You Are Here: Home » Εκπαίδευση » Βάλτε τα Σκυλιά Μέσα στα Σπίτια Σας

Βάλτε τα Σκυλιά Μέσα στα Σπίτια Σας

Βάλτε τα Σκυλιά Μέσα στα Σπίτια Σας

Γιατί τελικά ο “καλύτερος φίλος του ανθρώπου” να ζει εκτός σπιτιού?

Πέρασαν και οι “Άγιες” μέρες του Πάσχα. Λένε πως “κάθε άνθρωπος αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, δέχεται με ελπίδα το θείο μήνυμα της Αγάπης.” Εγώ πάντως δεν είδα και πολύ αγάπη στην επαρχία όπου βρέθηκα για την καθιερωμένη αναβίωση των ελληνικών εθίμων..

Επισκέφτηκα την επαρχία και άδραξα φυσικά την ευκαιρία να κάνω περιπάτους στην φύση, στα σοκάκια ενός γραφικού χωριού και να χαζέψω έναν άλλο τρόπο ζωής. Παρατήρησα μετά λύπης το θέαμα αρκετών σκυλιών μαντρωμένων σε συρμάτινα κοτέτσια, κάμποσα μέτρα μακριά από το σπίτι, να γαβγίζουν ασταμάτητα όποτε πέρναγε κάποιος ή κάτι από κοντά τους. Ο συλλογισμός μου μεταφέρθηκε φυσικά και στους πρωτευουσιάνους όπου πολλές φορές η κατάσταση είναι η ίδια απλά λίγο πιο “παρφουμαρισμένη”. Σκυλιά ξεχασμένα σε κήπους, σε ταράτσες, σκυλιά-ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια…

Rick-Thorne-Chained-Dogs-peta2-Ad

Ας το πάμε λίγο πιο επιστημονικά. Είναι φυσικό ένας σκύλος που δεν έχει την απαραίτητη ανθρώπινη επαφή καθώς και την αναγκαία κοινωνικοποίηση, να γαβγίζει έντονα σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Οι σκύλοι έχουν κοινές ανάγκες, συναισθήματα και αισθήματα με τους ανθρώπους. Είναι πλάσματα κοινωνικά και χαίρονται την συντροφιά των ανθρώπων. Ένας σκύλος που ζει απομονωμένος όλη την μέρα, εκτός του ότι βαριέται φυσικά όπως οι άνθρωποι, μπορεί να αναπτύξει μέχρι και νευρωτικές συμπεριφορές. Κάποιες περίεργες συμπεριφορές των σκύλων, όπως για παράδειγμα το κυνήγι ουράς μέχρι τελικής πτώσης ή το ανεξέλεγκτο γάβγισμα στην πόρτα ακόμα και όταν δεν είναι κανένας εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος ή η φοβική συμπεριφορά.

dog

Πολύ συχνά ακούω ανθρώπους οι οποίοι έχουν σκυλιά και τους απαγορεύουν την είσοδο μέσα στο σπίτι είτε είναι αυτοί εκεί είτε όχι. Ας πούμε ότι δείχνουμε μία κατανόηση για την δεύτερη περίπτωση ειδικά όταν το σκυλί είναι ανεκπαίδευτο και επιδίδεται σε ζημιές και “ατυχήματα” το διάστημα που μένει μόνο του. Όμως πως να δικαιολογήσω την μόνιμη παραμονή ενός σκυλιού έξω ειδικά όταν ξέρει, βλέπει, ακούει και μυρίζει την “οικογένειά” του να είναι μέσα στο σπίτι;
Πως τότε να ξεχωρίσει την απομόνωση-τιμωρία λόγω μη αποδεκτής συμπεριφοράς από την μόνιμη απομόνωση διότι δεν του επιτρέπεται να μπει μέσα;
Εδώ διερωτώμαι και το εξής: Πόσο χρόνο μπορεί να περνάει κάποιος με το σκυλί του όταν δεν το βλέπει λόγω φυσιολογικής απουσίας από το σπίτι, αλλά και όταν είναι σπίτι δεν το έχει μαζί του; Θεωρώ πως ένα απλό χάδι πέντε λεπτά την μέρα, βγαίνοντας ή μπαίνοντας στο σπίτι, και μία ή δύο δεκάλεπτες βόλτες, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν την τεράστια ανάγκη που έχουν τα σκυλιά για την ανθρώπινη επαφή.

