You Are Here: Home » Φυλές Σκύλων » Το Προφίλ Των Dobermann

Το Προφίλ Των Dobermann

IDC Sieger Dobergaarden Forever Athos

IDC Sieger Dobergaarden Forever Athos

Η ιστορία

Στα τέλη του 19ου αιώνα στην Απόλντα της Θουριγκίας, ένας Γερμανός φοροεισπράκτορας και νυχτοφύλακας ο Karl Friedrich Louis Dobermann, έχοντας λόγω επαγγέλματος την ανάγκη για ένα δυνατό, έξυπνο, θαρραλέο και με έντονο ένστικτο προστασίας σκύλο, διασταύρωσε σκύλους φυλών της ευρύτερης περιοχής του ακόμα και ημίαιμων για να φτάσει στο επιθυμητό για εκείνον αποτέλεσμα.
Ο K.F.L.Dobermann εξέτρεφε χωρίς να τηρεί ακριβή αρχεία που θα μας βοηθούσαν να είμαστε σίγουροι για το είδος των σκύλων που αρχικά χρησιμοποίησε και η χρήση ημίαιμων σκύλων στην εκτροφή του αφήνει πολλά περιθώρια εικασιών.

Το βέβαιον είναι ότι αυτοί, οι πρώτοι μαύροι-πύρινοι σκύλοι εκτροφής του K.F.L.Dobermann, χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα και άμεσα λόγω των πολλαπλών τους ικανοτήτων στην φύλαξη, στο κυνήγι, στην σωματοφυλακή, ακόμα και σε ποιμενικές εργασίες.

Otto Goeller

Ο επίσης Γερμανός Otto Goeller, ήταν εκείνος που αγάπησε την νέα αυτή φυλή μέσα απο την γνωριμία του με τον K.F.L.Dobermann,
την οργάνωσε και την εξέλιξε.

erbgrafzingovthuringen

 

Ο Otto Goeller επέμεινε στην επίσημη αναγνώριση του “Dobermann Pinscher” το 1900 από τον Γερμανικό Κυνολογικό Όμιλο και ήταν ο ιδρυτής του Dobermann Pinscher Club Apolda που αργότερα έμελλε να γίνει ο επίσημος Όμιλος φυλής στην Γερμανία, μετονομαζόμενο σε National Dobermann Pinscher Club of Germany.

Greif

Ο μύθος

Κατά καιρούς η φυλή ταλαιπωρήθηκε από διάφορους μύθους, προερχόμενους συχνά από άγνοια, άλλοτε από κακεντρέχεια ανταγωνιστών, αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογράφος και τα ΜΜΕ παρουσίασαν τα dobermanns.
Εκμεταλλευόμενοι την εντυπωσιακή του εμφάνιση, την διαρκή του επαγρύπνηση και το διαπεραστικό του βλέμμα που ανιχνεύει συνεχώς την πρόθεση του κάθε “ξένου”, παρουσίασαν ένα σκύλο τρομακτικό, μόνιμα επιθετικό, σχεδόν “διαβολικό”.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η φήμη, που κακοπροαίρετα διέδιδαν οι ανταγωνιστές της φυλής που έβλεπαν την δημοφιλία των δικών τους σκύλων να πέφτει έναντι του dobermann που αποκτούσε όλο και περισσότερους οπαδούς, ότι δήθεν τρελαίνονται, επιτίθενται στους ιδιοκτήτες τους, δεν κάνουν για οικογενειακά σκυλιά γιατί αναγνωρίζουν μόνο ένα αφεντικό κλπ.

