You Are Here: Home » Εκτροφή » Γιατί Ποτέ δεν Πρέπει να Ζευγαρώνουμε τα Σκυλιά μας!

Γιατί Ποτέ δεν Πρέπει να Ζευγαρώνουμε τα Σκυλιά μας!

Γιατί Ποτέ δεν Πρέπει να Ζευγαρώνουμε τα Σκυλιά μας!

Το ζευγάρωμα των σκύλων αποτελεί μία πραγματικά πονεμένη ιστορία!
Η παραπληροφόρηση, οι μύθοι και η ημιμάθεια για το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα!
Σίγουρα όταν βγάζετε βόλτα το σκύλο σας θα έχετε ακούσει την ερώτηση σχετικά με το φύλο του και στη συνέχεια πρόταση για ζευγάρωμα ή απογοήτευση γιατί τελικά έχετε και εσείς αρσενικό ή θηλυκό όπως και αυτός.

Θα ξεκινήσω με ένα αξίωμα στο οποίο όλοι οι σοβαροί κυνόφιλοι συμφωνούν:  Δεν ζευγαρώνουμε για κανένα λόγο τα σκυλιά μας εκτός αν αυτό γίνεται με τη μεσολάβηση κάποιου αναγνωρισμένου εκτροφέα. Δεν γινόμαστε εκτροφείς της πίσω αυλής (backyard breeders) όπως είναι διεθνώς γνωστή η αρνητική αυτή πρακτική!

Ας δούμε μερικούς από τα επιχειρήματα – επιθυμίες που ακούγονται σχετικά με το ζευγάρωμα.

 • Το σκυλί μου είναι ώριμο και πρέπει να ζευγαρώσει – έχει ορμές κτλ … το σκυλί προφανώς και έχει ορμές από ένστικτο αναπαραγωγής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζευγαρώσει αφού και το ζευγάρωμα δεν θα δώσει λύση (θα συνεχίσει να έχει ορμές) αλλά και τα σκυλιά δεν νιώθουν κάποια ηδονή, δεν χρειάζονται sex και δεν ερωτεύονται! Όσο και αν εξανθρωπίζουμε τους σκύλους μας αυτή είναι η αλήθεια.
 • Η σκυλίτσα μου πρέπει να νιώσει τη χαρά της μητρότητας – Καμία χαρά δεν θα νιώσει! Αν όλα πάνε καλά και δεχτεί τα κουτάβια της (πολλές φορές οι μάνες δεν τα δέχονται και τα αγνοούν ή τα σκοτώνουν) θα λειτουργήσει απλά και μόνο το ένστικτο της. Αν δεν γεννήσει ποτέ δεν πρόκειται να της λείψει και δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτεί “εγώ πότε θα γίνω μάνα;”. Επίσης να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι αν δεν ξέρετε τι κάνετε ενδέχεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στην σκύλα σας αλλά και να χαλάσει για πάντα η εμφάνιση της.
 • Τον αγαπάω πολύ και θέλω να έχω ένα κουτάβι του. Κάθε σκυλί είναι διαφορετικό. Ακόμα και το κουτάβι του σκύλου σας ή της σκύλας σας θα είναι ένα άλλο σκυλί! Η συγκεκριμένη επιθυμία είναι καθαρά ανθρώπινη και ίσως και εγωιστική. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι η δική μας ικανοποίηση αλλά το καλό των σκύλων και των κουταβιών και σε μία ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή να είστε σίγουροι ότι ο απόγονος του αγαπημένου σας σκύλου μάλλον θα έχει τόσα προβλήματα που δεν θα σας θυμίζει με τίποτα το καμάρι σας!
 • Πρέπει να τον ζευγαρώσω για να ηρεμήσει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος! Ο αρσενικός σκύλος σας όχι απλά δεν θα ηρεμήσει όταν ζευγαρώσει αλλά το πιο πιθανό είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας του προς το χειρότερο. Είστε διατεθειμένοι να το αντέξετε; Το στρες και η ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία θα τον κάνει διαφορετικό…
 • Θέλω να βγάλω χρήματα. Τα έξοδα κτηνιάτρου (ειδικά αν υπάρξουν αναποδιές, καισαρική κτλ), τα έξοδα τροφής για τη μάνα και τα κουτάβια, φάρμακα, βιταμίνες κτλ δεν πρόκειται να σας επιτρέψουν να βγάλετε κέρδος. Οπότε ξεχάστε το (αν και δεν θα έπρεπε καν να σκέφτεστε έτσι, από ηθική άποψη…). Αν έχετε φιλοδοξίες, μεράκι, γνώσεις και όρεξη για διάβασμα μπορείτε να γίνεται αναγνωρισμένος εκτροφέας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία που επίσης δεν πρόκειται να σας αφήσει εύκολα κέρδος.

Ας δούμε τώρα τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας.

 • Κληρονομικές Ασθένειες. Ο σκύλος σας μπορεί να είναι υγιής και πανέμορφος αλλά να είναι φορέας κληρονομικών ασθενειών που θα εμφανιστούν στα κουτάβια. Οι απλές εξετάσεις δεν φανερώνουν όλες τις ασθένειες, κάποιες βρίσκονται με εξειδικευμένες εξετάσεις ενώ άλλες ποτέ αφού μπορεί να έχουν να κάνουν με προβλήματα δυσπλασίας προγόνων και άλλα που είναι αδύνατον να βρεθούν αν δεν τα έχει παρουσιάσει ο σκύλος.
  Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι απ’ όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν pedigree και για τα δύο σκυλιά αλλά και προσωπική γνώση της κατάστασης των προγόνων και των αδελφών του σκύλου σας. Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας! Χρειάζεται δίκτυο γνωριμιών, γνώσεις γενετικής και ασθενειών και πολλά άλλα.
 • Pedigree. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος δεν υπάρχουν pedigrees και για τα δύο σκυλιά ενώ αν υπάρχουν είναι συνήθως πλαστά… Όπως έχουμε γράψει στο σχετικό άρθρο για τα pedigree η χρησιμότητα τους είναι τεράστια σε πολλούς τομείς. Αυτό εξασφαλίζει την καθαροαιμία, μας επιτρέπει να ελέγξουμε τους προγόνους για κληρονομικές ασθένειες, για χαρακτήρα αλλά και για χαρακτηριστικά που θέλουμε να ενισχύσουμε ή να μειώσουμε (εμφάνισης, χαρακτήρα κτλ). Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αιμομιξίες! Χωρίς pedigree δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε τους προγόνους των σκύλων και να αποκλείσουμε την συγγένεια μεταξύ τους!
  Τέλος η ύπαρξη Pedigree μας επιτρέπει να δηλώσουμε τη γέννα μας στον Κ.Ο.Ε.
 • Χαρακτήρας. Ο χαρακτήρας των σκύλων είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στις αναπαραγωγές! Οι σωστοί εκτροφείς δεν αναπαράγουν σκυλιά με προβληματικό, επιθετικό ή φοβικό χαρακτήρα! Ακόμα και αν είστε σίγουροι για τον χαρακτήρα του σκύλου σας, γνωρίζετε τον χαρακτήρα του άλλου σκύλου; Των προγόνων τους;
 • Γνώσεις. Γνωρίζετε τις διαδικασίες, τα προβλήματα και τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν; Προβλήματα που μπορεί να θέσουν την ζωή της μάνας ή των κουταβιών σε κίνδυνο ή να σας αναγκάζουν να τα μεγαλώσετε μόνος σας αν η μάνα χαθεί ή δεν τα δεχτεί. Ο κτηνίατρος δεν θα είναι πάντα εκεί ή δεν θα προλάβει! Θα παίξετε με τη ζωή των σκυλιών σας;
 • Εξέλιξη της φυλής. Εφ’ όσον μιλάμε για αναπαραγωγή καθαρόαιμων σκύλων (γιατί για ημίαιμα πιστεύω ότι κανείς δεν θα το σκεφτεί με τόσα αδέσποτα διαθέσιμα για υιοθεσία) η εξέλιξη – βελτίωση της φυλής είναι πάντα το ζητούμενο!
  Ακόμα και οι εκτροφείς είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί για το ποια σκυλιά θα ζευγαρώσουν! Αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται εκθέσεις μορφολογίας  ώστε να βρεθούν τα πιο κατάλληλα άτομα κάθε φυλής! Σκοπός η διατήρηση και η βελτίωση κάθε ράτσας! Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ζευγάρωμα κάθε σκύλου. Ασήμαντα για εσάς ελαττώματα σε σχέση με το πρότυπο της φυλής (π.χ. μάτια σε λάθος απόσταση, πιο ψηλά πόδια κτλ κτλ) μπορούν συνολικά να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε μία φυλή! Αφού υπάρχουν πρότυπα, πρέπει να τηρούνται! Διαφορετικά δεν μιλάμε για καθαρόαιμα αλλά για κάτι που μοιάζει! Φανταστείτε αυτοί που θα πάρουν τα ΄”λάθος” κουτάβια σας να κάνουν και αυτοί αναπαραγωγές μεγαλώνοντας τα λάθη και τις ατέλειες… τι θα συμβεί στην αγαπημένη σας φυλή;
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και στη φύση δεν ζευγαρώνουν όλα τα άτομα μίας αγέλης λύκων για παράδειγμα! Ζευγαρώνουν μόνο τα κυρίαρχα άτομα που είναι τα πιο υγιή, δυνατά και αντιπροσωπευτικά!  Πόσο σίγουρος είστε ότι ο σκύλος σας είναι ένα τέτοιο δείγμα ανεξάρτητα με το πως σας φαίνεται (αφού προφανώς και δεν είστε κριτής μορφολογίας ή εκπαιδευτής ή κτηνίατρος).
 • Έλλειψη οικογενειών – υπερπληθυσμός  αδέσποτων. Ας πούμε ότι αγνοείτε τα παραπάνω και προχωράτε στο ζευγάρωμα με σκοπό να κρατήσετε ένα κουτάβι εσείς και ένα ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου. Επειδή παραγγελία δεν μπορείτε να δώσετε τα κουτάβια που γεννιούνται είναι για παράδειγμα 8 ή ακόμα παραπάνω. Τι θα κάνετε; Θα βρείτε πρόθυμες οικογένειες να τα υιοθετήσουν; θα είναι αυτές οι οικογένειες σίγουρες ή στην πρώτη δυσκολία ή διακοπές θα τα παρατήσουν; αν δεν βρείτε να τα δώσετε πουθενά μήπως θα τα παρατήσετε και εσείς στο δρόμο;
  Έχουμε αρκετά αδέσποτα… δεν χρειάζονται άλλα!

Η Λύση

Αν διαβάσατε όλα τα παραπάνω και εξακολουθείτε να πιστεύεται ότι ο σκύλος σας είναι ιδανικός για αναπαραγωγή, αν τον κατεβάσετε σε εκθέσεις μορφολογίας και λάβετε εξαιρετικές κρίσεις, αν έχετε γνήσιο pedigree τότε υπάρχει ένας σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να τον ζευγαρώσετε! Επικοινωνήστε με τον εκτροφέα σας (αν δεν έχετε τότε δεν έχετε ούτε γνήσιο pedigree) και συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο συνεργασίας! Αυτός με ασφάλεια, υπευθυνότητα και γνώσεις θα βρει το ιδανικό σκυλί για ζευγάρωμα με το δικό σας και θα αναλάβει όλες τις ιατρικές εξετάσεις και διαδικασίες, θα δηλώσει τη γέννα και θα βρει σωστά σπίτια για τα κουτάβια ενώ εσείς θα κρατήσετε τον ιδανικό απόγονο του αγαπημένου σας φίλου.
Μόνο έτσι θα είστε σίγουρος!
Από την άλλη, αν είστε σίγουρος και έχετε την οικονομική δυνατότητα αλλά και χρόνο να διαθέσετε μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον δύσκολο αλλά και ενδιαφέροντα δρόμο του αναγνωρισμένου εκτροφέα! Με πολύ διάβασμα, πάθος και ένα καλό μέντορα μπορείτε να τα καταφέρετε!

Σίγουρα το παραπάνω άρθρο δεν καλύπτει όλες τις παραμέτρους, τις δικαιολογίες και τους μύθους για την απαράδεκτη συνήθεια του ζευγαρώματος σκύλων από τον κάθε ιδιοκτήτη και γι’ αυτό περιμένουμε τα σχόλια σας!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook και τον λογαριασμό μας στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

 • Επίσης δεν θα πρέπει να ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας, γιατί από
  την αρχή της ζωής των κουταβιών θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν με διαφορετικούς
  ανθρώπους και να εξοικειωθούν με
  διάφορους ήχους και καταστάσεις .

  Αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από ειδικευμένα άτομα
  γιατί μπορεί να αποφέρουν αντίθετο
  αποτέλεσμα από το θεμιτό, και να καταλήξουμε
  με φοβισμένα ή επιθετικά σκυλάκια που δεν θα μπορούν να χαρούν μία φυσιολογική
  ζωή.

  Ένα άλλο θέμα που προκύπτει
  είναι η επιλογή της κατάλληλης οικογένειας
  για το σκυλάκι, πχ δεν μπορείς να δώσεις ένα υπερκινητικό σκυλάκι σε ανθρώπους
  με καθιστική ζωή κλπ.

  • antonis

   Κοίτα, το ζευγάρωμα δεν είναι επιστήμη τόσο τρομερή, το κάναν και οι πρόγονοι μας με γελάδια και άλλα ζώα. Δεν πρέπει να παρατραβάμε τόσο το θέμα με τα κουτάβια γτι τότε αν το πας κ σε μωρά ανθρώπων πρέπει να γεννιούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις κ να ελένχουμε αν έχει φασαρία στο σπίτι….

   • Στην ανθρωπινη εγκυμοσύνη δηλαδή δεν τρέχεισ κάθε τόσο στο γιατρό να κάνει εξετάσεισ?Δεν κάνουν εξετάσεισ από πριν τα ζευγάρια για να δουν αν υπάρχει κάποια ασθένεια? Δεν εμποδίζουν οι γιατροί τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν άμα υπάρχει πιθανότητα για την εμφάνιση ασθένειας (πχ στιγμα)???? Τα μαιευτήρια ειδικές εγκαταστάσεις δεν είναι?

    • antonis

     koita pws paei kata emena, to oti twra esu egw k oloi e3etazomaste den shmainei oti to kanan k prin 60 xronia (k omws epiviwsame san eidos polles xilieties)…nai h episthmh mas voithaei alla h e3eli3h thelei ta lathh k ta <> gia na proxwrane ta eidh. px h mesogeiakh anaimia opws tha 3ereis einai mia apanthsh ths fushs sthn elonosia (den einai petuxhmenh apanthsh, alla den pauei na einai apanthsh). to oti exoume mathei gia to kathe ti na pigenoume se giatrous den shmainei oti auto mas e3elisei k san eidos (vevaia twra h suzhthsh 3efeugei apo to thema). Loipon gia na mhn lew polla k asxeta, xristina exw ena skulaki thuliko einai mpastardo, hmiaimo, vrwmiko den 3erw pws ta lete pantws den einai katharoaimo k einai to pio omorfo zwaki pou eixa pote. den nomizw oti eidikoi ektrofeis ftiaxnoun mpastarda skulia opote tous thewrw lathos. einai teleia zwakia k polles fores polu pio omorfa apo ta authentika (mias k pleon milame gia emporeuma k oxi gia zwntana) elpizw na se kalupsa. (ps gia thn anthrwpinh egumosinh, an kapoios den exei na dwsei 2000 na paei sto maieuthrio vgale diatagma na apagoreutei na kanei paidia)

     • Antonis προφανώς και το σκυλί σου και όλα τα ημίαιμα είναι εξαιρετικά σκυλιά! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζευγαρώνουν γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι προβλήματα θα παρουσιαστούν στα κουτάβια (Αφού δεν γνωρίζεις τους προγόνους τους). Επίσης υπάρχουν χιλιάδες ημίαιμα για υιοθεσία οπότε ποιος ο λόγος να δημιουργούμε και άλλα;

     • Ακροατής

      symfwnw me ton progenetiko elegxo alla ta katharoema exoyn perisoteres asthenies,kai se ayto ftaine oi ektrofeis poy proothoyn to skyli krinontas monaxa thn emfanish toys giayto polles ratses exoyn ws xaraktiristiko toys diafores astheneies…p.x ta labrador provlima stis arthroseis kai sthn orash

     • Loukas Bampalis

      όχι απλα εξαιρετικα σκυλια.κουβαλανε γονιδια που εχουνε επιβιωσει στο δρομο.τα ημιαιμα σκυλια είναι και <> με τη μεταφορικη σημασια της λεξης δεν καταλαβαινουν χριστο.σε αντιθεση με τις ρατσες όπως πχ οι γερμανικοι ποιμενικοι που 8 στα 10 εχουν δυσπλασια στα πισω ποδια…

     • ‘ευφρο συνη’

      Δηλαδή ένας ορφανός άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να κάνει παιδιά αφού δεν γνωρίζει τους προγόνους του ακόμα και αν είναι υγιής;;;;;;;; Πολλές εξετάσεις δεν δείχνουν πολλά πράγματα!!!!

