Η εκτροφή σκύλων αποτελεί μία εξαιρετικά σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια που ενέχει πολλά περισσότερα από το απλό ζευγάρωμα σκύλων! Βασικός σκοπός κάθε υπεύθυνου εκτροφέα είναι η εξέλιξη και η βελτίωση της φυλής του και όχι απλά το ζευγάρωμα ενός αγαπημένου σκύλου, τα οικονομικά οφέλη ή η χαρά του μεγαλώματος των κουταβιών.
Ο εκτροφέας έχει υποχρέωση απέναντι στη φυλή του και απέναντι στους ανθρώπους που θα πάρουν τα σκυλιά του να κάνει μόνο μελετημένες κινήσεις από τις οποίες προσδοκά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σκύλων και βελτιώσεις τόσο στην εμφάνιση όσο και στον χαρακτήρα.

Το American Kennel Club είναι ο ανώτερος κυνολογικός όμιλος των Η.Π.Α. με πλούσια ιστορία που όμως δραστηριοποιείται σε μία χώρα που εκτός από εξαιρετικά εκτροφεία και κυνολογική παιδεία ταλανίζεται από εκατοντάδες Puppy Mills και κουταβοπαραγωγούς της πίσω αυλής! Στα πλαίσια αυτά και προσπαθώντας να ενημερώσει τους νέους ή υποψήφιους εκτροφείς δίνει κάποιες συμβουλές τις οποίες μεταφράζουμε (και σε κάποιες περιπτώσεις εντάσσουμε στην Ελληνική πραγματικότητα) ελπίζοντας να φανούν χρήσιμες σε μελλοντικούς, νέους αλλά και παλιούς εκτροφείς!

Ο Υπεύθυνος Εκτροφέας είναι Μαθητής για Πάντα

Ο υπεύθυνος εκτροφέας προσπαθεί να βελτιώσει την φυλή του σε κάθε γέννα. Για να φτάσει αυτό το στόχο θα πρέπει να αφιερώνει ώρες για να μαθαίνει διαρκώς όσα περισσότερα μπορεί για την φυλή του, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων υγείας και γενετικής, χαρακτήρα, εμφάνιση και τύπο. Χρειάζεται επίσης να ξέρουν γενικά θέματα συμπεριφοράς, εκπαίδευσης και φροντίδας σκύλων. Με απλά λόγια πρέπει να είναι ειδικοί σε όλα τα θέματα που αφορούν τους σκύλους.

Πως μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη γνώση;

Ασχοληθείτε με τον Όμιλο της Φυλής σας

Οι όμιλοι φυλών και γενικότερα κυνολογίας στης Η.Π.Α. είναι χιλιάδες και βρίσκονται παντού. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν δυστυχώς για όλες τις φυλές αλλά για όσες υπάρχουν η συμμετοχή του εκτροφέα σε αυτούς είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Οι επικοινωνία με άλλους εκτροφείς, η διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη!
Για φυλές που δεν υπάρχει όμιλος αλλά υπάρχουν εκτροφείς καλό είναι να υπάρξει επικοινωνία και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας του!

Μελετήστε το Πρότυπο της Φυλής

Το πρότυπο της φυλής είναι ο επίσημος οδηγός με βάση τον οποίο τα σκυλιά κρίνονται στις εκθέσεις μορφολογίας Κάθε φυλή έχει το δικό της πρότυπο το οποίο μπορεί να ορίζει τα πάντα από την καμπύλη της ουράς μέχρι το χρώμα των ματιών.
Στην χώρα μας ισχύουν τα πρότυπα της F.C.I. τα οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Παρακολουθείστε Κυνολογικές Εκδηλώσεις