Η ευημερία των σκυλιών εξαρτάται καθαρά από τους ανθρώπους. Υπάρχει μία θεωρία που αναπτύχθηκε για τις σχέσεις των ανθρώπων και μελετήθηκε αργότερα και στα σκυλιά. Η Θεωρία της Προσκόλλησης ή Δεσμού( Attachment theory). Η θεωρία αυτή πρεσβεύει ότι η σχέση που είχαμε ως βρέφη με τους γονείς μας ή με τους ανθρώπους που μας φρόντιζαν, παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα σχετιζόμαστε σε όλες τις σχέσεις μας στο μέλλον. Για τους ανθρώπους είναι συναισθηματικός δεσμός προς άλλους ανθρώπους (ή το σκύλο τους). Τα σκυλιά δημιουργούν και αυτά σχέσεις προσκόλλησης προς εμάς ή μεταξύ τους. Οι θεωρίες περί προσκόλλησης περιγράφηκαν από τον John Bowlby και τη Mary Ainsworth, οι οποίοι όρισαν και 4 βασικούς παράγοντες . Οι μελέτες έγιναν στις σχέσεις παιδιών με τους κύριους φροντιστές τους και επαναλήφθηκαν σε σκύλους, δίνοντας παρόμοια αποτελέσματα. Αυτό δείχνει πως οι σχέση ανθρώπων-σκύλων καθρεφτίζει τη σχέση μητέρας-παιδιού.

girl-and-dog

Η προσκόλληση προς τον φροντιστή αποτελείται από τέσσερις παράγοντες:

 • Ασφαλές Καταφύγιο.
 • Ασφαλής Βάση
 • Διατήρηση Εγγύτητας.
 • Ανησυχία Χωρισμού.

Τα σκυλιά στρέφονται στον φροντιστή τους για σιγουριά και ασφάλεια όταν νιώθουν να απειλούνται (ασφαλές καταφύγιο), χρησιμοποιούν τον φροντιστή τους σαν βάση, από την οποία μπορούν να εξερευνούν (ασφαλής βάση), προσπαθούν πάντα να μείνουν κοντά στον φροντιστή τους (διατήρηση εγγύτητας) και αντιστέκονται ή γίνονται ανήσυχα κατά τον χωρισμό τους από αυτόν (ανησυχία χωρισμού).

Στα μάτια του σκύλου σας, εσείς είστε η μητέρα του και ο φροντιστής του. Για τον ίδιο λόγο λοιπόν που δεν θα ξεχνάγατε το παιδί σας μόνο του και απομονωμένο μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον του σπιτιού σας, ανοίξτε τα σπίτια σας και κάντε το σκυλί σας να νιώθει όπως του αξίζει. Σαν μέλος της οικογένειάς σας.

Από την: Μαριλένα Σαρίδη – Εκπαιδεύτρια Σκύλων
Web: www.happydogtrainer.gr – 
Facebook Page – email: info@happydogtrainer.gr 

Αν θέλετε να φιλοξενήσουμε και τα δικά σας άρθρα επικοινωνήστε μαζί μας!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • ΣΤΕΛΛΑ

  Πολύ καλό άρθρο και το ανακάλυψα ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμουν.Έχω ένα λυκόσκυλο βέλγικο με γερμανικό 8 μηνών τον πήρα όταν ήταν περίπου 50 ημερών και μέχρι τώρα τον είχα κατά κύριο λόγο έξω, στο σπίτι έμπαινε κάποιες ώρες τις μέρας και μετά πάλι έξω, τώρα όμως που μεγάλωσε σκέφτηκα να τον αφήνω να κοιμάται μέσα μαζί μας..Το θέμα μου όμως είναι ότι ενώ σε γενικές γραμμές δεν κάνει ζημιές μέσα και κάθεται μια χαρά κύριος ώρες ώρες τον πιάνει μια χαζομάρα και ξεκινάει ο πανικός..Από το τράβηγμα του χαλιού μέχρι το να σε προκαλεί κάνοντας ζημιές μόνο και μόνο για να τον κυνηγάω σαν παιχνίδι δηλαδή..Αυτό τον πιάνει όταν τον βγάζω βόλτα και γυρνάμε σπίτι. Τι κάνω σάυτή την περίπτωση; Στο τέλος αναγκάζομαι και τον ξαναβγάζω έξω αν τον βάλω μετά από λίγη ώρα ηρεμεί άλλα πως θα τον εμπιστευτώ το βράδυ που θα πέσουμε για ύπνο; Είναι ικανός να γκρεμίσει το σπίτι.. Παρακαλώ πολύ για μια βοήθεια, ευχαριστώ!!!