     • giannis azrael

      antoni kai i ratses apo an8ropous exoun dimiourgi8i… ta akita ta husky kai merika alla einai ratses ta alla einai mpastarda afou einai apo diafores miksis

   • Αυτο ακριβως παει να γινει. Εχει εφαρμοστει η ευγονική στους σκύλους, έχουν μάθει όλοι στο οτι τα σκυλάκια απαγορευεται να γεννάνε εαν δεν είναι ρατσας με υψηλες προδιαγραφες απο ειδικους εκτροφεις, στειρώνουν τα ζώα λες και ειναι ολοι θεοι και αποφασιζουν ποιος πανω στη γη πρεπει να γεννησει και ποιος οχι, και σιγα σιγα, εφαρμοζονται οι ιδιες τακτικες και στους ανθρώπους. Οποιος το επιτρεπει και το υποστηρίζει, ετοιμος για στειρωση ο ιδιος ειναι, μου φαινεται…

    • Ας σταματήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν υπάρχει καμία σχέση με τα σκυλιά και τους ανθρώπους.
     Αρχικά σκεφτείτε ότι όλες οι καθαρόαιμες φυλές δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους, δεν υπήρχαν στη φύση οπότε είναι λογικό ότι στην αναπαραγωγή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί ώστε να εξακολουθήσουν οι φυλές να είναι όπως πρέπει και πάνω απ όλα υγιής.
     Όσο αφορά τα ημίαιμα…δεν σας φτάνουν όλα αυτά που περιμένουν υιοθεσία; θέλετε να προσθέσετε και άλλα;

     • Brigitte Lucien Tartot

      Εσύ φίλε είσαι ψαγμένος. Όλα τα υπόλοιπα σχόλια ειδικά αυτό περί “ευγονικής στους ανθρώπους” είναι για τα λάχανα! Φτάσαμε να βλέπουμε ακριβά σκυλιά να πουλιούνται 50 ευρώ! Ή ακόμα χειρότερα κάποιους να τα θέλουν και….. χάρισμα! Δεν το περιορίζω στο χρήμα, αλλά το επεκτείνω στη νοοτροπία κυρίως. Και φυσικά στην παραβίαση των ΚΑΝΟΝΩΝ που έχουν θεσπιστεί για τη συνέχιση των φυλών. Μπράβο. Πολύ καλό σχόλιο.

    • mad00lini

     Τέτοιες βλαμμένες κυκλοφορούν κι έχουν γεμίσει οι δρόμοι αδέσποτα. Στείρωση στο μυαλό σου επειγόντως.

    • Scarlette Robinson

     Γιατι και ορισμενοι ανθρωποι κατ εμε θελουν στειρωση!!

 • Pingback: Οι 40 Συμβουλές του Oppenheimer στους Εκτροφείς! | Dogpark.gr()

 • Pingback: Γεια σας! :)()

 • Πηνελόπη

  πραγματικα δεν ειχα ιδεα για ολα αυτα θεωρουσα οτι καθε ζωο πρεπει να κανει τον κυκλο του αλλα μαλλον έκανα λαθος..και έκανα λαθος και με την δικία μου σκυλιτσα…τυχερη ήμουν που δεν έπαθε κατι και που τα κουτάβια της ηταν μόλις 4 και ειχα ατομα στην οικογενεια που τα πηραν και τα βλεπω ως και σημερα….θα διαδωσω αυτην την αντιληξη σας για το θέμα …ευχαριστω

   • από την στιγμή που η αναπαραγωγή άρχισε να γίνεται με στόχο την εμφάνιση των σκύλων και όχι την υγεία τους έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα στα ζώα λόγο της αιμομιξίας και του περιορισμού της ποικιλίας των γονιδίων, παρακαλώ δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ του BBC που παραθέτει πολλά στοιχεία σχετικά.

  • τασοσ

   μην ακους ολους τους μλκες τταχαμου φηλοζωη σε λενε να μην εχεις μπασταρδο κουταβι και να μην το βαζεις να γενας εγω απο μηκρος οι οικογενια μου ειχε σκυλια και μπασταρδα αλλα και ρατσες και τα 2 μια χρα αλλα οσο γ αυτα που λετε εσεις η ταχα φηλοζωη( μην περνετε τσαμπα κουταβια απο φηλους που γεναν η σκηλιτσες σας) γτ να μην παρω επειδη θες να βγαλεις κεδρος και μ στελνεις σε εναν μλκα εκτροφεα να δοσω 1500 ?? μην ακους της μπουρδες ακου γνωμες απο αληθινους φηλοζωους..

 • ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ

 • Τα όσα γράφετε στο άρθρο σας έχουν προφανώς ένα νόημα αλλά κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Αφαιρείτε την δυνατότητα κρίσης ενός κατόχου σκύλου της όποιας ράτσας.Ουσιαστικά το άρθρο σας εξυπηρετεί δύο σκοπούς!
  1ον) Την διατήρηση του προνομίου των εκτροφέων στην εμπορική εκμετάλλευση των ζώων.Τα περί σωστού εκτροφέα τα ακούω βερεσέ ,φροντίστε πρώτα εσείς τις κλαδικές σας αδυναμίες και να είστε πρώτα εσείς σωστοί. Βγάλτε κλαδικά πιστοποιητικά τύπου ΙSO αλλά ταυτόχρονα να είναι και ανοιχτό επάγγελμα ώστε να μπορεί να ο υποψήφιος ιδιοκτήτης σκύλου να έχει κάποια βασική πληροφόρηση .
  2ον) Εξυπηρετεί την κρατική λειτουργία σχετικά με τα αδέσποτα η οποία είναι ανύπαρκτη.
  Επίσης η λύση που προτείνετε είναι χειρότερη και πιο δύσκολη από το να πάρεις επιδότηση από το ΕΣΠΑ.

  • Κύριε Στουρνα,

   Τι εννοείται ” Αφαιρείτε την δυνατότητα κρίσης ενός κατόχου σκύλου της όποιας ράτσας”. ;
   Εμείς δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια κρίση! Οι κανονισμοί της FCI και των εκθέσεων δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή σκύλων χωρίς pedigree στις εκθέσεις μορφολογίας.
   Όσο αφορά τα θέματα που αναφέρετε:
   1) Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα προνόμιο εκτροφέων. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας όλοι μπορούν αναξέλεκτα να ζευγαρώνουν και να πουλάνε τα σκυλιά τους! Pet Shops και ιδιώτες… μία ματιά στις μικρές αγγελίες θα σας πείσει.
   Μακάρι αυτό να αλλάξει σύντομα.
   2) Τα αδέσποτα πως κολλάνε με την εκτροφή; Αντίθετα η λύση που προτείνουμε οδηγεί σε περιορισμό των ανεξέλεγκτων γενών και μείωση των αδέσποτων (ή έστω όχι αύξηση τους).

   • Κατ’αρχάς ξεκινώ και αναφέρω ότι όσα γράφονται έχουν κάποιο νόημα.Δεν λέω οτι εσείς με αυτά που γράφετε εξυπηρετείτε ίδια συμφέροντα, αλλά ακριβώς αυτό που στην συνέχεια μου απαντάται .Δηλαδή οτι αυτά τα λένε οι κανονισμοί της FCI και τέλος πάντων το γεγονός οτι στην ελλάδα είμαστε απολίτιστοι σε οτι αφορα τα ζώα δεν σημαίνει οτι πρεπει να κανουμε copy paste τις λαλακιες των ξένων.Ούτε καν με νοιάζει αν ο σκύλος μου που είναι Colei (αν το γραφω σωστά) θα κέρδιζε τον διαγωνισμό επειδή δεν έχει Petdigree. Όσον αφορά τα αδέσποτα δεν το ανέφερα επειδή ξαφνικά είδα ενα εξω απο το παράθυρο.Το αναφέρει το αρθρο και αυτή ειναι η γνώμη μου .
    Επίσης τιμή σας είναι που πρώτα δημοσιεύετε τα σχόλιά μου και εν συνεχεία δίνεται και μια απάντηση.
    Θα προτιμούσα όμως ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες που έχετε και έχω να τις κάναμε διάλογο έξω από στερεότυπα και συστήματα με σκοπό την λύση όλων αυτών των προβλημάτων που επιχειρείτε να “λύσετε” με τις προτάσεις που κάνετε στο αρθρο σας.
    Ευχαριστώ

    • Μα φυσικά και δημοσιεύουμε όλα τα σχόλια και απαντάμε όπου προλαβαίνουμε!
     Σχετικά με τις εκθέσεις, αυτές οργανώνονται από τον ΚΟΕ και ομίλους που ανήκουν σε αυτόν. Από τη στιγμή που είναι οργανισμός της FCI πρέπει να ακολουθεί τους κανονισμούς. Φυσικά το pedigree δεν χρειάζεται γι’ αυτό αλλά για πολύ σημαντικότερους λόγους που αφορούν κυρίως της υγεία του σκύλου. Υπάρχει και ένα σχετικό άρθρο γι αυτό το θέμα: http://www.dogpark.gr/why-pedigree-is-important/ .
     Τα αδέσποτα είναι πρόβλημα αλλά αν η εκτροφή περιοριζόταν μόνο σε σκύλους με pedigree και με εξετάσεις υγείας τότε θα περιοριζόντουσαν αισθητά αφού οι γέννες θα ήταν λιγότερες, ελεγχόμενες και σε συνδυασμό με τα τσιπ θα γνωρίζαμε που ακριβώς βρίσκεται κάθε σκύλος και ποιον τον έχασε ή τον εγκατέλειψε. Τώρα με όλες αυτές τις ανεξέλεγκτες γέννες που δεν δηλώνονται πουθενά και δεν μπορεί να υπάρχει κανένας έλεγχος με αποτέλεσμα τα γνωστά φαινόμενα εγκατάλειψης κουταβιών κτλ
     Προφανώς και κανένας σωστός αναγνωρισμένος εκτροφέας δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
     Σχετικά με τον διάλογο που λέτε είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και το επιδιώκουμε έτσι και αλλιώς!
     Ευχαριστούμε!

     • αλκμηνη

      συγνωμη αλλα οποιος εχει το θαρρος ας δει και αυτο το ντοκιμαντερ..δειτε που κατεληξαν στη βρετανια τα pedigree σκυλια και τι μεγαλη ειρωνια τα κατασττρεψαμε..σε αυτο το βιντεο θα δειτε οτι φορεις επικινδυνων κληρονομικων ασθενειων λαμβανουν μερος σε μεγαλους διαγωνισμους και κερδιζουν!! θα το εκτιμουσα αν μου δινατε μια σοβαρη απαντηση

     • Εχω ξαναγραψει και αλλου γι αυτο το ντοκιμαντερ και τις αντιδρασεις που προκαλεσε για την αντιδεοντολογικη του προσεγγιση (εχουν υποβληθει μηνυσεις κτλ). Πολλα απο οσα αναφερει ειναι αληθεια και υπαρχουν προβληματα ΑΛΛΑ προερχονται απο κακες εκτροφες, pet shops και puppy mills!! Δεν ζητηθηκε η αποψη σωστων εκτροφεων που διαρκως βελτιωνουν τος φυλες τους και σκοπος του ειναι η προωθηση της καθαροαιμοφοβιας!
      Αν ολοι οι εκτροφεις μελεταγαν τα pedigree για να δουν τις ασθενειες των προγονων και αν εκαναν κληρονομικες εξετασεις δεν θα υπηρχαν τετοια προβληματα! Το προβλημα ειναι οι κακοι εκτροφεις που βγαζουν τα σκυλια που δειχνει το ντοκιμαντερ αποκτυπτοντας τους υπευθυνους και τις βελτιωσεις που γινονται!

     • αλκμηνη

      δεχομαι την απαντηση και σας ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση..απλα και απο αυτα που λετε καταλαβαινω οτι ειναι εντελως ανεξελεγκτη η κατασταση και στους εκτροφεις!τελικα θελει πολυ ψαξιμο..και ποσες γενεες σκυλων εχουν καταστραφει..και ποσες γενιες κουβαλανε σοβαρες κληρονομικες ασθενειες..τελικα ολα στο βωμο του χρηματος και η ανευθυνοτητα παει συννεφο..

     • Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας και γι΄αυτό γράφουμε όλα αυτά τα άρθρα, γιατί χρειάζεται ψάξιμο από αυτούς που ενδιαφέρονται για καθαρόαιμες φυλές (καθώς η πιο ιδανική λύση είναι η υιοθεσία από καταφύγιο).
      Αρχικά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τους εκτροφείς που κάνουν ελάχιστες μελετημένες γέννες, με pedigree, εξετάσεις υγείας και πολύ διάβασμα και τους κουταβεμπορους – puppy mills που απλά ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος!
      Μία καλή αρχή για το ψάξιμο είναι η επικοινωνία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ώστε να ενημερωθούμε για τους εκτροφείς που δηλώνουν τις γέννες τους εκεί και στη συνέχεια πολύ ψάξιμο από εμάς, επισκέψεις κτλ κτλ

     • Ακροατής

      μαλλον δεν εχεις δει το ντοκιμαντερ,μιλαει καθαρα για τους εκτροφεις και τι εχει συμβει με την παροδο του χρονου

     • Μιλάει για τους κακούς εκτροφείς!

     • Ακροατής

      μπραβο που το αναβασες αυτο ακρηβως λεω παραπανω!!!

     • Alkmini Del

      δειτε και αυτο! 3 χρονια μετα η συνεχεια του ντοκιμαντερ αν υπηρξε αλλαγη..http://www.youtube.com/watch?v=x7RTsVfMHQk

   • φανης

    Εσυ Μανο πρεπει.να εισαι μεγαλος βλακας!!και επισης νιωθω οτι τα λες ολα αυτα λογο του οτι απειλειται η δουλεια σου!!μαλλον εκτροφεας εισαι!!εχετε κανει τους εκτροφείς μαγκες!!ολοι οι εκτροφεις χρησιμοποιουν τις χειροτερες τροφες και πιο συγκεκριμενα την Flatazor Nutrition απορω πως δινονται πιστοποιητικα Pedigree οταν ταιζουν τετοια σκουπιδια τα σκυλακια τους!!

  • Brigitte Lucien Tartot

   Κρίση; Ποιού; “ενός κατόχου σκύλου;” Μου φαίνεται ότι δεν έχεις ακούσει την παροιμία ότι η μαϊμού βλέπει το μαϊμουδάκι της το ομορφότερο στον κόσμο! Δεν υπάρχει υποκειμενικότητα αγαπητέ μου στην “κρίση” όταν ανακατεύεται η κατοχή. Αλλιώς νάσαι σίγουρος ότι και οι άνθρωποι όλοι θα είμασταν στις πασαρέλες. Αλλά έχεις δει πόσοι άσχημοι κυκλοφορούν γύρω μας; Κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται με κανόνες.

   • Giorgos R

    Δηλαδη η πασαρελα η καθολου ετσι?

  • giannis azrael

   πες τα χρυσοστομε

 • Lefteris

  τι λέτε ρε, όσο το διασκεδάζουμε εμείς τόσο το διασκεδάζουν και τα σκυλιά, και στην τελική τα καλύτερα σκυλιά είναι τα μπασταρδα και επιπλέον ποιοι είναι οι κτηνίατροι και οι εκτροφείς που θα πουν ποιο σκυλί θα κάνει σεξ και ποιο όχι? και τα ελεύθερα στη φύση ζευγαρώνουν με βάση ποιο είναι πιο κυρίαρχο και γενικά πιο ικανό, και όχι όποιο έχει τα μάτια σε απόσταση 3,578 εκατοστά. Και όσοι διαφωνούν με αυτό μόνο όσοι απο αυτούς δεν αρρωστήσουν ποτέ και είναι ομορφόπαιδα και αυτοδημιούργητοι και έξυπνοι και δεν είναι χαμηλοκώληδες, τότε να τους επιτραπει να κάνουν σεξ και αν ικανοποιούν τον/την σύντροφο τους τότε να τους επιτραπεί να κάνουν παιδιά. Βάζουμε περιορισμούς στη ζωή μας και γίναμε κομπλεξικοί και θέλουμε να κανουμε τα ίδια και στα ζώα.

