You Are Here: Home » Φυλές Σκύλων » Το Προφίλ των Dogo Argentino

Το Προφίλ των Dogo Argentino

Tano del Litoral –παγκόσμιος πρωταθλητής 2012 (Photo:

Tano del Litoral –παγκόσμιος πρωταθλητής 2012 (Photo: All. del Picadero)

Το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη φυλή σκύλων της Αργεντινής και δημιουργήθηκε για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων από τον διακεκριμένο γιατρό Dr. Antonio Nores Martinez. Το αποτέλεσμα είναι ένας σχετικά μεγαλόσωμος – μυώδης σκύλος, λευκού χρώματος, ο οποίος δίνει μια γενικότερη εικόνα συμπαγούς δύναμης και διαθέτει επίμονο αλλά εξωστρεφή ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, έντονη κοινωνικότητα και αστείρευτη αγάπη για την οικογένειά του. Πέρα όμως από την επιβλητική εμφάνισή του και το βαθύ – μπάσο γάβγισμα του, το Ντόγκο είναι ένας σκύλος που του αρέσει να περνάει όλη την μέρα του δίπλα και πάνω σε κάποιο μέλος της οικογένειας και να απολαμβάνει το χάδι. Χρειάζεται την συνεχή φυσική επαφή τόσο έντονα που προτιμά να κάθεται πάνω στην αγκαλιά ή να ακουμπάει το κεφάλι του πάνω στα γόνατα παρά να είναι ξαπλωμένο δίπλα στα πόδια του αφεντικού του. Το Dogo Argentino είναι ένας καταπληκτικός οικογενειακός σύντροφος, αρκεί οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πως ο σκύλος τους χρειάζεται έντονη σωματική άσκηση και συνεχή εκτόνωση. Πρόκειται για έναν σκύλο που είναι ήσυχος μέσα στο σπίτι και πολύ κινητικός και ενεργητικός όταν βρίσκεται στην βόλτα. Του αρέσει να παίζει με τα μέλη της οικογένειας, αλλά οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν πως πρόκειται για έναν επίμονο και ιδιαίτερα ευφυή σκύλο με πολύ μεγάλα αποθέματα ενέργειας και πολύ μεγάλη εκρηκτικότητα που θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή κατά της οικογένειας.

 

Amanda de la Bruja Buena πρωταθλήτρια νέων σε ηλικία 11 μηνών

Amanda de la Bruja Buena πρωταθλήτρια νέων σε ηλικία 11 μηνών

Σύντομη περιγραφή της φυλής

Μεγαλόσωμος λευκός, μεσόμορφος σκύλος που χρησιμοποιείται σαν κυνηγός μεγάλων θηραμάτων. Δεν πρέπει να είναι βαρύς και δυσκίνητος, ούτε πολύ κομψός αλλά αθλητικός και η γενικότερη εικόνα του πρέπει να δείχνει σκύλο δυνατό. Δεν γαβγίζει συχνά, αλλά όταν το κάνει παράγει έναν επιβλητικό, βαθύ και κοφτό ήχο. Το κεφάλι του χαρακτηρίζεται από έντονα ζυγωματικά και δυνατούς μασητήρες μυς, ενώ το κρανίο και το ρύγχος έχουν ίδιο μήκος.
Επιτρέπεται η παρουσία ενός μαύρου, ραβδωτού ή σκούρου καστανού μπαλώματος στην περιοχή του κρανίου και μέχρι το ύψος των αυτιών. Τα δόντια είναι μεγάλα και οι γνάθοι συγκλίνουν σε σχήμα ψαλιδιού ή λαβίδας. Ο λαιμός είναι σχετικά μακρύς και κωνικός και καταλήγει σε δυνατούς ώμους. Ο κορμός του είναι δυνατός και λίγο μακρύτερος απ’ ότι το ύψος στο ακρώμιο, ενώ χαρακτηρίζεται από βαθύ και φαρδύ θώρακα.
Το Ντόγκο κινείται αθόρυβα καλύπτοντας με μεγάλο διασκελισμό πολύ έδαφος και καλπάζει με εντυπωσιακό τρόπο θυμίζοντας περισσότερο αιλουροειδές παρά σκύλο.
Ύψος στο ακρώμιο
Αρσενικά: 60-68 εκ.
Θηλυκά: 60-65 εκ.
Βάρος: 40–45 kg

