Στο πρόσφατο newsletter της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μίας έρευνας σχετικά με τους αριθμούς εγγεγραμμένων σκύλων σε ολόκληρο τον κόσμο και σίγουρα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η έρευνα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2012 όταν ο Κυνολογικός Όμιλος της Σουηδίας (Svenska Kennelklubben) ανέθεσε στη Σουηδή κριτή μορφολογίας σκύλων Catharina Hasselgren να πραγματοποιήσει έρευνα για τον συνολικό αριθμό σκύλων διαφορετικών φυλών ανά τον κόσμο.
Πληροφορίες ζητήθηκαν από κυνολογικούς οργανισμούς 37 χωρών και μέχρι των Ιανουάριο του 2013 25 χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) είχαν απαντήσει. Ο συνολικός αριθμός σκύλων έφτανε τα δύο εκατομμύρια και θεωρήθηκε ικανός για να ανακοινωθούν κάποια αρχικά αποτελέσματα και να βγουν συμπεράσματα σχετικά με την κατανομή των φυλών ανά την υφήλιο και τον αριθμό των συνολικών εγγραφών τους.

Όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω λίστα τα Labrador Retriever είναι η πιο δημοφιλής φυλή στον κόσμο ενώ ακολουθούν τα Γερμανικά Ποιμενικά και τα Poodles (όλα τα μεγέθη)!

Σύνολο Φυλών: 293 
Συνολικός αριθμός σκύλων της έρευνας: 2.276.864

Όπως βλέπετε οι παραπάνω φυλές έχουν ένα αρκετά ικανοποιητικό αριθμό γεννήσεων ανά έτος κάτι που όμως δεν συμβαίνει για όλες τις φυλές και ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται προς το τέλος της λίστας.
Για παράδειγμα η λίστα περιλαμβάνει 51 φυλές με λιγότερες από 100 εγγραφές/έτος παγκοσμίως και συνολικά 86 φυλές έχουν λιγότερες από 200 εγγραφές το χρόνο! Ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ μικρός ώστε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ο πληθυσμός της φυλής και ο συντελεστής ενδογαμίας σε αποδεκτά (χαμηλά!) επίπεδα.

Η ίδια η FCI τονίζει ότι για τις “μικρές” αυτές φυλές η συνεργασία των εκτροφέων από όλο τον κόσμο είναι απαραίτητη ενώ παραμένει και ανοιχτό το ενδεχόμενο έρευνας της πιθανότητας ζευγαρώματος ανάμεσα σε κοντινές φυλές ή ποικιλίες κάποιας φυλής κάτι που όμως πρέπει να γίνει με αυστηρούς κανόνες και απόλυτα ξεκάθαρες διαδικασίες ώστε όλοι οι εκτροφείς να γνωρίζουν τι, πως και γιατί πρέπει να κάνουν. 

Η έρευνα και η επεξεργασία των στοιχείων της συνεχίζετε ακόμα αλλά από τα παραπάνω μπορούμε να βγάλουμε αρκετά σημαντικά συμπεράσματα!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here