You Are Here: Home » Εκπαίδευση » Τα 12 Πιο Συνηθισμένα Προβλήματα Συμπεριφοράς Σκύλων!

Τα 12 Πιο Συνηθισμένα Προβλήματα Συμπεριφοράς Σκύλων!

Τα 12 Πιο Συνηθισμένα Προβλήματα Συμπεριφοράς Σκύλων!

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συνήθειες, ερεθίσματα, εμπειρίες και πολλά άλλα.
Οι σκύλοι αγαπάνε τους κανόνες και θα κάνουν αυτό που σας ευχαριστεί. Πολλές φορές όμως είτε επειδή είναι μπερδεμένοι για το τι θέλετε να κάνουν, είτε γιατί τους επιβραβεύσατε για λάθος συμπεριφορές παλιότερα (πχ χαϊδεύατε όταν πήδαγαν σαν κουτάβια ενώ τώρα που μεγάλωσαν θέλετε να σταματήσουν) είτε για άλλους λόγους εμφανίζουν κάποιες “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές αντίθετες με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών τους.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις πιο συνηθισμένες “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές (σύμφωνα με το webMD) και μικρές συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε. Αν τα προβλήματα συνεχιστούν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή ή ειδικό ψυχολογίας σκύλων.

Σκάψιμο!

Απόλυτα φυσικό για τους σκύλους και ιδιαίτερα για κάποιες φυλές αφού αποτελεί βασικό μέρος της εργασίας τους! Φυσικά δεν είναι πάντα επιθυμητό αφού μπορεί να καταστρέψει ένα κήπο σε ελάχιστο χρόνο!
Για να το αντιμετωπίσετε θα πρέπει να πιάσετε το σκύλο την στιγμή που σκάβει και με ένα έντονο “μη” να το σταματήσετε και να του δώσετε κάτι άλλο να ασχοληθεί! Όπως πάντα και για όλα τα θέματα μην τον μαλώσετε όταν εσείς δείτε την τρύπα, αν έχει σταματήσει να σκάβει, αφού δεν μπορεί να κάνει συσχετισμούς για παρελθοντικές πράξεις!
Αν έχετε χώρο μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο (ή να φτιάξετε ένα σημείο με κάποιο μεγάλο τελάρο) στον οποίο θα θάψετε και κάποια παιχνίδια του και εκεί να του επιτρέπετε να σκάβει όσο θέλει ώστε να ικανοποιεί τα ένστικτά του!  Θυμηθείτε ότι δεν είναι εύκολο ή λογικό να ξεριζώσετε ένα ένστικτο! Απλά θα πρέπει να φροντίζετε την εκτόνωση του όπου και όταν πρέπει.

Μάσημα! 

Τα σκυλιά δεν έχουν χέρια και εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, ειδικά τα κουτάβια, ενώ μάσημα τα ηρεμεί!
Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με την υγεία του σκύλου σας (καλώδια κτλ) αλλά και με καταστροφές στο σπίτι και στα παπούτσια σας!
Η λύση είναι να τα αποθαρρύνετε από την αρχή (ακόμα και αν βγάζουν δόντια) να δαγκώνουν οτιδήποτε άλλο από αυτά που τους επιτρέπετε εσείς. Αυτά φυσικά θα είναι ειδικά παιχνίδια για δάγκωμα – μάσημα τα οποία θα τους δίνεται αμέσως μόλις τα πιάνετε να δαγκώνουν κάτι που δεν επιτρέπετε.

Ζητιανιά!

Η εικόνα ενός σκύλου να ζητιανεύει για φαγητό την ώρα που τρώει είναι μία από τις πιο συνηθισμένες! Αν και στην αρχή μπορεί να είναι χαριτωμένη αργότερα η συνήθεια αυτή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική!
Το πρώτο βήμα για να τη σταματήσετε είναι να μην δίνετε ΠΟΤΕ φαγητό από το τραπέζι, ειδικά όσο τρώτε! Αν είστε σταθεροί δεν θα έχει λόγο να ζητιανεύει. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορείτε να τον βάζετε στο κλουβί του ή σε διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού ή και να τον εκπαιδεύσετε να κάθετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο απ’ όπου θα σας βλέπει ενώ θα παίζει με το κόκαλο του.

Δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε! 

Η συνήθεια αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, ειδικά σε σημεία εκτός σπιτιού! Για να ενισχύσετε την επιθυμία του να έρχεται να τον επιβραβεύεται πάντα όταν έρχεται σε σας (με χάδια, μπράβο, λιχουδιές, παιχνίδι) ακόμα και όταν δεν τον φωνάζετε! Η επιβράβευση μπορεί να είναι μεγαλύτερη όταν το φωνάζετε αφού ουσιαστικά υπακούει και στην εντολή σας. Ουσιαστικά πρέπει να του μάθετε ότι το να έρχεται σε εσάς είναι κάτι καλό!
Αν δεν έρχεται μην τον κυνηγήσετε ποτέ! Του μαθαίνετε να απομακρύνεται και μπορεί να το θεωρήσει και παιχνίδι!  Αν όλα αποτύχουν πείτε του να κάτσει και πηγαίνετε ήρεμα να τον πάρετε εσείς.
Για να κάνετε πιο ευχάριστη την εκπαίδευση για το “Έλα” μπορείτε να τρέχετε εσείς μακριά του ώστε να λειτουργήσει το ένστικτο του και να σας κυνηγήσει ενώ παράλληλα θα του λέτε την εντολή “έλα” ή ότι επιλέξετε. Μην φωνάζετε μόνο το όνομα του γιατί μπορεί να τον μπερδέψετε!

Τραβάει στη βόλτα!

Μία ενοχλητική συνήθεια που κάνει τη βόλτα δυσάρεστη και για εσάς και για το σκύλο σας! Πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο έχουμε γράψει ξεχωριστό αναλυτικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γκρινιάζει για την προσοχή σας! 

Μερικά σκυλιά κλαψουρίζουν όταν επιδιώκουν να τους δώσετε σημασία. Εάν τα χαϊδέψετε, τα κοιτάξατε ή τους δώσετε με οποιοδήποτε τρόπο σημασία θα του διδάξετε ότι το κλάμα λειτουργεί! Κάθε φορά που κλαίει πρέπει να του γυρίζετε την πλάτη, να διπλώνετε τα χέρια στο στήθος σας και να κοιτάτε αλλού ή να φεύγετε από το δωμάτιο.
Όταν δεν κλαψουρίζει θα πρέπει να του δίνεται πολύ σημασία και αγάπη. Θα καταλάβει!

Γάβγισμα στην πόρτα!

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν κάποιος είναι στην πόρτα σας μπορεί να το κάνει είτε σαν ειδοποίηση είτε σαν χαιρετισμό! Όποιος και αν είναι ο λόγος είναι ενοχλητικό! Για να το μειώσετε και σταδιακά να το σταματήσετε επιλέξτε ένα σημείο που να βλέπει την πόρτα αλλά να είναι λίγο πιο μακριά και πριν ανοίξετε να του λέτε να πηγαίνει να κάθετε εκεί. Εκπαιδεύστε τον να μένει εκεί ήρεμος μέχρι να ανοίξετε την πόρτα και να τον χαιρετήσει ο επισκέπτης σας. Μπορείτε να δώσετε σε ένα φίλο και μία λιχουδιά που θα την δίνει μόνο όταν είναι ήρεμος, στο σημείο του και δεν γαβγίζει! Έτσι σιγά-σιγά θα παραμένει ήσυχος για να κερδίσει τη λιχουδιά!

