Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει για τις Εκθέσεις Σκύλων ή πιο σωστά εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στην χώρα μας.
Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως είναι ότι όσοι δεν ασχολούνται ενεργά με αυτές δεν κατανοούν τι ακριβώς είναι οι εκθέσεις αυτές και κυρίως το ποιος είναι ο σκοπός τους. Ελπίζω αυτός να γίνει πιο κατανοητός με αυτό το εισαγωγικό άρθρο.
Η πρώτη οργανωμένη έκθεση μορφολογίας έγινε στο Town Hall της περιοχής Newcastle-on-Tyne στην Αγγλία στις 28 και 29 Ιουνίου του 1859 και είχε 60 συμμετοχές από Pointers και Setters!
Ξεκινώντας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: οι εκθέσεις μορφολογίας δεν είναι ούτε καλλιστεία, ούτε μέσω προβολής… ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι!
Σκοπός τους είναι η εύρεση κατάλληλων γεννητόρων ώστε να συνεχιστεί και κυρίως να εξελιχθεί η κάθε φυλή μετά από αντικειμενική κρίση από ειδικούς κριτές της μορφολογίας του σκύλου με βάση το πρότυπο κάθε φυλής! Με απλά λόγια οι κριτές που γνωρίζουν άριστα το πρότυπο της κάθε ράτσας και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκρίνουν τους σκύλους που συμμετέχουν με το πρότυπο αυτό και αποφασίζουν το νικητή με βάση το πόσο κοντά σε αυτό βρίσκεται!
Πολλές φορές θα παρατηρήσετε περίεργα χτενίσματα και κουρέματα, συγκεκριμένα στησίματα από τους χειριστές διαφορετικά για κάθε φυλή, κάποια σκυλιά να μπαίνουν και να κινούνται στο στίβο τρέχοντας ενώ άλλα περπατώντας και αρκετές άλλες πρακτικές που μπορεί να φαντάζουν από παράξενες μέχρι περιττές στα μάτια των θεατών. Τίποτα όμως δεν γίνεται τυχαία! Όλα αυτά είναι προσπάθειες ανάδειξης των χαρακτηριστικών κάθε φυλής και πηγάζουν από ανάγκες που ίσως σήμερα να έχουν ξεπεραστεί και σχετίζονται με τις αρχικές εργασίες κάθε σκύλου.
Κάθε έκθεση μορφολογίας χωρίζεται σε συγκεκριμένους γύρους.
Στον αρχικό γύρο όπου το κάθε σκυλί ανταγωνίζεται μόνο με σκυλιά της ίδιας της φυλής του οι κριτές γράφουν αναλυτικά την κρίση τους για κάθε σκυλί και του αποδίδουν και κάποιο χαρακτηρισμό (άριστο, πολύ καλό, καλό κτλ) όπως επίσης και θέση κατάταξης ανά ηλικία και ανά φύλο (Καλύτερο κουτάβι φυλής, Καλύτερος Νέος Φυλής, Καλύτερο Αρσενικό κ.ο.κ).
Στη συνέχεια οι καλύτεροι κάθε φύλου και κάθε ηλικιακής ομάδας (κουτάβια, νέοι κτλ), αφού έχουν πάρει πιστοποιητικά πρωταθλητών όπου προβλέπεται (C.A.C – C.A.C.I.B), αν πληρούν όλα τα χαρακτηριστικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον Καλύτερο Φυλής (Best of Breed).
Ο νικητής αποτελεί το καλύτερο δείγμα της φυλής του για τη συγκεκριμένη έκθεση σύμφωνα με τη γνώμη του συγκεκριμένου κριτή.
Στη συνέχεια πραγματοποιούνται διάφοροι τελικοί στους οποίους τα σκυλιά ανταγωνίζονται με σκύλους από άλλες φυλές με βάση την ηλικία τους (για νέα σκυλιά) ή με βάση την Ομάδα στην οποία ανήκουν (οι ομάδες ορίζονται από την διεθνή ομοσπονδία FCI με βάση γενικά χαρακτηριστικά ή την εργασία κάθε σκύλου). Στους τελικούς με βάση την ηλικία ανταγωνίζονται οι νικητές από όλες τις φυλές μαζί ενώ στους τελικούς ομάδων οι Καλύτεροι Φυλής κάθε ομάδας.
Τέλος οι νικητές των τελικών ομάδας ανταγωνίζονται για τον τίτλο του Καλύτερου Έκθεσης (Best in Show).
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι και σε αυτούς τους τελικούς παρ’ ότι υπάρχουν σκυλιά από διαφορετικές φυλές ΔΕΝ ανταγωνίζονται τα σκυλιά μεταξύ τους αλλά και πάλι κρίνεται το πόσο κοντά βρίσκονται στο πρότυπο της φυλής τους!
Ανάλογα με την κάθε έκθεση ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι τελικοί όπως είναι Καλύτερων Απογόνων, Καλύτερο Εκτροφείο, Βετεράνοι, Καλύτεροι Νεαροί Χειριστές και άλλα.
Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω σκοπός των εκθέσεων είναι αποκλειστικά και μόνο η εύρεση γεννητόρων που μπορούν να εξελίξουν την κάθε φυλή! Αν αυτό γίνει κατανοητό τότε θα μπορέσετε εύκολα να αντιληφθείτε τι ακριβώς γίνεται σε κάθε έκθεση και ότι πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με καλλιστεία ή προβολή επαγγελματιών!
Αν θελήσετε να επισκεφτείτε κάποια έκθεση μπορείτε να βρείτε όλες όσες διοργανώνονται στην χώρα μας στην σχετική Σελίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.
Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!