Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συνήθειες, ερεθίσματα, εμπειρίες και πολλά άλλα.
Οι σκύλοι αγαπάνε τους κανόνες και θα κάνουν αυτό που σας ευχαριστεί. Πολλές φορές όμως είτε επειδή είναι μπερδεμένοι για το τι θέλετε να κάνουν, είτε γιατί τους επιβραβεύσατε για λάθος συμπεριφορές παλιότερα (πχ χαϊδεύατε όταν πήδαγαν σαν κουτάβια ενώ τώρα που μεγάλωσαν θέλετε να σταματήσουν) είτε για άλλους λόγους εμφανίζουν κάποιες “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές αντίθετες με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών τους.
Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις πιο συνηθισμένες “ανεπιθύμητες” συμπεριφορές (σύμφωνα με το webMD) και μικρές συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε. Αν τα προβλήματα συνεχιστούν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή ή ειδικό ψυχολογίας σκύλων.
Σκάψιμο!
Απόλυτα φυσικό για τους σκύλους και ιδιαίτερα για κάποιες φυλές αφού αποτελεί βασικό μέρος της εργασίας τους! Φυσικά δεν είναι πάντα επιθυμητό αφού μπορεί να καταστρέψει ένα κήπο σε ελάχιστο χρόνο!
Για να το αντιμετωπίσετε θα πρέπει να πιάσετε το σκύλο την στιγμή που σκάβει και με ένα έντονο “μη” να το σταματήσετε και να του δώσετε κάτι άλλο να ασχοληθεί! Όπως πάντα και για όλα τα θέματα μην τον μαλώσετε όταν εσείς δείτε την τρύπα, αν έχει σταματήσει να σκάβει, αφού δεν μπορεί να κάνει συσχετισμούς για παρελθοντικές πράξεις!
Αν έχετε χώρο μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο (ή να φτιάξετε ένα σημείο με κάποιο μεγάλο τελάρο) στον οποίο θα θάψετε και κάποια παιχνίδια του και εκεί να του επιτρέπετε να σκάβει όσο θέλει ώστε να ικανοποιεί τα ένστικτά του! Θυμηθείτε ότι δεν είναι εύκολο ή λογικό να ξεριζώσετε ένα ένστικτο! Απλά θα πρέπει να φροντίζετε την εκτόνωση του όπου και όταν πρέπει.
Μάσημα!
Τα σκυλιά δεν έχουν χέρια και εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, ειδικά τα κουτάβια, ενώ μάσημα τα ηρεμεί!
Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με την υγεία του σκύλου σας (καλώδια κτλ) αλλά και με καταστροφές στο σπίτι και στα παπούτσια σας!
Η λύση είναι να τα αποθαρρύνετε από την αρχή (ακόμα και αν βγάζουν δόντια) να δαγκώνουν οτιδήποτε άλλο από αυτά που τους επιτρέπετε εσείς. Αυτά φυσικά θα είναι ειδικά παιχνίδια για δάγκωμα – μάσημα τα οποία θα τους δίνεται αμέσως μόλις τα πιάνετε να δαγκώνουν κάτι που δεν επιτρέπετε.
Ζητιανιά!
Η εικόνα ενός σκύλου να ζητιανεύει για φαγητό την ώρα που τρώει είναι μία από τις πιο συνηθισμένες! Αν και στην αρχή μπορεί να είναι χαριτωμένη αργότερα η συνήθεια αυτή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική!
Το πρώτο βήμα για να τη σταματήσετε είναι να μην δίνετε ΠΟΤΕ φαγητό από το τραπέζι, ειδικά όσο τρώτε! Αν είστε σταθεροί δεν θα έχει λόγο να ζητιανεύει. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορείτε να τον βάζετε στο κλουβί του ή σε διαφορετικό δωμάτιο του σπιτιού ή και να τον εκπαιδεύσετε να κάθετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο απ’ όπου θα σας βλέπει ενώ θα παίζει με το κόκαλο του.
Δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε!
Η συνήθεια αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, ειδικά σε σημεία εκτός σπιτιού! Για να ενισχύσετε την επιθυμία του να έρχεται να τον επιβραβεύεται πάντα όταν έρχεται σε σας (με χάδια, μπράβο, λιχουδιές, παιχνίδι) ακόμα και όταν δεν τον φωνάζετε! Η επιβράβευση μπορεί να είναι μεγαλύτερη όταν το φωνάζετε αφού ουσιαστικά υπακούει και στην εντολή σας. Ουσιαστικά πρέπει να του μάθετε ότι το να έρχεται σε εσάς είναι κάτι καλό!
Αν δεν έρχεται μην τον κυνηγήσετε ποτέ! Του μαθαίνετε να απομακρύνεται και μπορεί να το θεωρήσει και παιχνίδι! Αν όλα αποτύχουν πείτε του να κάτσει και πηγαίνετε ήρεμα να τον πάρετε εσείς.
Για να κάνετε πιο ευχάριστη την εκπαίδευση για το “Έλα” μπορείτε να τρέχετε εσείς μακριά του ώστε να λειτουργήσει το ένστικτο του και να σας κυνηγήσει ενώ παράλληλα θα του λέτε την εντολή “έλα” ή ότι επιλέξετε. Μην φωνάζετε μόνο το όνομα του γιατί μπορεί να τον μπερδέψετε!
Τραβάει στη βόλτα!
Μία ενοχλητική συνήθεια που κάνει τη βόλτα δυσάρεστη και για εσάς και για το σκύλο σας! Πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο έχουμε γράψει ξεχωριστό αναλυτικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Γκρινιάζει για την προσοχή σας!
Μερικά σκυλιά κλαψουρίζουν όταν επιδιώκουν να τους δώσετε σημασία. Εάν τα χαϊδέψετε, τα κοιτάξατε ή τους δώσετε με οποιοδήποτε τρόπο σημασία θα του διδάξετε ότι το κλάμα λειτουργεί! Κάθε φορά που κλαίει πρέπει να του γυρίζετε την πλάτη, να διπλώνετε τα χέρια στο στήθος σας και να κοιτάτε αλλού ή να φεύγετε από το δωμάτιο.
Όταν δεν κλαψουρίζει θα πρέπει να του δίνεται πολύ σημασία και αγάπη. Θα καταλάβει!
Γάβγισμα στην πόρτα!
Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν κάποιος είναι στην πόρτα σας μπορεί να το κάνει είτε σαν ειδοποίηση είτε σαν χαιρετισμό! Όποιος και αν είναι ο λόγος είναι ενοχλητικό! Για να το μειώσετε και σταδιακά να το σταματήσετε επιλέξτε ένα σημείο που να βλέπει την πόρτα αλλά να είναι λίγο πιο μακριά και πριν ανοίξετε να του λέτε να πηγαίνει να κάθετε εκεί. Εκπαιδεύστε τον να μένει εκεί ήρεμος μέχρι να ανοίξετε την πόρτα και να τον χαιρετήσει ο επισκέπτης σας. Μπορείτε να δώσετε σε ένα φίλο και μία λιχουδιά που θα την δίνει μόνο όταν είναι ήρεμος, στο σημείο του και δεν γαβγίζει! Έτσι σιγά-σιγά θα παραμένει ήσυχος για να κερδίσει τη λιχουδιά!
Πηδάει για να χαιρετήσει!
Ακόμα ένα φυσιολογικό για το σκύλο συνήθειο που γίνεται ενοχλητικό και ίσως επικίνδυνο σε μεγάλες φυλές ενώ μπορεί να τρομάξει και τους φίλους σας! Η λύση είναι απλή. Δεν δίνετε, εσείς και οι επισκέπτες σας, καμία σημασία στον σκύλο αν δεν πατάει και τις 4 πατούσες του στο πάτωμα! Μόνο τότε μπορείτε να τον χαϊδέψετε ή ακόμα καλύτερα να του πείτε να κάτσει και να τον χαϊδέψετε μετά.
