Ιστορία

Η φυλή προέρχεται από το Staffordshire της Αγγλίας. Τον 19ο αιώνα οι εκτροφείς διασταύρωσαν Μπουλντογκ με κάποια είδη terrier και δημιούργησαν το Staffordshire Bull Terrier. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για μάχες με ταύρους και στη συνέχεια με άλλους σκύλους. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, υπήρξε μια σημαντική ανθρώπινη προσπάθεια που αποθάρρυνε τις κυνομαχίες και έσωσε τη ζωή πολλών απ’ αυτά τα πλάσματα.

Προς το τέλος του 19ου αιώνα, η φυλή ήταν ήδη πολύ σπάνια. Σώθηκαν από την εξαφάνιση χάρη στους ανθρακωρύχους της περιοχής του Staffordshire, όπου συνέχισαν να ζουν.

Για να τιμήσουν το γεγονός αυτό, η λέξη Staffordshire συμπεριλήφθηκε στο όνομα της φυλής όταν αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Κυνολογικό Όμιλο το 1935 ως Staffordshire Bull Terrier.

Ο καθηγητής Steve Stoue ήταν ένας από τους πρώτους λάτρεις της φυλής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέκτησε το πρώτο του Staffordshire κατά την παραμονή του στην Αγγλία και το έφερε στην Αμερική το 1966. Με τις προσπάθειες του καθηγητή και των υποστηρικτών του, η φυλή έγινε πιο δημοφιλής και αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ήταν μεγάλο κατόρθωμα διότι άλλες παρόμοιες φυλές, ειδικά το American Pit-Bull Terrier, ήταν ακόμη πολύ δημοφιλή στην Αμερική. Ο καθηγητής ίδρυσε επίσης και τον όμιλο των Staffordshire Bull Terrier στην Αμερική, τον Ιανουάριο του 1967 .

Το Staffordshire bull terrier Θεωρείται πρόγονος του American Staffordshire Terrier (AST). Τα δύο είδη αναγνωρίζονται ως δύο διαφορετικές φυλές, με βασικές διαφορές το αυξημένο μέγεθος του American Staffordshire Terrier.


Ch.Staffgold Protected Star

Πρότυπο

Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο

Kατηγορια F.C.I.: Ομάδα 3 (Terriers).

Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής τους, τα Staffordshire έχουν ύψος περίπου 41εκ. στο ακρώμιο αλλά συχνά συναντούμε και υψηλότερα δείγματα. Διαθέτει κοντό, δυνατό λαιμό και κεφάλι με πλατύ μέτωπο. Οι σιαγόνες του είναι εξαιρετικά δυνατές. Το σώμα του είναι γεροδεμένο, με μυώδες στέρνο και πόδια.


Ch.Staff Diamonds Kimo

Βάρος αρσενικού: 14 – 18 kg
Βάρος θηλυκού: 12 – 16 kg
Ύψος αρσενικού: 38 – 41 cm
Ύψος θηλυκού: 33-38 cm

Συμπεριφορά και Ταμπεραμέντο: πολύ έξυπνο, στοργικό, τολμηρό, άφοβο και απόλυτα αξιόπιστο.

Κεφάλι : Κοντό και αρκετά φαρδύ. Στοπ Διακριτό
Μύτη : Μαύρη.
Ρύγχος : Κοντό.
Γνάθοι, Δόντια: Δυνατοί γνάθοι , μεγάλα δόντια με τέλειο ψαλιδωτό δάγκωμα.
Χείλη: Σφιχτά και καθαρά.
Μάγουλα: Αρκετά έντονα με δυνατούς μυς
Μάτια:  σκούρα, αλλά αποδεκτά και τα χρώματα που έρχονται σε συνάφεια με το χρώμα του μανδύα. Μεσαίου μεγέθους και τοποθετημένα να κοιτούν εμπρός. Σκούρα βλέφαρα.
Αυτιά: Τριαντάφυλλο (rose) ή μισοσηκωμένα ,όχι μεγάλα . Εντελώς πεσμένα ή όρθια αυτιά δεν είναι επιθυμητά.


Staff Diamonds Bullet

Λαιμός: Μυώδης, σχετικά κοντός ο οποίος φαρδαίνει προς τους ώμους.

