You Are Here: Home » Εκπαίδευση » Τρόποι Πρόληψης Επίθεσης Σκύλου

Τρόποι Πρόληψης Επίθεσης Σκύλου

Τρόποι Πρόληψης Επίθεσης Σκύλου

Όσο καλά και να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την φύση των σκύλων, δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας επιθετικής στάσης ενός σκύλου που θα βρεθεί στον δρόμο μας. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που όσο και να πιστεύουμε ότι δεν θα μας τύχει εμάς, οφείλουμε να τους γνωρίζουμε για «παν ενδεχόμενο»…

Αρχικά υπάρχουν κάποια σήματα που θα πρέπει να προσέξουμε τα οποία πιθανολογούν μια επίθεση από έναν σκύλο και σχετίζονται με την γλώσσα του σώματος του!

Ειδικότερα, μια στάση όπου η ουρά είναι όρθια, η τρίχα της πλάτης όρθια και ο σκύλος παρουσιάζει τα δόντια του και γρυλίζει, σημαίνει ότι πρέπει να τεθούμε κατευθείαν σε επιφυλακή.

Αν τα αυτιά του σκύλου είναι γερμένα προς τα πίσω και η ουρά είναι ανάμεσα στα σκέλια τότε το σκυλί είναι τρομαγμένο και ή θα προσπαθήσει να φύγει ή αν δεν έχει αυτή την επιλογή τότε μπορεί και να επιτεθεί.

Ένα επιθετικό σκυλί έχει σε γενικές γραμμές :
Τα αυτιά όρθια, το σώμα σφιχτό, την ουρά ψηλά και το τρίχωμα όρθιο.

Ένα τρομαγμένο σκυλί έχει σε γενικές γραμμές:
Τα αυτιά πίσω, το σώμα χαμηλωμένο, και την ουρά στα σκέλια.

Σημαντικά σημάδια αποτελούν επίσης το γρύλισμα, το γάβγισμα (ο τρόπος που γαβγίζουν) και το σήκωμα των χειλιών.

1) Άπαξ και έχουμε έρθει αντιμέτωποι με έναν σκύλο που δείχνει ότι θα επιτεθεί οπωσδήποτε αποφεύγουμε  να τον κοιτάμε στα μάτια! Είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε γιατί είναι σαν να τον προκαλούμε να μας επιτεθεί. Στην γλώσσα των σκύλων το απευθείας βλέμμα στα μάτια ειδικά σε πρώτη συνάντηση αποτελεί το “κόκκινο πανί”..

2) Δεν τρέχουμε!!! Θεωρώ ότι αποκλείεται να παραβγούμε σε ταχύτητα έναν σκύλο.. και το χειρότερο είναι ότι κάνουμε τον εαυτό μας ακόμα πιο «ελκυστικό» στόχο για επίθεση! Άντ’ αυτού, μένουμε ακίνητοι και όσο γίνεται ψύχραιμοι… Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε γρήγορες κινήσεις και δεν κουνάμε χέρια πόδια πανικόβλητοι!

3) Προσπαθούμε να μην δείχνουμε ότι φοβόμαστε! Σε όποιο βαθμό αυτό είναι εφικτό.. Τα σκυλιά μπορούν να «μυρίσουν» τον φόβο μας και αυτό τα κάνει να νιώθουν ότι έχουν την υπεροχή στην μεταξύ μας αναμέτρηση. Γι αυτά είμαστε εισβολείς του χώρου τους!

4) Αρχίζουμε τα πίσω βήματα. Όσο πιο αργά και σταθερά γίνεται αρχίζουμε να αποκτούμε απόσταση από το σκυλί.. Παράλληλα αν υπάρχει κάτι κοντά, χωρίς να χρειάζεται να κουνηθούμε πολύ για να το φτάσουμε, το φέρνουμε σιγά σιγά μπροστά μας ώστε να μπει ανάμεσα σε μας και το σκύλο. Αυτό το κάνουμε ώστε σε περίπτωση που γίνει η επίθεση, να δώσουμε στο σκυλί αυτό το «κάτι» να δαγκώσει αντί για κάποιο χέρι ή πόδι μας..

