Το Μπόξερ είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, λειότριχος, ανθεκτικός, τετράγωνης και γεροδεμένης κατασκευής με ισχυρό σκελετό.  Η μυϊκή του διάπλαση είναι ευκρινής, «στεγνή» ισχυρά αναπτυγμένη και προβάλλει εύπλαστα κάτω από το δέρμα. Οι κινήσεις του είναι ζωηρές, γεμάτες δύναμη και ευγένεια. Τα μπόξερ δεν πρέπει να είναι πλαδαρό ή βαρύ, αδύνατο ή λεπτοκαμωμένο.Σαν σκύλος φύλακας θα πρέπει να συνδυάζει σε μεγάλο βαθμό κομψότητα, ουσία,  και δύναμη, που είναι ουσιαστικής σημασίας για γα καθήκοντά του. Μόνο ένας οργανισμός του οποίου τα μέρη του σώματός του, έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν τις πιο έντονες συνθήκες εργασίας, και να συνεργάζονται ως ένα αρμονικό σύνολο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Συνεπώς για να αυτές τις υψηλές αποδόσεις, το Μπόξερ δεν πρέπει να είναι παχύ ή βαρύ, για να μπορεί να υπηρετεί γρήγορα και για πολύ χρόνο τα καθήκοντά του.
Τα Boxer είναι παγκοσμίως από τις πιο δημοφιλείς φυλές. Η ιδιαίτερη εξωτερική του ομορφιά, στιβαρό & φινετσάτο, σε συνδυασμό με τον ισορροπημένο καλοπροαίρετο χαρακτήρα του, το καθιστούν ιδανικό σκύλο για οικογένεια.
Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες για το πως πήρε το όνομα της η φυλή είναι πρώτον, από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα δύο μπροστινά πόδια της, που θυμίζει έναν πυγμάχο του Μποξ. Η δεύτερη θεωρία λέει ότι ονομάστηκε έτσι από την περιοχή Boxel της Γερμανίας, στην οποία διέμενε ένα από τα πρώτα μπόξερ.

Ιστορία

Γερμανοί εκτροφείς στα τέλη του 19ου αιώνα θέλοντας να δημιουργήσουν τον τέλειο σκύλο εργασίας φύλαξης, διασταύρωσαν το Αγγλικό Μπούλντογκ με το Bullenbeiser, δημιούργησαν το πρώτο μπόξερ.  Στις 26 Φεβρουαρίου 1895, γεννήθηκε ο Flocki, που ήταν το 1ο μπόξερ που εγγράφετε στο γενεαλόγιο του Γερμανικού Κυνολογικού Ομίλου.


Ο Flocki το 1ο Μπόξερ!

Oι άνθρωπου που θεμελίωσαν την φυλή στην σύγχρονή τους μορφή βοήθησαν στην διάδοσή τους παγκοσμίως είναι οι Philip Friederun Stockman, του ιστορικού εκτροφείου “Vom Dom”.


Η κα Stockman του ιστορικού εκτροφείου “Von Dom”

Το 1925 το boxer αναγνωρίστηκε επισήμως ως στρατιωτικός / αστυνομικός σκύλος εργασίας,  λόγω της εξαιρετικής τους εργασιακής τους ικανότητας και προσφοράς τους κατά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο.

To ιδανικό Μπόξερ

Το Μπόξερ είναι ένας σκύλος μέσου μεγέθους, δυνατός, ρωμαλέος και αθλητικός. Το ύψος για τα αρσενικά είναι 57-63 εκατοστά στο ακρώμιο, και για τα θηλυκά είναι 53-59 εκατοστά. Είναι τετράγωνη φυλή, το ύψος του πρέπει να είναι όσο το μήκος του κορμιού του.