 • ΔΗΜΗΤΡΑ

  Καλησπερα, πρόσφατα αποκτήσαμε στην οικογένεια μου ένα μικρό ημίαιμο σκυλάκι. Το πήρα όταν ήταν 6 εβδομάδων γιατί δεν άντεχα να το βλέπω στο κλουβί με τα άλλα 2 αδελφάκια του, τα χάριζε ένας κτηνίατρος. Οπότε εγω και οι 2 κόρες μου δεν αντέξαμε το θέαμα και παρότι ξέρω πως ήταν πολύ μικρό το κάναμε μέλος της οικογένειας μας. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο πλάσμα αλλά με έντονα στοιχεία κυριαρχικότητας και ανασφάλειας που του βγαίνει κάποιες φορές με επιθετικότητα. Σήμερα είναι 4 μηνών και έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε πολλά θέματα. Εχω τις εξής απορίες, 1) σχετικά με τη ζητιανιά, γιατί προκειται για ένα πολύ λαίμαργο κουτάβι, όταν λέτε να το βάζουμε σε ένα σημείο του σπιτιού που μας βλέπει τι ακριβώς ενοείται; Εγω τις τελευταίες μέρες (μιας και η κατάσταση έχει ξεφύγει) τον δένω σε σημείο που μας βλέπει να τρώμε και του δίνω ένα κόνγκ με λιχουδιές, κάνω καλά ή όχι που τον δένω, αν τον λύσω πάντος δεν δίνει καμια σημασία στο κόνγκ και τρέχει κατευθείαν στο τραπέζι όπου περιτό να σας πω τι γίνεται, ειδικά με την μικρή μου κόρη που είναι του χεριού του.
  2) Τελευταία κανει επιδρομές στον καναπέ, και εγω δεν συμφωνω καθόλου, για την ακρίβεια δεν θα με πείραζε καθόλου να κάθετε δίπλα μου αν όταν του το ζητούσα κατέβαινε αυτός όμως απο την πρώτη φορά που έκατσε και προσπάθησα να τον κατεβάσω μου γρύλισε και προσπάθησε να με δαγκώσει, έτσι κ εγώ τα παράτησα και προσπαθώ να τον κρατήσω κάτω με άλλους τρόπους όπως λιχουδιές ή βάζω πράγματα που τον ενοχλούν επάνω στους καναπέδες τις ώρες που δεν καθόμαστε μπας και κόψει τη συνήθεια. Σας παρακαλώ συμβουλέψτε με τη να κάνω.

  • Όσο αφορά το 1 καλά κάνετε και τον δένετε μέχρι να μάθει να κάθετε ήρεμος από μόνος του. Σταδιακά θα το καταφέρετε.
   Όσο αφορά το 2 με προβληματίζει το γεγονός με το γρύλισμα αλλά καλά κάνετε και εδώ. Όσο είναι κάτω επιβράβευση, όταν ανεβαίνει τον κατεβάζετε και όταν κατέβει και κάτσει τον επιβραβεύεται.

   • ΔΗΜΗΤΡΑ

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας, θα συνεχίσω με την ίδια τακτική και ελπίζω να παν όλα καλά

 • ΠΕΝΝΥ

  Καλησπέρα,έχω ένα κουταβάκι 4 μηνών χάσκι ,το οποίο φοβάται τους ανθρώπους και εμένα από την ημέρα που γεννήθηκε, με αποτέλεσμα να κρύβεται ακόμα και την ώρα του φαγητού.Όταν φεύγω βγαίνει και παίζει κανονικά με την άλλη σκυλίτσα που έχω(2 ετών).Δοκίμασα με μεζέδες να την φέρω κοντά μου χωρίς αποτέλεσμα.Σας παρακαλώ τί μπορώ να κάνω και γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.Ευχαριστώ.

 • Αθανασία

  καλησπέρα σας!εγώ έχω ένα θηλυκό pit bull 4 χρόνων και έχουμε ένα θέμα στη βόλτα!εχει δυο “φίλους” ενα αρσενικό και ένα θηλυκό που τα έχουν φίλοι μου και στην ουσία μεγάλωσαν μαζί απο κουτάβια!αλλα με όλα τα άλλα σκυλιά που συνανταμε στον δρόμο έχουμε πρόβλημα!αρσενικά θηλυκα!τους επιτιθεται αμέσως με αγριάδες και ψευτοδαγκωματα για να τα τρομάξει αλλα εγω εχω αρχίσει να βλέπω άλλο σκύλο και να αλλαζω πεζόδρομιο!Καλά τα πάει μόνο με αρσενικά μικροσωμα που παίζει μαζί τους!είναι φυσιολογική όλη αυτή η συμπεριφορά?
  ευχαριστώ

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top