You Are Here: Home » Φυλές Σκύλων » Το Προφίλ των Cane Corso

Το Προφίλ των Cane Corso

Angelo Diamantino, Κορυφαίο Κάνε Κόρσο στην Ελλάδα το 2011 (βαθμολογία Κ.Ο.Ε.) με πολλές επιτυχίες και στην Ιταλία.

Ο προστάτης – φύλακας της αυλής

Όταν πριν μερικά χρόνια σε συζητήσεις, λέγαμε ότι οι ιδιοκτήτες Κάνε Κόρσο χαρακτηρίζουν τη φυλή “όλα σε ένα” υπονοώντας ότι πρόκειται για σκύλο-φύλακα αλλά και σκύλο-συντροφιάς, και ότι η δημοτικότητα της φυλής αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, βασιζόμασταν κυρίως σε πληροφόρηση που είχαμε.
Με την πάροδο του χρόνου όμως διαπιστώσαμε από την εμπειρία μας, ότι όλα αυτά ισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα οι όποιες αναστολές μας, μήπως αυτά θεωρούνταν υπερβολικά λόγω του πάθους μας για τη φυλή, έχουν παύσει πια να υπάρχουν αφού οι αριθμοί των συμμετοχών στις εκθέσεις μορφολογίας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας αυξάνουν διαρκώς και τα Κάνε Κόρσο εμφανίζονται σταθερά στις φυλές με τις περισσότερες συμμετοχές!
Το γεγονός αυτό δεν αφήνει πλέον περιθώρια αναστολών και αποδεικνύει αναμφισβήτητα ότι με το πέρασμα του χρόνου η φυλή καταξιώνεται όλο και περισσότερο στη συνείδηση των κυνοφίλων.
Η περαιτέρω εξάπλωση του Cane Corso εξαρτάται από το κατά πόσο θα ασχοληθούν με αυτό άτομα σοβαρά και υπεύθυνα, ώστε μελλοντικά να μην επέλθει εκφυλισμός της μορφολογίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, όπως κατά καιρούς έχει συμβεί και με άλλες φυλές, όταν γνώριζαν αυξημένη δημοτικότητα.
Οι Ιταλοί πάντως κυνόφιλοι, με συντονισμένες και άοκνες προσπάθειες, κατάφεραν να διασώσουν τη φυλή και να επέλθει η αναγνώριση της από την Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I. #343) το 1994.
Ανάλογες προσπάθειες παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας για Ελληνικές φυλές και οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να τύχουν της υποστήριξης και επιβράβευσης όλων μας.

Η θρυλική Morgan που έκανε πολλούς Έλληνες να λατρέψουν τη φυλή!

Η ιστορία της φυλής

Τα Κάνε Κόρσο είναι αρχαία αυτόχθονη φυλή χωρίς προσμίξεις. Είναι άμεσος απόγονος του Ρωμαϊκού πολεμικού σκύλου Canis Pugnax, του οποίου αποτελεί τον ελαφρύτερο τύπο. Το Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε λόγω των ιδιαίτερων επιδόσεων του στο κυνήγι άγριων θηραμάτων, όπου διακρίθηκε για τη δύναμη και το θάρρος του, και ακόμη ως προστάτης και οδηγός κοπαδιών, συμπολεμιστής, μονομάχος σε αρένες και βεβαίως ως φύλακας κάθε είδους, με το ταλέντο του σ’ αυτόν τον τομέα να παραμένει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα.
Η άποψη που επικράτησε ως προς την προέλευση του ονόματος του είναι ότι αυτό προέρχεται από τη λατινική λέξη “cohors” που σημαίνει φύλακας-προστάτης.