  • Σωστό και αυτό

  • Επιστημονικά αυτό που λέτε δεν έχει καμία βάση. Έχει αποδειχτεί ότι τα σκυλιά και άλλα ζώα δεν απολαμβάνουν το sex. Δεν θα συζητήσουμε εδώ επιστημονικά δεδομένα! Είναι σαν να διαφωνείτε με την βαρύτητα 🙂
   Αυτό που λέτε για τη φύση είναι το πιο σημαντικό επιχείρημα υπερ αυτών που λέω παραπάνω! Μέσα από τις εκθέσεις, το pedigree και τις εξετάσεις επιλέγουμε εμείς τον πιο ικανό και υγιή σκύλο για να ζευγαρώσει… Ακριβώς ότι γίνεται και στη φύση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι καθαρόαιμες φυλές δεν υπάρχουν στη φύση και δημιουργήθηκαν από ανθρώπους μέσα από την επιλεκτική εκτροφή που συνεχίζετε όπως αναφέρουμε στο άρθρο.
   Ο άνθρωπος είναι εντελώς άλλη περίπτωση και είναι αστείο να το συζητάμε!

   • Lefteris

    Μπορείτε να μου αναφέρετε τις πηγές σας σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα? Δεν είμαι επιστήμονας και έχω πρόσβαση μόνο στο google και να τι βρήκα.

    http://www.nothingbutinteresting.com/2009/04/even-animals-have-pleasurable-sex-and.html

    http://www.huffingtonpost.com/2011/11/13/sex-for-pleasure_n_1090811.html

    http://www.livescience.com/9631-animals-enjoy-sex.html

    Φυσικά έρευνες υπάρχουν για να αποδείξουν το ότιδήποτε, θα ήθελα να μου αναφέρετε που μπορώ να βρω τα επιστημονικά δεδομένα που λετε. Την βαρύτητα την νοιώθω συνεχώς και για αυτό δεν την αμφισβητώ.
    Και αν αφήσουμε τι βλέπουμε στο ίντερνετ η στο δρόμο ασ σκεφτουμε λογικά. Εαν η φύση δεν έκανε το σεξ ευχάριστο για τα ζωα τότε δεν θα αναπαράγωνταν και θα είχαν εξαφανιστεί. Και φυσικά όσα ζώα δεν το βρίσκαν ευχάριστο δεν το έκαναν και δεν αναπαράχθηκαν και γιαυτό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Άρα όσα υπάρχουν σήμερα έχουν μέσα την γενετική πληροφορία “θέλω να αναπαραχθώ” που στα θηλαστικά σημαίνει “θέλω να συνουσιαστώ”. Και κατι δεν το θέλουμε αν δεν μας αρέσει ειδικά αν είμαστε ζώα καθώς τα ζώα δεν έχουν “πρ’επει” αλλά μόνο “θέλω” αφου δεν ξέρουν τι θα πει μέλλον (πρεπει να διαβάσω) θρησκεία (πρεπει να πάω στο παράδεισο) δουλειά (πρεπει να ξυπνήσω) κλπ. Οι άνθρωποι είχαν pedigree στην ναζιστική Γερμανία

    • Αυτό που ξεχνάτε είναι το ένστικτο! Αυτό ωθεί τα ζώα να αναπαραχθούν και γι’ αυτό κανονική προσπάθεια για ζευγάρωμα (και όχι προσπάθειες επιβολής ή παιχνιδιού) γίνονται μόνο σε θηλυκές με οίστρο!
     Προφανώς και δεν είναι κάτι δυσάρεστο αν και το ένστικτο είναι ικανό να ξεπέρναγε και κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι κάτι που τα σκυλιά επιζητούν για την απόλαυση όπως εμείς παρά μόνο για αναπαραγωγή.
     Έχω μιλήσει με πολλούς κτηνιάτρους για το θέμα και θα κοιτάξω αν υπάρχουν και επιστημονικές εργασίες Online… θα μπορούσα και εγώ να σας βάλω πολλά sites σαν τα παραπάνω αλλά δεν είναι επιστημονικά και δεν έχουν καμία ουσία.
     Μπορείτε να ρωτήσετε μερικούς κτηνιάτρους αν θέλετε!

     • Lefteris

      Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο να μου παραθέσετε μερικούς συνδέσμους απο τα επιστημονικά site που αναφέρατε. Δεν υπάρχει επιστήμονας που να κάνει έρευνα και να μην την δημοσιεύει. Η φύση έχει συνδέσει την ανάγκη για αναπαραγωγή με την ευχαρίστηση για να σιγουρευτεί ότι θα γίνει το φορμάτ. Ο κτηνίατρος θα στήριξει τον παραγωγό για να του στείλει πελατεία. Ένστικτο και οίστρο έχουμε και εμείς αλλά το αποκαλούμε κ..λα.

     • antonis

      Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι πως το ενστικτο που τα οδηγεί είναι η ευχαρίστηση. Τα ζώα κάνουν κάτι γιατι το χαίρονται. πχ ένας υγιείς σκύλος για έναν άλλο μυρίζει ωραία και πάει λέγοντας…

     • μα ποιος σας λέει τέτοια αντιεπιστημονικά και αστοιχείωτα;; ειλικρινά! Έχετε δει αρσενικό σκύλο να μην θέλει να πάει με κάποια σκύλα με οίστρο επειδή δεν του μυρίζει ωραία;;;;;;;
      Αν είναι δυνατόν!
      Και δεν είναι ένστικτο ευχαρίστησης .. αναπαραγωγής είναι….

   • marina

    “Μέσα από τις εκθέσεις, το pedigree και τις εξετάσεις επιλέγουμε εμείς τον πιο ικανό και υγιή σκύλο για να ζευγαρώσει”…μαααααααλιστα! και ποιος ειστε εσεις που θα επιβαλλετε στη φυση τα pedigree? μια χαρα κανει την δουλεια της κ μονη της και δεν σας χρειαζεται…! Κανατε που κανετε τον κοπο να γραψετε ενα αρθρο για την στειρωση, γραψτε το σωστα. Πειτε πως ναι, πρεπει να στειρωνουμε τα κατοικιδια μας για να μην διαιωνιζεται η αθλιοτητα που βιωνουν τα χιλιαδες αδεσποτα της χωρας μας. Πειτε πως πρεπει να στειρωνουμε τα ζωα μας γιατι τα προφυλασσει απο πολλές ασθενειες,…ενημερωστε τον κοσμο για λογικα πραγματα και οχι επειδη αγχωνεστε στην υποψια του να χανεσετε μερικες εκατονταδες ευρω απο μειωμενη πωληση “καθαροαιμων” σκυλων επειδη καποιος πιθανα θα προτιμισει ενα “μπασταρδακι”…ωραιες αντιληψεις εχετε σαν κυνοφιλικη ομαδα ..μπραβο σας! αληθεια πρεκτεινονται κ στην καθαροτητα των ανθρωπων τα περι καθαροτητας της φυλής???

    • Αυτα που λετε δεν εχουν καμια λογικη αφου θα οδηγησουν στην εξαφανιση των καθαροαιμων φυλων! Επισης να σας ενημερωσω οτι ολες οι καθαροαιμες φυλες δημιουργηθηκαν απο τον ανθρωπο με τη χρηση pedigree απο την αρχη για συγκεκριμενες εργασιες! Αρα αυτοματα το επιχειρημα σας περι φυσης ειναι εντελως αστοχο! Επισης η λυση που γραφω παραπανω θα οδηγησει σε περιορισμενες γεννες καθαροαιμων απο αναγνωρισμενους εκτροφεις και ολα τα αλλα σκυλια θα υιοθετουνται! Εσεις προτιματε ανεξελεκτες γεννες απο τον οποιοδηποτε; Προτιματε πωλησεις απο pet shops και κουταβεμπορες;;;;;;;;! Ε;

     • marina

      Μαλλον φασκετε και αντιφασκετε: σε προηγουμενο ποστ σας γραφετε “Αυτό που λέτε για τη φύση είναι το πιο σημαντικό επιχείρημα υπερ αυτών που λέω παραπάνω! Μέσα από τις εκθέσεις, το pedigree και τις εξετάσεις επιλέγουμε εμείς τον πιο ικανό και υγιή σκύλο για να ζευγαρώσει… Ακριβώς ότι γίνεται και στη φύση. ”

      και λιγο παρακατω το αναιρειτε “Ας μην ξεχνάμε ότι οι καθαρόαιμες φυλές δεν υπάρχουν στη φύση και
      δημιουργήθηκαν από ανθρώπους μέσα από την επιλεκτική εκτροφή που
      συνεχίζετε όπως αναφέρουμε στο άρθρο.”

      αρα τα δικα μου λεγομενα δεν εχουν λογικη η τα δικα σας?

      και απο που συμπερανατε πως μπορει να προτιμω τις ανεξελγκτες γεννες, αφου μιας εξαρχης σας εγραψα στο παραπανω σχολιο “Κανατε που κανετε τον κοπο να γραψετε ενα αρθρο για την στειρωση, γραψτε το σωστα. Πειτε πως ναι, πρεπει να στειρωνουμε τα κατοικιδια μας για να μην διαιωνιζεται η αθλιοτητα που βιωνουν τα χιλιαδες αδεσποτα της χωρας
      μας. Πειτε πως πρεπει να στειρωνουμε τα ζωα μας γιατι τα προφυλασσει απο πολλές ασθενειες,…” δεν το διαβασατε προσεχτικα νομιζω, αλλιως θα βλεπατε πως ειμαι απλα υπερ των στειρωσεων σε καθε περιπτωση…απο την αλλη εγω απλα σαν ζωοφιλη αδιαφορω παντελως για τις καθαροαιμες ρατσες σας, Εσεις που ειστε εμπορος και βλεπετε τα σκυλια σαν κερδος ή για χρηση στις οποιες εργασιες σας, μπορειται να ανησυχεισετε για την πιθανη εξαλειψη των καθαροαιμων σκυλιων.

      Εσεις αλήθεια ειστε Αναγνωρισμενος Εκτροφεας – Κουταβεμπορος?

      οσο για το “Ο άνθρωπος είναι εντελώς άλλη περίπτωση και είναι αστείο να το συζητάμε!” που αναφερετε στην ιδια αναρτηση, να σας υπενθυμισω πως ο διαχωρισμος ξεκιναει από τον σπισισμο, μετα παει στο σεξισμο και καταληγει στο ρατσισμο.

     • Μάλλον δεν ξέρετε να διαβάζετε 🙂
      Στη φύση συμβαίνει αυτό σε όλα τα ζώα και στους λύκους φυσικά από τους οποίους προέρχονται τα σκυλιά! Σε μία αγέλη δεν ζευγαρώνουν όλα τα ζώα αλλά μόνο τα πιο υγιή και δυνατά.
      Οι καθαρόαιμες φυλές προφανώς και δεν υπήρχαν στη φύση και το γνωρίζουν μέχρι και τα παιδάκια του δημοτικού αλλά η επιλεκτική εκτροφή τις δημιούργησε!
      Αν εσείς θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης καθαρόαιμων τότε οι απόψεις μας απέχουν πάρα πολύ και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ!
      Το συγκεκριμένο site ξεκάθαρα είναι υπέρ της υιοθεσίας και της στείρωσης αλλά και υπέρ της ύπαρξης καθαρόαιμων φυλών αρκεί αυτές να προέρχονται από αναγνωρισμένους εκτροφείς με pedigree, εξετάσεις υγείας κτλ…
      Όσο αφορά εμένα το κουταβέμπορος που λέτε μακριά μου… έχω αναγνωρισμένη επωνυμία εκτροφείου από τον ΚΟΕ αλλά ακόμα δεν έχω κάνει ΚΑΜΙΑ γέννα και απέχω πολύ καιρό ακόμα για αυτό διότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίσω όλα όσα αναφέρω (εξετάσεις, υγεία κτλ). Μετά μιλάμε για 1 γέννα τα 2 χρόνια και αν… προφανώς αυτό απέχει πολύ από το κουταβέμπορος…

     • marina

      Μαλλον εσεις δεν ξερετε να γραφετε 😉 γτ σε προηγουμενη αναρτηση λεγατε πως κανετε οτι κ η φυση…θυμαστε?? Χαιρομαι παντως που οπως λετε που δεν ειστε κουταβεμπορος και καταλαβαινω φυσικα πως ναι δεν προκειται να συμφωνησουμε ποτε για την υπαρξη καθαροαιμων φυλων, παρα μονο για την στειρωση και την υοθεσια. Επιπλεον δεν μπορω να μην πω πως δεν με εκπλησει η προταση σας περι 1 γεννας στα 2 χρονια 🙂 πραγματικα μακαρι να ειναι αληθινο αυτο και να εχετε τα σκυλια σας και σε ομορφες συνθηκες διαβιωσης και οχι οπως εχουμε δει να διατηρουνται ολοι ανα καιρους τα ζωα που υπαρχουν με σκοπο την αναπαραγωγη καθαροαιμων ανα τον κοσμο..

     • Μαρίνα στο ξαναλέω… στη φύση συμβαίνει η επιλεκτική εκτροφή αλλά προφανώς όχι στους σκύλους… συμβαίνει στους λύκους ΄για παράδειγμα όπου δεν ζευγαρώνουν όλα τα μέλη της αγέλης αλλά μόνο ένας αρσενικός! Ο πιο δυνατός!
      Εκεί βασίζεται και η θεωρία της εξέλιξης των ειδών και όλη η σύγχρονη γενετική! Απλά στην φύση δεν υπήρχαν καθαρόαιμες φυλές σκύλων οπότε οι εκτροφείς ενέλαβαν τον ρόλο (εδώ και 100αδες χρόνια) να ζευγαρώνουν τα πιο υγιή και σωστά σκυλιά.
      Τα σκυλιά μου ζουν μαζί μου μέσα σε διαμέρισμα, έρχονται μαζί μου διακοπές και γενικά είναι πρώτα απ’ όλα σκυλιά μου… αν αξιωθώ να γίνω εκτροφέας (γιατί τώρα απλά την επωνυμία έχω) και να κάνω γέννα θα γίνει όταν είμαι σίγουρος για τα αποτελέσματα των εξετάσεων υγείας και μόνο αν θεωρήσω ότι το αποτέλεσμα θα ωφελήσει την φυλή μου! Και επειδή λατρεύω τη σκύλα μου δεν πρόκειται να τη ζευγαρώνω συχνότερα από 1 φορά ανα δύο χρόνια και μάλλον θα σταματήσω στις 2 φορές… ίσως μετά συνεχίσω με κάποιο από τα κουτάβια της και άλλο αρσενικό φυσικά…
      Αντιλαμβάνομαι την άποψη σου περί καθαρόαιμων αλλά και εσύ πρέπει να καταλάβεις ότι οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν έχουν σχέση με τα puppy mills και τους κουταβοπαραγωγούς αλλά ούτε και με αυτούς που απλά ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους για να κερδίσουν χρήματα! Σκοπός μας είναι η βελτίωση της φυλής μας..

     • thomas

      εγω σαν ασχετος…και εχοντας παρει ενα κουταβι πιτ μπουλ χωρις pedigree (λογο χρηματων πηρα χωρις καθως απο pet shop htan 600 )…αυτο που θελω να ρωτησω ειναι….οτι ολοι οι ανθρωποι που θελουν ρατσας παιρνουν απο pet shop….εσεις απο οτι καταλαβα λετε οτι και τα πετ σοπ δεν εχουν κανονικα σκυλια με pedigree….εμενα μου ετυχε το περιστατικο που ο ανθρωπος που ειχα παρει το σκυλο ειχε δωσει σε PET SHOP κουταβια εναντι 150 χωρις pedigree και εμενα ο τυπος απο pet shop μου ζητουσε 600 ευρω μαζι με τα χαρτια του σκυλιου…απο που πρεπει καποιος να παιρνει κουταβια αν θελει να ειναι σιγουρος οτι το pedigree δεν ειναι πλαστο??…….επισης το τσιπ ποσο κοστιζει να βαλω στον σκύλο μ?..

