Αποφασίσατε να αγοράσετε σκύλο;

Σκεφτήκατε τις επιλογές για αγορά καθαρόαιμου ή για υιοθεσία από κάποιο σωματείο ή καταφύγιο και καταλήξατε, για οποιοδήποτε λόγο, στην επιλογή του καθαρόαιμου;

Τότε ο μοναδικός ασφαλής δρόμος είναι η αγορά από ένα αναγνωρισμένο εκτροφέα. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως μπορείτε να επιλέξετε τον εκτροφέα σας και τι πρέπει να κοιτάξετε πριν αποφασίσετε!

Οι σωστοί εκτροφείς σκύλων κάνουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορείτε να δείτε, να ελέγξετε και να καταλάβατε αλλά στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με αυτά. Θα εστιάσουμε μόνο σε αυτά που πρέπει να τσεκάρετε ώστε να διαλέξετε τον ιδανικό εκτροφέα!

Επιλέξτε τη φυλή που σας ενδιαφέρει! Μπορεί να ακούγεται απλό και δεδομένο αλλά είναι το πρώτο βήμα! Διαβάστε τα προφίλ των φυλών, μελετήστε τα πρότυπα, ρωτήστε και καταλήξτε στη ράτσα που σας ενδιαφέρει! Οι εκτροφείς εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες φυλές οπότε αυτό είναι απαραίτητα το πρώτο σας βήμα.

Ξεκινήστε την έρευνα σας. Αρχικά θα πρέπει να βρείτε τους εκτροφείς που ασχολούνται με τη φυλή που σας ενδιαφέρει. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχουν αρκετές επιλογές και στην Ελλάδα αλλά αν μιλάμε για κάποια όχι ιδιαίτερα δημοφιλής ράτσα τότε ενδέχεται να βρείτε μόνο ένα ή και κανένα εκτροφέα. Η αναζήτηση σας μπορεί φυσικά να γίνει και στο εξωτερικό αν δεν βρείτε εκτροφέα στην χώρα μας αλλά να έχετε υπόψη σας τους περιορισμούς των αεροπορικών εταιρειών, ίσως Βαλκανικές χώρες να είναι πιο βολική λύση. Η εκτροφείς που θα βρείτε θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον Κ.Ο.Ε. ή την επίσημη αρχή της χώρας στην οποία βρίσκονται! Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι και πρέπει να είστε σίγουροι διαφορετικά μιλάμε για εισαγωγέα, puppy-mill ή εκτροφέα της πίσω αυλής όπως λέγονται! Στην περίπτωση αυτή τα προβλήματα σας θα είναι τεράστια και μπορείτε να καταλάβετε κάποια από αυτά στο άρθρο σχετικά με τα Pedigree.
Για να βρείτε τους εκτροφείς κάθε φυλής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον K.O.E. και με τον όμιλο της φυλής που σας ενδιαφέρει αν υπάρχει. Σημειώστε ότι δεν έχουν όλοι οι εκτροφείς website οπότε μην περιοριστείτε σε αναζητήσεις στο Internet. 

Μιλήστε τους!  Το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε με τον εκτροφέα στο τηλέφωνο κυρίως για να κανονίσετε μία συνάντηση. Οι εκτροφείς δεν πρέπει να είναι έμποροι! Αγαπάνε τα κουτάβια που ανέθρεψαν και ενδέχεται να είναι επιφυλακτικοί και να σας κάνουν ερωτήσεις που δεν συνηθίζονται στο συμβατικό εμπόριο! Κάποιοι μπορεί να σας φανούν ακόμα και αρνητικοί! Μην παρεξηγηθείτε… το αντίθετο!  Μάλλον είστε σε καλό δρόμο αφού ο εκτροφέας που νοιάζεται για τα σκυλιά του και δεν προσπαθεί να γίνει αρεστός σε όλους απλά για να πουλήσει είναι πραγματικά εγγύηση! Αν εκτός από την συνάντηση πιάσετε συζήτηση ρωτήστε ότι θέλετε σχετικά με τη φυλή, την εμπειρία του και ότι άλλο θέλετε αλλά απαντήστε και εσείς σε αυτά που θα σας ρωτήσει όπως και αν ακούγεται (που μένετε, αν έχετε παιδιά, μέγεθος σπιτιού κτλ). Ίσως γλυτώσετε μία άσκοπη μετακίνηση αν ο εκτροφέας δεν θέλει να σας πουλήσει το κουτάβι για κάποιον από αυτούς τους λόγους. Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε και το κόστος αγοράς αν και δεν θα λάβετε τηλεφωνική απάντηση από όλους.