CH. GR. VITTORIA, κορυφαίο Κάνε Κόρσο στην Ελλάδα για το 2009

Περιγραφή

Το Κάνε Κόρσο είναι ένας σκύλος μεσαίου προς μεγάλο μεγέθους με πολύ καλά αναπτυγμένους μύες και δυναμικής εμφάνιση. Από άποψη φυσιολογίας διαθέτει μια κλασσική αρμονία χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής. Αριστοκρατικός, εκφραστικός, με όμορφα χαρακτηριστικά, προσαρμόζεται εύκολα σε οποιαδήποτε συνθήκη ή κατάσταση, με αποτέλεσμα να ζει ακόμη και σε διαμέρισμα!
Ως κατοικίδιο είναι πολύ καλός και ευγενικός με τα παιδιά και την οικογένεια και δέχεται ξένους όταν παρευρίσκονται και τα αφεντικά του. Το Κάνε Κόρσο έχει μάθει να επικοινωνεί άριστα με τον άνθρωπο, μπορεί να διακρίνει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και αντιδρά μόνο όταν είναι ανάγκη, γεγονός που έχει βοηθήσει τη φυλή να επιζήσει δια μέσου των αιώνων μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις κάθε εποχής.

Ο μέσος όρος ζωής του είναι 10-12 χρόνια και ωριμάζει όταν γίνεται 2 χρονών περίπου. Λόγω του μικρού μήκους το τρίχωμα απαιτεί ελάχιστη περιποίηση. Ακόμη είναι σκύλος που διατηρεί καθαρό το χώρο του και εκπαιδεύεται εύκολα λόγω της υψηλής νοημοσύνης του. Αν μεγαλώσει με άλλα ζώα, ακόμη και με γάτες, τα πάει καλά μαζί τους, αλλά δεν θα κάνει πίσω αν προκληθεί.
Επισημαίνεται η διαφορά χαρακτήρα του αρσενικού από το θηλυκό και σε κάποιον που θέλει να αποκτήσει Cane Corso για πρώτη φορά προτείνεται το θηλυκό, που έχει πιο γλυκό και ήρεμο χαρακτήρα, ωριμάζει πιο γρήγορα και δεν υστερεί σε δυνατότητες φύλαξης από το αρσενικό, που έχει μεγαλύτερο όγκο.

Passione Per Cane Corso Samson

Υγεία 

Τα Κάνε Κόρσο παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας, κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με άλλες ανάλογου όγκου μολοσσοειδείς φυλές.
Σοβαρότερα από αυτά είναι η δυσπλασία ισχίου και αγκώνων, η οστεοαρθρίτιδα, οι διαφόρων ειδών καρδιοπάθειες, η συστροφή στομάχου και η επιληψία.
Λιγότερο σοβαρά είναι διάφορα προβλήματα στα μάτια, όπως π.χ. ο αδένας του λεγόμενου τρίτου βλεφάρου (cherry eye),  στο δέρμα και στην αναπαραγωγή.

Passione Per Cane Corso Barfy, 3o καλύτερο αρσενικό κουτάβι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αυστρίας 2012, 1ο Κάνε Κόρσο και Junior Champion of Greece,

Θέλετε Cane Corso; 

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την απόκτηση ενός Κάνε Κόρσο. Αυτό οφείλεται είτε στην εμφάνιση του, είτε στην χρησιμότητα του.
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να σκεφθεί κάποιος που θέλει ένα σκύλο αυτής της φυλής.
Τα Κάνε Κόρσο είναι σπουδαίοι σκύλοι για όλη την οικογένεια, αλλά χρειάζονται υπεύθυνους και ισορροπημένους ιδιοκτήτες που να μπορούν να επιβληθούν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε ένα ζώο με μοναδικά ψυχικά χαρίσματα και εύκολα εκπαιδεύσιμο.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη σωστή κοινωνικοποίηση, καθόσον τα επίκτητα ψυχικά γνωρίσματα επικρατούν των φυσικών και αποτελούν τον κύριο παράγοντα της ευχάριστης συμβίωσης με ένα Κάνε Κόρσο.

