Το Άγχος του Αποχωρισμού (Separation Anxiety) ορίζεται σαν το στρεσάρισμα του σκύλου όταν ο ιδιοκτήτης του απομακρυνθεί από το σπίτι ή και το χώρο που βρίσκεται ο σκύλος και αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων.
Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να έχει πολλές συνέπειες για εμάς και το σκύλο μας όπως διάφορες καταστροφές σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα (που αρκετές φορές βρίσκονται κοντά στο σημείο που έφυγε ο ιδιοκτήτης ή έχουν την μυρωδιά του) ή ήχους όπως γάβγισμα, κλάμα κτλ αλλά και περιττώματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
Άλλες φορές ο σκύλος μπορεί απλά να παθαίνει εμμονές όπως συνεχές γλύψιμο, δάγκωμα σημείων του σώματος ή συνεχές βάδισμα.

Διάφορες έρευνες ανεβάζουν το ποσοστό των “πασχόντων” σκύλων στο 20%  αν και μπορεί να είναι υψηλότερο αφού αρκετοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι ο σκύλος τους έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα (αφού δεν βλέπουν σημάδια μετά) ή απλά τον θεωρούν άτακτο!

Πριν δούμε πως μπορεί να προληφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρώ ότι πρέπει να τονίσουμε ότι το άγχος του αποχωρισμού δεν είναι κάτι παράλογο, ούτε κάποια ασθένεια (αρκεί να παραμένει σε φυσιολογικά πλαίσια). Αν σκεφτούμε ότι από την αρχή που αρχίσαμε να διατηρούμε σκύλους κοντά μας εδώ και χιλιάδες χρόνια επιλέξαμε τους σκύλους αυτούς που ήταν οι πιο δεμένοι και εξαρτημένοι με τους ανθρώπους είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί δεν είναι παράλογο οι σκύλοι να αγχώνονται όταν μένουν μόνοι τους από την στιγμή που είναι ζώα αγέλης και πάντα θέλουν αν είναι με την αγέλη τους (δηλαδή εμάς!)! Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα χωρίς να έχουν κάτι να κάνουν! Βαριούνται όπως και εμείς!

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, από πολύ μικρή ηλικία, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η αναχώρηση μας σημαίνει πάντα και την επιστροφή μας αλλά και το ότι ακόμα και όταν είναι μόνοι τους μπορούν να περάσουν καλά!

Όλοι μας έχουμε κάποιες κινήσεις που κάνουμε όποτε ετοιμαζόμαστε να φύγουμε, αυτές μπορούν να γίνουν  τα εργαλεία μας για την εκπαίδευση των σκύλων μας!
Έτσι λοιπόν από τις πρώτες μέρες που θα φέρουμε το σκύλο στο σπίτι μας καλό θα ήταν να συνδέσουμε αυτές τις κινήσεις μας με κάτι θετικό!
Μία καλή στρατηγική θα ήταν για παράδειγμα να πάρουμε τα κλειδιά μας και να επιβραβεύσουμε το σκύλο μας με χάδι και μία λιχουδιά, μετά παίρνουμε τα κλειδιά και πάμε στην πόρτα και επιβραβεύουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε τα κλειδιά, πάμε στην πόρτα, βγαίνουμε και γυρνάμε αμέσως πίσω οπότε και πάλι επιβραβεύουμε. Κάνουμε το ίδιο συνέχεια αλλά κάθε φορά κλείνουμε την πόρτα και μένουμε έξω για κάποια δευτερόλεπτα στην αρχή και για κάποια λεπτά στη συνέχεια! Έτσι, σταδιακά και σε διάστημα κάποιων ημερών, ο σκύλος θα συνδυάσει την αναχώρηση μας με κάτι θετικό: με την επιστροφή μας και την επιβράβευση που θα του δώσουμε (χάδια, λιχουδιά, παιχνίδι κτλ). Εννοείται ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συνθήκες να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές που θα ισχύουν στην πραγματικότητα. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείται crate, όπως προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας, θα πρέπει να τον βάζετε μέσα πριν κάνετε ότι φεύγετε και μετά να τον βγάζετε και να επιβραβεύεται! Θέλει υπομονή αλλά θα ανταμειφθείτε για πολλά χρόνια!
Αν σε οποιοδήποτε στάδιο δείτε σημάδια άγχους ΜΗΝ επιβραβεύσετε και γυρίστε σε προηγούμενο στάδιο μέχρι να νιώσει άνετα (πχ μείνετε λιγότερη ώρα έξω).

Η βαρεμάρα δεν αποτελεί στοιχείο του Άγχος Αποχωρισμού αφού ένας σκύλος μπορεί να αντιδράσει άσχημα όχι επειδή νιώθει άσχημα που λείπει το αφεντικό του αλλά επειδή απλά… βαριέται!
Αρχικά να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας έχει ασκηθεί όσο πρέπει πριν μείνει μόνος του! Βγάλτε τον βόλτα, παίξτε μαζί του… το κουρασμένο σκυλί είναι καλό σκυλί!

Από εκεί και πέρα για να μην βαριέται φροντίστε να του αφήνετε ένα αγαπημένο παιχνίδι του ή κόκαλο όποτε τον αφήνετε μόνο του! Το παιχνίδι αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιείται μόνο όταν λείπετε από το σπίτι ή το χώρο του και να το κρύβεται όταν είστε μαζί του! Ακόμα κάτι θετικό που θα συσχετίσει με την αναχώρηση σας, η διαθεσιμότητα του αγαπημένου παιχνιδιού!
Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο δραστικό που εκτός από το στόμα θα φροντίζει και το μυαλό μπορείτε να αφήσετε κάποιο από τα ειδικά παιχνίδια (μπαλάκια κτλ) στα οποία βάζετε μέσα μπισκότα και λιχουδιές τα οποία βγαίνουν με δυσκολία! Αυτό θα απασχολήσει το σκύλο σας για ώρες και θα βελτιώσει και το μυαλό του!

Αν παρ’ όλα τα παραπάνω επιστρέψετε και βρείτε κάποια καταστροφή μην μαλώσετε το σκύλο σας για κανένα λόγο! O σκύλος σας δεν μπορεί να συνδυάσει κάτι που έκανε νωρίτερα με το ότι τον μαλώνετε οπότε θα συνδυάσει το μάλωμα με την επιστροφή σας καταστρέφοντας κάθε θετικό συσχετισμό! Ο σκύλος σας θα στρεσάρετε για το τι θα κάνετε όταν επιστρέψετε και τα προβλήματα – ζημιές θα γίνουν ακόμα χειρότερες!

Το άγχος αποχωρισμού και οι καταστροφές είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων αλλά μπορεί να λυθεί εξαιρετικά απλά ακολουθώντας αυτά που σας προτείνουμε παραπάνω. Αν εφαρμοστούν από μικρή ηλικία το θετικό αποτέλεσμα είναι σίγουρο.
Για μεγαλύτερα σκυλιά που ήδη αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και υπομονή (αν μιλάμε για searation anxiety και όχι για βαρεμάρα) οπότε ίσως είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν δεν δείτε αποτελέσματα σε διάστημα κάποιων εβδομάδων.

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here