Πρότυπο Φυλής Αλωπεκίς

ΑΛΩΠΕΚΙΣ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Oμάδα 5 (Πρωτόγονοι Σκύλοι)
Υπο-ομάδα 7 (Οικιακοί σκύλοι)

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κατάγεται από τους πρωτόγονους σκύλους που εμφανίζονται στον ελλαδικό χώρο με τους Πελασγούς. Ευρήματα υπάρχουν ήδη από την μεταπαλαιολιθική εποχή στη Θεσσαλία. Αποκαλείται από τους Αρχαίους Έλληνες «Αλωπεκίς» (ομοιάζουσα με μικρή αλεπού).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μικρόσωμος σκύλος οικιακής χρησιμότητας και πολλαπλών καθηκόντων στην πόλη και το αγρόκτημα, συντροφικός, εργατικός, ακούραστος, με ευχάριστη διάθεση και μεγάλη ευφυΐα, πολύ εκπαιδεύσιμος. Αλεποειδής, σχετικά κοντότριχος και λειότριχος, με σφηνοειδές κεφάλι και δρεπανοειδή ουρά, όρθια αυτιά και έξυπνη έκφραση, κορμό μακρύτερο απ΄ ότι το ύψος του και ζωηρή κίνηση. Ανθεκτικός, με καλή υγεία και μετριοπαθείς ανάγκες.

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
Μήκος σώματος μεγαλύτερο από το ύψος του σκύλου στα ακρώμια (σχέση ύψους προς μήκος περίπου 4:5 – 4:5,5). Στήθος αρκετά βαθύ, τουλάχιστον το ήμισυ του συνολικού ύψους από τα ακρώμια ως το έδαφος. Ρύγχος και κρανίο ισομήκη.

KEΦΑΛΗ
Θυμίζει αλεπού. Σφηνοειδές ρύγχος, απολήγει ομαλά και προοδευτικά στο ακρορίνιο χωρίς να είναι οξύληγκτο ή υπογναθικό. Ελαφρό, όχι βαθύ αλλά εμφανές και καλογραμμένο ρινομετωπικό κοίλωμα (στοπ). Ρινική γέφυρα ευθύγραμμη. Ρύγχος βαθύ στη βάση του και φαρδύ στην περιοχή της ένωσής του με το κρανίο. Κρανίο φαρδύ, πολύ ελαφρά θολωτό, ευρύχωρο για την εγκεφαλική μάζα. Παρειές ανεπτυγμένες χωρίς να προεξέχουν υπερβολικά, πεπλατυσμένες και βαθιές. Το ινιακό οστούν δεν προεξέχει πολύ. Η μετωπική αύλακα είναι εμφανής στην περιοχή των φρυδιών και σβήνει απαλά ανεβαίνοντας προς την κορυφή του κρανίου. Τα οφρυιακά τόξα είναι ανεπτυγμένα πάνω από τις μεγάλες οφθαλμικές κόγχες. Γνάθοι δυνατές, με ομαλή και κανονική οδοντοστοιχία. Χείλη σφιχτά.

Οφθαλμοί
Αρκετά μεγάλοι, αμυγδαλωτού προς στρογγυλού σχήματος, λαμπροί, ευφυείς, κανονικά τοποθετημένοι, ούτε βαθιά στις κόγχες ούτε πολύ εξώφθαλμοι, χρώματος που εναρμονίζεται με το μανδύα, με σφιχτά βλέφαρα.

Μύτη
Πλατιά και με ορθάνοιχτα ρουθούνια. Όχι πολύ μεγάλη, σε αναλογία με το ρύγχος, ελαστική και με επίπεδη πρόσθια επιφάνεια, προεξέχει ελαφρά από το πάνω χείλος.

Αυτιά
Τριγωνικά, αρκετά μεγάλα, στρογγυλεύουν ελαφρά στις άκρες, είναι όρθια και πολύ ευκίνητα.

ΛΑΙΜΟΣ
Σαφές αλλά όχι υπερβολικό αυχενικό τόξο. Μέτριο μήκος, δυνατός, χωρίς προγούλι, κυλινδροκωνικός σε σχήμα, συμφύεται ομαλά με τα ακρώμια.

ΚΟΡΜΟΣ
Μακρύτερος από το ύψος του σκύλου κατά 10-15%, στέρνο αρκετά βαθύ και φαρδύ, θώρακας εκτεταμένος αλλά όχι στρογγυλός ούτε επίπεδος, με καλοανεπτυγμένα πλευρά και στήθος. Η ράχη καμπυλώνει ελαφρά στη δυνατή, κοντή, φαρδιά οσφύ και τους γοφούς.

