Ιστορία

Το Pug είναι μία από τις αρχαιότερες φυλές στον κόσμο αφού η ιστορία του ξεκινά πριν από τουλάχιστον 2500 χρόνια. Πάντα αποτελούσε κατοικίδιο ζώο που υπηρετούσε πιστά τον άνθρωπο. Η αλήθεια για την πραγματική προέλευση της φυλής αυτής καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου αλλά πολλοί πιστεύουν πως έχει πολλές κοινές ρίζες με τα Πεκινουά και η καταγωγή του προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής. Η επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει πως τα Pug είχαν για συντροφιά οι Βουδιστές μοναχοί στο Θιβέτ. Λέγεται πως την εποχή εκείνη υπήρχαν τρεις τύποι βραχυκεφαλικών σκύλων: το Lion Dog, το Πεκινουά και το Lo-sze, που φαίνεται πως ήταν το αρχαίο Pug.

Οι περιγραφές εκείνων των σκύλων με τα μεγάλα μάτια, τα εκφραστικά και με ρυτίδες πρόσωπά τους δεν απέχουν πολύ από τα Pug όπως τα ξέρουμε σήμερα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα μικρά αυτά σκυλιά έμοιαζαν με μικρόσωμα βραχυκέφαλα Θιβετιανά Μάστιφ ή με μια ψηλότερη, λειότριχη έκδοση των Πεκινουά. Μετά την Κίνα τα σκυλιά αυτά έκαναν την εμφάνισή τους στην Ιαπωνία.

Άνθρωποι που γύριζαν τον κόσμο ασχολούμενοι με το εμπόριο φαίνεται πως έφεραν τα πρώτα Pug πριν τον 16οαιώνα από την Άπω Ανατολή στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ολλανδία, όπου έγιναν πολύ δημοφιλή στη βασιλική αυλή του House of Orange. Μάλιστα έγιναν τα επίσημα σκυλιά της αυλής όταν το 1572 έσωσαν την ζωή του πρίγκιπα Williams, προειδοποιώντας τον για την εισβολή των Ισπανών στο Hermingny. Ο Pompey, το ασημένιο Pug, κοιμόταν δίπλα στον πρίγκιπα και μόλις αντιλήφθηκε τους στρατιώτες που πλησίαζαν για να τον σκοτώσουν, τον ξύπνησε και τότε αυτός πρόλαβε να διαφύγει και να σωθεί. Από τότε είχε πάντα στο πλευρό του ένα Pug και μετά τον θάνατό του το 1584 ένα ομοίωμά του με τον αγαπημένο του σκύλο στα πόδια του, κοσμεί τον τάφο του στη Delf Cathedral.

Τα Pug τα έφερε στην Αγγλία ο William ΙΙ όταν έφτασε στο Torbay για να στεφθεί βασιλιάς της Αγγλίας και σύντομα έγιναν πολύ δημοφιλή στη χώρα αυτή. Στην αρχή ήταν γνωστά τα υπόξανθα Παγκ και σε αυτό συνέβαλαν πολύ δύο λάτρεις της φυλής, η Lady Willoughbyde Everby of Greenthorpe και ο Morrison of Watham Green. Τα μαύρα Pug τα έφερε στην Αγγλία πολλά χρόνια αργότερα η Lady Brassey. Μαζικότερη εισαγωγή δειγμάτων της φυλής στην Αγγλία έγινε το 1860 οπότε Βρετανοί στρατιώτες που λεηλάτησαν το παλάτι στο Peking έφεραν μαζί όταν επέστρεψαν τα Pug και Πεκινουά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τον 16ο αιώνα που έγινε τόσο μαζική εξαγωγή σκύλων από την Κίνα.


Children of the Marquis de Béthune with a pug 1761
Πίνακας του François Hubert Drouais

Μέχρι το 1790 η φυλή είχε διαδοθεί και στην Γαλλία όπου η Ιωσηφίνα, η γυναίκα του Ναπολέοντα, μετέφερε κρυφά κάτω από το κολάρο του Pug της «Fortune» μηνύματα στον άντρα της όσο αυτός ήταν κρατούμενος στις φυλακές Les Carmes. Ο Fortune μάλιστα φαίνεται πως ήταν αρκετά κυριαρχικός απέναντι στο αφεντικό του, αφού λέγεται πως δάγκωσε τον Ναπολέοντα όταν αυτός μπήκε στην κρεβατοκάμαρά τους την πρώτη νύχτα του γάμου τους.

Είναι πιθανό τα πρώτα Pug να ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα σημερινά και μπορεί να συνέβαλαν στη δημιουργία άλλων βραχυκεφαλικών φυλών στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα είναι τα Αφφενπινστερ ή τα Αγγλικά Μπουλντόγκ. Για την προέλευση του ονόματος της φυλής έχουν προταθεί διάφορες απόψεις και ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει όποια του φαίνεται καλύτερη και πιο πειστική. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το λατινικό pugnus, που σημαίνει γροθιά, γιατί περιγράφει το σχήμα του σκύλου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τον αρχαίο Αγγλικό όρο pugg, ο οποίος περιγράφει κάποιον πολύ αγαπητό και χρησιμοποιούταν στην Αγγλία πολύ πριν την άφιξη της φυλής. Μια τρίτη άποψη λέει πως το όνομα Pug Dog το πήραν εξαιτίας της ομοιότητάς τους με τις μαϊμούδες Pug που ήταν δημοφιλής σαν κατοικίδια στις αρχές του 1700 και στις οποίες έμοιαζαν λόγω της έκφρασης του προσώπου τους. Έτσι ο όρος Pug Dog χρησιμοποιούταν για να διαφοροποιηθούν από τις μαϊμούδες αυτές. Στην Ολλανδία τα Pug είναι γνωστά με την ονομασία «Mopshond» που στα ολλανδικά σημαίνει μουρμουρίζω, ενώ στη Γερμανία καλούνται Mops και στην Γαλλία Carlin.


Grand Champion .Ch. Gr. Fire on Ice of Smiling Farm

Εμφάνιση

Το πρώτο πρότυπο της φυλής διατυπώθηκε το 1883, οπότε και αναγνωρίστηκε η φυλή στην Αγγλία, ενώ δύο χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας τον δρόμο για την καθιέρωση της φυλής. Ένα ρητό που περιγράφει απόλυτα τα Pug και συμπεριλαμβάνεται στο πρότυπο της φυλής είναι το «multum in parvo» που σημαίνει ένας πληθωρικός σκύλος σε μικρό πακέτο. Με αυτές τις λίγες λέξεις περιγράφεται τέλεια το συμπαγές Pug με τις αρμονικές αναλογίες και την ανεπτυγμένη μυϊκή διάπλαση. Μπορεί να μην κερδίζουν πολλούς θαυμαστές με την πρώτη ματιά λόγω της κοντής τους μουσούδας και του ζαρωμένου προσώπου τους, όμως όποιος ζήσει μαζί τους δύσκολα θα τα αποχωριστεί λόγω της ευγενούς τους φύσης.


Am.Ch. Gr. Ch . Grand Gr.Ch. Eternity Passion of Smiling Farn

Όμως οι λάτρεις της φυλής προτιμούν τα Pug από τους άλλους σκύλους συντροφιάς, εξαιτίας της μοναδικής τους εμφάνισης. Το τετράγωνο και συμπαγές σώμα τους κρύβει μία μεγάλη ψυχή. Ο λαιμός τους πρέπει να είναι δυνατός και παχύς, και το στήθος τους ευρύ. Η κοντή τους πλάτη είναι επίπεδη και καταλήγει στην ψηλά εκφυόμενη κοχλιωτή ουρά, που πρέπει να είναι διπλωμένη όσο το δυνατό πιο σφιχτά, σχηματίζοντας πάνω από την πλάτη μονή ή καλύτερα διπλή σπείρα. Το τρίχωμα των Pug είναι κοντό, λείο και στιλπνό και μπορεί να έχει χρώμα υπόξανθο, βερικοκί , ασημένιο ή μαύρο. Τα υπόξανθα και τα ασημένια πρέπει να έχουν μαύρη μάσκα και αυτιά και ένα μαύρο σημάδι στο κέντρο του μετώπου, που κάνουν αντίθεση με το ανοικτότερο τρίχωμα του μετώπου. Επίσης υπάρχουν κάποιες μαύρες τρίχες κατά μήκος της ράχης. Τα μαύρα Pug πρέπει να είναι ολόμαυρα χωρίς κανένα άσπρο σημάδι.


