You Are Here: Home » Οργανωμένη Κυνοφιλία » Κατανοήστε τι Συμβαίνει στις Εκθέσεις Μορφολογίας Σκύλων

Κατανοήστε τι Συμβαίνει στις Εκθέσεις Μορφολογίας Σκύλων

pets2

Οι εκθέσεις μορφολογίας, εκτός από το βασικό τους κυνολογικό σκοπό εύρεσης κατάλληλων γεννητόρων, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για συμμετέχοντες και επισκέπτες  να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τις αγαπημένες τους φυλές, να παρουσιάσουν τους σκύλους τους, να θαυμάσουν άλλους  και γενικά να βρεθούν με κυνόφιλους σε μία μέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στους αγαπημένους μας φίλους.

Για αυτούς όμως που δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς και τη διαδικασία αξιολόγησης η πρώτη επαφή μπορεί να είναι εξαιρετικά χαοτική, είτε μιλάμε για συμμετέχοντες είτε για επισκέπτες, ειδικά σε εκθέσεις όλων των φυλών όπου πολλά πράγματα συμβαίνουν την ίδια στιγμή.

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τη διαδικασία μίας έκθεσης με βάση τους κανονισμούς της F.C.I. και του Κ.Ο.Ε. που είναι αυτοί που ακολουθούνται στη χώρα μας.

Σε κάθε έκθεση οι συμμετοχές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε οι οργανωτές να προλάβουν να φτιάξουν το πρόγραμμα και να τυπώσουν τον κατάλογο της έκθεσης στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα σκυλιά που συμμετέχουν, τα στοιχεία τους και άλλες λεπτομέρειες. Πριν την έκθεση συνήθως υπάρχει διαθέσιμο το πρόγραμμα των στίβων που δείχνει τη σειρά με την οποία κρίνονται οι φυλές σε κάθε στίβο ώστε να υπάρχει μία ιδέα για το πότε θα κριθεί κάθε φυλή. Το πρόγραμμα αυτό ΔΕΝ αναφέρει ώρες και πολλές φορές και ο πιο έμπειρος εκθέτης μπορεί να μπερδευτεί αφού αρκετά σκυλιά μπορεί να λείπουν ή κάποιος κριτής να προχωράει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αν συμμετέχετε ή αν θέλετε να δείτε κάποια φυλή φροντίστε να είστε εκεί εγκαίρως! Συνήθως όσοι φτάσουν με καθυστέρηση στο στίβο τους χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής τους!

crufts-dog-show

Όταν βρεθείτε σε κάποια έκθεση θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν αρκετοί “στίβοι” στους οποίους διενεργούνται παράλληλες κρίσεις σκύλων. Οι στίβοι είναι οροθετημένοι χώροι στους οποίους βρίσκεται ο κριτής με τον βοηθό στίβου και την γραμματεία και στους οποίους εξετάζονται τα σκυλιά. Συνήθως οι στίβοι σε κάθε έκθεση είναι τόσοι όσοι και οι κριτές! Μπορεί να είναι μόνο ένας σε μία ειδική έκθεση ομίλου φυλής ή και δεκάδες αν μιλάμε για μία έκθεση επιπέδου Eurodog ή world cup.

Σε κάθε έκθεση τα σκυλιά μπορούν να συμμετάσχουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) Προκαταρκτική Κουταβιών (από 3 – 6 μηνών)
β) Κουταβιών (από 6 – 9 μηνών)
γ) Νέων (από 9 – 18 μηνών)
δ) Εφήβων (από 15 – 24 μηνών)
ε) Ανοιχτή (από 15 μηνών & άνω)
στ) Εργασίας (από 15 μηνών & άνω)
ζ) Πρωταθλητών (από 15 μηνών & άνω)
η) Βετεράνων (από 8 ετών & άνω)

