You Are Here: Home » Επίσημο Πρότυπο Φυλής Bulldog

Επίσημο Πρότυπο Φυλής Bulldog

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε εδώ το προφίλ των Bulldog από την εκτροφέα κ. Σίσσυ Αδραμιτλή.

 

Πρότυπο Φυλής Bulldog της  F.C.I., Ομάδα 2 , No 149

Λειότριχο, ογκώδες, χαμηλού παραστήματος, ευρύ, πανίσχυρο και συμπαγές. Έχει ογκώδες κεφάλι, αρκετά μεγάλο σε αναλογία με το σώμα αλλά όχι τόσο υπερβολικά ώστε να καταστρέφει τη γενική συμμετρία ή να κάνει το σκύλο να φαίνεται παραμορφωμένος ή να παρεμποδίζει την εργονομία του. Πρόσωπο κοντό, ρύγχος φαρδύ, αμβλύ και ανωφερές.
Σώμα κοντό, γεροδεμένο, με μέλη σταθερά, μυώδη και γυμνασμένα. Πίσω σκέλη ψηλά και ισχυρά αλλά κάπως ελαφρύτερα σε σύγκριση με τα βαριά εμπρός μέλη.
Οι θηλυκές δεν είναι τόσο μεγάλες ή τόσο αναπτυγμένες όσο τα αρσενικά.
Χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα. δύναμη και ενεργητικότητα.
Το Μπούλντογκ είναι άγρυπνο, τολμηρό, πιστό ,αξιόπιστο και θαρραλέο. Η άγρια εμφάνιση του κρύβει μια τρυφερή και αφοσιωμένη φύση.

Κεφάλι, Κρανίο, Μάτια, Αυτιά, Στόμα, Λαιμός/Αυχένας

Το κρανίο είναι μεγάλο σε περίμετρο, η οποία γύρω από την περιοχή εμπρός από τα αυτιά πρέπει να είναι ίση με το μήκος του σκύλου στο ακρώμιο. Κοιτώντας το από εμπρός σε ύψος από τη γωνία της κάτω γνάθου ως την οροφή του κρανίου είναι πολύ μεγάλο, φαρδύ και τετράγωνο. Τα μάγουλα είναι στρογγυλά και εκτείνονται πλάγια πέρα από τα μάτια. Όταν το κοιτάμε από πλάγια, το κεφάλι έχει μεγάλο ύψος και είναι κοντό σε μήκος. Έχει μέτωπο επίπεδο με το δέρμα, πάνω και γύρω από το κεφάλι χαλαρό και ζαρωμένο, χωρίς να προεξέχει ή να πέφτει στο πρόσωπο. Το πρόσωπο από την περιοχή εμπρός από τα ζυγωματικά ως τη μύτη είναι κοντό με δέρμα που σχηματίζει πτυχές. Το ρύγχος είναι κοντό, φαρδύ, γυρισμένο προς τα πάνω και πολύ βαθύ από τη γωνία του ματιού ως τη γωνία του στόματος. Μύτη με φαρδιά ρουθούνια, μεγάλη και μαύρη, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι καφέ ή στο χρώμα του συκωτιού ή κόκκινου χρώματος. Η κορυφή της μύτης είναι τοποθετημένη προς τα μέσα με κατεύθυνση προς τα μάτια. Η απόσταση από την εσωτερική γωνία του ματιού ως την άκρη της μύτης δεν υπερβαίνει την απόσταση από την άκρη της μύτης ως την άκρη του κάτω χείλους. Τα χείλη είναι χοντρά, φαρδιά, κρεμαστά και πολύ βαθιά, υπερκαλύπτοντας την κάτω γνάθο στο πλάι, όχι στο εμπρός μέρος, όπου συναντούν το κάτω χείλος και κρύβουν επαρκώς τα δόντια. Σιαγόνες φαρδιές, ογκώδης και τετράγωνες, με την κάτω γνάθο να προεξέχει αρκετά εμπρός από την πάνω και να γυρίζει προς τα πάνω. Όταν το βλέπουμε από εμπρός τα διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου πρέπει να είναι εντελώς συμμετρικά και στις δύο πλευρές του νοητού κεντρικού άξονα. Τα μάτια κοιτώντας τα από μπροστά είναι τοποθετημένα χαμηλά στο κρανίο, αρκετά μακρυά από τα αυτιά. Τα μάτια και το στοπ βρίσκονται σε μια ευθεία, σχηματίζοντας ορθές γωνίες με την κεντρική αξονική εσοχή. Μακρυά μεταξύ τους αλλά οι εξωτερικές τους γωνίες βρίσκονται εντός της περιφέρειας των παρειών. Στρογγυλά σε σχήμα, μετρίου μήκους, ούτε βυθισμένα, ούτε προεξέχοντα, πολύ σκούρου χρώματος, σχεδόν μαύρα, «ασπράδι» δεν φαίνεται όταν κοιτάζουν ίσια μπροστά.
Τα αυτιά είναι ψηλά τοποθετημένα στο κρανίο, είναι μικρά και λεπτά. Έχουν σχήμα τριαντάφυλλου, δηλαδή το αυτί αναδιπλώνει στο μέσον του προς τα πίσω και κάτω, αφήνοντας έτσι μέρος του εσωτερικού του να φαίνεται.
Οι σιαγόνες του είναι φαρδιές και τετράγωνες με έξι μικρά μπροστινά δόντια μεταξύ των κυνοδόντων σε ομαλή σειρά. Οι κυνόδοντες έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τα δόντια είναι μεγάλα και ισχυρά και δεν φαίνονται όταν το στόμα είναι κλειστό. Όταν το κοιτάμε από εμπρός, η κάτω γνάθος βρίσκεται κατευθείαν κάτω από την πάνω και παράλληλα με αυτήν.
Ο λαιμός είναι μετρίου μήκους (πιο κοντός παρά μακρύς), πολύ φαρδύς, βαθύς και ισχυρός. Έχει ωραία αυχενική καμπύλη με δέρμα χαλαρό, παχύ και πτυχωμένο στην περιοχή του λαιμού, που σχηματίζει προγούλι από την κάτω γνάθο ως το στήθος.

