Ιστορία
Αναζητώντας κανείς την ιστορία του Γαλλικού Μπουλντόγκ θα πρέπει να «ταξιδέψει» στον 19ο αιώνα. Η βιομηχανική παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ταλανίζεται από τις πολλές οικονομικές κρίσεις της εποχής. Στην Αγγλία η εύρεση εργασίας αναδεικνύεται στο πιο δύσκολο άθλημα για τους εργάτες. Είναι ακριβώς η εποχή που τα μηχανήματα εισβάλλουν στην παραγωγή και αντικαθιστούν το εργατικό δυναμικό «παράγοντας» στρατιές ανέργων.
Μπροστά στο αδιέξοδο οι Βρετανοί επέλεξαν την μετανάστευση ως μόνη λύση επιβίωσης. Ανάμεσα στα λιγοστά τους πράγματα επέλεξαν κάποιοι να πάρουν μαζί και ένα ιδιαίτερο ενθύμιο από την πατρίδα, ένα αγγλικό μπούλντογκ. Προορισμός του ήταν η Γαλλία και συγκεκριμένα η περιοχή Calais.
Αυτοί οι εργάτες λοιπόν είχαν στην κατοχή του μινιατούρες – επί το πλείστον – μπούλντογκ, ένα σκύλο μικρόσωμο και ιδανικό για τις νέες συνθήκες διαβίωσης, τα διαμερίσματα. Επιπλέον αυτός ο σκύλος είχε και χρησιμότητα καθώς ήταν εξαιρετικός κυνηγός ποντικιών, επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα.
Αναζητώντας κανείς τους λόγους που οι εργάτες είχαν στα χέρια τους κυρίως μινιατούρες, θα καταλήξει σε φήμες τις εποχής: τα ζώα αυτά, “εκτός προτύπου” όπως θα λέγαμε σήμερα, προορίζονταν από τους εκτροφείς τους για θανάτωση. Αντί αυτού κάποιοι επέλεγαν να τα πωλούν σε ασήμαντα ποσά που όμως κατέληγαν στις τσέπες τους.
Αυτό λέγεται ότι ίσχυε ιδιαίτερα για τα κουτάβια με αυτιά σχήματος τουλίπας, όπου σε κάποιες γέννες κόβονταν σ’ αυτό το σχήμα!
Το μικρό τους σχήμα τα έκανε ιδανικά στο στάδιο της μετανάστευσης όπου οι κάτοχοι τους μπορούσαν να τα περάσουν λαθραία στα πλοία.
Στις αγροτικές κοινότητες βόρεια της Γαλλίας, όπου μετακόμισαν οι Βρετανοί, το μικρό μπουλντόγκ έγινε πολύ δημοφιλές ως κυνηγός ποντικών αλλά κυρίως πιστός σύντροφος των οικογενειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολύ σύντομα ο πληθυσμός τους να αυξηθεί. Πίσω στην πατρίδα του Bulldog το μεγάλο «εξαγωγικό» κύμα της μινιατούρας είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστούν από την Αγγλία.
Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του που κατέληξε στην σημερινή του μορφή, εικάζεται πως το μικροσκοπικό μπουλντόγκ έχει διασταυρωθεί με το “terrier boule” (δεν πρέπει να συγχέεται με το Bull terrier), που ανήκε σε κρεοπώλες και άλλους εργαζόμενους στο εμπόριο κρέατος. Αυτό έμοιαζε με ένα τεριέ ή μικρό μπουλντόγκ.
Άλλοι ιστορικοί φυλών ισχυρίζονται ότι διασταυρώθηκε και με Pug αλλά η έλλειψη επαρκών στοιχείων δεν επιτρέπει στους ερευνητές να καθορίσουν την ακριβή γενεαλογία της φυλής.
Αμαξάδες, υποδηματοποιοί και πλανόδιοι πωλητές, ακόμη και οι αστυνομικοί, έγιναν θιασώτες του petite boule, του νέου αυτού σκύλου.
Σύντομα μάλιστα έγινε το αστέρι της εργατικής τάξης του Παρισιού. Η σωματική διάπλαση του, το μικρό του μέγεθος, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και μοναδική προσωπικότητα του το έκαναν τη μεγάλη αγάπη των θαυμαστών σκύλων με επίπεδο πρόσωπο (flatfaced dogs).
Επόμενη κοινότητα που το επέλεξε ήταν οι «Belles de Nuit» («Όμορφες της Νύχτας») και οι πόρνες, λόγω της εκκεντρικής του εμφάνισής.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ανώτερες τάξεις, μέσω των αμαξάδων και των οίκων ανοχής τους, άρχισαν να ανακαλύπτουν και να γοητεύονται απ’ αυτόν το μικρό σκύλο με το πειστικό και μερικές φορές ενοχλητικό βλέμμα.
