Η ονομασία της φυλής προέρχεται από τη γαλλική λέξη Bas-χαμηλό, και την κατάληξη –et που δηλώνει υπερθετικό βαθμό –πολύ χαμηλό. Τα Basset hounds είναι βραχύσωμη φυλή με κοντά πόδια της οικογένειας των λαγονικών. Έχουν μεγάλη οσφρητική ικανότητα και αρχικά εκτρέφονταν για το κυνήγι λαγού και κουνελιού. Η ικανότητα όσφρησης για ανίχνευση έρχεται δεύτερη μετά την φυλή των Bloodhound. Τα Basset Hound είναι συνήθως δίχρωμα ή τρίχρωμα σύμφωνα με τα πρότυπα χρώματα της φυλής.


Franbar’s Aatmosphere

Μορφολογία

Τα Bassets είναι μεγάλα σε μήκος αλλά κοντά σε ύψος, με κυρτή “σπαθωτή” ουρά την οποία κρατά όρθια και εκτείνεται πάνω από τη μεγάλη σε μήκος πλάτη του. Ο Everett Millais, ο ιδρυτής κατά κάποιο τρόπο της σύγχρονης φυλής των Basset αναφερόμενος στο γαλλικό του basset λέει:”Ω!! Είναι περίπου τέσσερα πόδια σε μήκος και 12 ίντσες σε ύψος”.  Το βάρος ενός ενήλικου Basset κυμαίνεται από 20 έως 35 κιλά. Η φυλή των Basset όπως και οι πρόγονοι τους τα Bloodhound είναι γνωστά για την κατασκευή του δέρματος τους που δείχνει να ‘‘κρέμεται”, κι αυτό περιστασιακά έχει ως αποτέλεσμα μια θλιμμένη έκφραση στο πρόσωπο που για πολλούς προσθέτει στη γοητεία της φυλής. Τα αυτιά του μαζί με των Bloodhound είναι τα μακρύτερα από κάθε άλλη φυλή και βοηθούν στο να παγιδεύουν τις οσμές όταν ιχνηλατούν. Ο λαιμός τους είναι πιο πλατύς από το κεφάλι τους. Το χαλαρό δέρμα γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό το βοηθά να αφαιρέσει σε περίπτωση που φορά, ένα κοινό κολάρο πολύ εύκολα. Τα προηγούμενα πρότυπα της FCI περιέγραφαν το χαρακτηριστικό δέρμα των Basset ως ‘‘χαλαρό’’ αλλά αυτή η λέξη άλλαξε σε ‘‘εύκαμπτο και ελαστικό’’.  Η χαλαρότητα αυτή του δέρματος δημιουργεί τις πτυχές στο πρόσωπο που είναι κι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Bassets.


Ginger Moravia Bray

Το μικρό ύψος των Bassets εξαπατά και λόγω του μεγάλου  μήκους του σώματος τους μπορούν να φθάσουν αντικείμενα ακόμα και πάνω στα τραπέζια αρκεί να σηκωθούν στα πίσω τους πόδια, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Λόγω του σώματος τους και του βάρους τους τα Bassets δεν μπορούν να κρατηθούν στην επιφάνεια του νερού για πολλή ώρα όταν κολυμπούν γι’αυτό χρειάζονται επιτήρηση. Το τρίχωμα του είναι κοντό και μαλακό-απαλό αλλά έχει πολύ συχνά απώλεια τριχώματος. Οποιοσδήποτε χρωματισμός είναι αποδεκτός και ποικίλει από χώρα σε χώρα. Είναι συνήθως μαύρο, καστανό, τρίχρωμο μαύρο-καστανό-λευκό, δίχρωμο καστανό-λευκό , μαύρο-λευκό. Το καστανό χρώμα ποικίλει σε διάφορες αποχρώσεις. Μερικά Bassets επίσης ταξινομούνται ως γκρι ή μπλε. Ο χρωματισμός αυτός είναι σπάνιος και για πολλούς θεωρείται ανεπιθύμητος. Συνήθως έχουν κάποιο λευκό στίγμα στην ουρά της οποίας η άκρη είναι λευκή ώστε να μπορούν οι κυνηγοί να εντοπίζουν τα σκυλιά όταν αυτά ιχνηλατούν σε θαμνώδες έδαφος.


Franbar’s Aatmosphere

Ιστορία
Οι πιο γνωστές απεικονίσεις λαγωνικών με κοντά πόδια βρέθηκαν σε ξυλογραφίες από το βασίλειο της Αιγύπτου. Ταριχευμένα απομεινάρια σκύλων με κοντά πόδια βρέθηκαν στις κατακόμβες της Saqqara της Αιγύπτου. Επίσης τέτοιου είδους λαγωνικά χρησιμοποιούνταν για κυνήγι στην Αρχαία Ρώμη αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα.


Amlet and Ariel Veloutsa

Χαρακτήρας.

Τα Basset hounds είναι πολύ φιλικά και παιχνιδιάρικα. Είναι εξαιρετική συντροφιά για παιδιά λόγω της υπομονής και της ανεκτικότητας τους. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ανεκτικά με τα παιδιά και με τα άλλα ζώα αλλά όπως όλα τα σκυλιά έτσι και το Βasset θα απαιτήσει το χώρο του και το χρόνο του να ξεκουραστεί με ησυχία μακριά από φωνές παιδιών κι άλλους ενοχλητικούς θορύβους.


