Πολλοί υποψήφιοι ιδιοκτήτες σκύλων ή κάποιοι που ήδη έχουν σκυλί και ψάχνουν καινούργιο σπίτι αντιμετωπίζουν προβλήματα και ακούν αντικρουόμενες γνώμες σχετικά με τους νόμους και τους κανονισμούς για την διατήρηση των κατοικίδιων τους  στο σπίτι.

Ακούμε για κανονισμούς πολυκατοικιών και νόμους αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και ορίζονται ξεκάθαρα από το άρθρο 8 του νόμου 4039/2012 (και ισχύουν και μετά τις τροποποιήσεις του νόμου 4235/2014)   “Για τα δεσποζόµενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκµετάλλευση ή τη χρησιµοποίηση µε κερδοσκοπικό σκοπό” .  Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο θέμα.

Πολυκατοικίες μεγαλύτερες των δύο διαμερισμάτων

Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων κανονικά αρκεί να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους, να μην παραμένουν μόνιμα σε βεράντες και άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και οι υγειονομικές διατάξεις και να έχουν τσιπάκι και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας ΔΕΝ μπορεί να απαγορεύσει τη διατήρηση ζώων στα διαμερίσματα! Το μόνο που μπορεί να οριστεί από τον κανονισμό είναι ο περιορισμός του αριθμού των ζώων (μόνο σκύλοι και γάτες) σε δύο ανά διαμέρισμα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός ο αριθμός των ζώων είναι απεριόριστος αρκεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και οι υγειονομικές διατάξεις.

Η διατήρηση και παραμονή ζώων σε κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται εκτός αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης ιδιοκτητών οπότε και επιτρέπονται τα ζώα σε χώρους όπως η πυλωτή, η ταράτσα ή ο κήπος.

Μονοκατοικίες

Στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των ζώων που διαμένουν εκεί αρκεί φυσικά να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις και να τηρούνται όλοι οι κανόνες καλής μεταχείρισης των ζώων.

Όπως βλέπετε ο νόμος είναι απόλυτα συγκεκριμένος και σαφής και κανένας κανονισμός πολυκατοικίας δεν μπορεί να ακυρώσει τα παραπάνω!

Εμείς φυσικά σαν ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα μας , να καθαρίζουμε όποτε χρειάζεται και να φροντίζουμε να μην ενοχλούνται όσο είναι δυνατόν οι γείτονες μας!

Ποιος ξέρει; ίσως αυτός ο παράξενος γείτονας καταλάβει για πρώτη φορά τι σημαίνει σκύλος! Εκπαιδεύστε τον!!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here