O Angelo Diamantino, 2o Best Male Junior στο Raduno Cane Corso Dell’Anno 2011 (23 συμμετοχές)

Αγοράζοντας ένα Κάνε Κόρσο  

Πριν αποφασίσει κανείς την αγορά ενός Κάνε Κόρσο, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι το κουτάβι που θα πάρει θα είναι ο σύντροφος που ελπίζει ότι θα είναι. Αφιερώστε το χρόνο και βρείτε εκτροφέα που να πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια σας.
Μην βιάζεστε γιατί οι βιαστικές αποφάσεις μπορεί να σας οδηγήσουν σε λάθος επιλογή. Δεχθείτε και κάνετε ερωτήσεις στους εκτροφείς. Από τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν και τις απαντήσεις που δέχεστε, μπορείτε να καταλάβετε αρκετά από αυτά που θέλετε να γνωρίζετε.
Προτιμήστε εκτροφείς είτε χομπίστες, είτε επαγγελματίες, που έχουν να επιδείξουν έργο.
Οι διάφοροι μεταπωλητές, που μόνο σκοπό έχουν το οικονομικό όφελος, έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για άγνοια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυλής και έλλειψη δυνατότητας περαιτέρω επικοινωνίας για την επίλυση αποριών ή προβλημάτων.

Aristo

Επιλογή κουταβιού 

Αφού επιλέξετε τον εκτροφέα, έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξετε κουτάβι, εφόσον σας παρέχεται η δυνατότητα. Το πιο σημαντικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι ο χαρακτήρας. Ο χαρακτήρας ποικίλει ακόμη και σε κουτάβια της ίδιας γέννας.
Αυτοί που επιλέγουν κουτάβι με μόνο κριτήριο το χρώμα, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η επιλογή ενός κουταβιού μπορεί να υπαγορεύεται από τις ανάγκες σας, την οικογενειακή σας κατάσταση και άλλους πιθανόν παράγοντες (γένος, εμπειρία κτλ).
Θέλετε ένα Κάνε Κόρσο εκθεσιακό ή μόνο ένα καλό σύντροφο-φύλακα; Αν και τα εκθεσιακά πλησιάζουν περισσότερο το πρότυπο της φυλής, οι υπεύθυνοι εκτροφείς δίνουν προσοχή σε ένα εξίσου καλό χαρακτήρα.
Ο αγοραστής δεν θα πρέπει να απευθύνεται σε εκτροφέα, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη φυσική ομορφιά σε βάρος της προσωπικότητας του σκύλου. Στην επιλογή σας πρέπει ο εκτροφέας να μπορεί να σας καθοδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου που αγοράζετε, κάτι που αποδεικνύεται από το επίσημο Pedigree.

Passione Per Cane Corso Laval

Μεγαλώνοντας ένα Κάνε Κόρσο

Σαν κουτάβι το Cane Corso δε θα πρέπει να του επιτρέπετε να κάνει άλλο από αυτό που εσείς επιθυμείτε, με ηρεμία και σταθερότητα, π.χ. πήδημα πάνω σας, άγριο παιχνίδι, σκάψιμο κλπ. Είναι καλό να σκέπτεστε ανά πάσα στιγμή ποιος από τους δύο σας είναι πιο έξυπνος.
Είναι άκρως απαραίτητη η κοινωνικοποίηση του και η χωρίς βία εκπαίδευση του στη βασική υπακοή, για να αποφύγετε μεγαλώνοντας προφανή  προβλήματα ελέγχου και συμπεριφοράς.
Το κάνε Κόρσο μεγαλώνει με καταπληκτικό ρυθμό και δε χρειάζεται τεχνητά βοηθήματα (βιταμίνες κτλ) αλλά άριστης ποιότητας τροφή. Το κουτάβι δε θα πρέπει να υπόκειται σε καταπόνηση των αρθρώσεων του και θα πρέπει η άσκηση του να αυξάνει σταδιακά με αργό ρυθμό.
Για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να απευθύνεστε στον εκτροφέα ή σε κατάλληλο εκπαιδευτή. Τα Κάνε Κόρσο είναι εύκολα εκπαιδεύσιμα για διάφορες δραστηριότητες και έχουν εργασιακές ικανότητες. Αν και εσείς έχετε κάποιες ιδιαίτερες δραστηριότητες, μπορείτε να τις απολαύσετε μαζί του αν αφιερώσετε τον κατάλληλο χρόνο, καταβάλλετε την κατάλληλη προσπάθεια και επιλέξετε την κατάλληλη εκπαίδευση για το κουτάβι σας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι εκπρόσωποι αυτής της φυλής αρέσκονται ιδιαίτερα να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια τους, να την ακολουθούν οπουδήποτε και αν πηγαίνει και να αποτελούν ένα ακόμη μέλος αυτής σε κάθε δραστηριότητα της.
Το γεγονός ότι ένα Κάνε Κόρσο προορίζεται να είναι εγκαταλειμμένο και να φυλάει κάποιο εξοχικό ή κάποιο εργοστάσιο όπου η παρουσία του αφεντικού είναι… σπάνια, θα πρέπει να είναι αντικείμενο έρευνας και προσοχής από τους εκτροφείς πριν δοθει.