UK.Ch.Britroys Hot Foot To Skelder

Το πιο ιδιαίτερο εξωτερικό χαρακτηριστικό της φυλής, είναι το κεφάλι. Ανήκει στην κατηγορία των βραχυκέφαλων φυλών, δηλαδή το μήκος του ρύγχους του είναι μικρότερο από το κρανίο. Οι ιδανικές αναλογίες κρανίου ρύγχους είναι 1 προς 2. Το μήκος του ρύγχους πρέπει να είναι το μισό από το μήκος του κρανίου. Το δάγκωμα του είναι προγναθικό, δηλαδή η κάτω γνάθος προεξέχει της άνω και καμπυλώνει ελαφρά προς τα επάνω.  Θα πρέπει να υπάρχει εύρος και «γέμισμα» στις σιαγώνες. Θα πρέπει να είναι χωρίς πολλές ρυτίδες, ούτε προγούλια.


Χαρακτηριστικό κεφάλι Boxer

Θα πρέπει το σώμα του να είναι αρμονικό, κομψό αλλά και στιβαρό. Ίσια πλάτη, ίσια και παράλληλα σκέλη.  Το τρίχωμά του είναι κοντό, στιλπνό, λειό και σφιχτό πάνω στο σώμα. Τα δύο βασικά χρώματα της φυλής είναι το Πυρόξανθο και το Ραβδωτό. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις και στους δύο χρωματισμούς, από ανοιχτό έως σκούρο πυρόξανθο/ραβδωτό.  Οι ραβδώσεις θα πρέπει να είναι σκούρες ή μαύρες, και να υπάρχει εμφανής αντίθεση με το χρώμα του υποστρώματος. Παραπάνω από το 1/3 λευκό στο σώμα δεν είναι αποδεκτό.


Gr.Sh.Ch.Atrotos Sun Of The Pitch – Αριστερά: 6 εβδομάδων, Δεξιά: 2 ετών

Χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας του boxer είναι ο βασικός λόγος που έχει γίνει η φυλή τόσο δημοφιλής, είναι υψίστης σημασίας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι γνωστή από παλιά για τη μεγάλη του αγάπη, τη πίστη για να τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του, την εγρήγορση του, και ατρόμητος θάρρος ως υπερασπιστής της οικογένειας. Το Μπόξερ είναι υπάκουο αλλά δύσπιστο προς τους ξένους. Είναι φιλικό και με έντονη διάθεση για παιχνίδι, αλλά γενναίος και αποφασισμένος όταν παραστεί ανάγκη. Έχει υψηλή νοημοσύνη, προθυμία, ευπείθεια, σεμνότητα, του αρέσει η καθαριότητα, όλα αυτά το κάνουν έναν ιδιαίτερα επιθυμητό σκύλο της οικογένειας και χαρούμενο σύντροφος. Είναι η ειλικρινείς και πιστοί σκύλοι. Έχει έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Είναι άκακα, χωρίς ύπουλες τάσεις , και πονηρή διάθεση. Το boxer μπορεί να είναι ζωηρό, και βλέπουμε ότι έχουν μία «κουταβίστικη» διάθεση έως τα βαθιά τους γεράματα. Δεν πρέπει να είναι νευρικά, και ούτε να συγχέουμε τα ζωηρά με τα νευρικά σκυλιά.  Βάσει ερευνών είναι από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) φυλή για κάποιον που έχει παιδιά.


Atrotos Staring At The Sun, Κορυφαίο Μπόξερ & Σκύλος της Ομάδος 2 για το 2011

Καθημερινή φροντίδα, Εκπαίδευση & Υγεία

Το μπόξερ είναι πολύ εύκολη φυλή στην καθημερινότητά της. Θέλει βούρτσισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, και μπάνιο μία φορά το μήνα (το νωρίτερο). Ιδανική φυλή ακόμα και για κάποιον που δεν είχε σκύλο στο παρελθόν. Ιδανική φυλή για ιδιοκτήτες που θέλουν:

1)       Να είναι καλό με τα παιδιά


Η Bjarkeyjar Cosmopiltan Girl, στην Ισλανδία με τον γιο της κας Inga Bjork Gunnarsdottir

2)       να έχουν έναν σκύλο φύλακα
3)       να ασχοληθούν με κυναθλήματα (υπακοή, καθήκοντα προστασίας, agility κλπ)
4)       να τον έχουν μαζί τους σε αθλητικές δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία κλπ)
5)       αλλά πάνω από όλα ένα πιστό μέλος της οικογένειας.