  • babis888

   την προσωπικη μ αποψη..
   κανενας σκυλος δεν ειναι για μεσα στο σπιτι κ δν επιτρεπεται να ειναι μεσα στο σπιτι. ΕΚΤΟΣ : 1) αν μενεις σε πολυκατοικια (που στην περιπτωση κακο του κεφαλιου σου που πηρες σκυλο ποσο μαλλον μεγαλοσωμο) 2) ο σκυλος ειναι για αυλη, χορτο και για να προσεχει το σπιτι. 3) ο σκυλος ειναι ή δεν ειναι καλος θα κατσει σιγουρα καποια στιγμη φρονιμα και καποια αλλη θα κανει ζημιες. ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ! 4) λυκοσκυλο μεσα στο σπιτι? τι τις κανεις ολες αυτες τις τριχες? εδω εγω εχω 2 εξω στην αυλη κ εχω προβλημα εσυ τα βαζεις κ να κοιμηθουν μαζι σου?
   τελος παντων τα λυκοσκυλα ειναι σκυλια με πολυ ενεργεια. δεν γινετε να τα εχεις μεσα στο σπιτι.

   • Valeria Blankie

    την προσωπικη μου αποψη
    εισαι παντελως ασχετος και μαλακας
    και σιγουρα δεν κανεις για σκυλο
    πραγματικα λυπαμαι τα σκυλια σου, που ουσιαστικα δεν ανηκουν σε σενα, στην αυλη σου ανηκουν.

    • babis888

     νομιζω οτι τετοια σχολια πριν εγκριθουν θα επρεπε να διαγραφοντε. το λεει και στους κανονισμους νομιζω.

     τωρα ας απαντησω “εισαι παντελως ασχετος και μαλακας” -> ασχολουμαστε με σκυλια πανω απο 35 χρονια (ποιος μου μιλησε?) τα σκυλια μου ειναι ο δευτερος ερωτας της ζωης μου και τα βαζω πανω απο πολλες πρωταιρεοτητες και τουλαχιστον το εχω αποδειξει σε ατομα του κυκλου μου. οσο για το μαλακας δν εχω να πω τιποτα 🙂

     “δεν κανεις για σκυλο” δεν κανω για σκυλο διοτι σαν ανθρωπινο ειδος εχουμε διαφορες με αυτον. ωστοσο ο σκυλος “κανει” εμενα γτ διαμορφωσε πολλα στον χαρακτηρα μου οσο αφορα τα ζωα. θα ηθελα πολυ να μαθω λεπτομεριες για τον “ευγενικο” “ανθρωπο”, “εξυπνο” και ημιμαθη “παντογνωστη” που χαρακτηριζει εμενα ακαταλληλο για σκυλο μετα απο τοσα χρονια στον χωρο και με αρκετους σκυλους να εχουν περασει απο τα χερια μου. μεγαλωσα 1 σκυλο, μεγαλωσα 2 και εζησα και με περισσοτερα.

     και φυσικα σε οτι πιο κουτο εχω διαβασει εδω μεσα “δεν ανηκουν σε σενα, στην αυλη σου ανηκουν.”

     κοπελα μου ο σκυλος ανηκει στο αφεντικο του. ο σκυλος μπορει να μενει οπου ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ το αφεντικο του. μπορεις να τον εμπιστευτεις και με 5 μωρα στο σπιτι σου αλλα και με κανενα, αυτο ειναι δικο σου δικαιωμα και ο σκυλος δεν θα σου θυμωσει. τι ειδους φασιστικες απαντησεις και απαιτησεις ειναι αυτες ; το σκυλι ειναι ζωο της φυσης. γεννανε , ζουνε , μεγαλωνουν και μεσα στα χιονια πλακα μας κανεις ; ο σκυλος ανηκει στην αυλη επειδη ζει εκει περα ; ο σκυλος μου εχει δικο του σπιτι στην αυλη με ολες τις αναισεις που χρειαζεται! ο σκυλος ξαπλωνει σε πλακακια, σε τσιμεντα, μπορει να παει και να ξαπλωσει και πανω σε κανα χαλι…τι παει να πει αυτο ; οτι το αφεντικο του σκυλου ειναι ενα χαλι ή το τσιμεντο ; μπηκες στην διαδικασια να σκεφτεις ποσο χαζα εινα αυτα που γραφεις ;
     τελος σαν τεχνολογος τροφιμων και χρονια εμπειριας με την ενασχοληση μου και στον χωρο της γενικης μικροβιολογιας εχω πολλους παραπανο λογους και τεκμηριομενους για να μην εχω ενα σκυλο στο σπιτι. εσυ εαν τον κανεις 5 φορες την μερα μπανιο, τον βγαζεις στο ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2-3 φορες την ημερα για μερικες ωρες μπορεις να τον εχεις μεσα. καποιος που δεν τα κανει αυτα (επειδη μπορει να εχει παιδια στο σπιτι κατα τυχη) αφηνει τον σκυλο στην αυλη οπως μεγαλωνουν και οι πλειοψηφια των κατοικιδιων εκει. προσωπικα νομιζω οτι εισαι ενα χαζο ή αρρωστημενο μυαλο. ζησε μερικα χρονια παραπανο και μετα ελα ξαναμιλα μου “ευαισθητο” πλασμα μου.