Bucanero de Riga – υποδειγματικό κεφάλι Ντόγκο

Bucanero de Riga – υποδειγματικό κεφάλι Ντόγκο

Ιστορία της φυλής

Το 1928 στην επαρχεία Cordoba της Αργεντινής το κυνήγι αγριόχοιρων και πούμα ήταν μια πολύ δημοφιλής ενασχόληση της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Ο νεαρός τότε φοιτητής ιατρικής Antonio Nores Martinez διακρίνοντας την επιμονή και την έντονη μαχητικότητα των σκύλων Viejo Perro Pelea Cordobes (Παλαιός Κυνομάχος της Κόρδοβα – ένας σκύλος Bull και Terrier που σήμερα έχει εξαφανιστεί), θέλησε να φτιάξει το απόλυτο κυνηγόσκυλο μεγάλου θηράματος. Το Viejo Perro Pelea Cordobes ήταν ένας ατρόμητος σκύλος που αδιαμφισβήτητα θα έκανε για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, αλλά λόγω της πολύ έντονης μαχητικότητας του δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί για αυτόν τον σκοπό με άλλα σκυλιά. Το κυνήγι του αγριόχοιρου και του πούμα στην Αργεντινή αποτελούσε μια παράδοση πολλών χρόνων και οι κυνηγοί της Αργεντινής θανάτωναν το θήραμα με λόγχη ή μαχαίρι και σπάνια χρησιμοποιούσαν πυροβόλο όπλο. Έτσι ο Antonio Nores Martinez είχε στο νου του έναν σκύλο που θα μπορούσε να εντοπίσει το θήραμα με την καλή όσφρηση του, να το καταδιώξει αθόρυβα με επιμονή και ταχύτητα για αρκετή απόσταση και να έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας για να το συλλάβει και να το κρατήσει μέχρι να μπορέσει να πλησιάσει ο κυνηγός και να το θανατώσει. Ο Antonio Nores Martinez ήθελε λοιπόν έναν σκύλο με τις μαχητικές αρετές του Viejo Perro Pelea Cordobes ο οποίος όμως θα μπορούσε να συνεργαστεί άψογα τόσο με άλλα σκυλιά όσο και με τους ανθρώπους και θα έφτανε χωρίς δεύτερη σκέψη στην αυτοθυσία για την οικογένειά του.
Ο Martinez σχεδίασε το 1928 μια συνταγή η οποία στις λεπτομέρειές της θα παρέμενε μέχρι σήμερα μυστική, αλλά και το πρώτο ουσιαστικό πρότυπο της φυλής. Με βάση αυτό το πρότυπο και την στήριξη του μικρότερου αδελφού του Agustin, αλλά και του πατέρα του χρησιμοποίησε 10 σκυλιά Viejo Perro Pelea Cordobes για να τα διασταυρώσει με Πόιντερ ευελπιστώντας πως ο νέος σκύλος θα αποκτούσε την ιδιαίτερη όσφρηση του αγγλικού δείκτη που θα φαινόταν χρήσιμη στο μέλλον για τον εντοπισμό των πούμα που κρύβονταν στα δέντρα. Το ατρόμητο Μπουλτέριερ χρησιμοποιήθηκε για τα δυνατά σαγόνια του και την έντονη μαχητικότητά του και ο αρλεκίνος Γερμανικός Μολοσσός θα πρόσθετε σωματική δύναμη και λευκό χρώμα – χρήσιμο για να εντοπίζεται ο σκύλος από μακρινή απόσταση στις αχανείς Πάμπας της Αργεντινής. Δύναμη στους σιαγόνες θα πρόσθεταν επίσης το Ντογκ ντε Μπορντώ και το Μπούλντογκ, ενώ ο Ιρλανδικός Λυκοθήρας θα χάριζε την ταχύτητα, την αντοχή και την μοναδική ικανότητα καταδίωξης του θηράματος. Το Ισπανικό Μαστίφ θα ενίσχυε την σωματική δύναμη του σκύλου και θα παρείχε αντοχή στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες που θα εμφανίζονταν στα διαφορετικά υψομετρικά των κυνηγότοπων. Το Μπόξερ επελέγη για την απαράμιλλη και χωρίς όρους αφοσίωσή του, ενώ ο Σκύλος των Πυρηναίων θα ερχόταν για να ενισχύσει τον μανδύα αλλά και να σταθεροποιήσει το λευκό χρώμα. Μετά από αμέτρητες διασταυρώσεις – ο γιατρός πλέον – Dr. Antonio Nores Martinez κατάφερε το 1947 να παρουσιάσει μέσα από το κυνηγετικό περιοδικό “Diana”, αλλά και μέσα από μια εντυπωσιακή κυνηγετική συνάντηση έναν λευκό σκύλο που συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που θα τον έκαναν να ξεχωρίζει σε αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο.