ΕΜΠΡΟΣ ΑΚΡΑ
Καλή κλίση ωμοπλατών, που σχηματίζουν άριστες γωνιώσεις με τους ισομήκεις προς αυτές βραχίονες. Σκέλη ίσια με καλά άλλά όχι βαριά, ωοειδή σε τομή κόκκαλα, δυνατούς αλλά όχι διεσταλμένους καρπούς και ελαστικά μετακάρπια, τα οποία αποκλίνουν λίγο από την κάθετο χωρίς να πέφτουν υπερβολικά.
Πέλματα ελλειψοειδή, δεν είναι τόσο καμπυλωτά ούτε τόσο σφιχτά όσο της γάτας, σε σχήμα μεταξύ στρογγυλού και ωοειδούς, με κοντά, δυνατά νύχια και ελαστικούς, χονδρούς πίλους.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ
Στρογγυλεμένα νώτα, καλό μήκος και κλίση λεκάνης, εξαιρετικά ανεπτυγμένοι, φαρδείς και μυώδεις μηροί που σχηματίζουν καλές γωνιώσεις με τις κνήμες, δυνατά, καλοδεμένα γόνατα και ταρσοί, ίσια και κάθετα μετατάρσια, κοντά στο έδαφος και χωρίς σύγκλιση ή απόκλιση αλλά απολύτως παράλληλα και με καλή απόσταση μεταξύ τους. Πέλματα όπως τα εμπρός, ελαφρώς μικρότερα.

OΥΡΑ
Μακριά, δρεπανοειδής, φθάνει μέχρι τους ταρσούς, φύεται και φέρεται αρκετά ψηλά, με κομψή καμπύλη, αλλά δεν πέφτει πάνω στη ράχη ούτε στέκεται κάθετα προς τα πάνω. Στην ανάπαυση πέφτει ευθεία, χωρίς αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και σπασίματα, προς τα κάτω. Ευκίνητη, χαρούμενη, με μακρύτερο τρίχωμα στο κάτω μέρος της.

ΤΡΙΧΩΜΑ
Διπλό, καλής ποιότητας, με σκληρό και λείο, αδιάβροχο εξωτερικό μανδύα, μαλακό και πυκνό υποτρίχωμα. Είναι πυκνότερο και μακρύτερο γύρω στο λαιμό, σχηματίζοντας πλουσιότερες τούφες στην ουρά, τα μπατζάκια και τα πίσω μέρη των πρόσθιων σκελών, ιδιαίτερα στα αρσενικά. Μέσου μήκους, όχι πάνω από 5 εκ., επίπεδο πάνω στο σώμα και στιλπνό, με φυσική μεταξένια λάμψη.

ΧΡΩΜΑ
Οποιοδήποτε χρώμα και συνδυασμός χρωμάτων εκτός του αποχρωματισμένου άσπρου (αλπίνου). Η έντονη χρωστική σαφώς προτιμάται. Τα μάτια πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα μεταξύ τους, χωρίς να είναι γαλανά, άχρωμα ή ανοιχτοκίτρινα με την απειλητική έκφραση του αρπακτικού πτηνού.

ΜΕΓΕΘΟΣ
Ύψος μέχρι 30 εκ. στο ακρώμιο, με ανοχή 2 εκ. πάνω από το ανώτατο όριο για τα εξαίρετα δείγματα και αποφυγή φαινομένων νανισμού (όχι κάτω των 20εκ. ύψους). Βάρος μέχρι 7 ½ κιλά (3 ½ κατώτατο). Σημαντικότερη των απολύτων μεγεθών είναι η γενική αρμονία και εργονομία του σκύλου, μαζί με τη φυλετική τυπικότητα, που υπαγορεύουν και την ορθή έκφραση των χαρακτηριστικών του φύλου (αρρενωπά αρσενικά, θηλυπρεπή θηλυκά). Πλαδαρά, βαριά, χονδροειδή, λυμφατικά, αδύναμα, ισχνά και λεβριοειδή άτομα είναι σαφώς ανεπιθύμητα.

ΑΡΤΙΟΤΗΣ
Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο απόλυτα κανονικούς σε εμφάνιση & θέση όρχεις.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Η έμφυτη τυπική συμπεριφορά της φυλής έχει υψίστη σημασία. Φοβικοί, αντικοινωνικοί, επιθετικοί σκύλοι αποκλείονται από τις εκθέσεις και την αναπαραγωγή. Η Αλωπεκίς είναι σκύλος του σπιτιού, συντροφικός, πολύ συνεργάσιμος, πιστός και αφοσιωμένος, υπάκουος και ζωηρός, άγρυπνος και δραστήριος χωρίς να είναι νευρικός. Έχει αυτοπεποίθηση και είναι εξωστρεφής, φιλικός, κοινωνικός, χαρούμενος. Προστατευτικός και στοργικός με τα άλλα ζώα του σπιτιού, αμείλικτος εχθρός των επιβλαβών, εργατικός, εξαιρετικά εκπαιδεύσιμος, με έντονο κυνηγετικό ένστικτο και διάθεση για παιχνίδι. Είναι ο καλύτερος κατοικίδιος σκύλος, ο παρέστιος σύντροφος των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αδιάκοπα. Θαρραλέος, πάντοτε έτοιμος για δράση, οξύνους, εναργής, άφοβος, ικανός να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις ακούραστα, ταχύς, εύστροφος, προσαρμόσιμος, θετικός, αθλητικότατος και με αστραπιαίες αντιδράσεις, είναι ένας πολλαπλά χρήσιμος φίλος και συνεργάτης του ανθρώπου που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αστικό ή υπαίθριο.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω επιθυμητά χαρακτηριστικά θεωρείται ελάττωμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα με το βαθμό της σοβαρότητάς του.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Σελίδα των Ελληνικών Φυλών! Είναι πολύ περισσότερες από ότι φαντάζεστε!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ!