Βραχυκέφαλες φυλές είναι αυτές που έχουν κοντές μουσούδες (ρύγχος) και σχεδόν επίπεδο πρόσωπο! Περιλαμβάνουν εξαιρετικά δημοφιλείς ράτσες όπως είναι τα Bulldogs, τα Γαλλικά Μπούλντογκ, τα Pug, τα Boston Terrier, τα Boxer, τα Pekingese και τα Shi Tzu.

Η επιλεκτική εκτροφή δημιούργησε αυτές τις φυλές και τους έδωσε την χαρακτηριστική εμφάνιση τους αλλά και οδήγησε σε πολλές υπερβολές που οι υπεύθυνοι εκτροφείς έχουν αρχίσει σιγά σιγά να διορθώνουν. Παράλληλα σκυλιά που προέρχονται από Puppy Mills ή ανεύθυνους κουταβοπαραγωγούς έχουν δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προκαλεί η ιδιόμορφη κατασκευή του κεφαλιού και το αναπνευστικό σύνδρομο βραχυκέφαλων που συναντάμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στις συγκεκριμένες φυλές.

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα ή θέματα υγείας που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των φυλών αυτών!

Αναπνευστικό Σύνδρομο Βραχυκέφαλων Φυλών

Το σύνδρομο αυτό συνήθως ξεκινάει από τα ρουθούνια τα οποία πολλές φορές είναι τόσο στενά που ο σκύλος δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του.

Μετά υπάρχει και η υπερτροφία της  μαλακής υπερώας που για να το πούμε απλοϊκά θυμίζει ένα μεγάλο πτερύγιο δέρματος στο πίσω μέρος του λάρυγγα και προκαλεί ροχαλητό και άλλους αναπνευστικούς ήχους που συχνά ακούμε από βραχυκέφαλες φυλές.

Επίσης κάποιες φορές η τραχεία είναι πολύ στενή σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο για κατάρρευση της τραχείας, κάτι που ευθύνεται για την ευαισθησία τους στην αναισθησία.

Εξ΄αιτίας λοιπόν των παραπάνω τα βραχυκέφαλα σκυλιά συχνά δεν λαχανιάζουν σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους (τα σκυλιά δεν ιδρώνουν οπότε χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα για το σκοπό αυτό). Αυτό σημαίνει ότι οι φυλές αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους κανονικούς ήχους που κάνει ο σκύλος σας, αφού διαφέρουν σημαντικά από σκύλο σε σκύλο να αν παρατηρήσετε κάποια αύξηση στην ένταση τους ή όποια άλλη αλλαγή στους αναπνευστικούς ήχους να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Το αναπνευστικό σύνδρομο των βραχυκέφαλων φυλών μπορεί να εξελίσσεται προοδευτικά και να δημιουργεί προβλήματα όσο περνάει ο καιρός. Είναι πολύ σημαντικό να τα αντιμετωπίσετε άμεσα και να μην αφήσετε να εξελιχθούν σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα Μάτια

Ο τρόπος κατασκευής του κεφαλιού των φυλών αυτών προκαλεί κάποιες φορές προβλήματα και στην τοποθέτηση των ματιών, οι κόγχες τους είναι ρηχές και γι’ αυτό τα μάτια είναι πιο έντονα από το συνηθισμένο ή και γουρλωμένα σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν κάποιο σκυλί με πρόβλημα δεχθεί χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή γενικά τραυματιστεί στο κεφάλι υπάρχει κίνδυνος εκτοπισμού κάποιου ματιού ενώ υπάρχει και υψηλό ρίσκο να “βγει” κάποιο μάτι. Προφανώς και χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μία πολύ καλή πρακτική (και όχι μόνο για τα μάτια) είναι το να χρησιμοποιείτε σαμαράκι αντί για κολάρο ώστε να μειώνετε το ρίσκο αυξημένης πίεσης στα μάτια!