     • antifathens

      φιλε,ο σκυλος στην αυλη,δεν προσεχει κανενα σπιτι.ισα ισα που ειναι ευκολος στοχος για καποιον που θελει να κανει κακο.επισης,χωρις να ειμαι τεχνολογος τροφιμων,αυτα που κουβαλαμε στα παπουτσια μας ολη μερα δε διαφερουν απο αυτα που θα μας κουβαλησει ο σκυλος μετα τη βολτα του.δεν ειδα κανενα τεχνολογο τροφιμων να θελει να μενει στην αυλη γι αυτο το λογο.επισης,ο σκυλος δεν ειναι οποιοδηποτε ζωο που ανηκει στη φυση αλλα ενα ζωο που απο μονο του επελεξε να ανηκει στον ανθρωπο.κακως σε χαρακτηριζει η απο πανω αλλα κατα τη γνωμη μου,δεν κανεις για σκυλο ασχετα οτι τους μεγαλωνεις 35 χρονια.

     • babis888

      ο σκυλος στην αυλη προσεχει το πρωταρχικο σημειο που θα περασει αυτος που θελει να σε βλαψει. για τον “ευκολο στοχο” που λες υπαρχει φυσικα και το θεμα της εκπαιδευσης που εννοειται οτι παραμελειτε ολοι σας και υπαρχει μια ανικανοτητα εκ μερους σας. λογικο ειναι φυσικα, φαινεται απο το οτι ο φοβος που εχετε σας κανει να θελετε να εχετε μαζι τον σκυλο σας ακομα και μεσα στο σπιτι κρυμμενο.

     • antifathens

      Εφαγες 35 χρονια απ τη ζωη σου να μεγαλωνεις σκυλους και δεν καταλαβες τιποτα…δεν ειμαστε εμεις ανικανοι φιλος,εσυ πρεπει να αλλαξεις χομπυ και να ασχοληθεις με τιποτα κρεμμυδακια,φασολακια κτλ.κι αυτα στον κηπο τα βαζουν

     • babis888

      δν περιμενω να καταλαβει ο αριστερος τπτ απο οποιαδηποτε συζητηση…
      ουτε απο σκυλια χαχα

     • antifathens

      κακως περιμενα να καταλαβει ενας μα λακας

 • George Peris

  Εγώ την άλλη εβδομάδα σωπευό να πάρω ένα – Dogo Argentino ξέρει κανίσας να μου πι κάτι για την εκπεδευση του