Εκθέσεις μορφολογίας, εξετάσεις εργασίας, εκθέσεις και σεμινάρια παρέχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσετε τα σκυλιά και τους εκτροφείς τους σε δράση. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις διάφορες γραμμές βλέποντας σκυλιά από κοντά και να μελετήσετε τα pedigree των σκύλων που σας ενδιαφέρουν.
Να συμπληρώσουμε ότι και η συμμετοχή, ειδικά σε εκθέσεις μορφολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκτός από το ότι είναι απαραίτητη για την εκτροφή γενικά (αφού εκεί κρίνεται αν ένας σκύλος είναι άριστος μορφολογικά και πρέπει να αναπαραχθεί) είναι και μία εξαιρετικά εκπαιδευτική εμπειρία αφού οι συγκρίσεις είναι άμεσες και οι κριτές (τουλάχιστον στις εκθέσεις που γίνονται στην Ελλάδα) δίνουν γραπτή αξιολόγηση για κάθε σκύλο κάτι που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε ενδιαφέρεται για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των σκύλων του.
Μπορείτε να δείτε όλες τις εκθέσεις στη σχετική σελίδα του ΚΟΕ.

Διαβάστε, Διαβάστε, Διαβάστε! 

Υπάρχουν πολλά βιβλία, περιοδικά και websites για οτιδήποτε αφορά τους σκύλους. Υπάρχουν βιβλία αφιερωμένα σε συγκεκριμένες φυλές, ομάδες φυλών, εκτροφή και γέννα, γενετική, συμπεριφορά και εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Οι υπεύθυνοι εκτροφείς, που προφανώς και πρέπει να είναι αναγνωρισμένoi από τον Κ.Ο.Ε. και την FCI, πρέπει να γνωρίζουν όλες τις διαδικασίες εγγραφής μίας γέννας στον Κ.Ο.Ε., τις υποχρεώσεις τους, τα έγγραφα που χρειάζονται και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες που αναλύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Κ.Ο.Ε. ενώ δεν θα πρέπει να αμελήσουν να κατοχυρώσουν και την επωνυμία του εκτροφείου τους!

Ο Υπεύθυνος Εκτροφέας είναι Αντικειμενικός

Κάθε σκυλί για τον ιδιοκτήτη του είναι το καλύτερο στον κόσμο. Οι υπεύθυνοι εκτροφείς έχουν την ικανότητα να διαχωρίζουν την αγάπη τους για το σκυλί τους από την ειλικρινή εκτίμηση για τα καλά και άσχημα σημεία του.
Η εκτροφή είναι δύσκολη δουλειά. Κάθε ζευγάρωμα είναι μία προσεχτικά σχεδιασμένη διαδικασία με σκοπό την δημιουργία ενός καλύτερου σκύλου. Ένας καλός εκτροφέας αναγνωρίζει τα ελαττώματα κάποιου σκύλου και αν δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να τον κρατήσουν εκτός αναπαραγωγικής διαδικασίας βρίσκει για ταίρι του ένα σκυλί με χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν στην μείωση ή στην εξάλειψη αυτών των ελαττωμάτων.
Πως μπορείτε λοιπόν να κρίνεται αμερόληπτα τον σκύλο σας για πιθανή χρήση σε αναπαραγωγή;
Ζητήστε βοήθεια από τις καλύτερες πηγές πληροφοριών που υπάρχουν και δεν είναι άλλοι από τους παλιούς, έμπειρους εκτροφείς αλλά και τους ίδιους τους εκτροφείς τους σκύλου σας! Οι άνθρωποι αυτοί έχουν γνώση της φυλής και ειδικά ο εκτροφέας του σκύλου σας είναι γνώστης της συγκεκριμένης γραμμής και, όπως και εσείς, θέλει τη συνεχή βελτίωση της.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε το “μάτι σας” είναι να συγκρίνετε τα σκυλιά σας με άλλα. Όπως είπαμε παραπάνω ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας, ιδανικά σε περισσότερες από μία χώρες ώστε να πετύχετε όσο περισσότερους διαφορετικούς σκύλους και κριτές μπορείτε! Αν τα σκυλιά σας σημειώσουν επιτυχία στις εκθέσεις αυτές τότε θα μπορείτε με περισσότερη σιγουριά να θεωρήσετε ότι τα ζευγάρωμα τους θα βοηθήσει την βελτίωση της φυλής.