Lucky Boy of Smiling Farm

Το μοναδικό κεφάλι της φυλής είναι μεγάλο και στρογγυλό με μεγάλα σκούρου χρώματος μάτια που προεξέχουν αρκετά και για αυτό θέλουν προσοχή αφού είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς. Τα μάτια πρέπει να έχουν μια γλυκιά έκφραση γεμάτη αδημονία και ενθουσιασμό. Τα αυτιά τους είναι μικρά, μαλακά σα να καλύπτονται από μαύρο βελούδο. Χαρακτηριστικές είναι οι ρυτίδες του προσώπου που πρέπει να είναι μεγάλες και βαθιές, ενώ το ρύγχος είναι κοντό και τετράγωνο και καταλήγει σε ένα ελαφρά προγναθικό δάγκωμα. Οι ρυτίδες χρειάζονται τακτικό καθάρισμα για να απομακρύνεται η βρώμα και οι νεκρές τρίχες που μαζεύονται εκεί δημιουργώντας ερεθισμό στο σκύλο. Επίσης λόγω του κοντού τους ρύγχους τα Pug ροχαλίζουν πολύ και αυτό ίσως είναι πρόβλημα για κάποιον που κοιμάται ελαφρά και του αρέσει να έχει τον σκύλο του στην άκρη του κρεβατιού του. Αντίθετα κάποιοι φανατικοί της φυλής δηλώνουν πως ο ήχος αυτός περισσότερο τους νανουρίζει παρά τους ενοχλεί.


BIS ,,BJIS ,J.CH,,CH.GR,, GRAND CH. GR Iron Man Of Smiling Farm

Υγεία – Φροντίδα

Τα Pug, όπως όλα τα βραχυκεφαλικά ζώα, δεν ανέχονται καλά τη ζέστη και ο κίνδυνος να πάθουν θερμοπληξία είναι αυξημένος λόγω της περιορισμένης αποβολής θερμότητας από τις στενές και κοντές αεροφόρους οδούς. Για να αντισταθμίσουν το γεγονός αυτό λαχανιάζουν πολύ έστω και μετά από λίγη άσκηση κατά τις θερμές μέρες. Ακόμα η φυλή αυτή είναι επιρρεπής σε κρυολογήματα το χειμώνα και καλό είναι να μην αφήνουμε το τρίχωμά τους να παραμένει υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το κοντό τους τρίχωμα χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι υπεραρκετό. Όμως τα περισσότερα Pug μαδάνε λίγο μεν, αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, γεγονός που ίσως αποτελέσει επίμονο μπελά για τα ρούχα και τα έπιπλά σας.

Ο εύκολος χαρακτήρας επιτρέπει στα Pug να προσαρμόζονται εύκολα στη ζωή στο διαμέρισμα ή στο σπίτι στην εξοχή. Χρειάζονται μέτριας έντασης άσκηση για να παραμένουν υγιή και σε φόρμα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γυμνάζονται από το πρωί ως το βράδυ, έτσι κάποιος που είναι αθλητικός τύπος μάλλον θα πρέπει να επιλέξει κάποια άλλη φυλή. Στην πραγματικότητα τα Pug έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στον καναπέ και είναι ικανά να περάσουν όλη τους την ημέρα ξαπλωμένα πάνω σε ένα αναπαυτικό μαξιλάρι. Η εκπαίδευσή τους απαιτεί αρκετή υπομονή, για να ξεπεραστεί το πείσμα τους και η τεμπελιά που τα διακρίνει, ενώ το φαγητό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις δύσκολες στιγμές. Τα Pug είναι διατεθειμένα να πουλήσουν ακόμα και τη ψυχή τους για κάποια λιχουδιά. Η λαιμαργία αυτή θέλει προσοχή για να μην παχύνουν. Ο συνδυασμός επαρκούς άσκησης και σωστής διατροφής είναι το μυστικό για να έχετε ένα Pug πάντα σε φόρμα.

Κατά γενική ομολογία έχουν γερή κράση και είναι υγιή και χαρούμενα σκυλιά. Τα δύο ορθοπεδικά προβλήματα που τα ταλαιπωρούν συνήθως είναι τα εξαρθρήματα της επιγονατίδας και η ασηπτική νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού (Legg-Perthes disease), προβλήματα που κατά κανόνα έχουν γενετική βάση και διορθώνονται και τα δύο χειρουργικά. Τα Pug αποτελούν εξαίρεση του κανόνα ότι τα μικρόσωμα σκυλιά δεν πάσχουν από δυσπλασία του ισχίου, αφού εμφανίζουν την νόσο αυτή με τη μεγαλύτερη συχνότητα ανάμεσα στις μικρόσωμες φυλές. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρό όσο είναι για τους μεγαλόσωμους σκύλους, όμως οι ιδιοκτήτες Pug καλό είναι να το έχουν υπόψη τους. Αναπνευστικά προβλήματα είναι δυνατό να υπάρξουν σε ζώα με δυσμενή μορφολογικά χαρακτηριστικά των αεροφόρων οδών, όπως είναι οι στενοί μυκτήρες και η επιμηκισμένη μαλακή υπερώα, γεγονός που στρέφει την εκτροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τέλος μια σπάνια αλλά άγνωστης αιτιολογίας ασθένεια είναι η εγκεφαλίτιδα των Pug που προσβάλει νεαρά ενήλικα ζώα προκαλώντας νευρολογικά συμπτώματα που σχεδόν πάντα έχουν μοιραία κατάληξη. Πέρα από αυτά και συγκρινόμενα με άλλες φυλές τα Pug θεωρούνται πως έχουν καλή γενική υγεία.