 • vasiliosvhta

  babis88, αν και έχεις ποστάρει 1 χρόνο πριν, θα σου απαντήσω γιατί αυτό το θέμα θα είναι πάντα επίκαιρο, και ασφαλώς θα διαφωνήσω εξ αρχής κάθετα και οριζόντια μαζί σου, το σκυλί ασφαλώς και μέσα στο σπίτι, αλλιώς πάρε λούτρινο – που δεν θα μαδάει κι ολας – λοιπόν δεν μπορώ καν να σκεφτώ πως έχετε τα σκυλιά σας δεμένα με τις αλυσίδες και τα σχοινιά σε μια αυλή, η έστω και ελύθερα να κοιμούνται μέσα σε βαρέλια – που το καλοκαίρι που το σκυλάκι σας θα χρειαστεί λίγη σκιά, η λαμαρίνα να βράζει, και τον χειμώνα που θα χρειαστούν λίγη ζεστασιά αυτό να είναι πάγος, δεν μπορώ να φανταστώ αυτό το άκακο ζώό δεμένο σαν ισοβίτης κατάδικος τις δεκαετίας του 1800, με την αλυσίδα με την μπάλα στο πόδι…ασφαλώς και τα σκυλιά μέσα στο σπίτι, με τρίχα η χωρίς, – κανένα δεν είναι χωρίς τρίχα- τι κι αν έχει babis88 όλες τις “ανέσεις ;;” το αφεντικό του δεν έχει…δεν υπάρχει πιο ευτυχισμένο σκυλί από αυτό που ξαπλώνει δίπλα στον “μπαμπά του” η την “Μαμά του ” και το χαϊδεύουν τρυφερά, που παίζουν μαζί όλα τα μέλη της οικογένειας, που κάθε στιγμή του δείχνουμε πως είναι μέλος της οικογένειας μας, δεν θέλω να έχω καμία σχέση με ανθρώπους που έχουν την δική σου άποψη Babis88 -και αν και στα έχουν πει κι άλλοι φίλοι από εδώ – σε λυπάμαι ακόμα όμως πιο πολύ τα σκυλιά σου, κι ας έχεις και 130 χρόνια…και με τις τρίχες απλώς το χτενίζεις συχνά, και…απλώς σκουπίζεις συχνότερα babis88!! και είσαι και τεχνολόγος τροφίμων, και έχεις και σκυλιά 35 χρόνια..και πάλι τίποτα δεν κατάλαβες όπως σου τα λέει κι ο φίλος – Και για να απαντήσω και στην Στέλλα, – και σε κάθε Στέλλα και Στέλιο με την καλή έννοια το λέω – δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για σκυλιά, όπως δεν είναι όλα τα σκυλιά για όλους, έχω ένα λυκόσκυλο 8 ετών,την πήρα όταν ήταν 40 ημερών, και αν και τα τελευταία 3 χρόνια μένω σε μονοκατοικία, τα προηγούμενα έμενα σε ιδιόκτητο οροφοδιαμέρισμα, και μια χαρά διαβιούσαμε μαζί με την Λυκοσκυλίτσα μας, δεν μας έκανε ούτε μια ζημιά μέσα και έξω από το σπίτι, όμως αν και είναι το δεύτερο Λυκόσκυλο μου, και μπορώ να πω πως έχω πια μια μικρή εμπειρία, επιλέγω να έχω πάντα θηλυκό, γιατί θεωρώ πως τα θηλυκά είναι κάπως πιο “υπάκουα” και ειδικά για τους πιο άπειρους, όμως όπως και να έχει όταν έχεις ένα σκυλί από μετρίου αναστήματος και πάνω, θεωρώ πως επιβάλλεται να το εκπαιδεύσεις τουλάχιστον στην βασική υπακοή, να μην σε “τραβολογάει” όταν το έχεις με το λουρί με κίνδυνο να σε ρίξει κάτω, και να μην κάνει σαν τρελό όταν βλέπει άλλα σκυλιά, εγώ προσωπικά τα έχω καταφέρει σε αυτά και σε βασικά μερικά ακόμα, και έτσι μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά και σπανίως αντιμετωπίζουμε προβλήματα – πιο καλά μας ακούει η Φαίδρα – παρά τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας 🙂 όμως αυτά δεν έγινα στα ξαφνικά και από μόνα τους, χρειάστηκαν ώρες ενασχόλησης μαζί της(με την Φαίδρα εννοώ) ώρες παιχνιδιού και μάθησης ταυτόχρονα – επανάληψη μήτηρ μαθήσεως – και ποτέ δεν σταματάς, θεωρώ λοιπόν Στέλλα πως αν το είχες εξ αρχής μέσα μαζί σου δεν θα είχες αυτά τα προβλήματα, το σκυλί έμαθε έξω μόνο του, και όταν αποζητούσε την συντροφιά σου ήταν μόνο του, και όταν εσύ αποφάσιζες να τον βάλεις μέσα αυτός έπρεπε να “κλέψει” όλη την προσοχή σου…. χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος με το σκυλί του, να του αφιερώσει ώρες, και πιο πολύ να του αφιερώσει την αγάπη του και την αφοσίωση του, όπως ακριβώς κάνει ο εκείνος για εμάς, ελπίζω πως δεν υπάρχουν πολλοί babides88, και ελπίζω όταν κάποιος αποφασίζει να έχει σκυλάκι, να μην το παρατήσει στους δρόμους στις πρώτες δυσκολίες…να είστε όλοι καλά και να αγαπάτε τα ζώα ως εαυτόν.

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top