Ο αξέχαστος Άγγελος Χατζάκης με τον GR CH Passione Per Cane Corso Mao

Χαρακτήρας

Το Κάνε Κόρσο έχει σταθερή και ήρεμη ιδιοσυγκρασία, δεν ενθουσιάζεται εύκολα, αλλά δεν είναι και απαθές. Είναι σκληρό σκυλί, αλλά όχι ακραίο (τρελόσκυλο), με προδιάθεση υποταγής και βαθιά προσκολλημένο στον ιδιοκτήτη του, την οικογένεια του και την περιοχή του. Είναι πάντα σε επιφυλακή και ικανό να αντιδράσει με ταχύτητα σε εξωτερικό κίνδυνο, όταν θεωρεί ότι απαιτείται. Σε σχέση με τα εξωτερικά ερεθίσματα, που τα αντιλαμβάνεται σαν κίνδυνο για την ασφάλεια του, των δικών του και της περιοχής του, η επιθετικότητα του είναι αρκετά μεγάλη. Εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για ο’τι βρίσκεται γύρω του και εξερευνά το περιβάλλον του. Καταβάλλει έντονη προσπάθεια να αποκτήσει σχέση με κάποιον ή να αποκτήσει κάποιο αντικείμενο. Τέλος, διαθέτει πολύ πείσμα και θάρρος όταν αντιμετωπίζει απειλές ή κίνδυνο και υπερασπίζεται – προστατεύει χωρίς να ενδιαφέρεται για τη δική του ασφάλεια. Το καταπληκτικό και ασυνήθιστο είναι ότι είναι εύκολο να ξανατεθεί άμεσα υπό έλεγχο και να επιστρέψει στην αδιάφορη και φυσική συμπεριφορά του.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του χαρακτήρα της φυλής στο επίσημο πρότυπο της F.C.I.: “έξυπνος, δραστήριος, ισορροπημένος, απαράμιλλος φρουρός και σκύλος προστασίας, υπάκουος και στοργικός με τον ιδιοκτήτη, αγαπάει τα παιδιά και την οικογένεια, αν χρειασθεί γίνεται τρομερός και γενναίος προστάτης ανθρώπων, σπιτιού και ιδιοκτησίας και εκπαιδεύεται εύκολα”.

CH. GR. MAO, κορυφαίο Κάνε Κόρσο στην Ελλάδα για το 2010, οι επιτυχίες του στην Ιταλία τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Πηγές – Info

 • Βιβλίο “Il Cane Corso” των Fernando Casolino – Stefano Gandolfi. Εκδόσεις “Mursia”
 • Βιβλίο “Cane Corso Italiano” των Mariano Di Chicco και Umberto Cuomo. Εκδόσεις “Editioni Cinque”
 • Βιβλίο “Cane Corso” Emily Bates. Εκδόσεις “Kennel Club Books”
 • Περιοδικό Τα Σκυλιά μας κι Εμείς (Τεύχη 55, 61)
 • www.canecorsoitaliano.it
 • www.canecorsoitaliano.gr (εκτροφείο Passione Per Cane Corso)
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το επίσημο πρότυπο της φυλής σύμφωνα με την FCI.