Η κατοχή αυτών των μικρών σκύλων έγινε τρόπος επίδειξης και ένδειξη κοινωνικής τόλμης. Αμέσως μετά έγιναν τ’ αγαπημένα του “καλλιτεχνικού” συνόλου σε όλη την Ευρώπη, που συχνά απεικονίζονται στους οίκους ανοχής από τους καλλιτέχνες όπως οι Degas και Toulouse – Lautrec και στην εικόνα του “Le Marchand des Marrons” (1897).
Ανάμεσα στους πιο φανατικούς οπαδούς της φυλής συγκαταλέγεται ακόμα και ο Βασιλιάς Edward VII.
Φωτογραφίες που χρονολογούνται σ’ εκείνη την περίοδο απεικονίζουν μέχρι και τη ρωσική βασιλική οικογένεια να ποζάρει με τα γαλλικά μπουλντόγκ τους.
Στην Αυστρία, τη Γερμανία και φυσικά τις ΗΠΑ, η φυλή άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα.
Λόγω της φήμης του για τη δύναμη και την αντοχή του, γίνεται θαυμαστό και από τους ναυτικούς της εποχής, οι οποίοι το κάνουν γνωστό σε άλλες ηπείρους!
Το 1885 το πρώτο προσωρινό μητρώο της φυλής ιδρύθηκε και το γαλλικό μπουλντόγκ συμμετείχε σε έκθεση με το όνομα της φυλής του για πρώτη φορά το 1887.
Την επόμενη χρονιά ιδρύεται όμιλος και έχει ως ιδρυτικό πρόεδρο τον Mαρσέλ l Ρότζερ, ένα μεγάλο θαυμαστή της φυλής. Ωστόσο, χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια μέχρι ο Γαλλικός Κυνοφιλικός όμιλος να αρχίσει να παίρνει στα σοβαρά τη φυλή.
Αμερικανοί τουρίστες ανακάλυψαν το μικρό γαλλικό μπουλντόγκ και άρχισαν να το παίρνουν πίσω μαζί τους στα σπίτια τους.
Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι μία από τα λίγες φυλές, που οφείλει την ύπαρξή της στις προσπάθειες των εκτροφέων σε διάφορες χώρες . Σίγουρα η συνέχιση των μοναδικών αυτιών νυχτερίδας στο γύρισμα του αιώνα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αμερική.
Το γαλλικό μπουλντόγκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1896 στο show του Κυνολογικού ομίλου του Westminister στη Νέα Υόρκη. Σύντομα έγινε γνωστό ως “Frenchie,” ένα όνομα που κόλλησε μαζί του. Ακόμα κι αν φαινόταν εκ πρώτης όψεως ως ένα μικροσκοπικό μπουλντόγκ, τα αυτιά νυχτερίδας που στέκονται όρθια,το επίπεδο κρανίο μεταξύ των αυτιών του, το μικρό μέγεθος του και η δραστηριότητα του το ξεχωρίζει από το μπουλντόγκ. Έχει μια ζωηρή έκφραση και μια διάθεση που περιγράφεται από ορισμένους ως ακαταμάχητη και διασκεδαστική. Έχει αναφερθεί ως «κλόουν στο μανδύα του φιλοσόφου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πως η φυλή κατέληξε με τα αυτιά νυχτερίδας. Τα γαλλικά μπουλντόγκ είχαν είτε αυτιά νυχτερίδας,η τριαντάφυλλου. Το 1897, εκθέτης, απογοητευμένος επειδή ένας Άγγλος κριτής διάλεξε ένα Frenchie με αυτιά τριαντάφυλλο για καλύτερο της φυλής, κάλεσε συνέλευση στον όμιλο Γαλλικού μπουλντόγκ και έτσι το επόμενο έτος υιοθέτησε ένα πρότυπο το οποίο παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο μέχρι σήμερα.
Γενική Εμφάνιση
Πρόκειται για ένα τετράποδο «γκρέμλιν» με στιβαρή όψη, δυνατό κορμό και μυς, λείο τρίχωμα και βλέμμα γεμάτο σκανδαλιά ανά πάσα στιγμή!
Αστεία φάτσα, σαν να είναι από σύγκρουση με τον τοίχο, με αυτιά νυχτερίδας (βασικό χαρακτηριστικό της φυλής), αλλά και παραπλανητικό, αγγελικό, βλέμμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα!
Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα μικρό μολοσσοειδές σκυλί (8 – 14 κιλά) με έντονη προσωπικότητα και ταπεραμέντο που δε μπορεί παρά να τραβάει όλα τα βλέμματα, αλλά και με δύναμη παρ’ όλο το μέγεθος του!
Ανάγκες – Φροντίδα
Μονοπωλεί την αγάπη του ιδιοκτήτη του και ξέρει να παίρνει τα χάδια όλων και όχι μονο!
Λάτρεις της βόλτας, του παιχνιδιού με μπαλάκι και της αγκαλιάς! Ακόμη ξέρει με το πείσμα του και την επιμονή του να γίνεται ανεπανάληπτο και απαραίτητο!