Κουτάβια στο εκτροφείο Smiling Farm

Χαρακτήρας

Όποιος πάρει την απόφαση πως αυτή η φυλή του ταιριάζει φρόνιμο θα είναι να απευθυνθεί σε σοβαρούς εκτροφείς απ’ όπου θα μπορέσει να πάρει ένα υγιές κουτάβι.

Αυτό πρέπει να είναι χαρούμενο, παιχνιδιάρικο, καλοταϊσμένο και να έχει λείο και γυαλιστερό τρίχωμα, με μάτια που δεν τρέχουν. Μεγαλώνοντας το Pug θα γίνει ένας αχώριστος σύντροφος που θα επιβάλει την ένταξή του σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας. Τα Pug λατρεύουν να κάνουν αταξίες και σκανταλιές, όμως ο μοναδικός τους τρόπος προκαλεί γέλια παρά φωνές στους περισσότερους. Τα σκυλιά αυτά είναι σαν μικροί κλόουν και το χαίρονται πραγματικά. Βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει έτσι ώστε να καταφέρουν να έχουν πάντα ανθρώπινη παρέα. Άλλωστε γι αυτό δημιουργήθηκε η φυλή αυτή. Δεν είναι φτιαγμένα για κυνήγι, ούτε για να σκάβουν, ούτε για φύλακες. Είναι αποκλειστικά ζώα συντροφιάς, που λόγω του βολικού τους μεγέθους μπορούν να ακολουθήσουν το αφεντικό τους σε κάθε του δραστηριότητα και σκοπός της ζωής τους είναι να περνάνε καλά.

Το σίγουρο είναι πως ποτέ κανένα Pug δεν αποτέλεσε πονοκέφαλο για το αφεντικό του, οπότε η φυλή αυτή μπορεί να είναι επιλογή του καθένα από τη στιγμή που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει στα προσωπικά του γούστα.


Nessie of Smiling Farm

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΗΣ

Γενική Εμφάνιση

Η συμμετρία και η γενική εμφάνιση είναι στρογγυλή και μικρόσωμη. Ένα λεπτό, μακρυπόδαρο παγκ και ένα σκυλί με μικρά πόδια και ένα μακρύ σώμα είναι αναμφισβήτητα δυσανάλογο.

Μέγεθος, αναλογίες, Ουσία

Το παγκ πρέπει να είναι πολλά εν ολίγοις, και αυτή η συμπύκνωση (εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη) φαίνεται από τη συμπαγή φόρμα, τις σωστές αναλογίες και τους σφιχτούς ανεπτυγμένους μύες. Το επιθυμητό βάρος είναι από  6.3-8.1 κιλα (14-18 lbs) . Τετραγωνικές αναλογίες.


BIS ,,BJIS ,J.CH,,CH.GR,, GRAND CH. GR Iron Man Of Smiling Farm

Κεφάλι

Το κεφάλι είναι μεγάλο, συμπαγές, κυκλικό- όχι σχήμα μήλου. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μεγάλα, έντονα, που προεξέχουν, σφαιρικά, μαλακά, ανήσυχα στην έκφραση, πολύ στιλπνά και όταν ενθουσιάζονται γίνονται σπινθηροβόλα. Τα αυτιά είναι λεπτά, μικρά, απαλά σαν μαύρο βελούδο. Υπάρχουν δυο είδη το «όμορφο» και το «άσχημο». Προτίμηση δίνεται στο τελευταίο. Οι ζάρες είναι μεγάλες και βαθιές. Η μουσούδα είναι κυρτή, αμβλεία, κυκλική αλλά όχι προς τα πάνω.

