You Are Here: Home » Εκπαίδευση » Πρόληψη Επιθετικότητας και Φύλαξης της Τροφής

Πρόληψη Επιθετικότητας και Φύλαξης της Τροφής

Πρόληψη Επιθετικότητας και Φύλαξης της Τροφής

Η “φύλαξη της τροφής” από ένα σκύλο και η επιθετικότητα που πηγάζει από αυτή είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα των ιδιοκτητών που μπορεί να εμφανιστεί σε κουτάβια ή ακόμα και σε ενήλικα σκυλιά.
Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με τη φύλαξη άλλων αντικειμένων (παιχνίδια, κόκαλα κτλ) αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο θα εστιαστούμε στην φύλαξη της τροφής που ίσως είναι πιο συνηθισμένη αφού αποτελεί φυσικό ένστικτο του σκύλου. Αν τα σκυλιά, ή οι πρόγονοι τους, που γεννιόντουσαν στη φύση δεν προστάτευαν την τροφή τους προφανώς δεν θα κατάφερναν να επιβιώσουν.
Βέβαια η συμβίωση με τους σκύλους και η εξημέρωση τους εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει μειώσει αρκετά το φαινόμενο αλλά δεν το έχει εξαλείψει.

Αν και όπως ήδη είπαμε το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί σε σκυλιά όλων των ηλικιών η εμφάνιση σε κουτάβια είναι πιο πιθανή λόγω του ανταγωνισμού με τα αδέλφια τους. Η μικρή ηλικία δεν πρέπει να μας καθησυχάζει αφού φύλαξη τροφής μπορεί να είναι ένδειξη για ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα επιθετικότητας στο μέλλον και η εύκολη διόρθωση της σε μικρή ηλικία σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα, μόνοι μας ή με την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή.

Όπως σε όλα η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη! Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να μην εμφανίσει ο σκύλος μας το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ουσιαστικά θα πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι όταν κάποιος πλησιάζει το φαΐ του δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό αλλά ακριβώς το αντίθετο!
Αυτό μπορείτε να το πετύχετε πλησιάζοντας το μπολ του όταν τρώει και ρίχνοντας μέσα κάτι που του αρέσει πάρα πολύ, όπως λουκάνικο, τυρί, κοτόπουλο κτλ! Τόσο απλό είναι και λύνει πολλά προβλήματα στο μέλλον!

Θα πρέπει επίσης να είστε πολύ συνεπής στο ωράριο του ταΐσματος και να ΜΗΝ αφήνετε φαΐ διαθέσιμο όλη την ώρα γιατί έτσι ο σκύλος θα θεωρήσει ότι είναι κάτι πολύτιμο που απαιτεί προστασία όλη την ώρα! Να ταΐζετε τις ίδιες ώρες καθημερινά και να μαζεύετε γρήγορα όση τροφή περισσέψει.

Επίσης και μόνο αν ο σκύλος σας ΔΕΝ εμφανίζει ήδη επιθετικότητα φύλαξης τροφής μπορείτε ανά τυχαία διαστήματα να σηκώνεται για λίγο το μπολ του την ώρα που τρώει και αμέσως σχεδόν να το ξαναδίνεται μαζί με κάποια λιχουδιά όπως αναφέρθηκε παραπάνω! Έτσι θα καταλάβει ότι ακόμα και αν του πάρετε το μπολ θα το το επιστρέψετε και συνήθως μαζί με κάποιο bonus!

Αν και όπως είπαμε εστιάζουμε στο φαΐ στο συγκεκριμένο άρθρο σαν εκπαίδευση γενικά είναι καλή πρακτική να δίνετε μία λιχουδιά όποτε παίρνεται κάτι από το σκύλο σας και παράλληλα να το εκπαιδεύσετε για την εντολή “άστο” όπου ουσιαστικά το επιβραβεύετε όταν αφήνει κάτι μετά από εντολή σας. Ουσιαστικά θα ξεκινήσετε κάνοντας ανταλλαγή τη λιχουδιά με αυτό που έχει στο στόμα του εκείνη τη στιγμή και λέγοντας “άστο”. Σταδιακά θα συνδυάσει την εντολή με το να αφήνει αυτό που κρατάει!

Σε περίπτωση που δεν προλάβετε και ο σκύλος σας έχει ήδη ξεκινήσει να δείχνει επιθετικές τάσης με τη τροφή του (γρύλισμα, δόντια κτλ) μην προσπαθήσετε να επιβληθείτε αφαιρώντας το μπολ του! Αν το αφαιρέσετε του δείχνετε ότι θα πρέπει να το προστατεύσει με ακόμα πιο επιθετικό τρόπο! Η εκπαίδευση για την περίπτωση που έχει ήδη εμφανιστεί το πρόβλημα είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση! Σε μελλοντικό άρθρο μας θα προτείνουμε μία τεχνική και γι’ αυτό αν και ανάλογα με την περίπτωση ίσως χρειαστεί συνδρομή ειδικού.

Ασχοληθείτε και το κουτάβι σας, μάθετε του ότι η παρέμβαση σας στο φαγητό του είναι πάντα μόνο ευχάριστη και δεν θα χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα αργότερα!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top