Πολλές φορές στις εκθέσεις μορφολογίας παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες  φυλές ή σε κάποιες κατηγορίες φυλής (π.χ. αρσενικών, κουταβιών κτλ) να υπάρχει μόνο ένας συμμετέχοντας σκύλος.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί μπορεί η φυλή να είναι σπάνια στη χώρα μας, να μην υπάρχει εκτροφέας (οπότε και να μην υπάρχουν πολλά σκυλιά με pedigree τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν), η έκθεση να γίνεται στην επαρχία και διάφοροι άλλοι λόγοι.

Όσοι δεν ασχολούνται με τις εκθέσεις ή ακόμα και όσοι ασχολούνται αποκλειστικά με δημοφιλής φυλές πολλές φορές, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα, σχολιάζουν το γεγονός αυτό και έστω και άθελα τους υποτιμούν την πρωτιά ενός σκύλου αν είναι η μοναδική συμμετοχή.

Αυτό προφανώς πηγάζει από την ανθρώπινη ανταγωνιστικότητα και τη συνήθεια αφού στις περισσότερες αντίστοιχες διοργανώσεις για να υπάρχει νικητής πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας αντίπαλος!

Στις εκθέσεις μορφολογίας όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού ο κάθε σκύλος συγκρίνεται ουσιαστικά με το πρότυπο της φυλής, με το τέλειο και ιδανικό δείγμα της φυλής του! Άρα ουσιαστικά πάντα υπάρχει ένας τουλάχιστον αντίπαλος!

Έτσι λοιπόν ο σωστός κριτής, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ένας ή δέκα σκύλοι σε μία κατηγορία, ακολουθεί πάντα μία διαδικασία σύγκρισης με το πρότυπο της φυλής και κατατάσσει τα σκυλιά με βάση το πόσο κοντά βρίσκονται σε αυτό.

Στην περίπτωση λοιπόν μίας συμμετοχής ο κριτής ακολουθεί την ίδια διαδικασία και χαρακτηρίζει τον σκύλο ανάλογα. Με απλά λόγια ένας σκύλος που αξίζει τον χαρακτηρισμό “Πολύ Καλός” δεν θα χαρακτηριστεί “Άριστος” επειδή είναι ο μοναδικός συμμετέχοντας! Ή ακόμα και αν πάρει τον χαρακτηρισμό “Άριστος” ενδέχεται να μην πάρει πιστοποιητικό πρωταθλητή (C.A.C. – C.A.C.I.B) αν ο κριτής θεωρεί ότι δεν του αξίζει η ανώτερη αυτή διάκριση. Προφανώς λοιπόν αν συμβεί αυτό ο συγκεκριμένος σκύλος ενδέχεται να μην συμμετάσχει και στα τελικά της Ομάδας ή της κατηγορία του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε κριτής κρίνει με βάση την δική του άποψη και γνώση του προτύπου, τις εμπειρίες του και τις προτεραιότητες του οπότε ο ίδιος σκύλος ενδέχεται να έχει διαφορετική κρίση από διαφορετικούς κριτές αλλά αυτό ισχύει πάντα ανεξάρτητα από τις συμμετοχές.

Σίγουρα ο ανταγωνισμός και η συμμετοχή πολλώ σκύλων δίνει περισσότερη βαρύτητα σε κάποια νίκη αφού σκυλιά που αξίζουν τη νίκη (και αρκετές φορές ήδη πρωταθλητές) συγκρίνονται μεταξύ τους και κατατάσσονται με βάση κάποιες μορφολογικές λεπτομέρειες που όμως κάνουν την διαφορά. Ο υψηλότερος αυτός ανταγωνισμός όπως είναι λογικό ανεβάζει το επίπεδο και κάνει σαφώς πιο αυστηρή την κρίση δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο κύρος στο σκύλο που θα ξεχωρίσει αλλά αυτό δεν αχρηστεύει τις επιτυχίες σε λιγότερο δημοφιλείς εκθέσεις.

Σίγουρα η συμμετοχές σε εκθέσεις μορφολογίας με πολλούς συμμετέχοντες είναι απαραίτητες και σημαντικές, ιδιαίτερα για τους εκτροφείς, αλλά η απουσία συμμετοχών δεν πρέπει επ’ ουδενί να αποτρέπει κάποιον από το να κατέβει σε μία έκθεση και να λάβει μία σωστή κρίση για το σκύλο του.

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here