    • Brigitte Lucien Tartot

     Φιλενάς νομίζω ότι έχεις κάνει κάποιο λάθος. Δεν λέει αυτό ο άνθρωπος. Στα σκυλιά πολλές έννοιες δεν υπάρχουν όπως τις αντιλαμβάνεται ο …. “άνθρωπος” πού’χει κόψει και ράψει τον κόσμο στα μέτρα του. Έτσι η έννοια “βάζω το καθαρόαιμό μου να μου γεννήσει καμμιά 10ριά μωρά για να τ’αρπάξω επειδή λήγει σε 5 μέρες η ΔΕΗ” δεν υπάρχει στα ζώα. Πόσο πιό απλά να τεθεί το θέμα δηλαδή; Η αρχή έγινε! Ο άνθρωπος “έφτιαξε” ράτσες. Λάθος; ΟΚ. Σωστό; ΟΚ. Δεν μπορεί όμως στο όνομα του κέρδους να καταστρέφεις εσύ ο άσχετος μιά ράτσα επειδή θες καινούργια μάσκαρα και δεν σου φτάνει ο μισθός να το παίζεις “εκτροφέας”. Με την ίδια λογική που πρέπει νάχεις σπουδάσει “κάτι” για να κυβερνήσεις ένα καράβι -λέω γω η άσχετη τώρα- έτσι “κάτι” χρειάζεται για να διατηρήσεις απείραχτη μιά φυλή. Αλλιώς όλοι θάμασταν καπεταναίοι -λέω πάλι εγώ η άσχετη-. Πόσο πιό απλά να το πούμε δηλαδή;

    • dsghdfhfj

     Συμφωνώ απολύτως marina. Το ΜΟΝΟ σοβαρό επιχείρημα για να μην ζευγαρώνουμε τα ημιαιμάκια μας, ειναι πως δεν υπάρχουν πολλοί διατεθειμένοι να υιοθετήσουν ημίαιμο, κι είναι κρίμα να τους “φορτώσουμε” τα δικά μας, αντί να μαζέψουν ενα αδεσποτάκι. Ολα τα υπόλοιπα, “ράτσες” και pedigree είναι για τα “ψώνια”, που θέλουν να καμαρώνουν για τα ακριβά τους σκυλιά. Οσο για την “γενετική”, το προηγούμενο μου σκυλάκι ήταν καθαρόαιμο με pedigree, κι ήταν το πιο φιλάσθενο σκυλί που είχα ποτέ. (οχι, δεν το επέλεξα, ηταν ένα ατυχές “δωρο”).
     Ειμαι σίγουρη οτι αν ζούσε σήμερα ο Γιόζεφ Μένγκελε, θα ήταν πρόεδρος της FCI.

   • Brigitte Lucien Tartot

    Πραγματικά απορώ με την υπομονή σας…. Να εξηγείτε άλγεβρα στα πρωτάκια…. Είστε όντως ένας Άλφα!

    • Giorgos R

     Αυτος ενταξει ειναι εκτροφεας,εσυ ποια εισαι ??Η κοπελα του??

   • τασοσ

    ρεεε μαμουχαλεε αυτο σε λεμε τοση ωρα οτι αυτα τα επηστιμονικα ταχα που λενε δεν ευχαρηστιουντε το σεξ τα κανουν επιτηδες για καναν εμας ετσι και τωρα θελουν να κανουν και στα σκυλιαα τι δεν καταλαβενεις απο το τι ειπε ποιο πανω ο λευτερης ?? ε?

  • ο,τι να ναι…..

  • Brigitte Lucien Tartot

   Απορώ πως διάβασες εσύ αυτό το άρθρο…. Η ζωή όντως δεν σταματά να εκπλήσσει ποτέ…. Η αλεπού στο παζάρι. Ή αλλιώς της Μαριγώς ο άντρας με τους πραματευτάδες…..

  • giannis azrael

   ααχαχαχ πες τα δλδ 8α τρελα8ουμε εντελώς

  • mad00lini

   Αυτό που συγκρίνεις τον εαυτό σου με ένα ζώο, σημαίνει κάτι;

   • Lefteris

    Σημαίνει ότι δεν έχω κόμπλεξ. Το ότι προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν στο ζώο τον περιορισμό ενστίκτων που εμείς οι ίδιοι αποκαλούμε “ζωώδη” δείχνει οτι δε ξέρουν τι τους γίνεται. ‘Η βγάζουν λεφτά απο την διαδικασία.

 • Γιαννης

  αν τα σκυλια μας δεν ειναι καθαροαιμα και δεν εχουμε βρει ατομα για υοθεσια καλο θα ειναι να μην τα ζευγαρονουμε….τορα τα καθαροαιμα ουτε αυτα να τα ζευγαρονουμε γιατι πως θα πλουτιζουν οι εκροφεις????που δινουν το κουταβι 600 ευρο…α και κατι αλλο οι σκυλες θελουν να γινουν ΜΑΝΕΣ ειναι στι φυση τους ειχα στειροση μια σκυλα που ειχα και μετα απο καιρο πηγενε και επερνε τα γατακια απο την γατα και εκανε πως τα θυλαζει αυτο τη σημενει??????οτι ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΝΑ!!!!ακου εκει μονο οι εκτροφεις…..(ξαναλεω ομως να εχουμε βρει να τα δωσουμε και να μην τα παιταμε στους δρομους!!!!)

  • τρομερό επιστημονικό επιχείρημα η ιστορία με τη γάτα!
   Οι σκύλες δεν θέλουν να γίνουν μάνες, ακολουθούν απλά το ένστικτο τους… Μπορείτε να καταλάβετε ότι η βιολογία και η συμπεριφορά των ζώων είναι επιστημονικοί κλάδοι και δεν μπορούμε να λέμε απλά αυτό που πιστεύουμε;;
   Καθαρόαιμα είναι τα σκυλιά με Pedigree και συγκεκριμένη μορφολογία, συμπεριφορά κτλ… αν κάποιος τα έχει όλα αυτά υπάρχει λύση στο άρθρο και μπορεί να προχωρήσει σε εκτροφή μετά από εξετάσεις κτλ κτλ
   Αλλά αν ο κάθε ένας με ένα σκυλί από Pet shop, puppy mill, κουταβέμπορα, μικρή αγγελία κτλ κάθετε και κάνει γέννες χωρίς γνώση προγόνων τότε δεν θα έχουμε καθαρόαιμες φυλές αλλά κάτι σας καθαρόαιμες…

  • Irene Lalouve

   600 ευρω?πλακα κανεις!Απο 1000 ευρω ξεκινανε κ αυτο στην καλυτερη των περιπτωσεων κ μαλιστα εν μεσω κρισης!Κ τι σημαινει καθαροαιμα θα ρωτησω εγω αφου ουτως η άλλως ο ανθρωπος δημιουργησε τις ρατσες?Κ εν πασει περιπτώσει ας βαλει ο καθενας να γεννησει οτι σκυλακι θελει με την προυποθεση φυσικα να μη βρεθει στο δρομο κανενα κουταβι.

 • Ωραία όλα αυτά που μας λέτε κ μπορώ να πω ότι έχουν μια βάση. Αν ο καθένας ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα το “κτ σαν καθαρόαιμο” σκύλο του, τότε είναι λγκ να έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από τη φυλή.
  Αυτή τη στιγμή βλέπω το βιντεάκι που μας έστειλε η αλκμήνη. Είναι λοιπόν γεγονός ότι άτομα φυλής που τους λείπει το χαρακτηριστικό της φυλής θανατώνονται. Πχ όσα Ρίτζμπακ δεν έχουν τη σκούρα γραμμή στη ράχη. Όσα όμως δεν έχουν τη γραμμή, δεν πρόκειται ποτέ να πάθουν την ασθένεια της φυλής.
  Προσωπικά θεωρώ πιο ηθικά σωστό να συνεχίζω τη φυσική εξέλιξη της φυλής ζευγαρώνοντας ένα σκύλο, απο το να διαιωνίζω μία αρρώστια κ ακόμα χειρότερα να θανατώνω ζώα που δε συμφωνούν με το “πρότυπο”, το οποίο στο κάτω-κάτω δεν έχει καμία λογική ύπαρξη. Βλέπουμε την εξέλιξη του γερμανικού ποιμενικού στο βίντεο. Σαν σκύλοι εργασίας στην αστυνομία επιλέγονται άτομα με την παλιότερη μορφολογία. Ποιος είναι αυτός που θα θεωρήσει σωστό, κατάλληλο για αναπαραγωγή και άξιο για το pedigree έναν ανάπηρο σκύλο! Τι πρότυπο είναι αυτό. Γτ ένας σκύλος που σέρνει τα πίσω πόδια, μόνο ανάπηρος μπορεί να λέγεται.
  Συμφωνώ μαζί σας ότι δε ζητείται η γνώμη κανενός σωστού εκτροφέα. Ένας σωστός εκτροφέας, όμως, κ αυτός δε θα επιζητούσε τα λυκόσκυλά του να σέρνουν τα πίσω πόδια τους, αφού αυτό προστάζει το πρότυπο?

  • Μπορώ να σας εγγυηθώ 100% ότι η τεράστια πλειοψηφία των εκτροφέων δεν θανατώνει τα σκυλιά που έχουν προβλήματα (εκτός αν το απαιτήσει ο κτηνίατρος επειδή υποφέρουν). Τα χαρίζουν (ή αν μιλάμε για απλά μορφολογικά προβλήματα τα πουλάνε σαν pet πιο φθηνά) με τον όρο (συμβόλαιο) να στειρωθούν! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και έτσι και αλλιώς δεν κερδίζουν τίποτα να τα θανατώνουν!
   Όσο αφορά τα πρότυπα…. να πούμε ότι επειδή οι καθαρόαιμες φυλές δεν υπήρχαν στη φύση (καμία!!) και είναι όλες δημιουργήματα του ανθρώπου με επιλεκτική εκτροφή για όλες υπάρχει πρότυπο! Δεν υπάρχει φυσική εξέλιξη της φυλής αφού δεν υπήρχαν στη φύση έτσι και αλλιώς!
   Οι όμιλοι των φυλών πολλές φορές αλλάζουν τα πρότυπα… κάποιες φορές για καλό (πχ Αγγλικό Bulldog) και κάποιες λόγω μόδας οπότε ίσως βλέπουμε και άσχημα αποτελέσματα!
   Ο σωστός εκτροφέας θα πρέπει πάντα να βάζει την λειτουργικότητα και την υγεία των σκύλων του πάνω απ’ όλα!

   • Δηλαδή κάποιος θα πουλήσει ένα καλοστεκούμενο λυκόσκυλο φθηνά, ενώ ένα που σέρνεται θα πάρει pedigree.. Δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτού που αποκαλείται μόδα..
    Αν το λαμπραντόρ που αποκτήσω είναι όμορφο και δυνατό, θα το ζευγαρώσω με ένα ανάλογο άτομο. Προσωπικά δε με νοιάζει να αποκτήσει κάποιο γελοίο τίτλο, αρκεί τα νέα άτομα να είναι υγιή και να υιοθετηθούν από περήφανους ιδιοκτήτες που θα τα καμαρώνουν μια ζωή. Έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι κ έτσι θα συνεχίσουν να σκέφτονται κ αφού διαβάσουν το άρθρο σας.
    Ασθένειες θα υπάρχουν πάντα, είτε είναι σκύλος pedigree είτε όχι. Έτσι κ αλλιώς, τα πρότυπα, που κ εσείς ο ίδιος λέτε ότι καμιά φορά οδηγούν σε άσχημο αποτέλεσμα, θα υπηρετούνται πάντα από τους ανθρωπους που ασχολούνται επαγγελματικά.
    Επίσης δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ ότι πρέπει να είμαστε εναντίον του ζευγαρώματος. Πηγαίνουμε κόντρα στη φύση του σκύλου με αυτό τον τρόπο. Κ με τη στείρωση το ίδιο πιστεύω. Αλλά αν είχα στα χέρια μου ένα ημίαιμο σκύλο θα του την έκανα, για το μοναδικό λόγο ότι πολύ λίγος κόσμος εκτιμά τους ημίαιμους κ καταλήγουν αδέσποτοι. Αν είχα μια αυλή και όρεξη για πολύ dog-sitting, δε νομίζω να τον στείρωνα.

    • Ολόκληρη η λογική σας είναι λάθος και τέτοιες απόψεις έχουν οδηγήσει στο πρόβλημα των αδέσποτων.
     Κανείς δεν σας αναγκάζει να πάρετε τα σκυλιά με τα προβλήματα που αναφέρεται! Να επιλέξετε ένα σωστό εκτροφέα! Κάντε μία επίσκεψη σε μία έκθεση μορφολογίας να δείτε από κοντά πόσο υγιή σκυλιά είναι όλα και μετά μπορείτε να έχετε άποψη! Η επόμενη είναι στις 27 και 28 Απριλίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο!
     Δεν θα δείτε ούτε ένα σκυλί με τα προβλήματα που αναφέρεται και θα καταλάβετε ότι τα αίσχη αυτά δεν γίνονται από εκτροφείς αλλά από κουταβοπαραγωγούς και Puppy mills!
     Από εκεί και πέρα πως χωρίς pedigree (ώστε να γνωρίζετε κληρονομικά προβλήματα υγείας που εμφάνισαν οι πρόγονοι και δεν βρίσκονται με εξετάσεις) και χωρίς κρίση από κριτές σε εκθέσεις μορφολογίας θα μπορέσετε εσείς να κρίνετε ότι το Λαμπραντόρ που λέτε είναι κατάλληλο για αναπαραγωγή;;;

    • 21 stars

     Εύη μπορεί το λαμπραντόρ σου να είναι όμορφο και δυνατό και να το ζευγαρώσεις με ένα άλλο όμορφο και δυνατό λαμπραντόρ, αλλά είσαι σίγουρη για τυχόν αφανή ελαττώματά τους; Επίσης σκέψου ότι ο δικός σου σκύλος βγήκε υγιής και δυνατός λόγω σωστής εκτροφής και μελέτης ιατρικού ιστορικού γονιών κλπ. ενός υπεύθυνου εκτροφέα. Το πεντιγκρί εξασφαλίζει τη διαιώνιση μιας αγαπημένης ράτσας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν οριοθετηθεί και άριστη υγεία, και πρέπει να ενθαρρύνεται η επικοινωνία με ειδικούς και αναγνωρισμένους εκτροφείς. Μια μέση λύση αν θέλουν να ζευγαρώσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τα σκυλιά τους είναι να τα πάνε οι ίδιοι σε έναν αναγνωρισμένο εκτροφέα και αφού τα κρίνει κατάλληλα και ζευγαρώσουν, να κρατήσει ως αμοιβή κάποια από τα κουτάβια για εκτροφή. Το μικροτσίπ μπορεί να βοηθήσει πολύ σ’αυτό, αφού θα καταγράφονται τα γενεαλογικά δέντρα των σκύλων και θα αποφεύγονται αιμομειξίες στενών συγγενών και κληρονομικές ασθένειες. Σύλλογοι κυνοφιλίας και καλοί εκτροφείς πρέπει να συνεργάζονται με τους ιδιοκτήτες με γνώμονα το καλό του σκύλου και όχι να αλληλοκατηγορούνται, σωστά; Εν κατακλείδι: Δυο οι επιλογές των ιδιοκτητών: αδεσποτάκι και τζάμπα ή καθαρόαιμο από εκτροφέα εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι θα αποθαρρυνθούν οι επαγγελματίες εκτροφείς/καταστροφείς και θα σιγουρέψουμε για το μελλον πολλούς καθαρόαιμους υγιείς εκπροσώπους της ράτσας, και θα γλιτώσουμε ένα φτωχό αδέσποτο από την ανευθυνότητα αυτών που το παράτησαν…

    • Giorgos R

     Συμφωνω απολυτα μαζι σου,το αρθρο ειναι απλα τραγικο και αυτος που το εμπνευστηκε,ο τραγικοτερος…..και ξαναλεω pedigree εχουν ολα τα σκυλια που πωλουνται στα πετ απο Ουγγαρια με αρωστιες,ανορεξια δυσπλασιες και μεγιστο χρονο ζωης 10 χρονια,αλλα θα μου πεις αν ειναι να το πας καλλιστεια και τι εγινε για ολα αυτα…ποιος σκαει..??

     • ΌΧΙ δεν έχουν pedigree ή έχουν πλαστό Pedigree ΑΛΛΑ αυτά τα σκυλιά δεν είναι από εκτροφέα αλλά από puppy mills και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πανε σε εκθέσεις…. έχει μπερδευτεί….. δεν έχεις ιδέα….

     • Giorgos R

      Μαλον εσυ oχι δεν εχεις ιδεα δε ξερεις που βγαινει ο ηλιος υποστηριζοντας οτι τα σκυλια απο τα pet shop δεν εχουν pedigree.Τα κουταβια απο πετ ερχονται με διαβατηριο-τσιπ-pedigree.