Ο Dr. Antonio Nores Martinez κατά την διάρκεια κυνηγιού

Ο Dr. Antonio Nores Martinez κατά την διάρκεια κυνηγιού

Ο Dr. Antonio Nores Martinez ωστόσο δολοφονήθηκε το 1956 και το έργο του συνεχίστηκε από τον αδελφό του Agustin ο οποίος ήταν πλέον διακεκριμένος δικαστικός και διπλωματικός ακόλουθος. Ο Agustin μοίρασε τις διάφορες οικογένειες σε φίλους κυνηγούς και εκτροφείς κι επέβλεπε την πορεία της εξέλιξης δίνοντας σαφείς οδηγίες για την χρήση των γεννητόρων, ενώ ταυτόχρονα τα σκυλιά δοκιμάζονταν σε πραγματικές συνθήκες κυνηγιού. Ταυτόχρονα θα είχε την ευκαιρία να κάνει την φυλή γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου.
Στις 20 Μαρτίου του 1964 η Κυνολογική Ομοσπονδία της Αργεντινής (FCA) αναγνώρισε την φυλή σαν επίσημη και την κατέταξε στη τότε ομάδα των κυνηγόσκυλων, ενώ δύο μήνες αργότερα η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το Υπουργείο Γεωργίας της Αργεντινής.
Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε την φυλή στην συνεδρίασή της στις 31 Ιουλίου του 1973 και την κατέταξε στην ομάδα V σαν “κυνηγόσκυλο μεγάλων θηραμάτων”. Με την ανακατάταξη των ομάδων από την FCI το 1988 “βάσει των ανατομικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών των σκύλων” η φυλή κατατάχτηκε στα μολοσσοειδή της ομάδας ΙΙ, κίνηση που ακόμα και σήμερα σηκώνει πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους λάτρεις της φυλής.
Το πρότυπο της φυλής αναθεωρήθηκε το 1999 και το 2012.