5) Εμβρυακή στάση! Αν δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε κάτι να προστατευτούμε τότε ξαπλώνουμε στο έδαφος, μαζεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα περισσευούμενα άκρα μας, χέρια διπλωμένα μπροστά μας ώστε να προφυλάσσουμε το στήθος μας, λαιμός μέσα όσο γίνεται και διπλωμένα γόνατα. Σκοπός είναι να προστατέψουμε τα ζωτικά μας όργανα και σημεία του σώματος τα οποία μπορούν να θέσουν ακόμα και την ζωή μας σε κίνδυνο αν τραυματιστούν. Επίσης η στάση αυτή στέλνει σήματα «υποταγής» στον σκύλο και πιθανόν να μην προχωρήσει στην επίθεση.

6) Αν όλες οι από πάνω ενέργειες μας φαίνονται ότι αφορούν ανθρώπους «τέρατα ψυχραιμίας» τότε ψάχνουμε με το μάτι μας γύρω ένα ψηλό μέρος το οποίο να είναι αρκετά κοντά μας, γιατί όπως είπα δεν πρόκειται να τρέξουμε πιο γρήγορα από έναν σκύλο, και το οποίο να μας είναι σχετικά εύκολο να ανέβουμε αλλά δύσκολο  για τον σκύλο. Από εκεί φωνάζουμε για βοήθεια!

Τα παραπάνω είναι κάποιες ρεαλιστικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε περίπτωση επίθεσης και που σέβονται απόλυτα τη φύση του σκύλου. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες αποδεκτές (ή μη) αντιδράσεις αλλά πιστεύω ότι αν ακολουθήσετε σωστά τα παραπάνω θα καταφέρετε να βγείτε από τη δύσκολη θέση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

 

Από την: Μαριλένα Σαρίδη – Εκπαιδεύτρια Σκύλων
Web: www.happydogtrainer.gr – 
Facebook Page – email: info@happydogtrainer.gr 

Αν θέλετε να φιλοξενήσουμε και τα δικά σας άρθρα επικοινωνήστε μαζί μας!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • η φωτό του jack russel στον τίτλο με έκανε να κλάψω…

  • ελπίζω από τα γέλια 🙂
   Οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν με συγκεκριμένη λογική και σκοπό… να μην γίνει δηλαδή το άρθρο “τρομακτικό” σε όσους ανησυχούν για τα σκυλιά που συναντούν ή γενικότερα τα φοβούνται.

 • Brigitte Lucien Tartot

  Σε “βουκολική” περιοχή εντός Αττικής, έχω δει κι άλλη αντίδραση και παρακαλώ να τη σχολιάσετε προσθέτοντας ένα τουβλάκι γνώσης που πάντα χρειάζεται. Είδα βοσκό, να χειρονομεί στον αέρα φωνάζοντας πολύ δυνατά “Χα” μπροστά σ’έναν “κατεβασμένο” (χαμηλωμένο κέντρο βάρους) “έτοιμο” (να επιτεθεί) αγριόσκυλο, απλώνοντας ταυτόχρονα χέρια πόδια. Μη σας πω καλύτερα τι ένοιωσα εγώ που σταμάτησα το σκηνικό κορνάροντας (ευτυχώς ήμουν μέσα στο αμάξι) επισταμένα και απέσπασα την προσοχή του σκύλαρου, που -ευτυχώς- την έκανε. Ερώτηση:Τι πιθανότητες είχε εκείνος ο έρμος ο βοσκός;

  • illidan

   απειροελαχιστες….

 • Pingback: Τρόποι Πρόληψης Επίθεσης Σκύλου How to prevent dog attack()