Ιδανικό για να ζει μέσα στο σπίτι, όπου θα το βρείτε να ‘ναι στον καναπέ ή στο κρεβάτι, αλλά θέλει προσοχή στον κήπο, διότι είναι μεγάλοι κηπουροί και λάτρεις των λασπόλουτρων!
Χρειάζεται αυστηρή πειθαρχεία και να μην κακομαθαίνει, πράγμα δύσκολο αφού πάντα σε κάνουν να νιώθεις τύψεις, επειδή τα τιμώρησες για τις σκανταλιές τους.
Η εκτόνωση τους είναι απλή: 2-3 περίπατοι των 10-15 λεπτών και λίγο παιχνίδι με μπαλάκι!
Έκπληξη σε όλους προκαλεί η μεγάλη δύναμη τους σε σχέση με το μέγεθος τους. Σχεδόν σε… πάνε βόλτα με το λουρί!!!
Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση τους από μικρή ηλικία, με σύντομα μαθηματάκια και όχι βαρετά, διότι οι μικροί αυτοί τύραννοι πλήττουν εύκολα!
Η περιποίηση τους είναι εύκολη. Μπάνια ανά διαστήματα καί βούρτσισμα εβδομαδιαίο. Καθαρισμός των αυτιών τους και καλή σταθερή διατροφή!
Σημαντικό είναι να μη εκτίθενται σε πολύ κρύο το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι, διότι είναι επιρρεπή στη θερμοπληξία. Αν επιθυμούμε να μας συνοδεύσουν στην παραλία το καλοκαίρι, θα πρέπει να γίνει με τους δικούς του όρους!
Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα οπότε και η ζέστη δεν είναι έντονη.
Απαραίτητη προσοχή στο κολύμπι. Συνιστώ σωσίβιο και προσοχή είτε είναι θάλασσα είτε πισίνα, γιατί είναι μπροστόβαρα και δεν αποκλείεται να βρεθούν στον… πάτο.
Υγεία
Ο κτηνίατρος είναι κάποιος που τον θεωρούμε καλό μας φίλο αφού η φυλή έχει κάποια θέματα υγείας άλλα κληρονομικά και άλλα επίκτητα!
Μερικά από τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η φυλή είναι:
- Αλλεργίες: υπερβολική αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα αλλεργιογόνο, το οποίο είναι οποιαδήποτε ουσία ικανή να επάγει μία αντίδραση στο συγκεκριμένο ζώο.
- Βραχυκεφαλικό Σύνδρομο
- Καταρράκτης
- Cherry Eye
- Δερματοειδείς κύστες
- Δυσπλασία των ωοθυλακίων
- Κολίτιδα
- Υποθυρεοειδισμός: Ανεπαρκής παραγωγή και την απελευθέρωση των ορμονών του θυρεοειδούς τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4)
- Όγκους του Εγκεφάλου
- Επιμήκης μαλθακή υπερώα
- Εντρόπιο
- Distichiasis
- Hemivertebrae
- Invertebral, ασθένεια δίσκων
- Στένωση ρουθουνιών
- Νόσος von Willebrand: η πιο συχνή κληρονομική διαταραχή της πήξης αίματος κατοικίδιων σκύλων
Το μέσο προσδόκιμο ζωής του γαλλικού μπουλντόγκ είναι μεταξύ 10 και 12 ετών. Αυτό είναι συγκρίσιμο με τη διάμεση διάρκεια ζωής των περισσότερων καθαρόαιμων σκύλων (10 έως 13 ετών), καθώς και οι περισσότερες φυλές παρόμοιες σε μέγεθος.
Με την καλή και προσεκτική εκτροφή σήμερα μειώνουμε τις κληρονομικές παθήσεις αλλα μην ξεχνάτε ο εκτροφέας δεν είναι ΘΕΟΣ, απλά χρησιμοποιώντας τα όπλα που του παρέχει η επιστήμη (προληπτικές εξετάσεις) παλεύει για ότι δυνατόν καλυτερο, ώστε να καμαρώνει τα υγιή και όμορφα μωρά του σε καλά σπίτια!
Χρώματα
Όσον αφορά τα αποδεκτά χρώματα, αυτά είναι πολλά και εξαιρούνται δύο: το γκρι (ποντικί) και το χρώμα του συκωτιού! Τα γαλλικά μπορούν να είναι τιγρέ, ξανθά, λευκά, λευκά ραβδωτά ή ξανθά.
Πάντα να έχετε κατά νου ότι είναι ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ της ζωής μας και ποτέ δε θα μετανιώσετε για το γαλλάκι που έχετε σπίτι σας ενώ το ΕΝΑ δεν θα είναι ποτέ αρκετό!
Διαβάστε εδώ το επίσημο πρότυπο της φυλής από την FCI
Από τον Νίκο Ρουσίδη, εκτροφέα French Bulldog.
Όνομα εκτροφείου: Cape Fear, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 41/2000
Πέραμα Αττικής. Web: www.capefear-gr.com Email: info@capefear-gr.com – Τηλ: 6957 25 35 11
Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!