερος του λαιμου κ εκει το σκυλι ειναι παρα πολυ δυνατο..Ειδικα οταν μιλαμε για πιτμπουλ δεν καταλαβαινει τιποτα…Θα παρεις λοιπον το λουρι κ θα το βαλεις ψηλα πισω απο τα αυτια..Οσο πανω παει στο λαιμο δηλαδη…

     • Φίλαθλος 1914

      Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω τη διαφορά. απλό λουρί χωρίς κολάρο;;;;Όχι τα γνωστά δερμάτινα που τόσα και τόσα έχουμε κόψει;;;;

     • MethCooker

      https://www.youtube.com/watch?v=vjub9dCBiv8 σαν κ αυτο στο βιντεο..

     • Φίλαθλος 1914

      Ευχαριστώ πάρα πολύ , θα το δοκιμάσω ΚΑΙ αυτό.

 • Batman

  Ξερετε αν τα Αμερικανικα αυτα Τεριε βγαζουν σαλια, καταλαβαινετε τι εννοω που τιναζονται και γεμιζουν τον τοπο..?

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top