Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο “ΑναΖΩΟγόνηση: Συζητώντας για τα ζώα συντροφιάς” οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής την Τετάρτη 21/11/2018.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υποσχέθηκε συνολική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς μέσα στους 6 πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του κόμματος του αν οι Έλληνες τον εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές. 

Τόνισε ότι “αγαπώ πολύ τα ζώα. Αλλά ταυτόχρονα δεν έχω την απαίτηση από όλους τους συμπολίτες μου να αγαπούν τα ζώα όσο τα αγαπώ εγώ. Έχω όμως την απαίτηση να τα σέβονται ως έμβια όντα τα οποία έχουν και αυτά τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο” και απέκλεισε κατηγορηματικά την φορολόγηση των ζώων συντροφιάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα τον αρμοδιοτήτων και στον ρόλο που πρέπει να παίξει και το Υπουργείο Εσωτερικών ειδικά στο θέμα των αδέσποτων, στην κακοποίηση και την εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς και πως πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι σχετικά με τις υποχρεώσεις τους και το σεβασμό απέναντι στα ζώα ενώ έκανε και ειδική αναφορά για την αναγκαία εκπαίδευση στα σχολεία από το Δημοτικό. 
Τόνισε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και εξοπλισμού στην Ελληνική Αστυνομία ώστε να μπορεί πιο αποτελεσματικά να κάνει όλους τους αναγκαίους ελέγχους ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Δεσμεύθηκε να ακούσει όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς ώστε να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο ισάξιο με τις πιο προχωρημένες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ άφησε ανοιχτό και το θέμα της απαγόρευσης πώλησης σκύλων από pet shops.
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι η Ν.Δ. έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, το οποίο αφορά συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα μπορούσε να ενταχθεί και μια διάταξη η οποία αποτυπώνει και Συνταγματικά τα δικαιώματα των ζώων. 

Στην εκδήλωση μίλησε και η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος κ. Ιωάννα Γαλανού μεταφέροντας τις απόψεις της καθαρόαιμης εκτροφής και της οργανωμένης κυνοφιλίας. 

Η κ. Γαλανού αφού χαιρέτησε τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους ξεκίνησε την ομιλία της αναλύοντας το τι ακριβώς είναι ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο αναγνωρισμένο από το 1984, ένα από τα 95 Μέλη της FCI, που εκφράζει Πανελλαδικά τους κυνόφιλους που ενδιαφέρονται για την διατήρηση των Ελληνικών και μη Φυλών Σκύλων. Επίσης είναι ο αρμόδιος φορέας για την μελέτη, έρευνα, σύνταξη Προτύπων, καταγραφή, προώθηση και ανάπτυξη των Ελληνικών Φυλών Σκύλων. Επίσης είπε ότι ο ΚΟΕ αποτελεί κατά βάση τη μεγαλύτερη (ουσιαστικά ομοσπονδιακή) κυνοφιλική δομή στην Ελλάδα, αφού αριθμεί υπό την αιγίδα και την έγκρισή του συνολικά εβδομήντα δύο (72) Κυνοφιλικά Σωματεία, όλα εγκεκριμένα από τις κατά τόπους Δικαστικές Αρχές.

Εξήγησε ότι ο ΚΟΕ εργάζεται μεθοδικά και με επιστημονική προσέγγιση για τις Ελληνικές Φυλές και έφερε σαν παράδειγμα τον Κρητικό Λαγωνικό για τον οποίο έχουν γίνει και από τον αρμόδιο Όμιλο Φυλής μεγάλα βήματα, γενετικές μελέτες-αναλύσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού με ειδίκευση στους Λαγωνικούς Σκύλους, μορφολογικές και σωματομετρικές καταγραφές, ιατρικοί έλεγχοι για κληρονομικά ή άλλα νοσήματα, με σκοπό την σταθεροποίηση του Τύπου της Φυλής, την διεύρυνση της γονιδιακής δεξαμενής και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τον απώτερο στόχο, δηλαδή την Διεθνή τους Αναγνώριση από την FCI. Κλείνοντας το κομμάτι αυτό είπε ότι “Αυτονόητα αυτό σημαίνει διάσωση της Πολιτιστικής αυτής Κληρονομιάς μας.
Όπως όλα τα ζώα, έτσι και οι Σκύλοι διαχωρίζονται σε Φυλές. Δεν είναι λοιπόν ΤΑΜΠΟΥ λοιπόν η διάσωση, η διατήρηση και ανάπτυξη των Γηγενών Φυλών μας, αλλά και όλων των άλλων. Όπως δεν είναι ταμπού να προστατεύουμε και να διασώζουμε την Θαλάσσια Χελώνα CARETTA-CARETTA, την Μεσογειακή Φώκια MONACHUS MONACHUS και όλες τις Φυλές των Αλόγων, Προβάτων, Αγελάδων, αλλά και των άγριων Ζώων.”