Ακόμα ένα πρόβλημα με τα μάτια για το οποίο ευθύνονται επίσης οι ρηχές κόγχες είναι το ότι τα βλέφαρα κάποιες φορές δεν κλείνουν εντελώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμός και βλάβη στον κερατοειδή. Τα βλέφαρα και ο κερατοειδής στεγνώνουν και χρειάζεται να προσφέρετε εσείς λίπανση στα μάτια ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πολύ συνηθισμένο πρόβλημα επίσης είναι τα διαρκώς δακρυσμένα μάτια ή γενικά να είναι υγρή η περιοχή γύρω τους. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι τα βλέφαρα δεν κλείνουν καλά αλλά μπορεί να προκαλείτε και από εντρόπιο (όπου τα βλέφαρα γυρνάνε προς τα μέσα με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να τρίβονται στον κερατοειδή και να δημιουργούν χρόνιο ερεθισμό). Πολλές φορές χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Το Στόμα

Κάποιες βραχυκέφαλες φυλές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια καθώς λόγω της μορφής της πάνω σιαγόνας (μικρότερη από το κανονικό) τα δόντια πιέζονται, είναι στραβά ή το ένα πάνω από το άλλο.
Καλό είναι αν έχετε βραχυκέφαλη φυλή να αρχίσετε από νωρίς να φροντίζετε τα δόντια τους ώστε να μην χρειαστεί ποτέ επέμβαση ή καθαρισμός που απαιτεί αναισθησία, αφού όπως αναφέραμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για αυτά.

Μία ωμή διατροφή BARF με την καλή ποιότητα τροφής που προσφέρει ή κόκαλα που βοηθάνε στον καθαρισμό (ωμά, μεγάλα από τα πόδια του μοσχαριού, ποτέ μαγειρεμένα) βοηθάνε στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Αν προτιμάτε ξηρά τροφή και δεν θέλετε να δίνετε ωμά κόκαλα έστω για καθαρισμό φροντίστε να δίνετε τουλάχιστον τα ειδικά κόκαλα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.

Το Δέρμα

Αρκετές από τις βραχυκέφαλες φυλές έχουν έντονες ζάρες στο κεφάλι τους οι οποίες χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα για να αποφευχθούν δερματικά προβλήματα από βακτηριακές και άλλες μολύνσεις. Θα πρέπει να τις διατηρείτε στεγνές και καθαρές και να χρησιμοποιείτε και κάποια κρέμα για μωρά (όπως η Sudocrem).

Καθαρισμός και στέγνωμα χρειάζεται και η περιοχή κάτω από τα μάτια, ειδικά για τα σκυλιά με αρκετά δάκρυα όπως επίσης και η ουρά για τις φυλές με ουρά που βρίσκεται πολύ κοντά στο δέρμα (γυριστή ουρά για παράδειγμα).

Τα παραπάνω είναι μερικά θέματα υγείας και φροντίδας που πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης κάποιας βραχυκέφαλης φυλής. Το σημαντικότερο όμως είναι η γνώση του συγκεκριμένου σκύλου ώστε να καταλαβαίνουμε αμέσως τις αλλαγές στους ήχους αναπνοής και στη διάθεση του.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επιλογή ενός καλού και υπεύθυνου εκτροφέα μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει πολλά από τα παραπάνω! Οι κακές εκτροφές και τα puppy mills ευθύνονται για το “άσχημο όνομα” των βραχυκέφαλων φυλών αφού αντί να μειώνουν αυξάνουν τα προβλήματα και καταστρέφουν ολόκληρες φυλές!
Επιλέξτε υπεύθυνα τον εκτροφέα σας για να απολαύσετε πολλά χρόνια με τον αγαπημένο σας σκύλο, χωρίς προβλήματα υγείας που εύκολα αποφεύγονται!

Από τον Μάνο Ματσάκη, εκτροφέα Bulldog – κριτή μορφολογίας 
Όνομα εκτροφείου: Proud Face, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 89/12
Περιοχή: Γλυφάδα Αττικής, 
web:  www.proudface.grFacebookwww.facebook.com/proudface
Τηλ:  6944 564791, email: info@proudface.gr

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here