 • από την στιγμή που η αναπαραγωγή άρχισε να γίνεται με στόχο την εμφάνιση των σκύλων και όχι την υγεία τους έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα στα ζώα λόγο της αιμομιξίας και του περιορισμού της ποικιλίας των γονιδίων, παρακαλώ δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ του BBC που παραθέτει πολλά στοιχεία σχετικά. Είναι φρικιαστικό αυτό που συμβαίνει με τα καθαρόαιμα.

  • Συζητάμε για αυτό το ντοκιμαντέρ σε πάρα πολλά σχόλια οπότε δεν έχει νόημα να επαναλάβω τα πάντα… με λίγα λόγια τα δείγματα που παρουσιάζει προέρχονται από κακούς εκτροφής, puppy mills και κουταβέμπορους της πίσω αυλής όπως ονομάζονται! όχι από αξιόπιστους εκτροφείς και γι αυτό η εταιρεία παραγωγής αντιμετωπίζει μηνύσεις (δεν ζήτηση τη γνώμη των σωστών και γνωστών εκτροφέων)

 • Παρακαλώ σκεφτείτε τα καλά αυτά που διαδίδετε. αν αγαπάτε τα ζώα σκεφτείτε το….

 • Γιατί σβήστικε το σχολιο μου???
  ελπίζω απλά να είναι κάποιο λάθος. αλλιώς πραγματικά θα αρχίσω να αμφιβάλω για τις προθέσεις σας.Παρακαλώ σκεφτείτε τα καλά αυτά που διαδίδετε. αν αγαπάτε τα ζώα σκεφτείτε το.

  • εμμα

   Dimi διαβασε τα σχολια στο αρθρο ”Crufts 2013…”

  • Δεν έχει σβηστεί κανένα σχόλιο σας.
   Αυτά που γράφουμε είναι παγκόσμια αποδεκτά σε ολόκληρη την κυνοφιλίκη κοινότητα. Εσείς δηλαδή προτιμάτε τις ανεξέλεγκτες γέννες και τα αδέσποτα;;

 • από την στιγμή που η αναπαραγωγή άρχισε να γίνεται με στόχο την εμφάνιση των σκύλων και όχι την υγεία τους έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα στα ζώα λόγο της αιμομιξίας και του περιορισμού της ποικιλίας των γονιδίων, παρακαλώ δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ του BBC που παραθέτει πολλά στοιχεία σχετικά.

 • από την στιγμή που η αναπαραγωγή άρχισε να γίνεται με στόχο την εμφάνιση των σκύλων και όχι την υγεία τους έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα στα ζώα λόγο της αιμομιξίας και του περιορισμού της ποικιλίας των γονιδίων, παρακαλώ δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ του BBC που παραθέτει πολλά στοιχεία σχετικά.

 • απο
  οτι καταλαβα διαβαζοντας το αρθρο, και απο τα σχολια και απαντησεις σε
  αυτα του αρθρογραφου, το αρθρο αυτο μαλλον “εξυπηρετει” συμφεροντα των
  επισημων breeders, ολους αυτους που κερδοσκοπουν με το ψωνιο καποιον για
  pedigreed σκυλια κλπ. Αναφερει πιθανες επιπλοκες γεννας, κληρονομικες
  ασθενειες, σκυλια ρατσας με “μορφολογικες” (ακου που το παει)
  αδυναμιες….η βουλα δηλαδη δεν ειναι επαρκως στρογγυλη για να ειναι
  Δαλματιας!!!!! Με την λογικη αυτη, και εγω δεν θα επρεπε να κανω παιδια,
  γιατι και αρρωστα θα μπορουσαν να βγουν, και να πεθανουν αυτα ή εγω
  στην γεννα, κλπ… Τα θεματα ειναι 2. 1)Εχεις να κανεις κατι τα κουταβια
  που θα γεννηθουν? Εαν εγγυασαι μια ευτυχισμενη ζωη για ολα….Κανε οσα
  Θες! 2)Θα παρακολουθηται το ζωο και τα μωρα του απο γιατρο, και θα
  τους παρεχεις τα απαιτουμενα φαρμακα, βιταμινες κλπ??? Τοτε…Καλα
  Γεννητουρια!!!! Αν και πιστευω οτι με ΤΟΣΑ αδεσποτα, καποιος που
  θελει ενα ζωακι, ας κανει ενα γυρω την γειτονια του. Τα αδεσποτακια
  ειναι τα τρυφεροτερα, και τα εξυπνότερα!!!! Καλημερες!!!

  • Οι μορφολογικές αδυναμίες δεν έχουν να κάνουν με τις βούλες… έχουν να κάνουν με εμφανή προβλήματα που επηρεάζουν και την καθημερινότητα του σκύλου (σκελετική δομή, κίνηση, αναπνοή κτλ) αλλά και την εμφάνιση και τις δυνατότητες κάθε φυλής. Οι καθαρόαιμες φυλές δεν υπήρχαν στη φύση, δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο, έχουν συγκεκριμένο πρότυπο για κάποιο σκοπό και αν δεν τηρούνται αυτά που λέει δεν θα έχουμε καθαρόαιμες φυλές. Είναι απλό. Επίσης βλέπω ότι δίνεται έμφαση στη μορφολογία αλλά όχι στις κληρονομικές ασθένειες που είναι το βασικότερο! Προφανώς ΔΕΝ σας ενδιαφέρει αυτοί που θα πάρουν τα κουτάβια να πάρουν υγιή σκυλιά! Αν σας ενδιέφερε δεν θα γράφατε τέτοιες ανακρίβειες χωρίς καμία επιστημονική βάση!
   Όσο για τα συμφέροντα επίσημων εκτροφέων είναι απλά αστείο και κωμικό αυτό που λέτε… Αυτά που γράφω μπορείτε να τα δείτε σε όποιο site στον κόσμο ασχολείται με την κυνοφιλία! Είναι η βάση των καθαρόαιμων φυλών και ο τρόπος για τον περιορισμό των αδέσποτων αντίθετα με τη δική σας πρόταση που υποστηρίζει τις ανεξέλεκτες γέννες χωρίς έλεγχο αρκεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι!!!

 • whateva

  Το ζευγαρωμα ιδιωτων δεν υπαρχει περιπτωση να σταματησει που να βαρατε τους πωπους σας κατω.αυτοι που επιλεγουν συνειδητά να αγορασουν απο εκτροφεα η απο ασφαλη και σιγουρα petshops ρατσα και φυλη (με συγκεκριμενα χαρακτηριστικά και χαρακτηρα σε αντίθεση με ημιαιμο αγνωστου ταυτοτητας και προελευσης κλπ) και δεν ψωνιζουν απο το δρομο επειδη τα λυπουνται,τα κανουν Μελη της οικογένειας που σημαινει πως θες και παλευεις για το καλυτερο για το ζωακι σου και αν θες να δεις εγγονια και ναι να βιωσει το θαυμα της γεννησης α,τοτε θα-το-ζευγαρωσεις-deal with it! με τη προυποθεση πως θα βρεις σπιτι για τα μωρά και πως θα αντιμετωπισεις την εγκυμοσυνη με την ιδια σοβαροτητα και με το ιδιο τρεξιμο που θα χες αν γεννουσε το παιδι σου. Εχει καταντησει εκνευριστικο το ποιηματακι υιοθέτησε το μουργο της γειτονειας ως αντιλογος για τα παντα.δεν εχουν ολοι τα γουστα τα δικα μας και τετοιου τυπου υπεροπτικα υφακια “εγω σωζω το πλανητη εσυ τι κανεις “

  • Ακροατής

   μα δε σωζουν τον πλανητη κατασρεφουν τον σκυλο διοτι οι σκυλοι με το να μην τους αφηνουν να αναπαραχθουν σωστα δεν ανανεωνουν τα γονιδια τους και το αποτελεσμα?πολυ φτωχα γονιδιακα σκυλια!!!που αυτο σημαινει γρηγορη εξαφανιση της εκαστωτε φυλης!!!

 • Ακροατής

  επισης δεν θα πρεπει να εχουμε σκυλους γιατι ετσι οπως το παμε σε λιγο θα ειναι ειδος υπο εξαφανιση με τοσες στειρωσεις….το αρθρο ειναι μια μπουρδα και μιση…αν αυτος που το αναρτησε οντως ασχολιοταν με το θεμα θα ηξερε πολυ καλα οτι οι εκτροφεις αναπαραγουν και δινουν pedigree σε σκυλια με δυσπλασιες και ασθενειες!!!αν καποιος ψαξει τις ρατσες τον σκυλων θα καταλαβει οτι ουτε μια σχεση δεν εχει το αρχικό σκυλι με αυτο που εχουμε τωρα!!(της εκαστωτης ρατσας) πχ το αγγλικό μπουλντοκ, δεν μπορει να γεννησει φυσιολογικα παρα μονο με καισαρικη,το καλυτερο που μπορουμε να κανουμε για το σκυλι μας ειναι να προσπαθουμε να καταλαβαινουμε τις αναγκες του!!!ποιο πανω λεει οτι ο σκυλος γινεται μανα η ζευγαρωνει απο ενστικτο αρα δεν ειναι σημαντικο!!!και ο ανθρωπος απο ενστικτο ζευγαρωνει,τρωει,προστατευεται κλπ κλπ απο ποτε το ενστικτο ειναι δευτερευον?

  • Η ημιμάθεια σας πραγματικά βγάζει μάτια!
   Θα ήταν καλό να ήσασταν σωστότερος “Ακροατής” ή αναγνώστης πριν αποφασίσετε να σχολιάσετε!
   Ασχολούμαι με το θέμα και προφανώς γνωρίζω ότι pedigree παίρνουν όλα τα καθαρόαιμα σκυλιά το αργότερο 1 μήνα αφού γεννηθούν! Όλα τα σκυλιά που προέρχονται από γονείς με pedigree δηλώνονται στον κυνολογικό όμιλο της χώρας τους πολύ πριν πουληθούν (στην Ελλάδα μπορείς να τα δηλώσεις έως 30 μέρες μετά τη γέννηση πχ). Αυτό προφανώς και σημαίνει ότι καμία ασθένεια δεν μπορεί να φανεί σε αυτή την ηλικία! ΤΟ PEDIGREE ΔΕΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ!
   Πως το συνδέεις με την υγεία δεν καταλαβαίνω! Οι σωστοί και υπεύθυνοι εκτροφείς το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για να εξετάσουν τους προγόνους και τι ασθένειες βγάλανε αλλά δίδετε σε όλα τα καθαρόαιμα σκυλιά που δηλώνονται! Η ύπαρξη Pedigree προϋποθέτει αναγνωρισμένο και επίσημο εκτροφέα ανεξάρτητα χώρας προέλευσης και είναι απαραίτητο στους εκτροφείς αφού εξασφαλίζει κάποια minimum όπως έλεγχος προγόνων για αποφυγή αιμομιξιών, δυνατότητα ελέγχου τίτλων και μορφολογίας προγόνων, έλλειψη κληρονομικών ασθενειών και πολλά άλλα!
   Διαβάστε και αυτό το άρθρο μήπως και καταλάβετε τι είναι: http://www.dogpark.gr/why-pedigree-is-important/
   Επίσης ας μην μιλάτε για φυλές που δεν γνωρίζετε, όπως το Αγγλικό Μπούλντογκ. Πριν 1.5 εβδομάδα στη Ελλάδα γεννήθηκαν 7 κουτάβια με φυσιολογικό τοκετό και στην Αγγλία πάρα πολλές γέννες γίνονται φυσιολογικά. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη φυλή (η οποία ειναι και αυτή με την οποία ασχολούμαι) αλλά δεν είναι όπως τα λέτε.
   Επίσης δεν λέμε ότι το ένστικτο δεν είναι σημαντικό… λέμε όμως οτι δεν υπάρχει η επιθυμία ηδονής όπως στον άνθρωπο! Δεν έχει ο σκύλος ανάγκη για sex! Αν είναι δυνατόν!
   Επίσης η φύση δεν έχει καμία δουλειά εδώ… ΟΛΕΣ οι καθαρόαιμες φυλές είναι δημιουργήματα του ανθρώπου μέσω επιλεκτικής εκτροφής, δεν υπήρχαν πριν στη φύση… οπότε το να λέτε ότι δεν αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της είναι απλά κωμικό.

   • Teo Kap

    Στο εξωτερικό υπάρχει επάγγελμα “αυνανιστης ζώων”. Λοιπόν αυτός ο άνθρωπος παίρνει το αρσενικό ζώο και το αυνανίζει. Το ζώο τελειώνει κανονικά. Αυτό σημαίνει πως νοιώθει κάποια ευχαρίστιση ακόμα και με τον αυνανισμό. Αν υπήρχε μόνο το ένστικτο της τεκνοποίησης δεν θα τελείωνε ποτέ. Επίσης τα αρσενικά δεν θα μπορούσαν να έχουν στήση σε άκυρες ώρες και χωρίς την υπαρξη θυλικού στη γύρω περιοχή. Άλλωστε και στο άρθρο σας γράφετε οτι μετά απο ένα ζευγάρωμα το σκυλί μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα, να γίνει πιο επιθετικό, πιο κυριαρχικό κτλ. Ποιός είναι ο λόγος που το σκυλί αλλάζει χαρακτήρα; Ο λόγος είναι οτι θέλει να το ξανακάνει κι επειδή στη φύση κερδίζει ο πιο δυνατός, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Λοιπόν στον σκύλο αρέσει το σεξ υπό μία προυποθέση. Η προυπόθεση είναι να έχει το θυλικό οίστρο. Έγινα από πολύ περιγραφικός εως σιχαμένος, αλλά δεν μπορούσα να τα πω αυτά πιο κόσμια. Συγνώμη.

    • πραγματικά είστε εντελώς ανενημέρωτος… τι πάτε και γράφετε; Μιλάτε για τεχνητή γονιμοποίηση και το παρουσιάζεται λες και γίνεται για ευχαρίστηση;;
     Ο σκύλος δεν κάνει σεξ για απόλαυση, μόνο για αναπαραγωγή. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση αυτό, είναι επιστημονικό δεδομένο.

  • Εσυ φιλε μου δηλαδη κανεις σεξ με τη συζυγο σου, μονο οταν ειναι να κανεις παιδια????? Γιατι τα σκυλια ΜΟΝΟ τοτε κανουν πραξη !!! Οιστρος θηλυκιας ( σημαδι για ευκαιρια διαιωνισης του ειδους – αναπαραγωγη )
   Οχι οιστρος …… καμμια ορεξη για πραξη !!!!

 • Brigitte Lucien Tartot

  Άψογο άρθρο και σωστό. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα! Αυτό σαν απάντηση σε όσους άσχετους ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους ανεξέλεγκτα στην “πίσω αυλή” όπως ορθά αναφέρεται. Αμφιβάλλετε; Για ανατρέξτε σε σχετικές αγγελίες ανά την Ελλάδα να δείτε τι παίζει…… με τον κάθε π@π@ρ@ που ζει “τον μύθο” του. Όποιος ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ δεν ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΘΕΟΣ! Η γέννα είναι μιά πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να γίνεται μόνο από έμπειρους, ΔΗΛΩΜΕΝΟΥΣ, και σοβαρούς εκτροφείς. Μπράβο στον ερευνητή του άρθρου και πάλι μπράβο!

 • Jimmy Kteniadis

  αν το αρθρο έλεγε τα ιδια για τους ανθρώπους θα το θεωρούσαν ρατσιστικο..

  • Το επιχείρημα σας είναι ανυπόστατο… εκτός του ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν το γενεαλογικό τους δέντρο, δεν κάνουν παιδιά με συγγενείς και κάνουν εξετάσεις για στίγμα πχ δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνάτε ότι οι καθαρόαιμες φυλές δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους για συγκεκριμένους σκοπούς και για να συνεχίσουν να είναι καθαρόαιμες και υγιής θα πρέπει να τηρούνται κάποιες προυποθέσεις.

 • Kostas Koyvaras

  τά σχόλια ειναι πολλά , αλλα εδώ , θα αναφερθω σέ ενα,Μολις γεράσει το Αλογο το σκοτώνεις, Οταν το σκυλι δεν σου κανει στο κυνηγι το παρατας,.Τά συμπεράσματα δικά σας.

  • Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει αυτό με το άρθρο. Αν υπονοείτε κάτι για τους εκτροφείς τότε έχετε γνωρίσει μόνο απαράδεκτους…. γνωρίζω πάρα πολλούς με σκυλιά εκτός εκτροφής που συνεχίζουν και τα φροντίζουν κανονικότατα!