 • Alexandros Trianta

  Πρόσφατα δέχτηκα επίθεση από αδέσποτο σκυλί. Έκανα ακριβώς αυτές τις κινήσεις και με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν έπιασε καμια. Το σκυλί μου άρπαξε το πόδι και αν δεν το τράβαγα θα μου πιάνε κομμάτι αντί για 4 επιδερμικά ράμματα και ένα σκισμένο παντελόνι. Αναγκαστικά να το κλοτσήσω δυνατά στο κεφάλι μετά από αυτό για να αναγκαστεί να απομακρυνθεί. Σκεπτόμενος το όλο σκηνικό μετά από λίγο αισθάνθηκα άσχημα γιατί το χτύπησα αρκετά δυνατά αλλα δεν κρίνω ότι αν υπάρχει επομενη φορα το χτύπημα θα είναι ενστικτώδης αντίδραση και μάλιστα έτσι ώστε να βεβαιώσω ότι δεν θα ξαναπλησιάσει. Προλαβαίνοντας αρνητικές σκέψεις πολλά μπορεί να ειπωθούν από “φιλόζωους” η αίσθηση του δοντιού που σε κόβει με δύναμη είναι τρομερά δυσάρεστη εμπειρία και οποιος την έχει βιώσει ξέρει τι εννοώ. Όταν έρχεσαι σε τέτοιες καταστάσεις που είσαι στεγνά αντιμέτωπος με την φύση η με το αποτέλεσμα μιας κακής η ανύπαρκτης εκπαίδευσης σκύλου λέω και προτείνω ανεπιφύλακτα, σε οποιον μπορεί να μην αφήσει καν τον σκύλο να του επιτεθεί καθαρά κρίνοντας από το ένστικτο της επιβίωσης. Επίσης να πω ότι έχω 2 γερμανικά ποιμενικά και πιστεύω στην άρτια εκπαίδευση των σκύλων, με μορφή επιβράβευσης και μονο, γιατί τα σκυλιά είναι ζώα που ποτε δεν σταματούν να μαθαίνουν όσο ασχολείσαι μαζί τους. Το εν κατακλείδι κάποιου που του έχει επιτεθεί σκύλος είναι ότι όταν οι κανόνες δεν υπάρχουν, δηλαδή απουσιάζει η εκπαίδευση, το να χτυπήσεις το ζωντανό που σου επιτίθεται για να σου κάνει ζημια είναι η μονη λύση αν θες να αποφύγεις και τον πόνο και το τράβηγμα. Αν πάλι δεν μπορείς να το χτυπήσεις, με πιθανότητα να συμβεί σε γυναικα αυτό, 2 είναι τα βήματα.. ακίνητη και εμβρυακή στάση που λέει και ο αρθογράφος άμα σε αρπάξει, κάνοντας την προσευχή σου παράλληλα. Πρέπει να ειπωθεί επίσης ότι η ψευδαίσθηση ότι το σκυλί είναι επικίνδυνο και δεν μπορεί να κοντρολαριστει είναι ένα ψέμα στο 95% των περιπτώσεων. Εκτος και αν μιλάμε για ένα μικρό ποσοστό καθυστερημένων ιδιοκτητων που κάνουν τα σκυλιά τους φονιάδες,δεν καταλαβαίνουν από πόνο, επεκτείνοντας τα αρρωστημένα ένστικτα τους. Όλα τα υπόλοιπα σκυλιά καταλαβαίνουν από πόνο και έχουν απίστευτο μειονέκτημα απέναντι στον άνθρωπο γιατί έχουν μονο το στόμα τους για επίθεση ενώ ο άνθρωπος 4 μέλη, πολλά επιπλέον κιλά συνήθως και μεγάλο άνοιγμα λόγο των κάτω άκρων του. Ένα σκυλί μπορεί να κάνει επιθετική κίνηση για αρκετούς λόγους ο βασικός είναι για να οριοθετήσει την περιοχή του, την οποια εσύ βεβαια δεν ξέρεις ότι έχεις περάσει όταν δέχεσαι την επίθεση και δεν συνιστώ σε κανένα να περιμένει να τον πλησιάσει και να παίξει 50%-50% ένα δάγκωμα. Αυτό έκανα και εγώ πριν 15 μέρες γιατί έχουμε γίνει όλη παιδιά της πόλης και μας βγαίνουν μονο τα φιλόζωα αισθήματα και τελικά με άρπαξε. Ξαναλέω ότι σε κάποιους μπορεί να μην αρέσουν τα παραπάνω αλλα αυτά που νιώθεις εκείνη την στιγμή είναι δύσκολο να μεταφερθούν αν δεν σου τύχει. Οποτε οποιος το διαβάσει ας το κρατήσει στο πίσω μέρους του μυαλού του σαν απλά ένα scenario που συνέβη και δεν εύχομαι να συμβεί σε κανένα.

  • illidan

   ευχαριστω για τις πληροφοριες..τωρα που το λες οντως στη περιπτωση μου (που ημουν τυχερος που δεν αφησα το φοβο να με κυριεψει και το σκυλι εφυγε γρηγορα) περασα απο ενα μαγαζι δυο φορες και ηρθε κοντα μου το σκυλι, τη πρωτη μου δαγκωσε λιγο τη ζακετα και σηκωθηκε πανω μου και γαυγισε μια δυο φορες πριν σταματησει και τη δευτερη απλα ηρθε μπροστα μου και εφυγε….πιστευω φταιει το μερος, γιατι οταν τον πρωτοειδα ηταν καθιστος καμαρωτος μπροστα απο ενα μαγαζι…

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top