Άγχος Αποχωρισμού!
Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ιδιοκτήτης αφού είναι πολύ ψυχοφθόρο και για το σκύλο και για τους ιδιοκτήτες ενώ μπορεί να αποβεί και καταστροφικό για το σπίτι σας!
Διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο για το άγχος αποχωρισμού και πως να το προλάβετε.
Δαγκώνει!
Όλα τα σκυλιά ενδέχεται να δαγκώσουν αν νιώσουν άγχος ή απειλή. Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για να νιώθει ο σκύλος άνετος με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Πάντα πρέπει να προσέχετε για σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος δεν νιώθει άνετα και να είστε σε εγρήγορση.
Επειδή τέτοιου είδους προβλήματα είναι σοβαρά αν τα συναντήσετε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό!
Επιθετικότητα!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα σκυλιά μπορούν να είναι επιθετικά, από κυριαρχική συμπεριφορά και κτητικότητα μέχρι φόβο. Συνήθως όμως η επιθετικότητα συνδέεται με κάποια μορφή άγχους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να δουλέψετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτεί! Φυσικά ποτέ δεν πρέπει να αφήνεται ένα επιθετικό σκυλί μόνο του ή ελεύθερο σε σημείο με παιδιά ή άγνωστους ενήλικες!
Διαρκές Γάβγισμα!
Μερικά σκυλιά έχουν εμμονή με το γάβγισμα και γαβγίζουν διαρκώς ακόμα και εκεί που δεν θα έπρεπε! Άλλα σκυλιά γαβγίζουν μόνο όταν είναι εκνευρισμένα – μπερδεμένα. Μην φωνάζετε στο σκύλο σας όταν γαβγίζει αφού αυτό ενισχύει αυτή την συμπεριφορά.
Η εκπαίδευση υπακοής μπορεί να μειώσει σημαντικά το γάβγισμα που προέρχεται από μπέρδεμα του σκύλου αφού για παράδειγμα όταν τον βάλετε να κάτσει πριν κάνετε κάτι θα μάθει να ελέγχει την τάση να γαβγίσει επειδή βιάζεται!
Φυσικά άλλη σημαντική αιτία γαβγίσματος είναι η παραμέληση των σκύλων που μένουν διαρκώς έξω από το σπίτι και ειδικά δεμένα! Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και θέλουν να είναι με την οικογένεια τους! Βάλτε τα στο σπίτι σας!
Σε περίπτωση συνεχούς γαβγίσματος που δεν βελτιώνεται μπορείτε να συνεργαστείτε με κάποιον εκπαιδευτή αλλά πρώτα σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιεί θετικές μεθόδους εκπαίδευσης και όχι κολάρα με ηλεκτροσόκ και άλλες ξεπερασμένες πρακτικές!
Οι παραπάνω ενοχλητικές συνήθειες είναι οι πιο συνηθισμένες αλλά όχι οι μοναδικές. Οι περισσότερες, γενικά, λύνονται με υπομονή, θετική αντιμετώπιση, κοινή λογική και κανόνες! Μην ξεχνάτε ότι τα σκυλιά αγαπάνε τους κανόνες, τα όρια και την ρουτίνα! Αν πιστεύετε το αντίθετο για το σκύλο σας τότε εσείς δεν κάνετε κάτι καλά! Τα όρια αυτά είναι προσωπικά για τον καθένα! Κάποιος θέλει να κοιμάται με το σκύλο του στο κρεβάτι ενώ άλλος δεν θέλει ούτε να ανεβαίνει στον καναπέ. Η ουσία δεν είναι το πιο είναι το όριο αλλά η σταθερότητα στην εφαρμογή του ώστε τα πάντα να είναι ξεκάθαρα για το σκύλο!
Αν όλα αυτά δεν πετύχουν και ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος η λύση ενός εκπαιδευτή ή ειδικού στην ψυχολογία ίσως είναι απαραίτητη!
Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!