Δόντια

ελαφρώς προγναθικά ,  Ευρεία κάτω γνάθο με κοπτήρες σχεδόν σε ευθεία γραμμή. Στραβό στόμα,  δόντια και   γλώσσα που φαίνονται είναι  άκρως ανεπιθύμητα και θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.

Λαιμός, Πάνω μέρος, Σώμα

Ο λαιμός είναι ελαφρώς κυρτωμένος. Είναι δυνατός, παχύς και αρκετά μεγάλος για να στηρίζει το κεφάλι περήφανα. Η μικρή πλάτη είναι επίπεδη από την ωμοπλάτη μέχρι την ουρά. Το σώμα είναι κοντό και μικρόσωμο με πλατύ και καλοφτιαγμένο στήθος. Η ουρά είναι κατσαρή και τόσο σφιχτή όσο γίνεται πάνω στο γλουτό. Η διπλή μπούκλα είναι το τέλειο.


Am.Ch. Gr. Ch . Grand Gr.Ch. Eternity Passion of Smiling Farn

Μπροστινά άκρα

Τα πόδια είναι πολύ δυνατά με μέτριο μήκος και καλοσχηματισμένα στο κάτω μέρος. Οι αγκώνες θα πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από τους γλουτούς βλέποντάς τους από πλάγια γωνία. Οι ώμοι είναι κάπως προς τα πίσω. Τα μεσοκύνια είναι δυνατά, ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά. Τα πέλματα δεν είναι τόσο μακριά όσο του λαγού, ούτε τόσο κυκλικά όσο της γάτας. Καλοδιαχωρισμένα δάχτυλα και μαύρα νύχια. Υποτυπώδη νύχια γενικά παραλείπονται.

Πίσω πόδια

Τα δυνατά πίσω άκρα είναι κάπως λυγισμένα στα γόνατα και στους ταρσούς. Στο έδαφος τα πόδια είναι παράλληλα όταν τα βλέπουμε από πίσω. Τα πίσω άκρα είναι σε ισορροπία με τα μπροστινά. Οι μηροί και οι γλουτοί είναι πλήρεις και μυώδεις. Τα πέλματα είναι όπως μπροστά.

Τρίχωμα

Το τρίχωμα είναι ωραίο, απαλό, κοντό, στιλπνό, ούτε σκληρό, ούτε μαλακό.

Χρώμα

Το χρώματα είναι υπόξανθο , ασημί, βερικοκί ή μαύρο. Το ασημί και το βερικοκί πρέπει να κάνουν αντίθεση ανάμεσα στο χρώμα.

Σημάδια

Τα σημάδια είναι καθαρά, καθορισμένα. Η μαύρη μουσούδα, τα αυτιά, οι βούλες στα μάγουλα και το πίσω ίχνος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μαύρο. Το ίχνος είναι μια μαύρη γραμμή εκτεινόμενη από τον αυχένα μέχρι την ουρά.

Βάδισμα

Βλέποντας από μπροστά, τα μπροστινά πόδια πρέπει να κινούνται άνετα μη δείχνοντας αδυναμία στους ταρσούς, οι πατούσες να πατούν διάπλατα με τα κεντρικά δάχτυλα ακριβώς μπροστά. Η οπίσθια κίνηση πρέπει να είναι δυνατή και ελεύθερη μέσω ταρσών και γονάτων, χωρίς να στρέφουν ή να γυρίζουν μέσα ή έξω τις αρθρώσεις. Τα πίσω πόδια πρέπει να ακολουθούν με μια σειρά τα μπροστινά. Υπάρχει μια ελαφριά φυσική σύγκλιση των άκρων και των δυο, των μπροστινών και των πίσω. Μια ελαφριά κίνηση των πίσω άκρων απεικονίζει το βάδισμα, το οποίο πρέπει να είναι ελεύθερο, σταθερό και ζωηρό.

Ιδιοσυγκρασία

Αυτή είναι μια σκληραγωγημένη ράτσα, που αναδεικνύει σταθερότητα, παιχνίδι, υπέροχη γοητεία, αξιοπρέπεια και μια εξωτερίκευση των συναισθημάτων.

Διαβάστε εδώ το επίσημο πρότυπο της φυλής από την FCI

Από τους Αναστάσιο Βυθούλκα και Μαρία Δημητρακοπούλου, εκτροφείς Pug
Όνομα εκτροφείου: Smiling Farm, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 81/99
Περιοχή: Αμαλιάδα, web:www.pug.gr
email:soulis@pug.gr

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here