Λάθος μορφές πλάτης

Ιδανική πλάτη

Εμπρός Μέλη, Κορμός, Πίσω Πόδια, Ουρά

Ωμοπλάτες φαρδιές, επικλινείς και βαθιές, πανίσχυρες και μυώδεις, δίνουν την εντύπωση ότι είναι πεπλατυσμένες και σφυρηλατημένες πάνω στο σώμα.
Θώρακας ευρύχωρος, κυκλικός και πολύ βαθύς, χαμηλός ανάμεσα στα σκέλη, μεγάλος σε διάμετρο με πλευρά που έχουν καμπύλη. Εμπρός πόδια με ίσια κόκαλα και μεγάλα, κοντύτερα από τα πίσω αλλά όχι σε βαθμό που να χαλούν το μάκρος του κορμού ή να εμποδίζουν την σωστή κίνηση.
Το στήθος του είναι ευρύ και η ράχη κοντή και δυνατή, φαρδιά στους ώμους και σχετικά στενότερη στην οσφύ. Η ράχη πρέπει να σχηματίζει τόξο ( arch back ) και η κοιλιά είναι ανασηκωμένη και όχι χαλαρή. Τα πίσω ποδιά είναι μεγάλα & μυώδη, μακρύτερα αναλογικά από τα εμπρός ενώ τα πέλματα είναι μετρίου μεγέθους και στρογγυλωπά. Τα δάχτυλα είναι σφιχτά και συμπαγή. Η ουρά είναι χαμηλά τοποθετημένη, μετρίου μήκους. Χοντρή στη βάση και λεπταίνει στην άκρη. Δεν πρέπει να φέρεται πάνω από τη ράχη.

Κίνηση

Ιδιαίτερα βαρύς και συγκροτημένος βηματισμός, μοιάζει να περπατά με μικρά γοργά βήματα στην άκρη των δαχτύλων. Τα πίσω πόδια δεν σηκώνονται ψηλά, σαν να περνούν ξυστά από το έδαφος. Τρέχει με τον ένα ώμο πιο εμπρός από τον άλλον.

Τρίχωμα / Χρώμα

Φίνας υφής, κοντό, κλειστό ( σκληρό μόνο λόγω κοντού μήκους ). Μονόχρωμο ή με μαύρα σημεία ( μάσκα ή ρύγχος ). Μόνο αμιγή χρώματα ( που πρέπει να είναι λαμπρά και διαυγή, αμιγή στη χροιά τους ), δηλαδή ραβδωτό, κόκκινο σε διάφορες αποχρώσεις, υπόξανθο, ώχρας, γαιώδες, λευκό και δίχρωμο. Στικτό, μαύρο και μαύρο-πυρόχρωμο πολύ ανεπιθύμητα.

Μέγεθος

Αρσενικά 25 Kg
Θηλυκά 23 Kg

Λάθη

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και να αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον βαθμό της απόκλισης.
Σημείωση: Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε εδώ το προφίλ των Bulldog από την εκτροφέα κ. Σίσσυ Αδραμιτλή.

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top