Ο Agustin Nores Martinez με αγέλη σκύλων μετά από κυνήγι

Ο Agustin Nores Martinez με αγέλη σκύλων μετά από κυνήγι

Συμπεριφορά, χαρακτήρας κι εκπαίδευση

Το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι ένας πολύ αφοσιωμένος και τρυφερός σκύλος που θα θυσιαστεί εύκολα για την οικογένειά του. Είναι γλυκός, ευγενικός και ευδιάθετος. Σκύλος με πολύ υψηλό δείκτη ευφυΐας, είναι εκπαιδεύσιμος, αλλά ταυτόχρονα και ξεροκέφαλος έχοντας απόλυτη επίγνωση της δύναμής του. Το Ντόγκο θέλει πάντα να του γίνεται κατανοητός ο λόγος για τον οποίον πρέπει να εκτελέσει μια εντολή, γι αυτό και δεν θα πρέπει να πιέζεται ούτε να ασκείται κάποια μορφή βίας πάνω του. Τα όριά του πρέπει να είναι καθορισμένα και πρέπει να του γίνει από νωρίς ξεκάθαρο τι επιτρέπεται και τι όχι. Ενήλικα αρσενικά μπορούν να εμφανίσουν μια μικρή επιθετικότητα προς το ίδιο φύλο, αλλά κατά γενικό κανόνα το Ντόγκο δεν επιδιώκει καβγά. Είναι σκύλος με έντονο το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, ένα αίσθημα που δεν θα πρέπει να εντείνεται τεχνητά. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες πως το Ντόγκο δεν είναι σκύλος ο οποίος θα μεγαλώσει απομονωμένος σε ένα κτήμα ή μέσα σε κλούβα.
Όλα τα παραπάνω κάνουν το Dogo Argentino κατάλληλο μόνο για ιδιοκτήτες που γνωρίζουν πώς να τηρούν όλες τις ομαλές ισορροπίες και μπορούν να εκπέμπουν ηγεσία και εμπιστοσύνη μέσα από μια ήρεμη και σταθερή καθημερινότητα. Με τον κατάλληλο ιδιοκτήτη το Ντόγκο θα είναι κοινωνικό και εύθυμο με όλους τους ανθρώπους, ακόμα και με σκύλους του ίδιου φύλου.
Το Ντόγκο Αρτζεντίνο θα πρέπει να κοινωνικοποιείται από νωρίς και είναι αναγκαία η εκπαίδευση του σκύλου στις βασικές εντολές. Ανταποκρίνεται άμεσα σε ανταμοιβή, αλλά η εκπαίδευσή του δεν θα πρέπει να γίνεται με την άσκηση έντονης σωματικής ή ψυχικής πίεσης.

O Tilcara το πρώτο Ντόγκο παγκόσμιος πρωταθλητής το 1978

O Tilcara το πρώτο Ντόγκο παγκόσμιος πρωταθλητής το 1978

Υγεία και φροντίδα

Ένα ποσοστό λίγο μικρότερο από 10% των Ντόγκο Αρτζεντίνο γεννιούνται κωφά. Επίσης είναι επιρρεπή σε εγκαύματα από τον ήλιο, ενώ κάποιοι σκύλοι μπορούν να παρουσιάσουν μια ευαισθησία σε δερματικές παθήσεις. Τα ποσοστά δυσπλασίας στο ισχίο δεν θεωρούνται υψηλά για μια τόσο μεγαλόσωμη φυλή.
Το Dogo Argentino φέρει πολύ κοντό μανδύα, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται ημερήσια περιποίηση. Τακτικό βούρτσισμα με λαστιχένια βούρτσα βοηθάει στην απομάκρυνση νεκρής τρίχας η οποία μπορεί να καρφωθεί σαν καρφίτσα σε οποιοδήποτε ρούχο η ταπετσαρία επίπλου. Πέρα από το τακτικό βούρτσισμα χρειάζεται ο απαραίτητος καθαρισμός των αυτιών και των δοντιών, ενώ ιδιαίτερα αναγκαίο θεωρείται και το κόψιμο των νυχιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άσκηση

Το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι δραστήριος και αθλητικός σκύλος. Χρειάζεται έντονη καθημερινή άσκηση και θα πρέπει να εκτονώνεται επαρκώς ώστε να μην κάνει ζημιές στο σπίτι.

Βιβλιογραφία:

El Dogo Argentino – Agustin Nores Martinez
Todo Acerca del Dogo Argentino – Victor Valino
Der Dogo Argentino – Dr. Otto Schimpf
Historia del Dogo Argentino Antigua, Moderna y Contemporranea – Jose Arturo Masjoan
El Dogo Argentino – Paolo Viannini

Επιμέλεια κειμένου:
Ελληνικός Όμιλος Ντόγκο Αρτζεντίνο
Πληροφορίες: e-mail: dogoclub@ymail.com
Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/dogoclubgreece
O “Ελληνικός Όμιλος Ντόγκο Αρτζεντίνο” ιδρύθηκε το 1999. Πρόκειται για ένα σωματείο εθνικής εμβέλειας με έδρα την Αθήνα και αποτελεί το μοναδικό ασχολούμενο με την φυλή σωματείο στην Ελλάδα το οποίο αναγνωρίζεται από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) και μέσω αυτού είναι συνδεδεμένο με την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI).

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • stellatd

  τα dogo argentino ειναι σκυλια που μαδανε? και αν ναι ποτε και πως μπορω να το αποτρεψω?

 • JOE

  τι φιλικο και πρασινα αλογα, μιλαμε για ενα σκυλο επικινδυνο και τρελο,2 φορες δαγκωσε το αφεντικο του,την μητερα του,μια αλλη γυναικα και προσφατα εμενα. στα χερια,στον μηρο ακομη και στο στηθος.
  10+ η ηλικια του αλλα μεγαλη η ψυχοπαθεια του.
  παρομοια και η συμεριφορα απο τα κουταβια που εκανε κατα καιρους.
  το ωραιο ειναι οτι αντιδρα χωρις να το δειξει.,απροβλεπτα.
  μακρυα απο τετοιο σκυλο που δεν σεβεται ουτε το αφεντικο του

  • Dogtoooth

   φίλε μου κάποιο λάθος κάνατε στην ανατροφλη του, και Poodle na έιχατε το ίδιο επικίνδυνο θα ήταν υπό την υιοθεσία σας, Έχω 2 ντόγκο, 3 και 7 ετών δεν πειράζουν ούτε κουνούπι

  • bernie

   συζητάτε σίγουρα για σκύλο που ελάχιστα έχει παίξει με άλλα σαν κουτάβι ελάχιστα έχει κοινωνικοποιηθεί και σίγουρα δεν έχει εκπαιδευτεί ούτε για βασική υπακοή. Λεφτά για ντόγκο δίνει ο φίλος σασ χρήματα να το εκπαιδεύσει τσιγουνεύεται. Τουλάχιστον αν δεν ξέρει θα έπρεπε να τα διαθέσει για να έχει ένα ήρεμο και γλυκό σκυλί όπως θα έπρεπε να ήταν για όλη του τη ζωή. Λυπάμαι για τον κακομοιρο τον σκύλο που ξέπεσε.

  • Αδάμ μπέλμπας

   Εσείς τον έχετε εκπαιδευση??? Τον σέβεστε του φέρεστε καλά για να σε σεβαστεί και αυτός

 • Guest

  Καλησπέρα σας από μένα,

  Να σημειωθεί οτι δεν υφίσταται πλέον (και όπως απεδείχθη, δεν υφίστατο ποτέ επίσημα) Ελληνικός Όμιλος Ντόγκο Αρτζεντίνο.

  Επίσης, Κα JOE:

  – Η επικινδυνότητα ενός σκύλου εξαρτάται από τον άνθρωπο.
  – Η τυχούσα τρέλα ενός σκύλου, όπως λέτε, επίσης (κακή – αλόγιστη – τρελή – μη ασφαλής – ανεύθυνη – μη επιλεκτική εκτροφή ή και ιδιοκτησία)…
  – Το ότι ο ιδιοκτήτης ή και ο εκτροφέας/”εκτροφέας” του εν λόγω σκύλου είναι ανεπαρκής/ανεπαρκείς (ισχύουν χαρακτηρισμοί που έδωσα παραπάνω), δε σημαίνει ότι έτσι είναι κάθε σκύλος της φυλής.
  – Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία φυλή της οποίας το επίσημο πρότυπο δεν αποδέχεται οποιαδήποτε επιθετικότητα προς τον άνθρωπο…
  – Στην περίπτωση που ο σκύλος δεν είναι καθαρόαιμος (δεν προέρχεται από επίσημο – αναγνωρισμένο εκτροφέα – δεν έχει πιστοποιητικό καθαρόαιμης καταγωγής – επίσημο – έγκυρο γενεαλογικό χάρτη (pedigree)), οι κληρονομικές παθήσεις και οι γενετικές ανωμαλίες γενικότερα έχουν κάθε λόγο να είναι μέσα στο πρόγραμμα (προβληματική προσωπικότητα σκύλου).
  – Στην ίδια περίπτωση, ο έλεγχος επίδοξου ιδιοκτήτη σκύλου από την πηγή απόκτησης του, έχει κάθε λόγο να μην πραγματοποιείται.
  – Όσον αφορά και τις δύο τελευταίες προτάσεις, ο λόγος που κάποιος αναπαράγει ένα σκύλο με μη πιστοποιημένη καταγωγή – υγεία, είναι καθαρά εμπορικός ή και ασχετοσύνης.
  – Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για κάθε τι που αναφέρετε.
  – Θα σας παρακαλέσω να είστε πιο προσεκτική όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς σας στα ζώα, ως ένδειξη σεβασμού αφ’ενός σε αυτές τις οντότητες κι αφ’ετέρου στα άτομα που θυσιάζουν μεγάλο μέρος της ζωής τους για την υγειή διάδοση της φυλής στο χώρο και βέβαια για την ευζωία των σκύλων, καθώς και για την αρμονική συμβίωσή τους με τον άνθρωπο.
  – Μπορείτε να μιλήσετε με εκτροφείς ή και ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων της φυλής και να έρθετε η ίδια σε επαφή με αυτά τα “επικίνδυνα και τρελά” σκυλιά…

  Κα Στέλλα, μαδούν φυσιολογικά, ως κοντότριχοι σκύλοι. Βέβαια παίζουν ρόλο, εκτός του κληρονομικού, παράγοντες όπως η διατροφή και οι συνθήκες διαβίωσης του σκύλου – η ψυχική τους υγεία.

  Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • JOE

   φιλε μου δεν ειμαι κυρια,ειμαι 39 χρονων αντρας,
   τωρα εσυ αν θεωρεις δυσφημιση την αναφορα που εχω κανει (για τον αλφα-βητα λογο) εγω αναφερομαι σε γεγονοτα..!!
   και ειμαι φιλοζωος εχοντας 4 golden retriever στο σπιτι μου και τα τρεχω στους γιατρους και στεναχοριεμαι για οτιδηποτε συμβαινει.!
   οποτε ειναι τουλαχιστον προσβλητικο να αναφερεσαι σε εμενα για το πως θα χαρακτιρισω ενα ζωο.!!
   τωρα εαν εσυ θες να προωθησεις την φυλη ειναι αλλο θεμα,θεωροντας συκοφαντιες την αναφορα μου..!!!
   .εγω αναφερω γεγονοτα και οχι προφιλ…!!!

   • ΜΑΡΚΟΣ

    Με συγχωρείτε για την προσφώνησή σας ως κυρία, επλανήθην από το όνομα που δηλώνετε,

    Σαφώς είναι δυσφήμιση. Δεν ανέφερα/εννόησα/υποννόησα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα άσχημα περιστατικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι σχετικοί με αυτά σκύλοι αποτελούν υγειή και καθαρόαιμα δείγματα της φυλής…

    Ο πραγματικός φιλόζωος δεν εξαπλώνει καταστροφικές προκαταλήψεις σε βάρος των ίδιων των σκύλων (πόσο μάλλον
    του συνόλου τους)… Ούτε βέβαια ισοπεδώνει τσουβαλιάζοντας (τουλάχιστον όσο περνά απο τη δική μου αντίληψη)…

    Οπότε, δεν είναι τουλάχιστον προσβλητικό από τη στιγμή που κάνετε τα παραπάνω, αλλά πραγματικό.

