Rottweiler: Ήρεμη δύναμη

“Η τρομακτική του δύναμη, η εξυπνάδα και η ικανότητα του να δέχεται εντολές, μετέτρεψαν το Ροτβάιλερ, κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα φυσικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο.”

“Το Ροτβάιλερ είναι ένας σκύλος που αγαπάει τα παιδιά, αλλά η φυλή δεν ενδείκνυται για ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν την ψυχική δύναμη να χειριστούν κατάλληλα έναν τέτοιο σκύλο”

“Έχει τη χαρακτηριστική λογική του μολοσσοειδούς σκύλου που υπακούει από αγάπη και ένστικτο προστασίας των δικών του προσώπων, χωρίς να προκαλεί ποτέ.”

Η Ιστορία

Φοβερό για τη δύναμη του, το Rottweiler, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, αναλάμβανε να προστατεύει τους ταξιδιώτες και να φυλάει τα κοπάδια. Είναι ένας ιδιαίτερα αφοσιωμένος και έξυπνος σκύλος, ο οποίος όμως αν πέσει σε λάθος χέρια, θα αποτελέσει κίνδυνο για το περιβάλλον του.

Οι ρίζες του Ροτβάιλερ ανατρέχουν στα αρχαία χρόνια και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η φυλή ανήκει, όπως και τα Ελβετικά Μπουβιέ, στην κατηγορία των Ματέν, που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους στρατιώτες στη φύλαξη των κοπαδιών που ακολουθούσαν το στρατό τους.

Οι σκύλοι αυτοί έφτασαν στη Γερμανία περνώντας από το πέρασμα του Σαιν Γκοτάρ και ακολουθώντας το δρόμο του Βορρά μέχρι τη Γουτεμβέργη, εγκαταστάθηκαν στην πόλη του Rottweil, απ’ όπου πήραν και το όνομα τους.

Η περιοχή αποτελούσε μεγάλη κτηνοτροφική δύναμη και οι απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων απέδειξαν την αξία τους, οδηγώντας και προστατεύοντας τα κοπάδια από ληστρικές επιδρομές και επιθέσεις άγριων ζώων.

To Rotti έγινε γρήγορα αγαπητό ως σύντροφος των εμπόρων αλλά και των χασάπηδων -πράγμα που του έδωσε την κοινή του ονομασία “Χασαπόσκυλο”- καθώς εκείνη την εποχή, ο χασάπης που είχε όλη την ευθύνη για την εξασφάλιση και τη διανομή του κρέατος στους πελάτες, κυνηγούσε ο ίδιος τα θηράματα έχοντας στο πλευρό του Ροτβάιλερ και Μπόξερ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η φυλή παραγκωνίστηκε τόσο που το 1900 βρέθηκε μόνο ένα θηλυκό Rottweiler στην ομώνυμη περιοχή.

Η έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και η ανάγκη για αστυνομικά πλέον σκυλιά, οδήγησε στην αναγέννηση της φυλής.

Η τρομακτική του δύναμη, η εξυπνάδα και η ικανότητα του να δέχεται εντολές, μετέτρεψαν το Ροτβάιλερ σε ένα φυσικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο.

Το 1935 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από το American Kennel Club κι έναν χρόνο αργότερα, τα Ροτβάιλερ έκαναν την εμφάνιση τους στα Crufts.

Αποκλειστικά για φιλόζωους με ψυχική δύναμη

Τα τελευταία χρόνια, η φυλή απέκτησε αρνητική φήμη και δημοσιότητα που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης του Ροτβάιλερ και της φύσης του από την πλευρά των ιδιοκτητών, αλλά και της αδιάκριτης εκτροφής από την πλευρά των εκτροφέων.

Ασυνείδητοι εκτροφείς δημιουργούν σκύλους με έντονα επιθετική τάση και κάποιοι ιδιοκτήτες το εκμεταλλεύονται προκειμένου να ενισχύσουν τη σκληρή τους εικόνα.

Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις άπειρων ιδιοκτητών ζώων που αναζητούν απλά ένα κατοικίδιο συντροφιάς, αλλά η έλλειψη κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης αυτού του σκύλου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός επικίνδυνου και απρόβλεπτου ζώου, που αναλαμβάνει την αρχηγεία και θέτει εκείνο τους κανόνες.

Όπως, επίσης, υπάρχουν και σοβαροί εκτροφείς οι οποίοι είναι έτοιμοι να λύσουν κάθε απορία σας, διαθέτοντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το πρότυπο της FCI, το Ροτβάιλερ είναι ένας σκύλος που αγαπάει τα παιδιά, αλλά η φυλή δεν ενδείκνυται για ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν την ψυχική δύναμη να χειριστούν κατάλληλα έναν τέτοιο σκύλο.

Έντονος ανθρωποκεντρισμός

Ένα σωστά εκπαιδευμένο και κοινωνικοποιημένο Rotti προσφέρει στον έμπειρο ιδιοκτήτη του μια πολύ καλή συντροφιά, αλλά και τη δυνατότητα για άσκηση.

Είναι σκύλοι που μαθαίνουν εύκολα και νιώθουν έντονα την επιθυμία να ευχαριστούν το αφεντικό τους.

Είναι ευτυχισμένα όταν έχουν πνευματικά ερεθίσματα και αναζητούν διαρκή επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι έξυπνα σε τέτοιο βαθμό, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουν το περιθώριο να κάνουν του κεφαλιού τους.

Παρ’ όλα τα πλεονεκτήματα της φυλής, τα Ροτβάιλερ διαθέτουν εξαιρετικά δυνατή βούληση και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σταθερότητα και συνέπεια.

Σε γενικές γραμμές θεωρούνται ήρεμα ζώα κι όπως υποστηρίζουν λάτρεις της φυλής, είναι πολύ παιχνιδιάρικα και νιώθουν ευτυχισμένα όταν έχουν εξασφαλισμένη την προσοχή της οικογένειας τους.

Αν ένα Rottweiler παραμεληθεί, θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για να κερδίσει το ενδιαφέρον του αφεντικού του.

Σιωπηλός παρατηρητής

Το Ροτβάιλερ δεν ανήκει στους σκύλους “πολυλογάδες”.

Δεν συνηθίζει να γαβγίζει, είναι ένας σιωπηλός παρατηρητής που δεν του ξεφεύγει τίποτα.

Παρ’ όλα αυτά, το θηλυκό μπορεί να γαβγίζει σε ενοχλητικό βαθμό, προκειμένου να προστατεύσει το χώρο της.

Ο έμπειρος ιδιοκτήτης είναι συνήθως ικανός να ξεχωρίσει το πότε ο σκύλος νιώθει απειλή.

Ένα γάβγισμα είναι τις περισσότερες φορές δείγμα ενόχλησης ή ανησυχίας που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. συναγερμός αυτοκινήτου) κι όχι απειλής.

Το Ροτβάιλερ μπορεί να εκδηλώσει επιθετικότητα σε διαφορετικές και άγνωστες καταστάσεις.

Αν και οι ιδιοκτήτες τους δεν δείχνουν να ανησυχούν γι’αυτό, το μέγεθος και η δύναμη της φυλής, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη βούληση του σκύλου, αποτελούν πολύ σημαντικούς λόγους απόλυτου ελέγχου του ζώου.

Γι’αυτό και απαιτείται η έγκαιρη κοινωνικοποίηση με ανθρώπους, ζώα και καταστάσεις, προκειμένου ο σκύλος να είναι ανεκτικός και να δέχεται τους ξένους.

Ένα Ροτβάιλερ επιλεκτικής εκτροφής είναι ένας ήρεμος σκύλος με αυτοπεποίθηση, θαρραλέος, με έμφυτη επιφυλακτικότητα απέναντι στους ξένους και συγκρατημένη συμπεριφορά σε καινούργιες καταστάσεις.

 Μορφολογικές τάσεις

Το ιδανικό Ροτβάιλερ δίνει την εντύπωση αμετακίνητης και συμπαγούς δύναμης.