Η σειρά που παρουσιάζονται στο στίβο είναι η παραπάνω και για κάθε κατηγορία πρώτα κρίνονται τα αρσενικά και μετά τα θηλυκά σκυλιά.
Ο κριτής εξετάζει τον κάθε σκύλο ξεχωριστά τόσο σε στημένη θέση όσο και σε κίνηση, υπαγορεύει την κριτική του στη γραμματεία και αποδίδει και ένα χαρακτηρισμό (ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ,  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ,ƒ ΚΑΛΟΣ, ΕΠΑΡΚΗΣ, ∆ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ) ή ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ, ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ και ΕΞΕΛΙΞΙΜΟΣ για τις δύο κατηγορίες κουταβιών. Εάν κατά τη γνώμη του Κριτή ένας σκύλος θεωρείται εκτός τύπου (αποκλίνει σοβαρά από το πρότυπο της φυλής του), ο Κριτής δεν αποδίδει τον χαρακτηρισμό και σημειώνει στο Έντυπο Αξιολόγησης τον χαρακτηρισμό «ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ».  Σε κάθε κατηγορία ο κριτής κατατάσσει με σειρά αξιολόγησης τους σκύλους ενώ βγαίνει και ένας νικητής (ανάμεσα στις ομάδες Εφήβων, Ανοιχτή, Πρωταθλητών, Βετεράνων) για κάθε φύλο ο οποίος λαμβάνει και το πιστοποιητικό πρωταθλητή (C.A.C. ή CACIB σε διεθνή έκθεση).  Ο καλύτερος Junior κάθε φύλου λαμβάνει C.A.C.J. και ο καλύτερος βετεράνος C.A.C.V.
Στη συνέχεια ο κριτής συγκρίνοντας τα καλύτερα σκυλιά κάθε φύλου αποφασίζει για το καλύτερο προκαταρκτικής κουταβιών φυλής, το καλύτερο κουτάβι φυλής, το καλύτερο Junior, τον καλύτερο βετεράνο και το Καλύτερο Φυλής (Best of Breed). Για το καλύτερο σκυλί της φυλής  διαγωνίζονται όλοι οι σκύλοι κάτοχοι των πρώτων βραβείων με χαρακτηρισμό “Εξαίρετος” στις Κατηγορίες Νέων, Βετεράνων καθώς οι κάτοχοι των CAC/CACIB (δηλαδή ο καλύτερος αρσενικός και ο καλύτερος θηλυκός σκύλος).

cac

Ουσιαστικά εδώ τελειώνει το σημαντικότερο κομμάτι της έκθεσης αφού όλοι οι σκύλοι έχουν εξεταστεί από τους κριτές, έχουν λάβει γραπτή αξιολόγηση, πιστοποιητικά πρωταθλητών και κατάταξη.

Η συνέχεια είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, ειδικά για τους επισκέπτες αφού ξεκινάνε οι τελικοί της έκθεσης.

Όπως ίσως γνωρίζετε όλες οι φυλές σκύλων έχουν τοποθετηθεί σε 10 ομάδες από την FCI με βάση κάποια γενικά χαρακτηριστικά μορφολογίας ή εργασίας.
Οι τελικοί ακολουθούν την ομαδοποίηση αυτή αφού οι Καλύτεροι Φυλής από κάθε ομάδα διαγωνίζονται μεταξύ τους για την ανακήρυξη του  Καλύτερου Ομάδας. Να θυμίσουμε ότι τα σκυλιά δεν συγκρίνονται μεταξύ τους αλλά με βάση το ιδανικό πρότυπο κάθε φυλής και οι νικητές είναι αυτοί που το προσεγγίζουν περισσότερο.

Αφού ολοκληρωθούν οι 10 τελικοί ομάδων συνήθως έχουμε τους τελικούς προκαταρκτικής κουταβιών, κουταβιών, νέων και βετεράνων στις οποίες διαγωνίζονται τα καλύτερα κάθε φυλής των κατηγοριών αυτών για την ανακήρυξη του  καλύτερου έκθεσης κάθε ηλικιακής ομάδας.

DOGSHOW

Τέλος έχουμε τον “μεγάλο τελικό της έκθεσης” στον οποίο οι 10 Καλύτεροι Ομάδος διαγωνίζονται για τον τίτλο Καλύτερος Έκθεσης (Best in Show).
Ανάλογα με την έκθεση ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλοι “τελικοί” όπως Καλύτερο Εκτροφείο, Απογόνων, νεαρών χειριστών, καλύτερου ζευγαριού κτλ

Αν και σε ένα άρθρο το σχετικό απλό σύστημα της έκθεσης μπορεί να φαίνεται πιο μπερδεμένο από ότι είναι στην πραγματικότητα, ελπίζουμε να σας δώσαμε μία ιδέα για το τι θα συναντήσετε.
Ο καλύτερο τρόπος όμως για να κατανοήσετε ακριβώς το σύστημα είναι να βρείτε στη σχετική σελίδα μας που και πότε πραγματοποιούνται εκθέσεις και να επισκεφτείτε μία από κοντά για να ζήσετε την μοναδική της ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα, αποτελέσματα εκθέσεων μορφολογίας αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top