 • Κατερίνα Κλαδούχου

  λογικό είναι οι επαγγελματίες να θέλουν να προστατέψουν και να επιτύχουν την αποκλειστικότητα στο επάγγελμά τους, άρα και στα κέρδη τους… εμείς γιατί τους δίνουμε σημασία?

  • Στην χώρα μας οι επαγγελματίες εκτροφείς είναι 5 και μόνο για συγκεκριμένες φυλές (Γερμανικά Ποιμενικά, Ροτβάιλερ κτλ)… Για ποιους επαγγελματίες αναφέρεστε; Φροντίστε να ενημερωθείτε λιγάκι!

   • Κατερίνα Κλαδούχου

    σε όλους αυτούς που θεωρούν τα σκυλιά εμπορεύματα ή επένδυση
    (πλούτου, εγωισμού και κοινωνικής καταξίωσης) και όχι σαν ζωντανούς οργανισμούς
    που συμβιώνουν σαν μέλη της οικογένειας μας στα σπίτια μας, φίλους και συντρόφους
    μοναδικούς και αναντικατάστατους για τον καθένα από εμάς.

    • Δεν είναι όμως όλοι οι εκτροφείς έτσι.
     Αυτό πρέπει να καταλάβουν όσοι ενδιαφέρονται για καθαρόαιμη φυλή και να καταλήξουν στον εκτροφέα που θα εμπιστευτούν και θα τους εμπιστευτεί αφού τον επισκεφτούν στο χώρο του, συζητήσουν και γνωρίσουν!

     • Κατερίνα Κλαδούχου

      Προσωπικά δεν κατανοώ καν την αναγκαιότητα ύπαρξης των ‘καθαρόαιμων’ μου φέρνει στο μυαλό κάτι από μεσαίωνα και την κάστα των ευγενών και κυρίως αρνούμαι να αγοράσω ή να πουλήσω τους μελλοντικούς φίλους και συντρόφους μου. Από την ζωή μου έχουν περάσει 7 σκυλιά, όλα ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ και πολύ το χάρηκα και εξακολουθώ να το υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Σαν βιολόγος με ειδίκευση στην γενετική, άλλωστε είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά των εκφυλισμό που υφίσταται το κάθε είδος με τις μακροχρόνιες ‘ενδοοικογενειακές’ αναπαραγωγές.

     • Συγγνώμη είστε βιολόγος και δεν γνωρίζετε το λόγο ύπαρξης καθαρόαιμων φυλών; Δεν γνωρίζετε δηλαδή ότι ουσιαστικά δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο (με επιλεκτική εκτροφή) για να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες; ΜΟΝΟ τα καθαρόαιμα μπορούν να είναι ποιμένες, να βρίσκουν ναρκωτικά, εκρηκτικά, ανθρώπους σε ερείπια, να συνοδεύουν τυφλούς, να προειδοποιούν για επιληψία, να είναι φύλακες όπου χρειάζεται, να είναι ναυαγοσώστες (όπως τα Νέας Γης κτλ).
      Μόνο τα καθαρόαιμα μπορούν να εκπαιδευτούν για τα παραπάνω και για πολλές άλλες εργασίες καθότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε για κάποιο ημίαιμο κατά πόσο έχει ανεπτυγμένα τα απαραίτητα ένστικα και ικανότητες που χρειάζονται για τα παραπάνω (όσφρηση, αντοχή στη θάλασσα, ένστικτο ποιμένα κτλ)!
      Πέρα από την εργασία δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον προβλέψιμο χαρακτήρα μια σταθεροποιημένης καθαρόαιμης φυλής που βοηθάει και στην επιλογή ακόμα και απλά ενός σκύλου συντροφιάς για οικογένειες με παιδάκια, ΑΜΕΑ κτλ. Δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη αλλά ακόμα και η κατανόηση της συμπεριφοράς ενός ημίαιμου σκύλου.
      Τελικά ο πραγματικός ρατσισμός είναι προς τα καθαρόαιμα…

     • Κατερίνα Κλαδούχου

      εμπορικά παραμύθια είναι όλα αυτά

     • Ειλικρινά ελπίζω να μην είστε βιολόγος…. Είναι ανεπίτρεπτο για ένα επιστήμονα να χαρακτηρίζει την γενετική “εμπορικό παραμύθι”.

     • Assa

      Διάβασα το άρθρο, τα σχόλια όλα. Κάνω μελέτη πάνω στη λογική και την επιχειρηματολογία κι αν ήταν όλα αυτά στα αγγλικά θα το πρότεινα σίγουρα σαν case study στην
      ομάδα μελέτης μου. Άσχετα από τη θέση που έχει κανείς στο συγκεκριμένο θέμα, η επιχειρηματολογία σας είναι γεμάτη από αυτό που λέμε στην επιχειρηματολογία «λογικές πλάνες». Δουλεύετε ιδιαιτέρως καλά το ad hominem – διαρκής υποτίμηση της αντίληψη των σχολιαστών («μάλλον δεν ξέρετε να διαβάζετε», «μάλλον δεν καταλάβατε», «μάλλον δε γνωρίζετε», «είστε τόσο άσχετος», «μάλλον έχετε μπλέξει τα αυγά με τα πασχάλια», «είστε πλήρως ανενημέρωτος», «μάλλον έχετε μπερδευτεί» -αλλά παρουσιάζετε παράλληλα και μεγάλη ποικιλία άλλων πλανών – με αγαπημένο μου αυτό εδώ το No true Scotsman, όπου υπονοείτε : «Μάλλον δεν
      είστε βιολόγος»!) Μάθετε κι εσείς να διαβάζετε: η επιστήμονας (βιολόγος γενετίστρια, άρα θα έπρεπε από εσάς τουλάχιστον να αντιμετωπίζεται ως επαΐων για το θέμα) εδώ δεν «χαρακτηρίζει την γενετική “εμπορικό παραμύθι”», χαρακτηρίζει την ευγονική που προτείνετε εσείς ως τέτοιο.

     • Η ευγονική όπως την ονομάζετε ή η επιλεκτική εκτροφή όπως την λέω εγώ είναι ο τρόπος που δημιουργήθηκαν οι καθαρόαιμες φυλές εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
      Οι φυλές αυτές δεν υπήρχαν στη φύση και δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για να ικανοποιήσει συγκεκριμένες ανάγκες του.
      Αν υποστηρίζετε ότι πρέπει να εξαφανιστούν οι καθαρόαιμες φυλές τότε μπορείτε να μην δέχεστε αυτά που λέω παραπάνω. Αν όμως θεωρείτε ότι τα καθαρόαιμα έχουν λόγο ύπαρξης τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

     • Assa

      Το ότι χρησιμοποιείτε ευφημισμό για την ευγονική δεν την κάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Πού αλήθεια είδατε εσείς να υποστηρίζω πως πρέπει να εξαφανιστούν τα ήδη υπάρχοντα καθαρόαιμα; Αντιθέτως, αν όλοι ξαφνικά υιοθετούσαμε τις ιδέες σας η εξαφάνιση των ημίαιμων -προσέξτε: λέω “ημίαιμων” όχι “αδέσποτων”- θα ήταν μόνο θέμα χρόνου. Ή μάλλον, πείτε μου ειλικρινά εσείς: στη δική σας ιδανική σκυλο-ανθρωποκοινωνία θα υπήρχαν ημίαιμα; (ξαναλέω: ρωτάω για ημίαιμα κι όχι αδέσποτα!)

     • το ύφος μου συνάδει με το επίπεδο και το ύφος των ανθρώπων που απαντάω. Αλήθεια προσέξατε πως μου απευθύνονται και πως ξεκινάνε κατ’ ευθείαν με επίθεση για κάτι που δεν είναι δικό μου δημιούργημα αλλά πρακτική εκατοντάδων ετών;
      Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο λόγο να υπάρχουν ημίαιμα αν αυτά εξαφανιστούν επειδή θα περιοριστούν τα ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα (και όχι με ανθρώπινη παρέμβαση – δολοφονίες ΦΥΣΙΚΑ).
      Τα ημίαιμα στις μέρες μας δεν είναι τίποτα άλλο από μίξεις καθαρόαιμων φυλών οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα ιδανικό κόσμο. Μιλάμε για σκυλιά χωρίς κανένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, κάθε ένα είναι υπέροχο αλλά διαφορετικό! Είναι σκυλιά που δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθούν, κυρίως από πλευρά χαρακτήρα αφού δεν ξέρεις ποιες φυλές τα αποτελούν, αν είναι κατάλληλα για παιδιά κτλ κτλ
      Επειδή όμως δεν ζούμε σε ένα ιδανικό κόσμο και μόνο στη χώρα μας υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα εύχομαι να υιοθετηθούν και όλοι να βοηθήσουμε στην μείωση τους. Οι ελεγχόμενες γέννες σίγουρα βοηθάνε προς την κατεύθυνση αυτή αφού όποιος θέλει καθαρόαιμο για τον οποιοδήποτε λόγο θα μπορεί να αποκτήσει ένα υγιές σκύλο που θα ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του (σε χαρακτήρα, ικανότητες, μορφολογία) ενώ όποιος θέλει απλά ένα σύντροφο μπορεί να υιοθετήσει ένα.
      Εσείς δηλαδή τι υποστηρίζεται; Να ζευγαρώνει όποιος θέλει ανεξέλεγκτα ότι σκυλιά θέλει;

     • Assa

      Μιλούσα για το ύφος και την πιότητα της επιχειρηματολογίας σας αλλά αφού δεν απαντάτε σε αυτό, ας προχωρήσω.

      Η ευγονική είναι ευγονική, όποιον ευφημισμό κι αν χρησιμοποιήσετε. Πού αλήθεια είδατε να υποστηρίζω την εξαφάνιση ενός είδους; Σε αντίθεση με σας: αν αύριο ξαφνικά όλοι υιοθετούσαμε τις ιδέες σας, η εξαφάνιση των ημίαιμων –προσέξτε: λέω «ημίαιμων» κι όχι «αδέσποτων» είναι ζήτημα χρόνου.

      Πείτε μου εσείς: στη δική σας ιδανική σκυλο ανθρωποκοινωνία, θα υπάρχουν ημίαιμα; (ξανατονίζω: μιλώ για ημίαιμα κι όχι για αδέσποτα)

      Επίσης, γιατί το προηγούμενο σχόλιό μου σβήστηκε;

     • Δεν έχει σβηστεί κανένα σχόλιο… σας έχω απαντήσει κι όλας και αντιγράφω:

      το ύφος μου συνάδει με το επίπεδο και το ύφος των ανθρώπων που απαντάω. Αλήθεια προσέξατε πως μου απευθύνονται και πως ξεκινάνε κατ’ ευθείαν με επίθεση για κάτι που δεν είναι δικό μου δημιούργημα αλλά πρακτική εκατοντάδων ετών;
      Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο λόγο να υπάρχουν ημίαιμα αν αυτά εξαφανιστούν επειδή θα περιοριστούν τα ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα (και όχι με ανθρώπινη παρέμβαση – δολοφονίες ΦΥΣΙΚΑ).
      Τα ημίαιμα στις μέρες μας δεν είναι τίποτα άλλο από μίξεις καθαρόαιμων φυλών οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα ιδανικό κόσμο. Μιλάμε για σκυλιά χωρίς κανένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, κάθε ένα είναι υπέροχο αλλά διαφορετικό! Είναι σκυλιά που δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθούν, κυρίως από πλευρά χαρακτήρα αφού δεν ξέρεις ποιες φυλές τα αποτελούν, αν είναι κατάλληλα για παιδιά κτλ κτλ
      Επειδή όμως δεν ζούμε σε ένα ιδανικό κόσμο και μόνο στη χώρα μας υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα εύχομαι να υιοθετηθούν και όλοι να βοηθήσουμε στην μείωση τους. Οι ελεγχόμενες γέννες σίγουρα βοηθάνε προς την κατεύθυνση αυτή αφού όποιος θέλει καθαρόαιμο για τον οποιοδήποτε λόγο θα μπορεί να αποκτήσει ένα υγιές σκύλο που θα ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του (σε χαρακτήρα, ικανότητες, μορφολογία) ενώ όποιος θέλει απλά ένα σύντροφο μπορεί να υιοθετήσει ένα.
      Εσείς δηλαδή τι υποστηρίζεται; Να ζευγαρώνει όποιος θέλει ανεξέλεγκτα ότι σκυλιά θέλει;

     • Μα για τα αδέσποτα έγραψα και αντιγράφω και πάλι “Επειδή όμως δεν ζούμε σε ένα ιδανικό κόσμο και μόνο στη χώρα μας υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα εύχομαι να υιοθετηθούν και όλοι να βοηθήσουμε στην μείωση τους. Οι ελεγχόμενες γέννες σίγουρα βοηθάνε προς την κατεύθυνση αυτή αφού όποιος θέλει καθαρόαιμο για τον οποιοδήποτε λόγο θα μπορεί να αποκτήσει ένα υγιές σκύλο που θα ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του (σε χαρακτήρα, ικανότητες, μορφολογία) ενώ όποιος θέλει απλά ένα σύντροφο μπορεί να υιοθετήσει ένα. ” … τα άλλα είναι μία θεωρητική συζήτηση αφού δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε εκεί… τα ημίαιμα όμως δεν είναι κάποιο “είδος” ε;!

     • Assa

      Για εκτροφέας με απογοητεύετε! Τα ημίαιμα δεν είναι “είδος”;
      Είναι όλα τα σκυλιά είδος Canis familiaris, του γένους Canis, της οικογένειας Canidae, της τάξεως των Σαρκοφάγων κλπ, κλπ. Εσείς, βέβαια, όταν λέτε “είδος” εννοείται τη βούλα της καθαροαιμίας και όλα τα άλλα με την ευλογία σας να εξαφανιστούν. Καθόλου σύμφωνο με τα αισθήματα της ζωοφιλίας αυτό, παρεμπιπτόντως… Λυπάμαι, αλλά ούτε η επιστήμη δε συμφωνεί με την “ορολογία” σας.

      Κι ευτυχώς το τι θεωρείται εσείς πως πρέπει να μείνει στη φύση και τι να εξαφανιστεί από προσώπου γης ως “μη χρήσιμο” για σας της είναι εντελώς αδιάφορο της Φύσης.

     • Κοιτάξτε τώρα τι γίνετε… εσείς έχετε έρθει εδώ για να κάνετε πρακτική στην έρευνα σας για τη Λογική και την Επιχειρηματολογία και πολύ καλά κάνετε.
      Εγώ όμως δεν έχω όρεξη να παίζω με τις λέξεις… το ημίαιμο είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει αφού δεν είναι κάτι συγκεκριμένο… μπορεί να αποτελείται από 2 ή 10 φυλές… φυλές που και αυτές δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο (ο οποίος ουσιαστικά δημιούργησε και το σκύλο με την εξημέρωση του Λύκου και την επιλεκτική εκτροφή λύκων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά… ΔΕΝ υπήρχε σκύλος στη φύση)…

     • Assa

      Εγώ ήρθα εδώ για να διαβάσω το συγκεκριμένο άρθρο και να ενημερωθώ. Το ότι έτυχε να πέσω σε λογικά απαράδεκτα επιχειρήματα δεν είναι, βεβαίως, δικό μου λάθος. Κανείς δεν παίζει με τις λέξεις, κύριε. Δυστυχώς, κάποιοι παίζουν με τη ζωή και το δικαίωμα σε αυτήν.

     • Assa

      Ο σκύλος εξημερώθηκε προϊστορικά και το πώς έγινε μόνο να υποθέσουμε μπορούμε. Σας παραπέμπω σε άρθρο του Stanley Coren
      http://moderndogmagazine.com/articles/how-dogs-were-created/12679
      όπου γράφει για την πιθανή εκδοχή “Notice that it is the
      wolves themselves who, in trying to adapt to their environment, are genetically
      manipulating their own population.”

     • Assa

      Μιλούσα για το ύφος και την ποιότητα της επιχειρηματολογίας σας αλλά αφού δεν απαντάτε σε αυτό, ας προχωρήσω.

      Η ευγονική είναι ευγονική, όποιον ευφημισμό κι αν χρησιμοποιήσετε. Πού αλήθεια είδατε να υποστηρίζω την εξαφάνιση ενός είδους; Σε αντίθεση με σας: αν
      αύριο ξαφνικά όλοι υιοθετούσαμε τις ιδέες σας, η εξαφάνιση των ημίαιμων –προσέξτε: λέω «ημίαιμων» κι όχι «αδέσποτων» είναι ζήτημα χρόνου.