Από τον Γιάννη Ξώνα, εκτροφέα Cane Corso.
Όνομα εκτροφείου: Passione Per Cane Corso, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 25/2006
Email: johnksonas@canecorsoitaliano.gr – Τηλ:6974369833

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • MYCCLOVE

  Εχω ενα θηλυκο κανε κορσο 10 μηνων 40 κιλα. ενω ειναι πολυ καλη με εμας την οικογενεια, το μικρο γιο μου και χαλαρη θα ελεγα , τηρει τις βασικες εντολες, εχω αρκετα μεγαλο προβλημα μαζι της στην βολτα , φοβαται ηχους ,και γενικα με τραβαει χωρις να μπορω να την βγαλω βολτα για πολυ ωρα. τωρα τελευταια δυστυχως ξεκιναει φοβους και προς ανθρωπους που μπορει να της μιλησουν η να κανουν βηματα προς εμας . γρυλιζει και παει να ορμησει. δε πιστευω οτι το κανει για να δαγκωσει ειναι καθαρα φοβοσ και ανησυχια αλλα αυοτ με κανει εμενα να ανησυχώ περισσοτερο κσι ετσι να μην την περνω μαζι μου παντου με αποτελεσμα αυτο να κανει κακο στην κοινονικοποιηση της. οταν φοβαται εχω προσπαθησει να της αποσπασω την πρσοχη μεκαποια λιχουδια κτλ αλλα τιποτα. εκει ξεκινανε τα 40 κιλα να πηγαινουν μπροστα …..εχω χρονο τωρα να τη διορθωσω να το ξεπερασει αυτο?? η δε θα γινει ποτε κατι τετοιο?η κτηνιατρος μου ειπε (επειδη της γρυλισε και πηγε να της ορμηξει ) οτι πρεπει να σκεφτω αν θα την κρατησω η οχι .εγω ξερω οτι το σκυλι μου χρειαζεται χρονο μεχρι να χαλαρωσει με καποιον αγνωστο. δε πρεπει να του δινει ο αγνωστοσ σημασια να μη το κοιταει καν , και βεβαια ουτε να λεει αχ τι ωραιο σκυλακι να το χαιδεψω.αλλα δε γινεται να την εχω μαζι μου και να φοβαμαι μη φαι καποιο ανθρωπο. τραυματικη εμπειρια δεν ειχε . εννοω να τη δαγκωσε καποιο σκυλι η κατι να εγινε με ανθρωπους. το μονο που θεωρω οτι εχιε πεηρεασει την κατασταση ειναι το οτι ο γιατρος οταν ηταν κουταβι μου ελεγε να μη τη βγαλω εξω αν δνε εκανε ολα τα εμβολια οποτε και το σκυλι βγηκε βολτα σε κοσμο και στο δρομο οταν ηταν 3,4 με 4 μηνων και το δευτερο ειναι οτι οταν αρχισαμε τις βολτες πεσαμε πανω σε πολλα γαβγισματα και δυστυχως δεν ειχα εγω χρονο πολυ το χειμωνα για βοτλα καθε μερα . ισως δηλαδη να εβγαινε μερα παρα μερα (εχω κηπο οποτε ειναι εξω στον κηπο)
  υπαρχει περιπτωση να ειναι φοβικο απο τη μαμα του εννοω να γεννηθηκε ετσι ?τι μπορω να κανω ? εκπαιδευση κανει απο τοτε που την πηρα σχεδον , πρωτα στο σπιτι σαν κουταβακι με τις βασικες εντολες ,με παιχνιδι με τη μπαλα και μετα με σκυλια εξω και περπατημα. δουλευω πανω το περπατημα αλλα δυστυχως δε τα εχω καταφερει . καποιες μερες παμε καλα καποιες αλλες με τραβαει παρα πολυ

  • Manolis Kerpikis

   αν δεν την θελεις, επικοινωνησε στο 6979560860

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top