Σώμα: Συμπαγές και μυώδες
Ράχη: Ευθεία.
Στέρνο: Φαρδύ εμπρός, βαθύ, μυώδες και καλά ορισμένο.

Ουρά: Μετρίου μεγέθους, χαμηλά τοποθετημένη . Δεν πρέπει να γυρίζει πολύ στη ράχη.

Εμπρόσθια άκρα: Ίσια πόδια με καλή οστική μάζα, χωρίς να δείχνουν αδύναμα στα μετακάρπια, όπου οι πατούσες έχουν μια ελαφρά κλίση προς τα έξω.
Πίσω άκρα: Μυώδη με παράλληλα άκρα βλέποντας τα από πίσω

Τρίχωμα: Λείο-Απαλό-κοντό


CH NIKE Stawka Wieksza niz Zycie

Χρώμα: μαύρο , καφέ, λευκό, μπλε, ή οποιοδήποτε από αυτά τα χρώματα ανακατεμένο με το λευκό. Οποιαδήποτε απόχρωση του καστανοκόκκινου ή οποιοδήποτε χρώμα με ραβδώσεις.


Jch. Staff Diamonds Prince Eric

Χαρακτήρας

Τα Staffordshire bull terrier, δεν είναι μια ακόμη φυλή σκύλων αλλά ιδεολογία. Οι φανατικοί της συγκεκριμένης φυλής συχνά αδιαφορούν για κάθε άλλο σκύλο στον πλανήτη και πιστεύουν πως μόνο αυτή, η σχετικά μικρόσωμη, παλιά αγγλική φυλή με το κοντό, γυαλιστερό τρίχωμα είναι όσα θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει ο κάθε σκύλος.

Χαρούμενα, φιλικά, αθλητικά και ανθρωποκεντρικά σκυλιά που δένονται ιδιαίτερα με τον ιδιοκτήτη τους και γενικότερα με την οικογένεια. Επίσης είναι καλόκαρδα και στοργικά προς τους ανθρώπους και κυρίως προς τα παιδιά και έχουμ πάντα έντονη τη διάθεση να ευχαριστήσουν το αφεντικό του.
Μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα.

Το μεσαίο μέγεθός του τον καθιστά ιδανικό για κατοικίδιο τόσο στην εξοχή, όσο και στο διαμέρισμα, αρκεί να βγαίνει την καθημερινή βόλτα του.

Επιπλέον το Staffordshire Bull Terrier, είναι μια από τις φυλές  αναγνωρισμένες από τον αγγλικό Κυνολογικο Όμιλο, στις οποίες γίνεται αναφορά καταλληλοτητας της φυλής όσον αφορά τα παιδιά.

Φροντίδα

Το Staffordshire bull terrier έχει κοντό τρίχωμα και δεν απαιτεί πολύ φροντίδα. Ένα τακτικό βούρτσισμα χρειάζεται για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες.

Διατροφή
 Η σωστή διατροφή, παίζει σπουδαίο ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του ζώου.

Άσκηση
Είναι σκυλιά με αρκετή ενέργεια, χρειάζονται την καθημερινή τους βόλτα και εκτόνωση μέσα από το παιχνίδι.

Υγεία

Ο μέσος όρος ζωής τον Staffordshire bull terrier κυμαίνεται περίπου 10-13 χρόνια.
Η πιο σημαντική ασθένεια που παρατηρείται στην φυλή, είναι η L-2-hydroxyglutaric aciduria (L2HGA),  μια μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς και συμπτώματα όπως άνοια. Άλλα σπανιότερα προβλήματα υγείας που έχουν παρατηρηθεί στην φυλή είναι οι αλλεργίες, η δυσπλασία ισχίων, η ρήξη συνδέσμων και ο καταρράκτης.

Έχει ειπωθεί ότι «Καμία φυλή δεν είναι πιο τρυφερή και αφοσιωμένη με την οικογένεια του».

 Διαβάστε εδώ το επίσημο πρότυπο της φυλής από την FCI

Από την Αλεξία Σουτζόγλου, εκτροφέα Staffordshire Bull Terrier
Όνομα εκτροφείου: STAFF DIAMONDS, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 010/10
Περιοχή: Πάτρα, Web: www.staff-diamonds.com ,
email: alexia.diamonds@yahoo.gr
Τηλ:6942293970, facebook: Alexia Staffordshire Bull Terrier

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here