Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που βοηθάει αρκετά να περάσουμε περισσότερο χρόνο με το σκύλο μας αφού δεν υπάρχουν βροχές και κρύο, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ίσως και τη δυνατότητα να πάρουμε το σκύλο μαζί στις διακοπές μας.

Δυστυχώς όμως η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία του  και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αφού η πολύ ζέστη ενδέχεται να αποβεί μοιραία για κάποια σκυλιά.

Τα σκυλιά δεν μπορούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία τους όπως εμείς αφού βασικά ιδρώνουν μόνο στα πέλματα! Έτσι για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν λαχανιάζουν αφού και αυτός είναι ένας τρόπος να ρίξουν την υψηλή θερμοκρασία τους.

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά, οι βραχυκεφαλικές φυλές (Bulldogs, Pugs κτλ) και σκυλιά με προβλήματα υγεία έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και σε μέρες με πολύ ζέστη καλό είναι να βρίσκονται σε χώρο με κλιματισμό ή σε δροσερό σημείο στη σκιά! Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα ζώα με πολύ κοντό τρίχωμα ή και οι λίγες φυλές χωρίς καθόλου σε ορισμένα σημεία κινδυνεύουν επίσης από εγκαύματα!

Ας δούμε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

  • Ποτέ μόνο του στο αυτοκίνητο! Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας μόνο του στο αυτοκίνητο ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα! Η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει υπερβολικά μέσα σε μερικά λεπτά ακόμα και στη σκιά.
  • Προσοχή στο καυτό έδαφος. Πεζοδρόμια, άσφαλτος, άμμος… σίγουρα έχετε καεί κάποια στιγμή από την καυτή άμμο.. το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα πέλματα του σκύλου σας οπότε προσοχή στις βόλτες και στα σημεία που κινήστε.
  • Οι βόλτες πρέπει να περιοριστούν σε ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή! Προτιμάτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Σε περίπτωση που πρέπει να βγει άλλη ώρα τότε η βόλτα πρέπει να είναι σύντομη και στη σκιά!
  • Νερό! Σε όλες τις καλοκαιρινές μετακινήσεις σας πρέπει να έχετε μαζί νερό και ένα τρόπο για να το δώσετε στο σκύλο σας (αναδιπλούμενο μπολ κτλ).
  • Σκιά, σκιά, σκιά! Αν ο σκύλος σας μένει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο να είστε σίγουροι ότι όλη την διάρκεια της ημέρας υπάρχουν σημεία με σκιά που αερίζονται επαρκώς. Αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να του έχετε στο χώρο μία μεγάλη λεκάνη ή πλαστικό δοχείο με νερό για να δροσίζετε κατά βούληση.
  • Μπαντάνες! Οι μπαντάνες δεν είναι μόνο στυλ! Υπάρχουν εξειδικευμένες μπαντάνες που αφού τις βάλετε στο νερό (ή και στο ψυγείο) μπορούν να δροσίζουν το σκύλο σας χωρίς όμως να τον βρέχουν! Το ίδιο ισχύει και για τα λεγόμενα cooling mats που είναι στρώματα που χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο! Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο ειδικό προϊόν μπορείτε απλά να βρέξετε μία μπαντάνα, να την βάλετε στην κατάψυξη και να τη φορέσετε στο σκύλο πριν τη βόλτα!
  •  Σημάδια Θερμοπληξίας. Πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά: υπερβολικό λαχάνιασμα, πολύ γρήγορη αναπνοή, περισσότερα σάλια από ότι συνήθως, σκούρα ή έντονα κόκκινη γλώσσα και/ή ούλα, τρέκλισμα, άγχος, αποπροσανατολισμός, διάρροια με αίμα, εμετός. ΔΕΝ χρειάζεται ο σκύλος να έχει όλα τα παραπάνω για να βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν παρατηρήσετε κάτι από αυτά θα πρέπει να μεταβείτε στον κτηνίατρο σας αφού πρώτα προσπαθήσετε να ρίξετε τη θερμοκρασία του.
  • Πρώτες Βοήθειες. Τρίψτε τα πέλματα του με οινόπνευμα, δώστε του να γλύψει παγάκια και προσφέρετε δροσερό αλλά όχι παγωμένο νερό για να πιει αν θέλει και  βάλτε του δροσερό (όχι παγωμένο) νερό στο στήθος του και στην κοιλιά του. Μην βρέξετε το κεφάλι ή το σώμα στο πάνω μέρος αφού το νερό σε εκείνα τα σημεία ενδέχεται να κάνει πιο δύσκολη την μείωση της θερμοκρασίας.

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ομορφότερη εποχή του χρόνου και με λίγη προσοχή θα μπορέσετε να την απολαύσετε μαζί με τον σκύλο σας!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here