You Are Here: Home » Φυλές Σκύλων » Το προφίλ του Boston Terrier

Το προφίλ του Boston Terrier

Κομψός , ατρόμητος , πανέξυπνος & “λιγομίλητος “. Σαν σωστός τζέντλεμαν , φοράει συνέχεια σμόκιν, έχει πεντακάθαρο κολάρο και είναι έτοιμος να πεθάνει “ για τα μάτια σου μόνο “. Αν και θεωρείται ο κομψότερος και γοητευτικότερος αυθεντικός Αμερικάνος, δεν είναι παρά ένας JAMES BOND τσέπης. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το Boston Terrier, είναι μικρόσωμη φυλή, που ανήκει στην κατηγορία 9 για την FCI (κατηγορία συντροφιάς ) και ειδικότερα στα μικρά μολοσσοειδή. Το ύψος του είναι γύρω στους 40 πόντους και το βάρος του από 6 – 12 κιλά . Έχει συμπαγές , μυώδες , καλοσχηματισμένο και σωστά δομημένο σώμα , με κοντή ουρά και τρίχωμα . Στρογγυλά σκούρα μάτια και όρθια αυτιά . Τα άκρα του είναι ίσια, μακριά και μυώδη. Το κεφάλι του τετράγωνο, με κοντό, πλατύ, μαύρο ρύγχος. Τα σαγόνια του επίσης τετράγωνα και πλατιά με κοντά και σωστά τοποθετημένα δόντια, που κάποτε , ειδικεύονταν στο να κλειδώνουν . Το χρώμα του είναι black ( μαύρο ), bridle ( τιγρέ ) ανοιχτό ή σκούρο και seal ( μαύρο που κοκκινίζει ελαφρά στον ήλιο ), με λευκά σημάδια . ΠΡΟΣΟΧΗ Επειδή εμφανίζονται κάποιοι, που προωθούν καφέ ή γαλανομάτικα σκυλιά, σαν σπάνια, πρέπει να γνωρίζετε, ότι αυτά είναι εκτός του επίσημου προτύπου. ΙΣΤΟΡΙΑ Η φυλή εμφανίστηκε γύρω στο 1870. Ο Robert C. Huper αγόρασε ένα σκυλί, γνωστό ως Δικαστής Huper, το οποίο πιθανά ήταν κάποια διασταύρωση Bull Terrier ή είχε βάση το Αγγλικό Bulldog και ίσως το λευκό Αγγλικό Terrier. Οι απόγονοί του διασταυρώθηκαν για πολλές γενιές με Γαλλικά Bulldog, βάζοντας τις βάσεις για το σημερινό Boston Terrier. Στην αρχή ζύγιζε 20 κιλά και χρησιμοποιήθηκε σε κυνομαχίες. Το 1889 ήδη η φυλή είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ώστε να δημιουργηθεί το πρώτο club, American Bull Terrier Club. Το όνομα αυτό όμως δεν έτυχε ευρείας αποδοχής κι έτσι φτάσαμε στο καθιερωμένο όνομα με “ νονό “ τον συγγραφέα James Watson. Το 1893 γίνεται η πρώτη αναγνωρισμένη Αμερικάνικη φυλή για την AKC . Τα πρώτα χρόνια τα χρώματα δεν ήτανε απόλυτα καθορισμένα, κάτι που έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν και απέκτησε το σημερινό του πρότυπο.

ΑX DAGBEJ, δύο φορές παγκόσμιος νικητής, το 2009 και το 2012 και Ευρωπαίος πρωταθλητής το 2008!!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Το Boston Terrier είναι ο ιδανικός σύντροφος αφού είναι ευπροσάρμοστο, δραστήριο, ζωηρό, πάντα σε επιφυλακή, ενθουσιώδες, ευδιάθετο, εκδηλωτικό και πιστό . Το μεγαλύτερο όμως προσόν του είναι η ευφυία του . Παρότι ξεκίνησε σαν σκυλί κυνομαχιών σήμερα ουδεμία σχέση έχει με αντίστοιχο χαρακτήρα, αλλά είναι στοργικό, ιδανικό για οικογενειακό σκυλί, αφού αναπτύσσει εξαιρετική σχέση με τα παιδιά, αλλά χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες για άσκηση. Μία μεγάλη ή δύο ημίωρες βόλτες ημερησίως, είναι αρκετές . Παρόλο το μικρό του μέγεθος, υπερασπίζεται όποιους και ότι αγαπάει σθεναρά και με επιτυχία. Αρωγός του το παρελθόν του, το ατρόμητο ταπεραμέντο του αλλά και τα τρομερά του σαγόνια. Καθόλου φωνακλάς και πομπώδης ( όποιος επιθυμεί τέτοιου είδους “ συναγερμούς “ ας στραφεί σε άλλες ράτσες ) αλλά πειστικά ουσιαστικός. Η τεράστια ευφυία του και η έμφυτη αυτοπεποίθησή του το βοηθά να αξιολογεί καταστάσεις. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά το καθιστούν όμως ξεροκέφαλο, αλλά τρομερά εκπαιδεύσιμο, εφόσον η εκπαίδευση, γίνεται με θετικό τρόπο. Αντίθετα, παρόλο ότι αναζητά την ανθρώπινη επαφή και το χάδι, οι αγριότητες και η βία επιδρούν αρνητικά στην ευαίσθητη φύση του. Υπάκουο, δεν θα χαρεί με έντονες παρατηρήσεις, αλλά δεν είναι και το μη μου άπτου μπιμπελό που κάποιοι νομίζουν ή χρειάζονται . Η σχέση του με άλλα ζώα είναι εξαιρετική, όταν γίνει από νεαρή ηλικία, αλλά χρειάζεται κάποια προσοχή για αγριότητες κατά το παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και με άλλα σκυλιά, με τα οποία αποζητά την επαφή, αλλά δεν θα ανεχτεί εκδήλωση επιθετικότητας και θα αντιδράσει. Αν κοινωνικοποιηθεί από νεαρή ηλικία θα πάρει, τόσο στην δικιά μας όσο και στην δικιά του κοινωνία, την θέση που του αρμόζει και θα συμπεριφέρεται ανάλογα.