      Πείτε μου εσείς: στη δική σας ιδανική σκυλο-ανθρωποκοινωνία, θα υπάρχουν ημίαιμα; (ξανατονίζω: μιλώ για ημίαιμα κι όχι για αδέσποτα)

      Επίσης, γιατί σβήνονται τα σχόλια μου συνεχώς;;

     • Teo Kap

      Τι θα πει “δεν ειναι όλοι οι εκτροφεις έτσι”; Μόνος σου είπες οτι στην Ελλάδα είναι 5 όλοι κι όλοι. Ποιός είναι ο καλός από αυτούς τους 5;

     • Μπήκατε σε μία συζήτηση, γράφετε δεκάδες σχόλια ΧΩΡΙΣ να διαβάσετε τι λέμε!
      Δεν είπα ότι 5 είναι οι εκτροφείς… είπα ότι 5 είναι οι επαγγελματίες εκτροφείς… υπάρχουν δεκάδες ερασιτέχνες εκτροφείς που κάνουν εξαιρετική δουλειά με τρομερές επιτυχίες και στο εξωτερικό.

 • Eleni Mos

  Το site σας μόνο σε ζωόφιλους δεν απευθύνεται!! Ρατσισμός και στα σκυλιά? Δηλαδή μόνο τα σκυλιά ράτσας και με pedigree είναι τα καλά – η Αρεία φυλή των σκύλων? Φαίνεται ότι δεν αγαπάτε τα ζώα αλλά μόνο τα χρήματα που σας αποφέρουν. Όταν αγαπάς τα ζωάκια πραγματικά, παίρνεις ένα αδεσποτάκι ή ένα ημίαιμο και αυτό γίνεται ο καλύτερος και πιο πιστός σύντροφός σου. Και ναι, εγώ το δικό μου σκυλάκι το έχω κάνει μέλος της οικογένειας και αυτό μας ανταμείβει κάθε στιγμή γι’ αυτό. Τέλος λοιπόν στις ανοησίες. Αν θέλετε να προσφέρετε, βοηθήστε να στειρωθούν όσα περισσότερα αδέσποτα μπορείτε και βρείτε τους ένα σπίτι.

  • Διαβάσατε το άρθρο και καταλάβατε αυτά που γράφετε;;;; θα μας τρελάνετε τελείως;;; Αυτό ακριβώς γράφουμε κυρία μου… Να μην ζευγαρώνουν όλοι τα σκυλιά τους καθώς υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα!
   Για όσους θέλουν όμως καθαρόαιμη φυλή (για δικούς τους λόγους) αναφέρουμε το σωστό τρόπο απόκτησης και ζευγαρώματος!

 • δημητρης

  εχουμε γεμισει “ειδικους” και “θεους” που αποφασιζουν για τα ζωα στον πλανητη, με βαση τα δικα τους συμφεροντα και τη δικη τους αισθητικη. Πιο ηλιθιο γενος και αχρηστο απο αυτο των ανθρωπων δεν υπαρχει και αν ειχαν δυνατοτητα τα ζωα να κανουν ενα καλο και ευγονικη θα επρεπε να μας εξαφανισουν. Οι σκυλοι, οι γατες και τα αλλα ζωα δεν ειναι ουτε σκλαβοι μας ουτε περιουσια μας, ειναι απλα φιλοι μας, και δεν εχουμε κανενα δικαιωμα, να αποφασιζουμε οτι δεν θα γεννησουν ή οτι θα βαλουν τσιπακι στο λαιμο κλπ για το “καλο τους”. καλα θα ηταν να τα σεβομασταν περισσοτερο και αυτο ειναι που δειχνει αν αγαπαμε καποιο ζωο. η φυση και η φυσικη επιλογη ειναι τοσο περιπλοκη και εχει κανει καλα την δουλεια της τοσα εκατομμυρια χρονια, δεν μας χρειαζεται για να παρει μαθηματα. Ειδικα στα σκυλια το φαινομενο ειναι ανησυχητικο.Εχει περασει η πεποιθηση οτι πρεπει να τρωνε ειδικες τροφες επεξεργασμενες (οι περισσοτερες μεταλλαγμενες εξ αμερικης) γιατι αν φανε οτιδηποτε αλλο θα παθουν ενα σωρο αρρωστιες, Ειδικα φαρμακα που διορθωνουν καθε προβλημα κλπ κλπ. Αν ηταν ετσι οι σκυλοι θα επρεπε να ειχαν εξαφανιστει αιωνες πριν. Εχει καταντησει η κυνοφιλια χομπυ που το μονο που εξυπηρετει ειναι το αρρωστημενο εγω των ιδιοκτητων. δεν παμε στο διαολο γενικοτερα..?

  • Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι ΟΛΕΣ οι καθαρόαιμες φυλές δεν υπήρχαν στη φύση! Είναι δημιούργημα του ανθρώπου και αν θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει να διατηρούμε συγκεκριμένες στρατηγικές, διαφορετικά θα είναι όλα ημίαιμα…

 • giannis azrael

  nai einai epistimi na to zebgaroseis to skylo sou 8a trela8oume entelos..
  eno an ta zebgarosei ektrofeas, kai to skyli sou pe8anei apo karkino? giati exw dei arketes periptosis einai tote swsto afou ginonte ola swsta …giati polla skylia emfanizoun arwsties kai as exoun pedigree?? egw ti skyla mou efoson vrw to arseniko pou goustarei na gami8i tha to balo kai oxi mia fora alla parapano apo mia

  • Είστε τόσο άσχετος που πραγματικά απορώ γιατί γράφεται… προφανώς και ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια που μπορεί να εξαφανιστεί με τα pedigree (αν και βοηθάνε εξαιρετικά αν όλοι οι πρόγονοι δεν εμφάνισαν καρκίνο)… ούτε όλες οι ασθένειες είναι κληρονομικές ώστε να αντιμετωπίζονται έτσι απλά.
   Αν δεν υπάρχει pedigree τότε μιλάμε για ζευγάρωμα ημίαιμων, με άγνωστες κληρονομικές ασθένειες…
   Εσείς κάντε ότι θέλετε… σε λίγες μέρες θα είστε παράνομος αφού θα απαιτείται από το νόμο Άδεια Ερασιτέχνη Εκτροφέα από την πρώτη γέννα…

   • giannis azrael

    να σε ρωτήσω σε τσίμπησε σφήγκα? χαλάρωσε λιγο πρώτον και δεύτερον μπορώ να βγαλω και αδεια όπως ολοι η άσχετη και παράνομη στιν ελλαδα που δεν ξερουν τι τους γινετε και το πεζουν εκτροφεις .παμε στο θεμα μας τωρα φιλε οταν ο σκυλος λοιπον παρουσιάζει καρκινο μιστερ ασχετε ειναι κληρονομικό κατα 50 με 60 της 100 οπως και στους ανθρώπους δεν χρειάζεται πολυ μυαλο αλλα εσυ μαλών δεν εχεις ουτε το λιγο που περιμενα …αυτα τα λιγα για να μαθενεις πιγενε πες το τωρα και συζητα με τιν εκτροφεα γνωστη να δουμε τι θα σου πει επισεις κανε καμια ερευνα πριν μιλήσεις τοσο απολυτά τι ειναι ο καρκινος αυτα λοιπον τωρα παρε τιν απαντήσει και χαλαρωσε

   • giannis azrael

    παράνομοι ειναι ακόμα και αυτοι που μας κυβερνάνε ρε φιλε πλακα μας κανεις σε πιο πλανήτη ζεις εσυ τωρα? αχαχα ενώ οσοι εχουν μια αδεια ειναι σωστοί έντιμοι και τίμιοι …. κανει κρα
    οτι σας νιαζει το εμπόρευμα ζωον και οτι εισται απλα και μονο
    στεγνη εμποροι σαρκας για συμφέρων και φραγκα…παντου υπαρχουν και σωστοι εκτροφεις αλλα ειναι λιγοι ειδικα στιν ελλαδα

 • giannis azrael

  zebgarosteta skylia sas efoson einai ygiestata egw afto exw na pw

 • giannis azrael

  8a to ksana grapso k as sbisti to comment mou kserw para polla skylia me pedigree pou parousiasan arwsties afto eprepe na ginete afou o alws to plirwni k kala gia na einai ygeies k tsekarismenos o skylos tou?i leme oti nane kai oti mas simferi edw mesa?

  • και θα απαντήσω και πάλι…. δεν είναι ΟΛΕΣ οι ασθένειες κληρονομικές οπότε το pedigree δεν λύνει τα πάντα! Βοηθάει όμως εξαιρετικά σε συνδυασμό με τις απαραίτητες εξετάσεις όπως αναφέρω και στο άρθρο.

   • Giorgos R

    Σε κραζει ολο το πανελληνιο και συνεχιζεις και απαντας?Για να αποδειξεις τι???Οτι εισαι καλος εκτροφεας?Οσο και καλος να εισαι τα σκυλια σου δεν εχουν παει ουτε τα μισα χιλιομετρα βολτας απο εναν ιδιωτη ,οποτε δεν εχουν ουτε τη μιση κοινωνικοποιηση.
    Οι τροφες που ταιζεις δεν εχουν ουτε τα μισα χρηματα απο αυτες που ταιζει ενας ιδιωτης…πες μου τι να συζητησω μαζι σου?Για pedigree,για ΚΟΕ,για χαρτια,FCI και καλλιστεια?Δε με αφορουν ρε μαγκα αυτα.

 • dada

  Άστοχο το άρθρο σας και φασιστικό επισης. Αντί να επικεντρωθείτε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού το ρίχνετε στην ευγονική και την προωθείτε στο έπακρο.Δε σας πειράζει αν τα αδέσποτα και τα ημίαιμα γεμίζουν τους δρόμους και τα κέντρα φιλοξενίας αλλά μήπως κάποιο καθαρόαιμο δεν είναι τόσο τέλειο όσο θα πρεπε… Θα θελα να βλεπα σε πόσους από σας θα επέτρεπαν να αποκτήσουν απογόνους αν ζούσαμε σε αντίστοιχο καθεστώς…

 • Μηνας Γραικός

  Ο καθενας μπορει και επιβαλλεται να κανει οτι θελει στο σκυλι του και να το αφηνει ελευθερο να ζησει τη ζωη του.

  Δε γινεται να ζουν με περιιορισμους σαν τους ανθρωπους, αυτη δεν ειναι ζωη που προτεινετε.

 • Giorgos R

  Εκτροφεας γραφει το αρθρο να υποθεσω…το εχετε κανει λυσσα…δηλαδη αν δε γεννιουνται κουταβια απο γονεις πρωταθλητες,να μη γεννιουνται καθολου,αυτο μοιαζει με το συνδρομο καιαδα.. Λες και θα παμε τα σκυλια μας σε διαγωνισμους ΚΟΕ.
  Υπαρχουν γεννες ιδιωτων χωρις pedigree που τα κουταβια ειναι πολυ καλυτερα απο αυτα που ερχονται με χαρτια απο Ουγγαριες και γεματα αρρωστιες και το ξερετε καλα αυτο,οσο για τους Ελληνες εκτροφεις…αντε να αξιζουν οι 5 απ’ολους και αυτοι σε ποιμενικα και κυνηγοσκυλα,με τιμες 1500 και 2000 το κουταβι.Ωραια η προπαγανδα αλλα δε μασαμε και τα αμσταφ και τις πιτ μπουλαρες που βγαζουμε δε τα χετε δει ουτε στα πιο ομορφα ονειρα σας ,εκτος οτι βαζουμε μια το πολυ δυο γεννες και δε κανουμε το σκυλο γεννετικη μηχανη καθε χρονο .Να πουμε και για τις τροφες???Πειτε μου εναν εκτροφεα που ταιζει Orijin,…κανεις…με τα χρηματα λοιπον που χαλαμε εμεις να ταισουμε ενα χρονο το κουταβι ο εκτροφεας ταιζει μια τετραετεια,
  Σε καποιο σημειο του αρθου γραφει για ασθενειες.Ασθενειες υπαρχουν περισσοτερες στις ρατσες παρα στα κοπρακια και αυτο που το αποδικνυει ειναι οτι οι μεν ρατσες φτανουν συνηθως μεχρι τα 15 περιπου,ενω τα ημιαιμα 18-20 στα ιδια κιλα παντα,
  Γενικα το αρθρο απο που να το πιασεις..

  • Μάλλον έχετε μπλέξει τα αυγά με τα πασχάλια!!!
   Τι σχέση έχουν τα σκυλιά από Ουγγαρία από τα puppy mills με τα σκυλιά από εκτροφείς;;;
   Όσο για τους Έλληνες εκτροφείς μάλλον δεν έχετε ιδεά για τι μιλάτε… υποψιάζομαι ότι μπερδεύεται τους εκτροφείς με τους Back Yard Breeders και αυτούς που πουλάνε από αγγελίες…
   Οι γονείς πρωταθλητές θα βγάλουν υγιή σκυλιά, σωστά μορφολογικά… δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάνε σε εκθέσεις υποχρεωτικά! Αν δεν σας ενδιαφέρει η μορφολογία τότε μην ασχολείστε με τις καθαρόαιμες φυλές, υπάρχουν τόσα υπέροχα ημίαιμα!
   Ενημερωθείτε λιγάκι τι σημαίνει Ερασιτέχνης Εκτροφέας, πόσα ξοδεύει σε εξετάσεις υγείας που ούτε καν μπορείτε να τις προφέρετε και πως φροντίζει τα σκυλιά του και μετά αφήστε τα μεγάλα λόγια για τις Πιτ Μπουλάρες (!!)

   • Giorgos R

    1)Τα σκυλια απο ελληνες εκτροφεις και απο ουγγαρια εχουν ενα πολυ ισχυρο κοινο (οσον αφορα τα λεγομενα σου)εχουν Pedigree!!2)Οι γονεις πρωταθλητες δεν ειναι σιγουρο οτι θα βγαλουν υγειη σκυλια,3)Καθοροαιμες ρατσες που λες παραπανω δεν υφισταται σαν χαρακτηρισμος,ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ειναι το σωστο,γιατι και ο Ελληνικος ποιμενικος καθαροαιμη ρατσα ειναι και μαλιστα πολλων χιλιετειων 4).Αυτα που ξοδευει ενας που εχει το σκυλο σαν παιδι του και εχει μονο ενα πιστεψε με οτι ειναι τα διπλα απο τον ερασιτεχνη εκτροφεα,
    ΥΓ δεν ειναι μεγαλα λογια,και λιγα ειναι για αυτα που αναρτησες.

    • 1) Τα σκυλιά από puppy mills έχουν πλαστά pedigree… δοκίμασε να γράψεις κάποιο από αυτά στον ΚΟΕ… θα γελάνε μαζί σου!
     2) συμφωνούμε
     3) ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι αναγνωρισμένος από τον ΚΟΕ… μάλλον δεν εισαι ενημερωμένος
     4) αυτό που λες δεν έχει σχέση με εκτροφέα ή όχι… εξαρτάται από το πως φροντίζει ο κάθε ένας τα σκυλιά του!

     • Teo Kap

      “Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι αναγνωρισμένος από τον ΚΟΕ”, δηλαδή πριν αναγνωριστεί δεν ήταν σκύλος και τώρα έγινε ή πρίν ήταν απλώς σκύλος και τώρα είναι “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ”. Ποιος είναι ο ΚΟΕ που θα γελάει μαζι μου και με το σκύλο μου; Εισαστε σοβαροί ρε; Όλα τα σκυλιά είναι σκυλιά. Δεν είναι Nike, Adidas, Armani, δεν ειναι BMW, FERARRI, LADA. Πάρτε το χαμπάρι κύριοι “φιλόζωοι”.

     • Σας έγραψα και αλλού… είστε πλήρως ανενημέρωτος… προφανώς και ήταν σκύλος… η αναπαραγωγή του όμως δεν γινόταν με σωστό τρόπο (pedigree κτλ) και γι αυτό η φυλή αναμίχθηκε με άλλες με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει με εξαφάνιση.
      Ο ΚΟΕ είναι ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας και προφανώς αφορά μόνο όσους έχουν καθαρόαιμο και ενδιαφέρονται για την οργανωμένη κυνοφιλία και τη διατήρηση των φυλών… όχι εσάς.