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο  ΚΟΕ στηρίζει την επιλεκτική αναπαραγωγή και ότι η Καθαρόαιμη αναπαραγωγή δεν δημιουργεί αδέσποτα αφού η  ηλεκτρονική ταυτοποίηση (microchip) είναι προϋπόθεση για την εγγραφή και Έκδοση Γενεαλογικού Χάρτη (Pedigree), που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες είναι απόλυτα ελεγχόμενοι και άρα αποκλείεται η περίπτωση εγκατάλειψης. 

Μιλώντας περισσότερο για τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων τόνισε χαρακτηριστικά “Ο σκύλος συντροφεύει τον άνθρωπο είτε είναι ημίαιμος είτε καθαρόαιμος, με τη διαφορά ότι οι καθαρόαιμοι σκύλοι είναι εξειδικευμένοι σε ρόλους-καθήκοντα που υπαγόρευσε το πέρασμα του χρόνου και η ιστορία του ανθρώπινου γένους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι Σκύλοι που συμμετέχουν ενεργά στην Κοινωνική Ζωή, είτε σαν Οδηγοί Τυφλών, Ανιχνευτές Εκρηκτικών, Ναρκωτικών, Διαβήτη, Καρκίνου, Επιληψίας, Διασώστες, Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατού, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Καθαρόαιμοι και μάλιστα συγκεκριμένων Φυλών.”

Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι ένα θλιβερό φαινόμενο, όχι όμως σε σύνδεση με την Καθαρόαιμη Αναπαραγωγή.
 Ασχολούμαστε όλοι μας είπε με ζωντανά συναισθανόμενα πλάσματα, η υγεία και η ευζωία των οποίων, είναι για εμάς, όπως για όλο τον πολιτισμένο κόσμο πρωτεύουσας σημασίας και εξήγησε τις 5 Ελευθερίες του Καθηγητή Roger Brambell που περιγράφουν πέντε πτυχές της Ευζωίας των Ζώων: 

* Ελευθερία από Πείνα και Δίψα με εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο νερό και διατροφή τέτοια ώστε να διατηρεί υγεία και σθένος
* Ελευθερία από Δυσφορία παρέχοντας ένα κατάλληλο περιβάλλον που περιλαμβάνει στέγη και ένα άνετο χώρο ανάπαυσης
* Ελευθερία από Πόνο, Πληγή ή Ασθένεια
* Ελευθερία να Εκφράζουν Φυσιολογική Συμπεριφορά
* Ελευθερία από Φόβο και Δυσφορία
Οι 5 Ελευθερίες πρέπει κατ’ ελάχιστον να τηρούνται για όλα τα ζώα.

Η θέση του ΚΟΕ είναι ότι για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η ύπαρξη αδεσπότων, επιβάλλεται η αγαστή συνεργασία όλων των ενεχόμενων Φορέων και ότι ως ΚΟΕ είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε όπου χρειαστεί!
Προκειμένου να πετύχουμε την ευζωία των ζώων συντροφιάς, θα πρέπει:

  • Να αναλύσουμε την κατάσταση στη χώρα μας
  • Να αντιληφθούμε ότι διαφορετικές ομάδες ανθρώπων έχουν διαφορετικές ανάγκες, οπότε επιλέγουν διαφορετικό ζώο συντροφιάς
  • Να φτιάξουμε ένα σχέδιο για επικοινωνία και επιμόρφωση του κόσμου.
  • Να αναθεωρήσουμε αν χρειάζεται το Πρόγραμμά μας, σε συνεργασία με ειδικούς.

Κλείνοντας είπε: Εκπροσωπώντας τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος θα ήθελα να πω ότι Σκοπός μας είναι (και πρέπει να είναι για όλους) να κάνουμε τις ζωές τους τόσο ευτυχισμένες, όσο κάνουν και αυτά τις δικές μας.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η κ. Αθηνά Τραχήλη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,  η κ. Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και η κ. Έλενα Δέδε, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Dogs Voice.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαίη Ζαννή, αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας ενώ την εισαγωγική ομιλία έκανε ο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις από όλα τα κόμματα και τους φορείς με τη συμμετοχή όλων των φορέων που αποτελούν τον ευρύ χώρο τον ζώων συντροφιάς. Μόνο όλοι μαζί θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε μία βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα ζώα συντροφιάς αλλά και το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέξουν υπεύθυνα το σύντροφο τους είτε αυτός είναι καθαρόαιμος από κάποιον υπεύθυνο εκτροφέα είτε κάποιο αδέσποτο που θα υιοθετήσουν από ένα καταφύγιο ή μία φιλοζωική. 

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here