Ο Υπεύθυνος Εκτροφέας Φροντίζει τους Γονείς

Τα καλά κουτάβια ξεκινάνε πριν ζευγαρώσουν οι γονείς! Η μάνα και ο πατέρας χρειάζονται συνεχή φροντίδα για να παράγουν τους καλύτερους δυνατούς απογόνους. Αυτό σημαίνει συχνή κτηνιατρική φροντίδα, έλεγχο για γενετικά προβλήματα, εξετάσεις, συχνή άσκηση, καλή διατροφή και επικοινωνία με κτηνίατρο ή έμπειρο εκτροφέα για να εξασφαλιστούν οι ειδικές διατροφικές ανάγκες της εγκύου.
Δεν πρέπει επίσης να αμελείται η πνευματική υγεία των σκύλων! Στρεσαρισμένα ζώα μπορεί να έχουν προβλήματα γονιμότητας. Πολλοί εκτροφείς πιστεύουν φανατικά ότι ο χαρακτήρας της μάνας επηρεάζει τα κουτάβια, τα καλά κουτάβια έρχονται από καλές μητέρες! Συνεπώς αποφύγετε την εκτροφή ντροπαλών ή μη σταθερών σκύλων!

Ο Υπεύθυνος Εκτροφέας Φροντίζει τα Κουτάβια

Η προετοιμασία για τα κουτάβια σημαίνει τη δημιουργία ενός πλήρους βρεφοκομείου! Η γεννήστρα θα πρέπει να είναι στεγνή, πολύ ζεστή και χωρίς ρεύματα. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε η μάνα να μπορεί να κινείται ελεύθερα με πλευρές που θα περιορίζουν τα κουτάβια με ασφάλεια.
Κανονικά η μάνα φροντίζει τις ανάγκες των κουταβιών τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Φυσικά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ασυνήθιστες ή σοβαρές καταστάσεις, όπως μία μάνα χωρίς γάλα ή ακόμα και για ορφανά κουτάβια. Θα πρέπει επίσης να προσφέρεται επιπλέον φαγητό και νερό για τη μάνα όσο θηλάζει.
Όταν τα κουτάβια απογαλακτιστούν γίνονται πολύ πιο δραστήρια και απαιτούν πολύ περισσότερη δουλειά. Θα πρέπει να επιβλέπετε το τάισμα για να είστε σίγουροι ότι κάθε κουτάβι τρώει αρκετή τροφή. Θα πρέπει να κρατάτε τις πετσέτες ή τις εφημερίδες στη γεννήστρα καθαρές. Τα κουτάβια θα χρειαστούν το πρώτο γύρο εμβολίων, ίσως χρειάζονται και καλλωπισμό και σίγουρα θα χρειάζονται πολύ παιχνίδι και ευκαιρίες για να συνηθίσουν να βρίσκονται μαζί με ανθρώπους. Μπορείτε ακόμα να αρχίσετε να δουλεύετε πάνω σε πολύ βασικές εντολές πειθαρχίας για να διευκολύνετε την μεταφορά τους στα νέα τους σπίτια.