Ginger Moravia Bray

Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι τα Bassets είναι πεισματάρικα, στην πραγματικότητα καθοδηγούνται πολύ εύκολα με την τροφή και μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα με τη μέθοδο της επιβράβευσης με κάποια λιχουδιά κι όχι με τη μέθοδο της τιμωρίας, οπου το Basset μπορεί πολύ γρήγορα να ‘‘κατεβάσει διακόπτες’’και να μην ανταποκρίνεται σε καμιά εντολή. Ο πιο γρήγορος δρόμος να φτάσεις στην καρδιά ενός Basset είναι μέσω του στομαχιού του. Η όσφρηση του είναι πολύ δυνατή γι’αυτό είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει μια ενδιαφέρουσα οσμή. Γι’αυτό το λόγο θα πρέπει στους καθημερινούς περιπάτους να οδηγείται πάντα με κατάλληλο λουρί. Τα Bassets βγάζουν διάφορους ήχους (διασκεδαστικούς και μη),καθώς επίσης και ένα βαθύ ουρλιαχτό. Είναι άκρως διασκεδαστικοί σκύλοι και δεν είναι τυχαίο που τα αποκαλούν ‘‘ οι κλόουν των σκύλων’’.


Anais Velutsa

Υγεία
Λόγω του μεγέθους και της μορφολογίας των αυτιών τους, ένα basset χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Καθάρισμα με υγρό πανί ή με κατάλληλο διάλυμα είναι απαραίτητο ώστε να απομακρυνθούν από το εσωτερικό των αυτιών ξένα σώματα και να αποφεύγεται ο κίνδυνος μολύνσεων και ωτίτιδας. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ευαισθησίες στα μάτια. Λόγω του χαμηλωμένου δέρματος στα μάτια, στην περιοχή κάτω από το βολβό του ματιού συγκεντρώνονται διάφορες ακαθαρσίες οι οποίες πρέπει να αφαιρούνται με ένα υγρό πανί. Έτσι προλαμβάνουμε την δημιουργία ερεθισμών του ματιού. Δυσπλασία ισχίου και επιγονατίδα είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποιες φορές, αν και γίνεται οτι είναι δυνατό από την πλευρά των εκτροφέων να μειωθεί αυτό το φαινόμενο. Η ανατροφή ενός Basset προϋποθέτει αρκετή υπομονή. Χρειάζεται αρκετή άσκηση και σωστή διατροφή χωρίς δημητριακά και άλευρα, ώστε να αποφευχθούν αλλεργίες και ερεθισμοί του δέρματος. Η παχυσαρκία σ’ ενα Basset μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην σπονδυλική στήλη προκαλώντας ακόμα και παράλυση. Συχνός καθαρισμός επίσης με ένα υγρό πανί είναι απαραίτητος στην περιοχή γύρω από το στόμα, όπου συγκεντρώνονται σάλια, και η εφαρμογή πούδρας (ταλκ) ελαττώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης η ερεθισμού. Ένας περιφραγμένος αυλόγυρος είναι ιδανικός για ενα Basset ώστε να μπορεί να ασκείται και να εξασκεί την όσφρηση του χωρίς να απομακρύνεται.


Ginger Moravia Bray

Bassets και Τέχνη
Πολλοί καλλιτέχνες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των κόμικ και καρτούν έχουν παρουσιάσει τα Bassets στη δουλειά τους. Ο σκηνοθέτης Mamoru Oshii και ο καλλιτέχνης των κόμικ Scott Kurtz έχουν προβάλλει τα δικά τους Bassets. Πολλές σειρές καρτούν βασίστηκαν στον χαρακτήρα του Basset, όπως ο Tex Avery’s Droopy, καθώς και πολλά Bassets εμφανίζονται στις ταινίες της Disney Films. O Elvis Presley τραγούδησε το “Hound Song” για ένα Basset με το όνομα Sherlock στο “The Steve Allen show” την 1η Ιουλίου 1956. Ίσως ο πρώτος Basset αστέρας της tv ήταν ο Morgan (1946-1960) που παρουσιάστηκε από τον Herbie Sanford παραγωγός της σειράς “The Garry Moore Show”, στην οποία εμφανιζόταν πάρα πολύ συχνά. Επίσης ο Morgan εμφανίστηκε και σε πολλά άλλα shows της τηλεόρασης όπως: The Jackie Gleason Show, Captain Video, The Kyle MacDonnell Show και σε μια ταινία με τους Dean Martin και Jerry Lewis. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν σε μια δραματική ταινία όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Tom Bosley.

Άλλα Bassets που έγιναν γνωστά μέσα από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες ήταν o Cleo στο Τhe people’s choice, Dog ο σκύλος του Columbo, o Flash στη σειρά The Dukes of Hazard, o Henry στο Emergency, o governor στο The Governor & J.J, Quincey στο Coach, πολλά άλλα ακόμη. Τα Bassets έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης κι από διάφορες εταιρίες σε διαφημίσεις ή ακόμα και στα λογότυπα τους. Μια τέτοια εταιρία είναι η εταιρία παπουτσιών HUSH PUPPIES στης οποίας το λογότυπο εμφανίζεται ένα Basset Hound του οποίου το όνομα είναι “Jason” και είναι και ο λόγος που πολλές φορές τα Basset Hounds αναφέρονται ως “Hush Puppies”.  H εταιρία TIDEWATER PETROLEUM χρησιμοποίησε ένα basset με το όνομα “Axelrod” για να διαφημίσει την βενζίνη “Flying A”.

Από την Νίκη Καρανίκα, εκτροφέα Basset Hounds
Όνομα εκτροφείου: Veloutsa Kennel , Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 005/13
Περιοχή: Αστακός Αιτωλοακαρνανίας , Facebook:https://www.facebook.com/nikhkaran 
Τηλ:  26460 41384 – 6972 44 73 13, email:nikhkaran@yahoo.gr

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here