Όταν μιλάμε για καθαρόαιμες φυλές σκύλων εννοούμε τυποποιημένες φυλές με συγκεκριμένο πρότυπο, αναγνωρισμένες από κυνολογικούς οργανισμούς.
Η “απόλυτη” αναγνώριση είναι αυτή από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) η οποία σήμερα αναγνωρίζει 346 διαφορετικές φυλές. Η αναγνώριση αυτή επιτρέπει στα σκυλιά να λαμβάνουν pedigree από τους επίσημους κυνολογικούς ομίλους κάθε χώρας και να συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας λαμβάνοντας πιστοποιητικά πρωταθλητή, τοπικά (C.A.C.) και διεθνή (C.A.C.I.B.).
Από τις Ελληνικές φυλές η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη φυλή είναι ο Ελληνικός Ιχνηλάτης αν και υπάρχουν αρκετές φυλές με μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν αναγνωριστεί είτε γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία, είτε γιατί κόλλησε σε γνωστά Ελληνικά πείσματα και φαινόμενα είτε γιατί δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνουν όσα θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Φυλές που συναντάμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπως ο Ελληνικός Ποιμενικός, το Κοκόνι, ο Μολοσσός της Ηπείρου, ο Κρητικός Λαγωνικός και το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο έχουν αναγνωριστεί από τον Κ.Ο.Ε. και αξίζουν πραγματικά να αναγνωριστούν και διεθνώς ώστε γνωριστούν από τους κυνόφιλους όλου του κόσμου.

1: Μολοσσός της Ηπείρου
2: Κοκόνι
3: ΕΛληνικός Ιχνηλάτης
4: Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο
Φωτογραφία: Κυριάκος Κονταδάκης
Παράλληλα, υπάρχουν πολλές άλλες Ελληνικές φυλές που αν και γνωστές σε πολλούς (είτε σε τοπικό είτε σε πανελλήνιο επίπεδο) δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί από τον Κ.Ο.Ε. αν και για μερικές οι διαδικασίες προχωράνε!! Κάποιες από τις φυλές αυτές είναι η Αλωπεκίς, ο Ελληνικός άνουρος ποιμενικός, το Ροδίτικο Κυνηγόσκυλο, ο Σκύλος του Αλέξανδρου, ο Ελληνικός Μολοσσός, ο Ελληνικός Γρυφός, ο Σκύλος του Πύρρου, ο Ποιμενικός της Σπάρτης, το Ελληνικό Μπουλντόγκ, ο Ελληνικός ποιμενικός βοοειδών, ο Σουλιωτικός Σκύλος, το Ταμπακόσκυλο, το Βαλκανικό Τερριέ, το Μελιταίο Κυνίδιο, το Κρικελιώτικο, o Συριανός Δείκτης, ο Τρίχρωμος Ελληνικός Ιχνηλάτης, το Κορδολούρι Σκύρου, το Μουστακάτο (σκληρότριχος τύπος ποιμενικού & φύλακα), ο λαγωνικός της Καρπάθου, και τα Βενετάκια (Μορόπα), ο Λακωνικος λαγωνικος, το λαγοσκυλο της Ναξου και αρκετες τοπικες ποικιλλιες τσοπανοσκυλων οπως το Κυρήτσι της Ροδου (στο σημείο αυτό παρακαλούμε τους λάτρεις και γνώστες των παραπάνω φυλών να επικοινωνήσουν μαζί μας για να γράψουν το προφίλ της φυλής τους και όσους γνωρίζουν κάποια ράτσα που μας έχει διαφύγει να μας ενημερώσουν).
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν όμως ότι δεν γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες σε κάποιες φυλές, όπως για παράδειγμα στα σπιτίσια Κοκόνια αλλά και σε άλλες φυλές από παθιασμένους ανθρώπους που αξίζουν τα συγχαρητήρια και τη βοήθεια μας.

Για να καταλάβουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παρακάτω θα δούμε τι απαιτεί η F.C.I. για να προχωρήσει στην αναγνώριση. Ίσως έτσι εκτιμήσουμε την δουλειά που κάνουν κάποιοι άνθρωποι και τους βοηθήσουμε συμμετέχοντας σε εκθέσεις και αναγνωρίσεις αν τύχει να έχουμε κάποιο από τα συγκεκριμένα σκυλιά ή ακόμα και στην υιοθεσία κάποιου τέτοιου σκύλου με την προοπτική να συμμετάσχει στα οργανωμένη εκτροφή που πραγματοποιείται!
Αρχικά και πριν ξεκινήσει η διαδικασία διεθνής αναγνώρισης θα πρέπει η φυλή να είναι αναγνωρισμένη από τον Κυνολογικό όμιλο κάθε χώρας (για την Ελλάδα αυτός είναι ο Κ.Ο.Ε.). Για να γίνει αυτό θα πρέπει αρχικά να καταμετρηθεί ο πληθυσμός της φυλής, να γίνει αναλυτική μέτρηση κάθε σκύλου (ύψος, αναλογίες, μήκος κτλ), καταγραφή του τριχώματος, των χρωμάτων και όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε φυλής. Μετά όλα τα υπάρχοντα σκυλιά θα πρέπει να φωτογραφηθούν.
Όλα αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στον Κ.Ο.Ε. ο οποίος γράφει και εγκρίνει το πρότυπο της φυλής και στη συνέχεια τα σκυλιά της φυλής μπορούν να περάσουν από αναγνωρίσεις και να εγγραφούν στο Γενεαλόγιο του Κ.Ο.Ε.