Ο Υπεύθυνος Εκτροφέας Επιλέγει Σωστά Σπίτια για τα Κουτάβια του

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, όταν έρθει η ώρα να πάνε τα κουτάβια στα νέα τους σπίτια θα έχετε επενδύσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σας σε αυτά. Ένα δύσκολο και σημαντικό καθήκον κάθε εκτροφέα είναι να σιγουρευτεί ότι τα κουτάβια του θα πάνε σε ιδιοκτήτες που θα τους παρέχουν αγάπη και μόνιμο σπίτι.
Η ολοκληρομένη εικόνα είναι σημαντική για τους υπεύθυνους εκτροφείς.  Σιγουρεύονται ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του κουταβιού ξέρουν τι να περιμένουν, και τα θετικά και τα αρνητικά! Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα τονίσει αν η συγκεκριμένη φυλή απαιτεί εκτεταμένο καλλωπισμό, βγάζει σάλια ή είναι δύσκολη στην εκπαίδευση!
Επίσης θα δώσουν στους νέους ιδιοκτήτες όλα τα απαραίτητα χαρτιά και το pedigree (ή θα κανονίσουν να τους αποσταλεί όταν εκδοθεί από τον Κ.Ο.Ε.) ενώ θα πρέπει να τους ενημερώσουν για τις εκθέσεις μορφολογίας και τις πιθανότητες διάκρισης τους σκύλου τους.
Οι υπεύθυνοι εκτροφείς γνωρίζουν τις σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν στους υποψήφιους ιδιοκτήτες για να καταλάβουν σε τι σπίτι θα πάνε τα κουτάβια τους! Μερικές από τις ερωτήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Γιατί το άτομο ή η οικογένεια θέλει σκύλο;
  • Ποιος θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για την φροντίδα του σκύλου;
  • Υπάρχουν παιδιά; Αν ναι, πόσο χρονών είναι;
  • Έχει κάποιος από την οικογένεια αλλεργίες;
  • Ποια είναι η στάση του υποψήφιου ιδιοκτήτη απέναντι στην εκπαίδευση;
  • Πόσες ώρες λείπουν όλοι από το σπίτι;
  • Θα έχουν χρόνο να βγάζουν βόλτα και να παίζουν με το σκύλο;

Ένα είναι δυνατόν, δεν είναι παράλογο για ένα εκτροφέα να επισκεφτεί το σπίτι του αγοραστή αφού το κουτάβι προσαρμοστεί με τη νέα του οικογένεια. Μερικοί εκτροφείς απαιτούν από τους αγοραστές να υπογράψουν συμβόλαιο που ορίζει συγκεκριμένους όρους για τη φροντίδα του σκύλου.
Σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάτε σε υποψήφιους ιδιοκτήτες κουταβιών είναι το ενδιαφέρον για εσάς και τα σκυλιά που έχετε. Ένα άτομο ή οικογένεια αφοσιωμένη στην υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου θα θέλει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τη φυλή και τη φροντίδα της.

Ο Υπεύθυνος Εκτροφέας είναι Υπεύθυνος για ΠάνταΦτάσαμε στο καλύτερο κομμάτι του να είσαι εκτροφέας! Όλες οι υπέροχες οικογένειες που επιλέξατε σας τηλεφωνούν για νέα για το πρώτο δόντι, την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο, την πρώτη έκθεση, την πρώτη νίκη! Λαμβάνετε γράμματα, emails, μηνύματα και tag στο Facebook! Τι καλύτερο μπορείτε να φανταστείτε;

Αλλά τώρα μπορεί να έρθει και το χειρότερο κομμάτι… το ωραίο νεαρό ζευγάρι που χωρίζει και κανείς τους δεν μπορεί να κρατήσει το σκύλο… ο αναστατωμένος ιδιοκτήτης που καλεί από τον κτηνίατρο με άσχημα νέα για μία ξαφνική αρρώστια…

Οι υπεύθυνοι εκτροφείς είναι εκεί για όλες τις καταστάσεις, καλές και άσχημες. Ξέρουν ότι ήταν υπεύθυνοι για το ότι γεννήθηκε αυτό το κουτάβι και άρα είναι υπεύθυνοι για αυτό μέχρι τη μέρα που θα πεθάνει. Είναι πρόθυμοι να δώσουν οδηγίες και να απαντήσουν σε όποια ερώτηση και αν τους κάνουν.
Πάντα νοιάζονται για τα κουτάβια τους!

Ένας εκτροφέας είπε κάποτε ότι το πιο ικανοποιητικό τηλεφώνημα που έλαβε ήρθε 14 χρόνια μετά την πρώτη γέννα που έκανε! Ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της γραμμής της είπε ότι ένα από τα σκυλιά της (της εκτροφέα δηλαδή) πέθανε από γεράματα!
Εκείνη τη στιγμή η εκτροφέας κατάλαβε ότι ήταν υπεύθυνη για να νιώσει ένας άλλος άνθρωπος την ίδια αγάπη και χαρά που ένιωθε και εκείνη από τα σκυλιά της!
Τελικά αυτός δεν είναι ο λόγος που θέλετε να γίνετε εκτροφέας;

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here