Επισκεφτείτε τους! Αφού καταλήξετε σε κάποια λίστα με τους εκτροφείς που σας ενδιαφέρουν θα πρέπει να τους επισκεφτείτε! Η επίσκεψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θα γνωρίσετε τον άνθρωπο που θα είναι δίπλα σας για όλη τη ζωή του σκύλου σας, θα συζητήσετε για όλα όσα σας ενδιαφέρουν και θα δείτε τους γονείς και τα κουτάβια αν υπάρχουν εκείνη τη στιγμή.
Ανάλογα βέβαια με τη φυλή που θα επιλέξετε τα σκυλιά θα πρέπει να ακολουθούν τον χαρακτήρα που ορίζει το πρότυπο τους. Οι μάνες αν έχουν γεννήσει πρόσφατα είναι λογικό να είναι διστακτικές και να μην της πλησιάσετε πολύ αλλά τα άλλα σκυλιά θα πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένα και φιλικά…  πάντα στα πλαίσια της φυλής τους! Ενδέχεται να μην βρείτε εκεί και τους δύο γονείς για πολλούς λόγους αλλά θα δείτε φωτογραφίες, χαρτιά, pedigree κτλ
Επίσης ρίξτε μία ματιά στο χώρο! Θα πρέπει να είναι καθαρός, τα κλουβιά ή η περιοχή των ζώων να είναι άνετη και τα ζώα καλοταϊσμένα!  Αν είστε τυχερός και δείτε και τα κουτάβια που σας ενδιαφέρουν (αν δηλαδή υπάρχουν διαθέσιμα) προσέξτε τις αντιδράσεις τους… δεν θα πρέπει να φοβούνται, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοινωνικοποιημένα, καθαρά και χαρούμενα.
Μην διστάσετε να ρωτήσετε τα πάντα! Αν συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας, πόσα χρόνια είναι εκτροφέας, τιμές και ότι άλλο θέλετε! Ο σωστός εκτροφέας θα πρέπει να είναι ειλικρινής για τυχών προβλήματα κάποιου κουταβιού, αναλυτικός για την φυλή και συζητήσιμος! Μην ξεχνάτε ότι ιδανικά θα είναι δίπλα σας όταν πάρετε το σκύλο σας για κάθε πρόβλημα και συμβουλή!

Τι να προσέξετε!

  • Άριστη γνώση της φυλής. Ο εκτροφέας θα πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για το πρότυπο, το χαρακτήρα και την εργασία της φυλής και να απαντάει αναλυτικά όλες τις ερωτήσεις σας.
  • Θα πρέπει να σας ρωτάει για τον εαυτό σας, τον τρόπο ζωής σας, την οικογένεια σας! Ίσως σας ζητήσει να συναντήσει ολόκληρη την οικογένεια σας ή να δει το σπίτι σας! Μην ξεχνάτε ότι οι καλοί εκτροφείς αγαπάνε τα σκυλιά τους και θέλουν να τους εξασφαλίσουν τα καλύτερα!
  • Θα πρέπει να ενδιαφέρονται για ολόκληρη τη ζωή των σκύλων τους και ίσως σας ζητήσουν να υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο σχετικά με τις ευθύνες σας και τι θα συμβεί με το σκύλο αν αλλάξουν οι συνθήκες της ζωής σας.
  • Δεν θα πρέπει να χωρίζει τα κουτάβια από τις μάνες τους πριν κλείσουν τις 8 εβδομάδες! Ακόμα και αν πληρώνετε μετρητοίς θα πρέπει να αρνηθεί να σας δώσει κουτάβι πριν γίνει 2 μηνών για πολλούς λόγους που αφορούν την σωματική και κυρίως την ψυχολογική υγεία του σκύλου!
  • Θα είναι πρόθυμος να δώσει συστάσεις από παλιότερους αγοραστές ή και κτηνιάτρους.
  • Παροχή πληροφοριών! Θα πρέπει να σας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ανατροφή των κουταβιών, το pedigree τους, τι τρώνε και ότι άλλο φαντάζεστε.
  • Υγεία γονέων και κουταβιών. Θα πρέπει να σας ενημερώσει για τις γενετικές εξετάσεις που έχουν γίνει στους γονείς αλλά και για τις ασθένειες που είναι συνηθισμένες στη φυλή που σας ενδιαφέρει.
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις. Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε σε εκθέσεις μορφολογίας θα πρέπει να το συζητήσετε με τον εκτροφέα και αυτός θα πρέπει να σας κατευθύνει αντικειμενικά. Έχει ξεχωρίσει κάποιο κουτάβι; το παραχωρεί με ειδικούς όρους; Όλες τις λεπτομέρειες!

Τα παραπάνω είναι μερικές οδηγίες που θα σας βάλουν στον σωστό δρόμο για να επιλέξετε τον σωστό εκτροφέα. Όμως η επιλογή του πολλές φορές μοιάζει με αυτή ενός φίλου οπότε οι συμβατικές οδηγίες δεν βοηθάνε… ίσως απλά σας κάνει κλικ! Καλό θα είναι όμως να ελέγξετε τα παραπάνω για να είστε σίγουρος για την επιλογή σας!

Έχετε άλλα tips ή συμβουλές; Γράψτε μας στα σχόλια!!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα , παρακαλώ διάβασα ονόματα εκτροφέων αλλά δεν υπάρχουν τηλέφωνα ! Ενδιαφέρομαι για κανίς πουντλ το μεσαίο μέγεθος !! Ευχαριστώ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here