Σίγουρα θα έχει τύχει αρκετές φορές να παρατηρήσετε το φαινόμενο ενός σκύλου μικρού μεγέθους ο οποίος γαβγίζει και προσπαθεί να επιτεθεί σε πολύ μεγαλύτερα σκυλιά. Αρχικά σας φαίνεται αστείο ενώ μετά σκέφτεστε ότι αν κάτι πάει στραβά το “επιτιθέμενο” μικρό σκυλάκι θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν ξεφύγει και τρέξει με άγριες διαθέσεις στο άλλο σκυλί που συνήθως είναι πολλές φορές μεγαλύτερο του.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται από τους εκπαιδευτές “Σύνδρομο του Μικρού Σκύλου” και για την εμφάνιση του φταίει συνήθως ο ιδιοκτήτης του αλλά και η συμπεριφορά των ανθρώπων που συναντάει.

Η βασική αιτία πίσω από όλα αυτά είναι το γεγονός ότι στα μικρά σκυλιά συνήθως επιτρέπεται πιο εύκολα να εμφανίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές αφού θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα και ενοχλητικά από άλλες πιο μεγαλόσωμες φυλές.  Φανταστείτε την συμπεριφορά του κόσμου σε ένα πάρκο αν εμφανιστεί ένα Doberman χωρίς λουρί το οποίο μάλιστα θα τρέχει και θα γαβγίζει και την συμπεριφορά αν το ίδιο συμβεί με ένα Yorkshire Terrier.
Προφανώς στην πρώτη περίπτωση ο κόσμος θα σηκωθεί να φύγει κατηγορώντας τον ιδιοκτήτη ενώ στην δεύτερη σίγουρα θα νιώθει πιο άνετα. Το αποτέλεσμα είναι ο ιδιοκτήτης του μικρόσωμου σκυλιού να το αφήνει πιο χαλαρό χωρίς άμεση διόρθωση και χωρίς άμεσο δέσιμο στο λουρί οπότε ο σκύλος συνηθίζει αυτή τη συμπεριφορά  και την επαναλαμβάνει όποτε του δοθεί η ευκαιρία.

Μία ακόμα πιο συνηθισμένη αιτία είναι η προστασία που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες στα σκυλιά τους. Δεν τα αφήνουν να κοινωνικοποιούνται και να παίζουν με μεγαλύτερα σκυλιά επειδή φοβούνται ότι θα πάθουν κάτι λόγο της διαφορά στο μέγεθος, το κρατάνε αγκαλιά ή το σηκώνουν όποτε περνάνε δίπλα από μεγαλόσωμο σκυλί χωρίς αυτό να δείξει κάποια επιθετική διάθεση!
Όπως είναι λογικό η συμπεριφορά αυτή δεν επιτρέπει στο σκυλί να κοινωνικοποιηθεί ούτε με άλλα σκυλιά, ούτε με το περιβάλλον γενικότερα και όπως έχουμε ξαναπεί αυτό οδηγεί σε ανασφαλή και αγχωμένα σκυλιά! Η κοινωνικοποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική!

Οι παραπάνω υπερπροστατευτικές συμπεριφορές  οδηγούν σιγά σιγά στην εμφάνιση του Συνδρόμου Μικρών Σκύλων και δυστυχώς τα αρχικά σημάδια του δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά. Λίγο γάβγισμα σε μεγαλύτερο σκύλο οδηγεί πάλι σε αγκαλιά ή χάδια με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συμπεριφοράς ή σε τιμωρία όπως φωνές που οδηγεί στο συμπέρασμα, στο μυαλό του σκύλου, ότι όταν υπάρχουν μεγάλα σκυλιά κοντά εγώ τιμωρούμε!
Επίσης ο κοινωνικός περίγυρος όταν δει ένα χαριτωμένο σκυλάκι να γαβγίζει συνήθως γελάει, το χαϊδεύει, το σηκώνει αγκαλιά ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις λάθος συμπεριφορές.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες μικρόσωμων φυλών για να εξασφαλίσουν την ψυχική υγεία του σκύλου τους και τη μη δημιουργία Συνδρόμου Μικρών Σκύλων είναι να του συμπεριφέρονται όπως και σε ένα μεγάλο σκυλί, να το κοινωνικοποιούν, να το βγάζουν κανονική βόλτα και όχι αγκαλιά, να μην τρομάζουν όταν συναντούν μεγαλύτερα σκυλιά και να το αφήνουν να παίζει μαζί τους εφόσον δεν είναι επιθετικά!

Αν όμως το Σύνδρομο εμφανιστεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως παρακάτω είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από κάποιον εκπαιδευτή.

Ο τρόπος είναι απλός και μπορεί να δουλέψει στις περισσότερες περιπτώσεις! Με τον σκύλο πάντα δεμένο βρίσκετε μεγαλόσωμα σκυλιά και στέκεστε σε μία απόσταση ασφαλείας από αυτά στην οποία ο μικρόσωμος σκύλος σας νιώθει χαλαρός, ήρεμος και δεν γαβγίζει. Ενώ βλέπει το μεγαλόσωμο σκυλί και είναι ήρεμο ξεκινάτε να το ταΐζετε τις πιο αγαπημένες λιχουδιές του, το χαϊδεύετε και του μιλάτε με χαρά!  Όταν το μεγάλο σκυλί απομακρυνθεί σταματάτε το τάισμα και τα παιχνίδια και επιστρέφετε σε μία φυσιολογική συμπεριφορά.
Σκοπός είναι να καταλάβει το σκυλί ότι όταν υπάρχουν μεγαλόσωμα σκυλιά κοντά  και αυτό παραμένει ήρεμο συμβαίνουν ωραία πράγματα και εσείς είστε ικανοποιημένος! Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που συναντάτε μεγάλο σκύλο και σταδιακά να μειώνετε την απόσταση που σας χωρίζει από αυτά. Αν ο σκύλος σας γαβγίσει ή δείξει κάποια επιθετική συμπεριφορά δεν τον μαλώνετε ποτέ και απλά αναθεωρείτε την απόσταση ασφαλείας που έχετε ορίσει. Μην βιάζεστε και να είστε πάντα σταθεροί και επίμονοι στην εκπαίδευση σας. Σταδιακά θα δείτε ότι η απόσταση ασφαλείας – ηρεμίας θα αρχίσει να μειώνετε και σύντομα θα μπορείτε να περάσετε δίπλα από μεγαλόσωμα σκυλιά χωρίς προβλήματα!

Το Σύνδρομο Μικρού Σκύλου είναι επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας (αν σας ξεφύγει και επιτεθεί) αλλά και άβολο για εσάς αφού δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε τις βόλτες σας μαζί του!
Θα πρέπει όμως πάντα να σκέφτεστε ότι και για αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά δεν ευθύνεται ο σκύλος αλλά ο ιδιοκτήτης του και πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να το διορθώσετε.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ένας μικρός σκύλος δεν έχει καμία διαφορά από ένα μεγαλύτερο! Και οι δύο είναι σκύλοι και χρειάζονται ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση και εκπαίδευση!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here