ΥΓΕΙΑ Τα Boston Terriers παρουσιάζουν κάποιες κληρονομικές παθήσεις όπως “Κληρονομικό Νεανικό Καταρράκτη”, προδιάθεση για “Εξάρθρωση Επιγονατίδας”, ενδέχεται να έχουν “Μειωμένη Ακουστική Ικανότητα” κι έχουν ευαίσθητο “Καρδιοαναπνευστικό”. Για όλα αυτά , ένας υπεύθυνος εκτροφέας , διενεργεί τις κατάλληλες εξετάσεις (DNA , BAER test , Doppler κ.α.) και προληπτικούς ελέγχους , ώστε να αποφύγει ή να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των προβλημάτων ! Επίσης έχουν κάποια δερματολογικά προβλήματα κι ευαίσθητο πεπτικό , αλλά με καλής ποιότητας και προσεχτική διατροφή , ελέγχεται. Η καλή διατροφή μειώνει (αλλά δεν εξαφανίζει) τα αέρια και ο έλεγχος βάρους (έχουν τάση για πάχος), βοηθάει το ευαίσθητο (λιγότερο από τις “συγγενείς” φυλές) αναπνευστικό και κάνει ανεκτό το ροχαλητό τους! Για αυτό άλλωστε και προσέχουμε τις ζεστές μέρες και περιορίζουμε τις βόλτες  στο ελάχιστο δυνατό και μόνο τις δροσερές ώρες. Ενδέχεται να παρουσιάσουν οφθαλμολογικά προβλήματα και γενικά τα μάτια και τα αυτιά θέλουν προσοχή αφού λόγω θέσης είναι αρκετά ευαίσθητα ! Γεννάει, συνήθως με καισαρική, 3 – 4 κουτάβια !

ΦΡΟΝΤΙΔΑ Μικρόσωμο και κοντότριχο, άρα χωρίς ιδιαίτερα εμφανείς απώλειες τριχώματος, χρειάζεται μία φορά την εβδομάδα ελαφρύ βούρτσισμα για τις νεκρές τρίχες, όπως και εβδομαδιαία επιμέλεια των νυχιών του. Mε την επιμέλεια των ματιών, των αυτιών, των νυχιών και γενικά την καθαριότητα να είναι η πιο σημαντική προς αυτό φροντίδα, αν λάβουμε υπόψιν και την χαμηλή ποσότητα, αλλά καλής ποιότητας, τροφή που χρειάζεται, το κάνει μία από τις πιο εύκολες και οικονομικές στην συμβίωση φυλές. 

Yaki-Tori Ebonee for Adorable Gang , το πρώτο Boston Terrier στην Ελλάδα που βγήκε μέσα στα 3 κορυφαία στην κατηγορία του σε European Dog Show

Εν κατακλείδι , ο υπεύθυνος και ενημερωμένος ιδιοκτήτης ενός Boston Terrier, εφόσον προσέξει κατά την διαδικασία απόκτησής του, το σημαντικότερο πρόβλημα που μελλοντικά πιθανόν να αντιμετωπίσει είναι

Ότι θα θέλει κι άλλο

Αφού ελάχιστοι ευτυχισμένοι ιδιοκτήτες Boston Terrier, αρκούνται στο ένα!

Από τον Στυλιανό Καραμήτσο, εκτροφέα Boston Terrier. Όνομα εκτροφείου: Adorable Gang, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 29/2012 Αθήνα, Email: stilianoskaramitsos@yahoo.gr   Τηλ: 6934 51 88 30 Web: www.adorablegang.gr Facebook: Stelios Karamitsos & Adorable Gang 

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top