the_doberman_gang_video

Η αλήθεια

Όμως ο χρόνος και η πορεία του dobermann ήρθαν να διαψεύσουν όλους αυτούς που θέλησαν κατά καιρούς να μειώσουν το μεγαλείο και την αξία αυτής της τόσο ξεχωριστής φυλής.
Τα dobermanns έγιναν επιτυχημένοι αστυνομικοί, άριστοι στρατιώτες και ακούραστοι σύντροφοι στον πόλεμο (αξίζει να πούμε ότι ποτέ μονάδα στην οποία “υπηρετούσε” dobermann δεν έπεσε σε ενέδρα), οδηγοί τυφλών, διασώστες ,αγαπημένα μέλη και προστάτες της οικογένειας, σύντροφοι και άγρυπνοι φύλακες των παιδιών μας.

wdtraining72USMC_Devil_Dogs_Doberman_Pinschers_Training_1943_Photo
Το dobermann δεν βρέθηκε ποτέ στις λίστες των φυλών που προβαίνουν σε μοιραίες επιθέσεις σε ανθρώπους, θα το βρείτε όμως στις υψηλότερες θέσεις της λίστας με τους καλύτερους σκύλους προστασίας.

Doberman_Service_DogR1
Μόνο όταν γνωρίσεις ένα Ντόμπερμαν από κοντά, έχεις την ευκαιρία να εκτιμήσεις την ευφυΐα του (αποκαλείται συχνά “ο σκύλος με το ανθρώπινο μυαλό”) , την αφοσίωση του, την πρόσχαρη και παιχνιδιάρικη φύση του, την ευκολία στην επικοινωνία μαζί του και στην εκμάθηση εντολών, αλλά και την σταθερότητα στον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του.

Είναι ο ίδιος σκύλος, που την μια στιγμή κυλιέται κάτω με τα παιδιά και παίζει μπάλα μαζί τους και ένα λεπτό αργότερα δείχνει απειλητικά τα δόντια του στον εν δυνάμει εισβολέα, για να ξαναεπιστρέψει χαρούμενος στο παιχνίδι αφού διασφάλισε την προστασία της οικογένειας του.
Είναι ο ίδιος σκύλος που χουζουρεύει στον καναπέ μαζί σας το βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί κατακτά τις υψηλότερες διακρίσεις στον τομέα της εργασίας .

BellaDobermanPinscher
Αυτό είναι στην πραγματικότητα το dobermann αρκεί…

Η επιλογή

…να επιλέξουμε σωστά!!!
Το κουταβάκι που πουλιέται στην βιτρίνα του πετ-σοπ ή στις μικρές αγγελίες δεν είναι πάντα dobermann, επειδή σας μοιάζει σαν ντόμπερμαν, και όταν θα το διαπιστώσετε… θα είναι μάλλον αργά. Λόγω του δημοφιλούς της φυλής, η ανεξέλεγκτη εκτροφή είναι ένα γεγονός με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και στον χαρακτήρα τους.
Η πλέον ενδεικνυόμενη πηγή απόκτησης ενός κουταβιού είναι ένας αξιόπιστος εκτροφέας, του οποίου οι γεννήτορες είναι ελεγμένοι σε χαρακτήρα, υγεία αλλά και μορφολογία. Αυτός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς κουτάβι και θα είναι δίπλα σας για να το μεγαλώσετε σωστά.
Ίσως στο μέλλον, αν οι απαιτήσεις σας είναι τέτοιες , να χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου επαγγελματία εκπαιδευτή αλλά αν δεν υπάρχει η σωστή βάση χαρακτήρα και υγείας δεν θα μπορέσει ακόμα και ο καλύτερος εκπαιδευτής να σας βοηθήσει.