    Δεν είναι κακό να προωθούνται οι φυλές (το αποδεικνύει και η χρόνια ύπαρξή τους), αλλά η απάντησή μου δεν αποσκοπούσε εκεί.

    Όσον αφορά τα γεγονότα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι φυσικά μπορεί να υπάρχουν άσχημα μεμονωμένα περιστατικά, αποτελώντας βέβαια εξαίρεση στον κανόνα. Σε καμία περίπτωση όμως δε φταίνε οι σκύλοι. Ούτε η φυλη βεβαίως, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για καθαρόαιμους σκύλους.

    Σας ευχαριστώ πολύ

   • Konstantinos Adamopoulos

    Μακριά τα σκυλιά όλων των φυλών απο ανεύθυνους όπως ο “JOE”….!! Το κατοικίδιο-σύντροφος και όχι “ζώο”,του διαμορφώνεις χαρακτήρα…αν είσαι ικανός……..Τώρα αν δεν είσαι ικανός,πάρε παπαγαλάκια!! (Δεν είχα την ευκαιρία να έχω κοντά μου ενα Ντόγκο..επειδή βρήκα ενα Τζακ Ράσσελ,καμία σχέση η μια φυλή με την με την άλλη,αλλά το μεγάλωσα 6 χρόνια που τον έχω με 2 Ντόγκο και 2 Πίτμπουλ φίλων..και τα 5 κατοικίδια είναι ελεύθερα σε πάρκο τα σ/κ!!)

    • JOE

     πας καλα αδερφε ?
     Τι ανευθυνος και παπαριες μας λες….ταχα εσυ φιλοζωος πισω απο το ιντερνετ….
     Ειμαι σιγουρος οτι ουτε καν διαβασες τι λεω,εγω εχω σκυλια και τα εχω οπως πρεπει να ειναι,με δαγκωσε σκυλος απο αλλον παρολο που με γνωριζε,την επομενη φορα που θα θα κανεις αναφορα για ανευθυνοτητα θα σου απαντησω αναλογα,,,!

     • Marios

      Joe ase mas isixous file p tha mas peis ti skillo tha apofigoume ktl..k taxa eisai filozows..exo 4 dogo 9 xronia twra k alloi tosoi p gnwrizw k den etixe kanena peristatiko..einai i poio pisti ratsa skillou p gnwrizw ,oxi pws ta alla den einai alla afti 3exwrizi..ante k klise to stoma s k to provlima einai diko s k oxi tou skillou p se dagkwse.

   • bernie

    το περιστατικό σας μπορεί να είναι μια εξάιρεση σε έναν κανόνα όπου δεκάδες χιλιάδες ντόγκο ζούν μαζί με ανθρώπους ζώα και συμβιώνουν αμονικά δεκάδες χρόνια τώρα και ιδιοκτήτες τους όχι φίλοι φίλων μπορούν να μιλούν για αυτά καθώς τα μεγαλώνουν οι ίδιοι και μπορούν να φέρουν γνώμη και όχι κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει πως έχει ήσει ο σκύλος.

  • Μανος Αθανασακης

   οποιαδήποτε ράτσα ή φάτσα απλός άμα δεν χρόνο για τον σκύλο σου θα έχεις αυτές τις επιπτώσεις πχ.(ζημιές στο σπίτι, δαγκώματα,κτλ) αυτή ράτσα όπως καταλάβατε είναι σαν ανθρώπου . εγώ πιστεύω ότι αν αγαπήσεις θα σε αγαπήσει και εκείνο και κύριος είναι για κυνήγι θέλει έντονη εκτόνωση και εκπαίδευση (με επιβραβεύσει ) μόνο αν έχεις μεγάλο διαμέρισμα για να τρέχουν δεν μπορείς να φυλακίζεις τουλάχιστον 100τμ. ; ) θέλουν άπλα την ησυχία τους και την προσοχή απλός ο ιδιοκτήτης είναι ανίκανος να τα εκτρέφει .- εχω εχω 90τμ Καλλιθέα και εχω ένα40ημ τα μόνο δαγκώματα είναι για να παίξει και για τα δόντια τον που τρώνε και τα κάνει χωρίς να το θέλει