    • Κανεις λαθος φιλε μου.τα σκυλια απο Ουγγαρια που πουλιουνται στα πετσοπς κανενα δεν εχει pedigree ( δεν μπορει να εχει γιατι προερχονται ολα απο puppy mills δηλαδη εργοστασια παραγωγης κουταβιων και ο Κυνολογικος Ομιλος της χωρας δεν δινει χαρτια για αυτες τις γεννες καθως τις θεωρει απαραδεκτες ηθικα )
     Ενας Ερασιτεχνης ( κανει 1-2 γεννες ετησιως ) και οχι Επαγγελματιας εκτροφεας ( κανει καθε μηνα γεννες ) ο οποιος εχει επισης ελαχιστα σκυλια στην ιδιοκτησια του, επισης τα φροντιζει οπως ο καθε ιδιωτης και ενδεχομενως εχει και περισσοτερες εξετασεις υγειας απο τον ιδιωτη γιατι ψαχνεται γενικα οσο πιο πολυ μπορει ωστε να εξασφαλισει την υγεια των ενδεχομενων απογονων τους.

     Και ΝΑΙ ολες οι ρατσες ( φυλες ) σκυλων προερχονται απο τον ανθρωπο με βαση την επιλεκτικη εκτροφη !!! Και ΝΑΙ δημιοθργηθηκαν για να εχουν συγκεκριμενα χαρακτηριστικα που εξυπηρετουσαν συγκεκριμενους σκοπους…..δεν μπορεις να εχεις απαιτηση απο ενα κανις να κυνηγαει και να διωχνει λυκους απο τα κοπαδια !!!

 • Giorgos R

  Εσβησες τα σχολια μου,οταν δεν ειχες τι να πεις,ετσι μπραβο …συνεχισε τη προπαγανδα σου αιντε ψευτη που θα μας πεις και για σκυλια

  • Τα μόνο σχόλια που έχω σβήσει είναι αυτά που δεν λες κάτι και απλά βρίζεις… πανικό διακρινω… θα χαλάσουν οι business σου αν ξυπνήσει ο κόσμος ε;

 • Giorgos R

  σβηνε ψευτη

 • Giorgos R

  σβηνε

 • Giorgos R

  εκτροφεα γιαλατζι

 • Giorgos R

  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ 1500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ

 • Giorgos R

  Μ’ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΡΕ ΨΕΥΤΗ

 • Giorgos R

  105 ΣΧΟΛΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΦΗΣΕΙ ΟΥΤΕ 50,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ,ΑΦΗΣΕΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΑ…Α ΡΕ ΦΛΩΡΕ ΦΑΠΑ ΠΟΥ ΘΕΣ….ΟΤΑΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΓΕΝΝΕΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΟΣΑ ΠΟΔΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ

 • Ira Presacanario

  ola sto bomo toy xrimatos!!! filaraki exoyme dei ektrofeis na poylane skylia me displasia gia ygeih alla kai kopritakia geia ratses!!! mono kai mono poy ta xwrizete se katigories fenete to poso filozooi eiste!!! ase re Manogr poy to paizeis oti se endiaferoyn ta skylia tetoies anoiseies den tis akoys apo filozooys.. giati den les oti yparxoyn ektrofeis poy bazoyn 2 gennes ton xrono??? alla den se endiaferei to zwo kyrie manogr !!!!! fobaste oti xanete leftakia lamogia !!!! giati den les kyrie manogr oti oi idioi oi ektrofeis peiramatizonte geia gennes dithen geia na ekseliksoyn tin fili??? eisai asxetos kai doylos toy xrimatos kai fisika den eisai filozwos !!! aporw me ayta poy les toses malakies mazi prwti fora moy symbainei !!!

 • Teo Kap

  Τι είναι αυτά που λέτε μωρέ περί αλλοίωσης της ράτσας των σκυλιών και ένα σωρό χαζομάρες. Αν είναι έτσι, να βγάλει νόμο και το κράτος οτι απαγορεύονται οι Έλληνες να τεκνοποιήσουν με οποιαδήποτε άλλη φυλλή γιατι σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας γνήσιος Έλληνας με πιστοποίηση. Πάτε καλά; Σε τι εξυπηρετούν οι διάφορες ράτσες των σκυλιών; Σε τίποτα ασφαλώς πέραν της κερδοφορίας κάποιον. Πώς δημιουργήθηκαν οι ράτσες των σκύλων; 1ον Ο κάθε κομπλεξικός αυτοκράτορας, βασιλίας, πάπας κτλ. διέταζε να του φτιάξουν ένα σκύλο ξεχωριστό σε εμφάνιση από τους άλλους, για να κάνει τη φιγούρα του ή κατασκεύαζε σκυλόμορφα ετρώματα, άγρια σε όψη και ένστικα για να του φυλάνε το παλάτι, χωρίς να τον ενδιαφέρει η υγεία του σκύλου. Είναι δυνατόν να συμφωνούμε με αυτό; Υπάρχει και ο δεύτερος λόγος βέβαια που δημιουργήθηκαν κάποιες ράτσες και αυτός είναι για να χρησιμοποιει ο άνθρωπος το σκύλο σε κάποιες εργασίες όπως το κυνήγι που ακούγεται πιο λογικό. Σήμερα, τι εξυπηρετούν οι ράτσες; Ασφαλώς τίποτα. Πόσοι απο τους ιδιοκτήτες κόκερ σπανιέλ πάνε για κυνήγι; Από την αρχή της ανθρωπότητας εως τώρα πόσες φυλές ανθρώπων έχουν χαθεί, πόσσες έχουν αλλάξει και πόσσες έχουν γεννηθεί; Το ίδιο φυσικά έχει συμβεί και στα ζώα. Τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά; Μήπως λοιπόν εμποδίζεται το έργο της φύση τελικά; Μήπως τελικά εμποδίζετε την εξέλιξη για τα φράγκα;

  • Μάλλον έχετε μπερδευτεί… οι φυλές δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς, όπως και σήμερα! Ποιμενικοί, φύλαξη, κυνήγι, εύρεση ναρκωτικών, εκρηκτικών… μέχρι και αναγνώριση επιληπτικών και διαβητικών κρίσεων αλλά και καρκίνων! Αυτά για να γίνουν χρειάζονται συγκεκριμένες δυνατότητες και ένστικτα όπως επίσης το να γνωρίζουμε από κουτάβια ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά τις διαθέτουν! Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά συντροφιάς… πως θα γνωρίζετε ότι ένα σκυλί δεν έχει επιθετικά ένστικτα για να το εμπιστευτείτε με το παιδί σας; Είναι δυνατόν να γνωρίζετε πιο ημίαιμο έχει ένστικτο ποιμενικού για να το βάζετε να μαζεύει τα πρόβατα;
   Μπορείτε να γνωρίζετε αν ένα κουτάβι θα έχει την οσφρητική ικανότητα να βρίσκει εγκλωβισμένους στα ερείπια; Η εκτροφή δεν αναφέρεται μόνο στην εμφάνιση αλλά και στις ικανότητες!
   Ενημερωθείτε λίγο καλύτερα… δεν είναι κακό!

   • Teo Kap

    Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες φίλε μου σχετικά με τις ικανότητες των φυλλών των σκυλιών. Διαφωνώ στην ιδέα της κατασκευής σκυλιών. Πώς θα σου φαινότανε αν κάποτε οι επιστήμονες παρήγαγαν ανθρώπους με τέσσερα χέρια για να είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους; Το σκηνικό δεν διαφέρει πολύ από την ιδέα που είχε ο τρελός επιστημονας Φρανκενστάιν. Το καταλαβαίνετε αυτό ή όχι; Όλα τα είδη σε αυτόν τον πλανήτη εξελίσονται από μόνα τους με το πέρασμα των ετών. Δεν χρειάζεται η επεμβαση κανενός ανθρώπου σε αυτό. Αυτό λέω και σκεφτήτε το όλοι καλά. Συγνώμη που έχω γράψει ένα σωρό σχόλια. Αυτό θα είναι το τελευταίο.

    • Σας συγγραφέας του άρθρου ειλικρινά σου λεω οτι δεν χρειάζεται να είναι το τελευταίο… απλά ας είναι μαζεμένα σε ένα σχόλιο κάθε φορά για να βγαίνει νόημα!
     Το θέμα είναι ότι ο σκύλος προήλθε από το λύκο… στη συνέχεια οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ζευγαρώνουν επιλεκτικά σκυλιά με βάση τις ικανότητες που ήθελαν… και σιγά σιγα άρχισαν να δημιουργούνται οι φυλές… πχ κάποιος ζευγάρωνε τα πιο άγρια για να φυλάνε το χώρο, ενώ άλλος τα πιο καλά στο κυνήγι κτλ
     Αργότερα θεσμοθετήθηκε η διαδικασία με τις εκθέσεις, τα πέντιγκρι κτλ κτλ
     Άρα όλες οι καθαρόαιμες φυλές που γνωρίζουμε είναι “δημιουργήματα” του ανθρώπου, μέσα από την επιλεκτική εκτροφή φυσικά… δεν θα υπήρχαν στη φύση… αν δεν υπήρχε ανθρώπινη παρέμβαση θα είχαμε παραμείνει σε κάποια σκυλιά, πολύ κοντά στο λύκο, που δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα είχαν εξελιχθει!
     Το θέμα είναι όμως τώρα τι κάνουμε; Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις φυλές και να τις κάνουμε όσο πιο υγιης μπορούμε επειδή μας αρέσουν αυτά που κάνουν ή ακόμα και ο χαρακτήρας τους πχ τότε πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά που γράφω στο άρθρο τα οποία δεν είναι δικά μου φυσικά αλλά είναι η βάση ολόκληρης της καθαρόαιμης κυνοφιλίας.
     Αν πουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τότε τι να πω… διαφωνούμε εντελώς σαν αρχή και δεν μπορώ να φανταστώ ένα κόσμο χωρίς καθαρόαιμα σκυλιά…

  • dsghdfhfj

   Επιτέλους… Εχω διαβάσει τόσα σχόλια, περιμένοντας να βρω αυτήν την άποψη. Ευχαριστω Teo Kap!

 • Pingback: ZHTAW THYLIKO NEAS GHS - Page 2()

 • ΛΙΤΣΑ

  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΚΑΛΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ??ΕΛΕΟΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ!!!ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟς ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ!!!ΑΝ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ!!!ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ!!!ΟΠΟΙΟς ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΡΑΨΕ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ!

  • Τα παιδια σας κα Λιτσα δεν θα τα πετουσατε στο δρομο με τοση ευκολια που θα πεταξετε τα “ανεπιθυμητα” η “μη υιοθετησιμα” κουταβια της σκυλιτσας σας ( και δεν αναφερομαι σε εσας προσωπικα αλλα στον οποιοδηποτε σκεφτετε να “φτιαξει” κουταβια ειτε γιατι “σερνει” η σκυλα του, ειτε γιατι ο αρσενικος του εχει “ορμες” !!!! )
   Γιατι ΑΝ οι Ελληνες σκεφτοντουσαν και επραταν οπως οι λοιποι Ευρωπαιοι, πανω απο τα Βαλκανια, τοτε δεν θα υπηρχε ουτε ΕΝΑΣ δυστυχισμενος και εξουθενωμενος αδεσποτος σκυλος στους δρομους !!! Αυτη ειναι η πραγματικοτητα δυστυχως……..Η ημιμαθεια και η εμμονη σε παρωχυμενες αντιληψεις φερνει τελικα την δυστυχια στους αγαπημενους τετραποδους φιλους………..
   Οι απαντησεις ολων – που ειναι αρνητικοι σε αυτο το αρθρο ( για τους δικους του λογους ο καθενας ) ας μου πουνε μεχρι τωρα τι εχουν καταφερει με αυτη την λογικη????? Το ΤΙΠΟΤΑ………απλα χιλιαδες αδεσποτα στους δρομους………αυτο εχουμε καταφερει με τις επικρατουσες λογικες !!! Τα σεβη μου !!!

 • θεόδωρος Τόλιας

  Πολυ καλές οι απόψεις σας αλλα με το αζημίωτο και με πολλες αντιφάσεις…..
  Απο την μια δεν νιώθουν ηδονή, αλλα αν ο αρσενικός παει μια φορα ξανα θελει….
  Δεν μας λέτε ομως και πόσους κινδύνους εχει όταν περνούμε σκυλάκι απο εκτροφέα που εχει δυο τρεις μάνες ( μηχανές αναπαραγωγής ) με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Δεν μας λέτε οτι τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας τα εχουν τα σκυλακια που θεωρητικά ειναι γνήσια …. Μπορω να πω πολλα αλλα δεν εχει και νόημα ….

  • Απο που αντλησατε τις “πολυτιμες” αυτες πληροφοριες σας κε Θεοδωρε???? Μηπως απο οτι ακουγεται γυρω γυρω??? Μηπως οπως οτι και τα Ντομπερμαν τρελαινονται??? Και ΝΑΙ κυριε Θεοδωρε τα σκυλια δεν αισθανονται ηδονη, γιατι αν αισθανοντουσαν θα το κανανε μερα νυχτα και καθημερινα και οχι ΜΟΝΟ οταν οι θηλυκιες εχουν ωορηξια ( οιστρο ) !!! Γιατι εμεις που την αισθανομαστε ( την ηδονη ) το κανουμε καθημερινα και οποιαδηποτε ωρα ( οσοι μπορουμε τουλαχιστον 🙂 )

 • Aris Sotis

  ενταξει με το ζορι να αγορασουμε σκυλια?θελουμε ημιαιμα

  • Και πολυ καλα κανετε! Να υιοθετησετε απο τα τοσα αδεσποτα που υπαρχουν!
   Το αρθρο αναφερεται σε αυτους που θελουν να αγορασουν ενα καθαροαιμο ή σκεφτονται να ζευγαρωσουν το ακυλο τους!

 • Joey

  Υιοθετήστε, σώστε ζωές. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΤΕ. ΕΛΕΟΣ, τόσα μα τόσα αδέσποτα υπάρχουν, γιατί ποια τόση πρεμούρα για ζευγάρωμα;;;; Για να γεμίζει κάθε μέρα και περισσότερα πεταμένα ζώα η ελλάδα;

  • Angeliki

   apanthsh se olous tous parapanw….
   An o skulos milouse, se paaaara polles periptwseis 8a elege
   “ma ti vlaka afentiko exw….”
   oloi giname eidikoi…..
   oi apanthseis sas den 8elw na sas pw san ti fantazoun.

   o,ti 8elei o ka8enas, k osoi to paizoun toso filozwoi as noikiasoun xwro fula3hs uio8ethmenwn.

 • λευτερης π

  έλεος!

 • Ashaman

  Σεβομαι απολυτα τη μη αναπαραγωγη των σκυλιων μας με γνωμονα ολα τα παραπανω που λετε εκτος απο αυτο το κομματι για την εξελιξη της φυλης. Ειδικα το σημειο στο οποιο αναφερεστε στην αγελη των λυκων που θα επιλεξουν τα πιο υγιη, δυνατα και κυριαρχα ζωα. Οχι ομως και πιο αντιπροσωπευτικα ρε παιδια. Ελεος. Κανενα ζωο δεν κοιταζει να δει αν ειναι λιγο πιο μακρια τα ματια απο τη νορμα ή λιγο πιο κοντα τα ποδια! Μιλαω παντα για μικρες διαφορες τις οποιες τις χρησιμοποιει ο αρθρογραφος στη συγκριση και οχι για τεραστιες διαφορες που σημαινουν προβλημα στην υγεια των ζωων!

 • Steliosusa

  Vasika to arthro mas lei oti prepi na agorazoume mono apo ektrofia. Fisika iparhi k to “Puppy Mill” pou ginete apo ta ektrofia. Tha simfoniso me ena filo pio kato pou exi ena “bastardo” skili. Kapios mpori na min theli katharoemo. Episis akomi ke enas applos anthropos mpori na zevgarosi to skili tou meso tou ktiniatrou. I ktiniatri kanoun check up gia eggiessklitses. Tha itan kalitera na kanete ena arthro gia simvoules gia pio sosti eggimosini para na proothite tin agora skillon mono apo ta ektrofia.

 • Mars Konstans

  Εχω μια ερωτηση… εχω ακουσει πως η θυληκια που δεν ειναι στοιρωμενη, αν δεν ζευγαρωσει παθαινει καρκινο στην μητρα, ισχυει ή ειναι μυθος; Μαλιστα λενε πως για να μην παθει καρκινο πρεπει να ζευγαρωνει ανα δυο χρονια τουλαχιστον, ισχυει;
  Ευχαριστω

© 2012 - 2015 Powered By Wordpress, Manogr, Sumo, Paella, Vodka and all the beautiful dogs everywhere!

Scroll to top