IDC Sieger Pride of Russia Kaspij

IDC Sieger Pride of Russia Kaspij

Η υγεία

Τα dobermanns όπως και πολλές άλλες μεγαλόσωμες φυλές, υποφέρουν συχνά από κληρονομική δυσπλασία των ισχίων, η οποία είναι καθοριστική για την ποιότητα της ζωής τους αλλά και για τον χαρακτήρα τους.
Ένας σκύλος που πονάει διαρκώς γίνεται δύστροπος, αντικοινωνικός, νωθρός και δεν έχει την απαραίτητη θέληση για φύλαξη, μιας και το κάθε του βήμα τον κάνει να υποφέρει.
Ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα είναι οι διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, που προκαλούν δερματικά προβλήματα, ανορεξία ή βουλιμία , καχεξία ή παχυσαρκία, νευρική, ληθαργική ή φοβική συμπεριφορά.
Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια επίσης είναι μια μάστιγα της φυλής, η οποία μέσω των προσπαθειών των συνετών εκτροφέων, των σύγχρονων μέσων που μας προσφέρει η επιστήμη, αλλά και της μεγάλης προσπάθειας του Διεθνούς Ομίλου Ντόμπερμαν (IDC) να ελεγχθούν οι σημαντικότεροι και ευρύτερα χρησιμοποιούμενοι στην αναπαραγωγή σκύλοι, τείνει να μειωθεί.
Τέλος ,το σύνδρομο Wobbler (αυχενική σπονδυλική αστάθεια) αλλά και το σύνδρομο v. Willebrand (διαταραχή της πήξης του αίματος), είναι αρκετά σοβαρά κληρονομικά προβλήματα , με μοιραία αποτελέσματα κάποιες φορές!

Erebus Prince Janus Jeus

Erebus Prince Janus Jeus

Ο χαρακτήρας

Δυναμικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, είναι πάντα έτοιμος για δράση και μαζί του δεν θα βαρεθείτε ποτέ.
Έχει πολύ καλή αντίληψη των όσων συμβαίνουν γυρω του, διαβάζει την γλώσσα του σώματος σας και τον τόνο της φωνή σας με μία αξιοσημείωτη ευκολία που εντυπωσιάζει.
Για αυτό ξέρει, αν αυτό που του λέτε το εννοείτε ή αν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Αν έχετε αφήσει τέτοια περιθώρια θα τα εκμεταλλευτεί, για να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που του ζητάτε, εσείς να του το ξαναπείτε κ.ο.κ. και έτσι να κερδίσει την αποκλειστική σας προσοχή για λίγη ώρα, σαν ένα μικρό παιδί που του αρέσει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος!
Μην περιμένετε οτι θα υπακούσει αν δεν σας σέβεται. Το dobermann συνεργάζεται, δεν υπακούει.

dob-training
Αν κερδίσετε τον σεβασμό του τότε θα έχετε ένα εξαιρετικό συνεργάτη ,πρόθυμο να εκτελέσει κάθε τι που θα του ζητηθεί.  Αν όχι , το μεγαλύτερο λάθος σας θα είναι να χρησιμοποιήσετε βία η φωνές.
Η ισχυρή του προσωπικότητα δεν επιδέχεται τέτοιους χειρισμούς , ούτε απο τούς ιδιοκτήτες ούτε και από εκπαιδευτές. Αν προσπαθήσετε να το εξαναγκάσετε ,θα αντιμετωπίσετε το πείσμα του και αυτό… δεν το θέλετε.  Η θετική εκπαίδευση, η ανταμοιβή της καλής συμπεριφοράς και η ήρεμη και σταθερή επίπληξη της κακής , είναι που θα σας βγάλουν νικητές και θα σας χαρίσουν ένα μοναδικό σύντροφο.

Συμπερασματικά λοιπόν το να αποκτήσουμε το κουτάβι μας απο σοβαρό εκτροφέα είναι μονόδρομος, γιά να
ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες το ζώο μας να έχει προβλήματα χαρακτήρα ή υγείας!

Μεγαλώνοντας ένα dobermann

Όσο σημαντικό είναι να αποκτήσετε ένα ποιοτικό κουτάβι dobermann από ένα καλό εκτροφείο , άλλο τόσο σημαντικό είναι και να το μεγαλώσετε σωστά , ώστε να αποφύγετε επίκτητα προβλήματα.
Προσέξτε τα ολισθηρά πατώματα και τις σκάλες τον πρώτο χρόνο της ζωής τους , γιά να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα ισχία. Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση πριν ολοκληρώσει την ανάπτυξη του, προβλήματα στις αρθρώσεις ακόμα και μεγαλοκαρδία παρουσιάζονται σε σκύλους που ασκήθηκαν υπερβολικά από πρώιμη ηλικία.