Οι πιο συχνές ασθένειες της φυλής είναι καρκίνοι, καρδιοπάθειες, δυσπλασία ισχίων, συστροφή στομάχου, για αυτό θα πρέπει να είναι προσεχτική η επιλογή του εκτροφέα.

Αλήθειες & Μύθοι για τα Μπόξερ

α). Έχουν πολλά σάλια. Τα boxer δεν έχουν πολλά σάλια. Όχι πιο πολλά από ένα Λάμπραντορ! Κανονικά η έντονη έκκριση σάλιου (σιελόρροια) είναι λάθος. Αυτό δημιουργείται πολλές φορές λόγω λάθος αναπνευστικού συστήματος. Καμία φορά βλέπουμε μπόξερ με πολύ μικρό ρύγχος ή ρουθούνια, που αυτό τα δυσκολεύει στην αναπνοή, έτσι έχουμε περισσότερη σιελόρροια. Επίσης σάλια πολλά μπορούμε να δούμε, τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έχει έντονη ζέστη, όταν ο σκύλος έχει έντονο στρες, άγχος ή έχει κακή φυσική κατάσταση.

β) Τα Λευκά μπόξερ! Τα λευκά μπόξερ δεν είναι σπάνια. Περίπου το 1 στα 4 κουτάβια, σε κάθε γέννα είναι λευκό. Αυτό γίνεται λόγω του γονιδίου που υπάρχει από τα Μπούλντογκ. Απαγορεύθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, γιατί τα χρησιμοποιούσαν σαν αγγελιοφόρους κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Οπότε το λευκό μπόξερ ήταν εύκολα ορατό από τον «εχθρό». Μάλιστα υπήρχε και νόμος που έλεγε ότι τα άσπρα μπόξερ θα πρέπει να θανατώνονται στη γέννα! Ένα ποσοστό των τελείως λευκών μπόξερ, μπορεί να είναι τυφλά ή κωφά. Δεν εμφανίζουν πιο συχνά, άλλα προβλήματα υγείας σε σχέση με τα «κανονικά» μπόξερ. Σε κάποιες χώρες μπορούν να εγγραφούν στον Κυνολογικό Όμιλο, με τον όρο ότι δεν θα αναπαραχθούν. Συνίσταται να μην ζευγαρώνουν, γιατί πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα να δώσουν κουτάβια κουφά ή τυφλά. Είναι το ίδιο μπόξερ με τα άλλα!


Λευκό Boxer

γ)Το boxer δεν γαυγίζει πολύ.  Είναι από τις φυλές, που δεν θα γαυγίσουν συχνά και αναίτια.

Τέλος το μπόξερ είναι μία φυλή που εύκολα συμβιώνεις μαζί τους. Εκπαιδεύονται εύκολα, αλλά επίσης εύκολα βαριούνται. Δεν είναι σκύλοι ρομπότ, τους αρέσει μερικές φορές να κάνουν του κεφαλιού τους, και μπορεί να γίνουν πεισματάρικα αν δεν τους φερθείς ευγενικά. Είναι ευαίσθητοι χαρακτήρες και έχουν ανάγκη πολύ την επαφή με τον ιδιοκτήτη τους και την οικογένειά του. Είναι πιο ευτυχισμένα όταν ζουν μαζί με τον ιδιοκτήτη μέσα στο σπίτι (έστω και αν είναι ένα δωμάτιο) παρά να είναι μόνα τους σε κάποιο τεράστιο κτήμα.
Ζώντας με μπόξερ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσο αγάπη τους δώσεις, τόσο περισσότερη αγάπη θα σου ανταποδώσουν εκείνα…

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το επίσημο πρότυπο της φυλής από την FCI.

Από τον Γιάννη Βλάχο, εκτροφέα Boxer και χειριστή σε εκθέσεις μορφολογίας.
Όνομα εκτροφείου: Atrotos, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 030/2010,
Web: www.atrotos.eu Email: yiannishandler@gmail.com  Τηλ: 6937 976165

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here