Δείχνει ότι στηρίζεται σταθερά στο έδαφος, με τα πόδια γερά καρφωμένα στη θέση τους, χωρίς να μοιάζει βαρύ ή δυσκίνητο.

Το βλέμμα του αποπνέει σιγουριά και αίσθηση καθήκοντος.

Είναι ευθύς, γενναίος και τίμιος σκύλος, που ξέρει τη θέση του.

Διακριτικός, ευγενικός, ολόψυχα αφοσιωμένος, λατρεύει τους οικείους του και δεν έχει τάσεις περιπλάνησης.

Έχει τη χαρακτηριστική λογική του μολοσσοειδούς σκύλου που υπακούει από αγάπη και ένστικτο προστασίας των δικών του προσώπων, χωρίς 
να προκαλεί ποτέ.

Πάνω απ’ όλα στο Ροτβάιλερ είναι ο χαρακτήρας, είναι συναισθηματικό, τρυφερό, πιστό κι όχι εχθρικό με το περιβάλλον του. Η μεμψιμοιρία και η γκρίνια είναι ξένες προς τη φύση του που είναι θαρραλέα, υπομονετική και μεγαλόκαρδη.

Είναι καλύτερα το ένστικτο του να μην αφυπνίζεται χωρίς λόγο, για να μη γίνει ένας σκύλος χωρίς πρωτοβουλία. Είναι ένας αυθεντικός αρχαίος μολοσσοειδής και ως τέτοιος διαθέτει κρίση και αυτογνωσία. Ουσιαστικός σκύλος, δεν ξεπέφτει σε παλληκαρισμούς που δεν ταιριάζουν στην αξιοπρέπεια του.

 Διαλέγοντας ένα Rotti

Ο χαρακτήρας ενός σκύλου είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί νωρίτερα από την ηλικία των 45-50 ημερών.

Ένα ενεργητικό κουτάβι που κυριαρχεί έναντι των αδελφών του, ταιριάζει σε έναν ιδιοκτήτη δυνατό και με σταθερό χαρακτήρα.

Αντίθετα, το ήσυχο και ευγενικό κουτάβι ενδείκνυται για ανθρώπους που δεν έχουν την ικανότητα να χειριστούν ένα αρχηγικό ζώο. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα της προβληματικής συμβίωσης καθ’ όσον ο σκύλος ενηλικιώνεται.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με δυναμικά και κυριαρχικά σκυλιά, όπως είναι τα Ροτβάιλερ, που παύουν κάποια στιγμή να υπακούν τους ιδιοκτήτες τους.

Συνήθως η επιλογή ενός κουταβιού γίνεται μόνο βάσει της εξωτερικής εμφάνισης (π.χ. το μεγαλύτερο κουτάβι της γέννας ή “το πρώτο που ήρθε κοντά σας”), αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι σχεδόν ανέφικτο να μαντέψετε από το παρουσιαστικό την ιδιοσυγκρασία ενός ενήλικου σκύλου.

Όταν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα Ροτβάιλερ -όπως και κάθε άλλο ζώο- το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συλλέξετε πληροφορίες για τους εκτροφείς.

Ο συνειδητοποιημένος και επιλεκτικός εκτροφέας θα σας δείξει με προθυμία τους γονείς, θα σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα, όπως και για τα βασικά χαρακτηριστικά της φυλής.

Η καλύτερη ηλικία για να αποχωριστεί ένα Ροτβάιλερ τη φυσική του οικογένεια είναι στις 60 ημέρες (κανονισμός του Κ.Ο.Ε.), όταν πλέον τα χαρακτηριστικά του ζώου είναι καθαρά και ευδιάκριτα.

Δεν συνιστάται να παίρνετε κουτάβια από νεαρό θηλυκό, νεότερο των 18 μηνών.

Η ιδανική ηλικία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ετών, καθώς το ζώο είναι πια ολοκληρωμένο σωματικά και ψυχικά, αλλά επίσης να έχει ελέγχθει για δυσπλασία ισχίου και αγκώνα επίσημα ότι δεν έχει δυσπλασία.

Οι εκτροφείς έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν τα μικρά και τη συμπεριφορά τους για μεγάλο διάστημα και είναι σε θέση να περιγράψουν το χαρακτήρα και τις ικανότητες κάθε κουταβιού.

Το κουτάβι πρέπει να είναι γεμάτο ενέργεια, με γυαλιστερό μαλακό τρίχωμα, αξιαγάπητη, ζωντανή και προσεκτική παρουσία.

Σε γενικές γραμμές, το πιο σημαντικό κριτήριο για να επιλέξετε ένα κουτάβι είναι η ποιότητα της κατασκευής του (μορφολογικά), σε συνδυασμό με την κατάσταση της υγείας του και την ενέργεια που διαθέτει.

Το ιδανικό είναι να αγοράζουμε το κουτάβι μόνο από αξιόπιστους και σοβαρούς εκτροφείς οι οποίοι θα είναι πάντα δίπλα μας και θα μας συμβουλεύουν σε οποιαδήποτε απορία και εάν έχουμε.

Απαραίτητη άσκηση

Η φυλή είναι επιρρεπής στη δυσπλασία των ισχύων κι έχει ευαισθησία στο εντρόπιο (στροφή των βλεφάρων προς τα μέσα).

Η δυσπλασία είναι το πρόβλημα που παρουσιάζει η άρθρωση στο πίσω ή στα πίσω πόδια, όπως επίσης και στους αγκώνες και είναι  κληρονομική αλλά και εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής του σκύλου

Η διάγνωση γίνεται μόνο με ακτινογραφία.

Είναι συχνό φαινόμενο στις μεγάλες φυλές και πρέπει τα σκυλιά που έχουν τέτοιου είδους πρόβλημα να αποκλείονται από την αναπαραγωγή.

Συνήθως ροχαλίζει και παρουσιάζει τάση παχυσαρκίας.

Μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι θα ασκείται ικανοποιητικά (να βγαίνει βόλτα 3 φορές την ημέρα).

Ζει περίπου 10-12 χρόνια και η περιποίηση του περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα κι ένα μπάνιο, όποτε αυτό θεωρείται απαραίτητο.

Από τους: Βασιλη Παπανδρεου & Χριστινα Λαρσεν,
Εκτροφείς Ροτβάιλερ
Επωνυμία εκτροφείου: HELLASTAR, 
Αριθμός καταχώρησης F.C.I.: 22/98
Περιοχή: Λάκκωμα Χαλκιδική Τηλ.: 6974-316606,6970297020 
web:www.hellastar.com

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

Ανάλυση προτύπου

Καταγωγή: Γερμανία

Σκύλος εργασίας, σύντροφος και φύλακας Κατάταξη: Ομάδα 2

Υπο-ομάδα: 2.1 (Μολοσσοειδής, τύπου Μαστίφ)
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ & ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το Ροτβάιλερ είναι σκύλος ευμεγέθης, γεροφτιαγμένος και δραστήριος. Συναισθηματικός, ευφυής, εύκολα εκπαιδεύσιμος στην εργασία, είναι εκ φύσεως υπάκουος και εξαιρετικά πιστός. Παρ’ ότι δεν είναι επιθετικός, έχει μεγάλη γενναιότητα και γίνεται θαυμάσιος φύλακας. Ο χαρακτήρας του είναι αξιοπρεπής κι όχι νευρικός ή εξημμένος.

ΚΕΦΑΛΙ: Μετρίου μήκους. Το κρανίο είναι φαρδύ μεταξύ των αφτιών.

Ρινομετωπικό κοίλωμα (στοπ) έντονο, ινιακή προεξοχή επίσης. Το ρύγχος δεν είναι πολύ μακρύ: δεν πρέπει να υπερβαίνει (σε μήκος) την απόσταση μεταξύ στοπ και ινιακής απόφυσης (δηλαδή, το μήκος του κρανίου). Μύτη καλοαναπτυγμένη, με σχετικά μεγάλα ρουθούνια, πάντοτε μαύρη. Τα χείλη τα οποία δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ανεπτυγμένα, είναι επίσης μαύρα. Το δέρμα του κεφαλιού δεν πρέπει να είναι χαλαρό.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ: Σιαγόνες ισχυρές και μυώδεις. Δόντια ισχυρά. Οι τομείς της κάτω γνάθου πρέπει να εγγίζουν την εσωτερική επιφάνεια των τομέων της άνω.

