Πρότυπο Φυλής Μελιταίου Κυνίδιου

ΜΕΛΙΤΑΙΟ ΚΥΝΙΔΙΟ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Oμάδα 9 (Σκύλοι Συντροφιάς)
Υπο-ομάδα 1 (Μπισόν και ομοειδείς φυλές)

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κατάγεται από τους αρχαιοελληνικούς σκύλους συντροφιάς που, με επίκεντρο τη Μίλητο της Ιωνίας, εξαπλώθηκαν στην Ελλάδα και τις αποικίες της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αποκαλείται από τους Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς «Μελιταίο Κυνίδιο» (σκυλάκι από την Μίλητο) και είναι πρόγονος των φυλών τύπου Μαλτέζ και Μπισόν. Συνόδευε τις κυρίες στην αγορά, τους νέους στα αθλήματα και τα παιδιά στο σχολείο, εκπληρώνοντας άριστα το διπλό ρόλο του συντρόφου και συνεργάτη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μικρόσωμος σκύλος συντροφιάς και οικιακής χρησιμότητας στην πόλη και την εξοχή, με ευχάριστο χαρακτήρα, μεγάλη ευφυία και υψηλή εκπαιδευσιμότητα. Μακρύτριχος, με σφηνοειδές κεφάλι και γυριστή ουρά, πεσμένα αυτιά και έξυπνη έκφραση, κορμό μακρύτερο απ΄ ότι το ύψος του και ζωηρή κίνηση. Ανθεκτικός, με καλή υγεία και μετριοπαθείς ανάγκες.

AΝΑΛΟΓΙΕΣ
Μήκος σώματος μεγαλύτερο από το ύψος του σκύλου στα ακρώμια (σχέση ύψους προς μήκος περίπου 4:5 – 4:5,5). Στήθος αρκετά βαθύ, τουλάχιστον το ήμισυ του συνολικού ύψους από τα ακρώμια ως το έδαφος. Ρύγχος ίσο σε μήκος ή ελαφρά βραχύτερο του κρανίου.

KEΦΑΛΗ
Ρύγχος σφηνοειδές, απολήγει ομαλά και προοδευτικά στο ακρορίνιο, στρογγυλεμένο στην άκρη (ούτε οξύληγκτο ούτε υπογναθικό), αρκετά δυνατό. Εμφανές και καλογραμμένο αλλά όχι απότομο ρινομετωπικό κοίλωμα (στοπ). Ρινικός κάλαμος ευθύγραμμος ή ελαφρότατα καμπυλόγραμμος στα αρσενικά. Ρύγχος βαθύ στη βάση του και φαρδύ στην περιοχή της ένωσής του με το κρανίο. Κρανίο φαρδύ, ελαφρά θολωτό, ευρύχωρο για την εγκεφαλική μάζα, ανεβαίνει σχηματίζοντας ωραία καμπύλη από τη ρινική γέφυρα προς τα πάνω. Παρειές ανεπτυγμένες χωρίς να προεξέχουν υπερβολικά, πεπλατυσμένες και βαθιές. Το ινιακό οστούν δεν προεξέχει πολύ. Η μετωπική αύλακα είναι εμφανής. Τα οφρυιακά τόξα είναι αρκετά ανεπτυγμένα πάνω από τις οφθαλμικές κόγχες. Γνάθοι δυνατές, με ομαλή και κανονική οδοντοστοιχία. ‘Ανω χείλη καλοστρογγυλεμένα, καλύπτουν τα κάτω χωρίς να κρέμονται.

Οφθαλμοί
Αρκετά μεγάλοι, αμυγδαλωτού σχήματος, λαμπροί, ευφυείς, κανονικά τοποθετημένοι, ούτε βαθιά στις κόγχες ούτε πολύ εξώφθαλμοι, χρώματος που εναρμονίζεται με το μανδύα, με σφιχτά βλέφαρα.

Μύτη
Πλατιά και με ορθάνοιχτα ρουθούνια. Σε αναλογία με το ρύγχος, ελαστική και με επίπεδη πρόσθια επιφάνεια, προεξέχει ελαφρά από το πάνω χείλος.

Aυτιά
Πολύ κινητικά, μετρίου μεγέθους, διπλώνουν και πέφτουν προς τα εμπρός και πλάγια. Καλά καλυμμένα από κυματιστό τρίχωμα στην εξωτερική τους επιφάνεια. Τριγωνικού σχήματος, στρογγυλεμένα στις άκρες, ανασηκώνονται στις βάσεις τους όταν ο σκύλος εκδηλώνει την προσοχή του, πέφτουν ή διπλώνουν προς τα πίσω στην ανάπαυση.

ΛΑΙΜΟΣ
Σαφές αλλά όχι υπερβολικό αυχενικό τόξο. Μέτριο μήκος, δυνατός, χωρίς προγούλι, κυλινδροκωνικός σε σχήμα, συμφύεται ομαλά με τα ακρώμια.

ΚΟΡΜΟΣ
Μακρύτερος από το ύψος του σκύλου κατά 10-15%, στέρνο αρκετά βαθύ και φαρδύ, θώρακας εκτεταμένος αλλά όχι στρογγυλός ούτε επίπεδος, με καλοανεπτυγμένα πλευρά και στήθος. Η ράχη καμπυλώνει ελαφρά στη δυνατή, κοντή, φαρδιά οσφύ και τους γοφούς.