   και είμαι 16 χρονών και με υπάκουοι τελεία

   • Anastasia Sketo

    μπράβο καρδιά μου..και εγώ έχω έναν κεφάλα Ντόγκο που τον λατρεύω..ζούμε μαζί με ένα λυκόσκυλο ένα κρος τεριέ, ένα ντάσγουντ, και ένα κανίς..όλοι μαζί αρμονικά γίνανε αδέρφια απτο πουθενά..και εγώ ο αρχηγός της αγέλης και η μαμά τους..παιδεύτηκα λίγο με τον Ντόγκο γιατί ήθελε να επιβληθεί να γίνει αρχηγός, αλλά με πολύ αγάπη και σταθερά δικά μου βήματα, πάμε πολύ καλά..και είναι 2 χρόνια μαζί μας, ο μικρότερος και έφτασε τα 50 κιλά μοσχάρι το μανάρι μου..έχω μονοκατοικία μεγάλο χώρο για άπλες και ξάπλες και πολύ χρόνο για αγκαλιές και χάδια..πιστεύω να τα καταφέρω να τους δώσω ότι τους αξίζει..Χρόνια πολλά και καλή τυχερή χρονιά σε όλους ..τα φιλιά μου <3

 • δημητρα

  Λατρευω τα ντογκο.Αμα το πηγαινεις για joking 1-2 ωρες θα μπορει να ζησει σε ενα μικρο διαμερισμα

 • δημητρα

  Joe αλλο τοgolden retrivier και αλλο το dogo

  • bernie

   εχω δει λαμπραντορ με φίμωτρο αν αυτό λέει κάτι. Επίσης πολλά πεκινουά δαγκώνουν πιτσιρίκια. Τα αργεντίνικα δεν είναι επιθετικά εκτός αν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Απλά τσα παίρνουν επιτήδιοι για εκφοβισμό και βγάζουν όνομα όπως τα πιτμπουλ ή τα ροτβάιλερ.

 • Manos Bitzarakis

  επικινδυνη ειναι η ανθρωποι και οχι τα σκυλια……

 • dimitriou

  ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ TO DOGO ARGENTINO ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ Ή ΔΥΟ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ??? ΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΥΤΑ ? ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΑΝ ΖΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΗ ΥΓΕΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ JACK Ο ΕΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ

  • Elena Anonimi

   swstossss

   • bernie

    καλησπερα εγω εχω ενα 5,5 χρονών θηλυκό στον πειραιά την Μπιάνκα. Ζει σε διαμέρισμα με μωρά και παιδιά 2,5χρονών. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και πολύ ανεκτική μαζί τους, τρυφερή με τους ανθρώπυς αλλά και φύλακας. Γενικά αν ασχολείσαι μαζί τους και αποκτήσουν εμπειρίες διώχνοντας φοβίες είναι πολύ έξυπνα. Κουτάβι με κουτάβι μπορεί να διαφέρει αλλά όλα δουλεύονται. Εξαρταται από τον ιδιοκτήτη. Δεν έιναι για όλους, θελουν χρόνο υπομονή πειθαρχία και αγάπη. Δύσκολα μπορεί να ταιριάξουν με καναπόβιους τύπους ή συνταξιούχους που τους τα φόρτωσαν τα παιδιά τους. Τα ντόγκο θέλουν υπεύθυνους γονείς και συνειδητοποιημένους για να μην ζουν δυστυχισμένα ή να γίνουν επικίνδυνα.

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top