Κουτάβι Dobermman

Κουτάβι Dobermman

Καλή διατροφή με υψηλής ποιότητας τροφή, για σωστή ανάπτυξη και υγιές τρίχωμα.
Αποφυγή συχνής αλλαγής τροφης, λόγω γαστρεντερικής ευαισθησίας, λάθος που συχνά κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις κατά καιρούς “ανορεξίες” των νεαρών dobermanns.
Κοινωνικοποιήστε τα από πολύ νωρίς, γνωρίστε τους τον έξω κόσμο και πολύ σύντομα θα δείτε οτι θα συμπεριφέρονται άριστα όπου κι αν βρίσκονται και θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι!
Το dobermann είναι εξαιρετικά ανθρωποκεντρικός σκύλος, φτιάχτηκε για να ζεί δίπλα στον άνθρωπο, μέσα στο σπίτι του και όχι στήν αυλή του ή στην ταράτσα του. Θα είναι δυστυχισμένο σε 20 στρέμματα κήπου μόνο του, αλλά θα είναι πανευτυχές σε μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικών, αρκεί να είναι μαζί σας και εφ’ όσον ασκείται καθημερινά.
Δεν είναι φύλακας χώρου, είναι σωματοφύλακας και από εκεί πηγάζει η ανάγκη του να βρίσκεται συνέχεια δίπλα σας.
Αν λοιπόν χρειάζεστε ένα σκύλο για να φυλάει την αυλή, μην το επιλέξετε.

erebus-prince-cosmos-corsaro
Επιλέξτε το μόνο αν έχετε χώρο στο σπίτι σας και στην ζωή σας για ένα υπερήφανο, πανέξυπνο πλάσμα, πολύ συναισθηματικό, με διαρκή ανάγκη για επαφή μαζί σας και θέλετε να του διαθέτετε καθημερινά χρόνο για άσκηση, παιχνίδι και επικοινωνία.
Αυτά τα οποία θα σας ανταποδώσει είναι εκείνα που έκαναν όσους απέκτησαν μία φορά στην ζωή τους dobermann, να μην αλλάξουν ποτέ φυλή!!!

Ch.Erebus Prince Cosmo Corsaro &           Ch. Erebus Princess Enola Gay

Ch.Erebus Prince Cosmo Corsaro & Ch. Erebus Princess Enola Gay

Στην Ελλάδα η φυλή των dobermanns εκπροσωπείται επίσημα από τον Όμιλο Κυνοφίλων Ντόμπερμαν Ελλάδος (Ο.Κ.Ν.Ε.) www.dobermannclub.gr

 Από την: Γωγώ Αλαχούζου, Εκτροφέας ντόμπερμαν, Αντιπρόεδρος Ο.Κ.Ν.Ε.
Επωνυμία εκτροφείου: Erebus Dobermann,  Αριθμός καταχώρησης F.C.I.: 029/08
Περιοχή: Σπάτα Αττικής, Τηλ: 6942 22 70 10
Email: erebusdobermanns@yahoo.gr , Website: www.erebusdobermanns.com

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • pws mporw na agorasw h na mou xarisoun ena ntoperman ygeies apo pollu mikrh hlikeia giati exw mathei oti einai poll gluka sthn mikrh hlikia kai oxi me kommena autia kai oura ??

  • Επικοινωνήστε με τον Κ.Ο.Ε. 210 8145165 να σας ενημερώσει για τους εκτροφείς και τις γέννες που έχουν δηλωθεί και στη συνέχεια επικοινωνήστε με τους εκτροφείς για τα περαιτέρω!

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top