ΕΜΠΡΟΣ ΑΚΡΑ
Καλή κλίση ωμοπλατών, που σχηματίζουν άριστες γωνιώσεις με τους ισομήκεις προς αυτές βραχίονες. Σκέλη ίσια με καλά άλλά όχι βαριά, ωοειδή σε τομή κόκκαλα, δυνατούς αλλά όχι διεσταλμένους καρπούς και ελαστικά μετακάρπια, τα οποία αποκλίνουν λίγο από την κάθετο χωρίς να πέφτουν υπερβολικά.
Πέλματα ελλειψοειδή, δεν είναι τόσο καμπυλωτά ούτε τόσο σφιχτά όσο της γάτας, σε σχήμα μεταξύ στρογγυλού και ωοειδούς, με κοντά, δυνατά νύχια και ελαστικούς, χονδρούς πίλους, καλύπτονται από μεταξένιο τρίχωμα πάνω και ανάμεσα στα δάκτυλα.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ
Στρογγυλεμένα νώτα, καλό μήκος και κλίση λεκάνης, εξαιρετικά ανεπτυγμένοι, φαρδείς και μυώδεις μηροί που σχηματίζουν καλές γωνιώσεις με τις κνήμες, δυνατά, καλοδεμένα γόνατα και ταρσοί, ίσια και κάθετα μετατάρσια, κοντά στο έδαφος και χωρίς σύγκλιση ή απόκλιση αλλά απολύτως παράλληλα και με καλή απόσταση μεταξύ τους. Πέλματα όπως τα εμπρός, ελαφρώς μικρότερα, καλά καλυμμένα με τρίχωμα πάνω και ανάμεσα στα δάκτυλα.

ΟΥΡΑ
Μακριά, φθάνει μέχρι τους ταρσούς, φύεται και φέρεται αρκετά ψηλά, με τάση για περιστροφή (κουλούρα). Στην ανάπαυση πέφτει ευθεία, χωρίς αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και σπασίματα, προς τα κάτω. Ευκίνητη, χαρούμενη, με πλούσιο πλουμιστό τρίχωμα.

ΤΡΙΧΩΜΑ
Διπλό, καλής ποιότητας, με μακρύ, ίσιο ή κυματιστό εξωτερικό μανδύα, μαλακό και «μπαμπακένιο» υποτρίχωμα. Είναι πυκνότερο και μακρύτερο γύρω στον αυχένα, την τραχηλιά, το στέρνο, την ουρά, τα μπατζάκια, την κοιλιά και τα πίσω μέρη των πρόσθιων σκελών, ιδιαίτερα στα αρσενικά. Μεταξένιο και λαμπερό, μήκους πάνω από 5 εκ., δεν πρέπει να κουρεύεται. Η εμφάνιση του σκύλου πρέπει να είναι φυσική.

ΧΡΩΜΑ
Οποιοδήποτε χρώμα και συνδυασμός χρωμάτων εκτός του αποχρωματισμένου άσπρου (αλπίνου). Η έντονη χρωστική σαφώς προτιμάται. Τα μάτια πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα μεταξύ τους, χωρίς να είναι γαλανά, άχρωμα ή ανοιχτοκίτρινα με την απειλητική έκφραση του αρπακτικού πτηνού.

ΜΕΓΕΘΟΣ
Ύψος μέχρι 38 εκ. στο ακρώμιο, με ανοχή 2 εκ. πάνω από το ανώτατο όριο για τα εξαίρετα δείγματα και ποτέ κάτω των 22 εκ. το κατώτατο. Βάρος μέχρι 10 κιλά (ανοχή 1 κιλό αλλά όχι σε παχύσαρκα δείγματα). Σημαντικότερη των απολύτων μεγεθών είναι η γενική αρμονία και εργονομία του σκύλου, μαζί με τη φυλετική τυπικότητα, που υπαγορεύουν και την ορθή έκφραση των χαρακτηριστικών του φύλου (αρρενωπά αρσενικά, θηλυπρεπή θηλυκά). Πλαδαρά, βαριά, χονδροειδή, λυμφατικά, αδύναμα, ισχνά και λεβριοειδή άτομα είναι σαφώς ανεπιθύμητα.

ΑΡΤΙΟΤΗΣ
Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο απόλυτα κανονικούς σε εμφάνιση & θέση όρχεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Η έμφυτη τυπική συμπεριφορά της φυλής έχει υψίστη σημασία. Φοβικοί, αντικοινωνικοί, επιθετικοί σκύλοι αποκλείονται από τις εκθέσεις και την αναπαραγωγή. Το Μελιταίο Κυνίδιο είναι σκύλος του σπιτιού, αγαπημένος των παιδιών, τρυφερός, συντροφικός, πολύ συνεργάσιμος, πιστός και αφοσιωμένος, υπάκουος και ζωηρός, άγρυπνος και δραστήριος χωρίς να είναι νευρικός. Έχει αυτοπεποίθηση και είναι εξωστρεφής, φιλικός, κοινωνικός, χαρούμενος. Προστατευτικός και στοργικός με τα άλλα ζώα του σπιτιού, αμείλικτος εχθρός των επιβλαβών, εργατικός, εξαιρετικά εκπαιδεύσιμος, με έντονο κυνηγετικό ένστικτο και ακούραστος σύντροφος στα παιδικά παιχνίδια. Είναι ο καλύτερος κατοικίδιος σκύλος, ο συνοδός και παρέστιος φίλος των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θαρραλέος, πάντοτε έτοιμος για δράση, οξύνους, εναργής, άφοβος, ικανός να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις ακούραστα, ταχύς, εύστροφος, προσαρμόσιμος, θετικός, αθλητικότατος και με αστραπιαίες αντιδράσεις, είναι ένας πολλαπλά χρήσιμος φίλος και συνεργάτης του ανθρώπου που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αστικό ή υπαίθριο.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω επιθυμητά χαρακτηριστικά θεωρείται ελάττωμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα με το βαθμό της σοβαρότητάς του.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Σελίδα των Ελληνικών Φυλών! Είναι πολύ περισσότερες από ότι φαντάζεστε!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!