Ροδίτικο Κυνηγόσκυλο, μία από τις Ελληνικές φυλές που σύντομα αναμένεται, αν όλα πάνε καλά, να αναγνωριστεί από τον Κ.Ο.Ε. – Photo by D.N. Koskinas
Αν λοιπόν μία φυλή αναγνωριστεί στη χώρα της για να ξεκινήσει η διαδικασία διεθνής αναγνώρισης ο κυνολογικός όμιλος κάθε χώρας (εν προκειμένω ο Κ.Ο.Ε.) θα πρέπει να αποστείλει αίτηση στην γραμματεία της FCI. Οι νέες αυτές φυλές μπορεί να είναι πληθυσμοί σκύλων που αναγνωρίζονται ήδη από άλλους οργανισμούς (όπως οι Ελληνικές φυλές που αναγνωρίζονται από τον Κ.Ο.Ε. και συμμετέχουν στις Ελληνικές εκθέσεις), ανασύσταση παλαιότερων φυλών ή ακόμα και εντελώς νέες φυλές που δημιουργήθηκαν για οποιοδήποτε σκοπό ή αιτία.

Η Ορμή… Κρητικός Λαγωνικός!
Οι πληθυσμοί αυτοί θα πρέπει να αποτελούνται το λιγότερο από 8 διαφορετικές γραμμές αίματος όπου η κάθε μία αποτελείται το λιγότερο από 2 αρσενικά και 6 θηλυκά σκυλιά (πυρήνας). Ανάμεσα στις 8 αυτές γραμμές δεν πρέπει να υπάρχει κοινό ζώο έως 3 γενιές πίσω.
Τα παραπάνω ιδανικά μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν ακολουθηθεί ένα εξαιρετικό και προγραμματισμένο πρόγραμμα εκτροφής, όταν έχουν εγγραφεί το λιγότερο χίλια (1.000) σκυλιά!
Όταν τα παραπάνω, που είναι και το δύσκολο κομμάτι για μία μικρή χώρα, πραγματοποιηθούν γίνεται η αίτηση που πρέπει να συνοδεύεται και από ένα DVD που να δείχνει πολλά άτομα της φυλής να στέκονται και να κινούνται, φωτογραφίες και μία γραπτή απόδειξη ότι ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την Γενική Συνέλευση της FCI (8 ανεξάρτητες γραμμές, αριθμός σκύλων, έλεγχος δυσπλασίας, επιληψίας, PRA, εξέλιξη χαρακτήρα και συμπεριφοράς). Ο όμιλος της χώρας στην αίτηση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα αρχικό πρότυπο της φυλής και ένα σχέδιο του σκύλου με βάση το πρότυπο.
Στη συνέχεια απεσταλμένοι της F.C.I. επισκέπτονται επί τόπου την ενδιαφερόμενη χώρα ή περιοχή και ελέγχουν από κοντά τους σκύλους και τον πληθυσμό και κάνουν και αυτοί τις παρατηρήσεις τους.

Η Αρετή… ένα από τα υπέροχα Κοκόνια που βοηθάνε στην ανασύσταση της αρχαίας αυτής Ελληνικής φυλής!
Αν όλα πάνε καλά η φυλή γίνεται δεχτή προσωρινά και πλέον μπορεί να λαμβάνει επίσημα μέρος σε όλες τις διεθνής εκθέσεις που διοργανώνονται υπό την FCI οπουδήποτε στον κόσμο και να λαμβάνουν πιστοποιητικό πρωταθλητή CAC άλλα όχι CACIB.
Μετά από, το λιγότερο, 5 γενιές και το νωρίτερο 10 χρόνια μετά την προσωρινή αναγνώριση η ενδιαφερόμενη χώρα μπορεί να υποβάλει αίτηση για οριστική αναγνώριση που γίνεται δεχτή μετά από νέους ελέγχους που αφορούν τα σκυλιά που έχουν γεννηθεί, τις συμμετοχές σε εκθέσεις μορφολογίας, τον τυποποιημένο χαρακτήρα και πολλά άλλα.
Ένα περάσουν 10 – 15 χρόνια χωρίς αίτηση οριστικής αναγνώρισης η φυλή εξαφανίζεται από τις λίστες της F.C.I. και η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

Ελληνικός Ποιμενικός
Όπως καταλαβαίνετε από την παραπάνω συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας η δημιουργία των αρχικών πυρήνων είναι η πιο δύσκολη διαδικασία ειδικά για φυλές που γίνεται προσπάθεια ανασύστασης τους! Οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων θα πρέπει να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν αν θέλουν η αγαπημένη τους φυλή να αναγνωριστεί εγχώρια και παγκόσμια!
Τα παραπάνω είναι μία προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών της F.C.I. και ενδέχεται να μην καλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες. Αν έχετε παρατηρήσεις, διορθώσεις ή προσωπικές εμπειρίες μην διστάσετε να γράψετε στα σχόλια!
Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!