ΟΦΘΑΛΜΟΙ: Μετρίου μεγέθους, σκούρου καστανού χρώματος. Πρέπει να εκφράζουν αφοσίωση, καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση.

ΑΦΤΙΑ: Σχετικώς μικρά, ψηλά και φαρδιά εκφυόμενα, διπλώνουν περίπου στο ίδιο επίπεδο με την οροφή του κρανίου.

ΛΑΙΜΟΣ / ΑΥΧΕΝΑΣ: Επαρκούς μήκους, ισχυρός, στρογγυλός και πολύ μυώδης, ελαφρά καμπυλωτός και χωρίς χαλαρό δέρμα.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΜΕΛΗ: Ώμοι καλά τοποθετημένοι, ωμοπλάτες μακριές και κεκλιμένες, αγκώνες χαμηλά, αλλά όχι χαλαροί. Σκέλη μυώδη, με άφθονη μάζα (οστέινη και μυϊκή διάπλαση), καρποί ίσιοι και ισχυροί. Πέλματα ισχυρά, στρογγυλά και σφιχτά, κλειστά, με καμπυλωτά δάχτυλα. Πατούσες πολύ σκληρές, νύχια σκούρα, κοντά και δυνατά.

ΚΟΡΜΟΣ: Το στήθος είναι ευρύχωρο, φαρδύ και βαθύ. Ο θώρακας και οι πλευρές καλά ανεπτυγμένα και εκτεταμένα. Ράχη ίσια, ισχυρή και μάλλον βραχεία. Οσφύς ισχυρή και βαθιά, η μέση δεν πρέπει να είναι πολύ ανασηκωμένη. Γοφοί και λεκάνη βραχείς, φαρδείς, αλλά όχι κεκλιμένοι.

ΠΙΣΩ ΜΕΛΗ: Ο μηρός (ισχίο) είναι βραχύς, φαρδύς και πολύ μυώδης. Κνήμη πολύ μυώδης στο πάνω μέρος, ισχυρή και νευρώδης στο κάτω μέρος της. Οι κνήμες είναι επαρκώς κεκαμμένες, οι ταρσοί ισχυροί. Τα πίσω πέλματα είναι κάπως μακρύτερα από τα εμπρός, αλλά πρέπει επίσης να είναι κλειστά, σφιχτά και ισχυρά, με καμπυλωτά δάχτυλα. Ψευδόνυχα δεν πρέπει να υπάρχουν.

ΟΥΡΑ: Η ουρά πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους, σχηματίζοντας ελαφρώς τόξο. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ένα Ροτβάιλερ χωρίς ουρά, γεννημένο από το 2000 και μετά, δεν μπορεί να γίνει πρωταθλητής της χώρας του ή διεθνής, όσο καλός ποιοτικά κι αν είναι.

Από το  01/01/2000 δεν επιτρέπεται η κοπή τις ουράς βάση ADRK (Όμιλος ροτβαιλερ Γερμανίας )

Στην χώρα μας κανένας σωστός εκτροφέας δεν κόβει ουρές.

ΤΡΙΧΩΜΑ: Οι τρίχες είναι κοντές, τραχιές και επίπεδες. Το υποτρίχωμα (εσωτερικό τρίχωμα) που είναι απολύτως απαραίτητο στο λαιμό και τους μηρούς, δεν πρέπει να διακρίνεται μέσα από το εξωτερικό τρίχωμα. Οι τρίχες είναι λίγο μακρύτερες στο πίσω μέρος των εμπρός και των πίσω σκελών και στην ουρά.

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο, με σαφώς καθορισμένα σημάδια στα μάγουλα, το ρύγχος, το στήθος και τα πόδια, καθώς και πάνω από τα μάτια. Το χρώμα των περιοχών αυτών κυμαίνεται από πυρόξανθο έως καφέ-μαονί. Μικρή κηλίδα λευκού χρώματος στο στήθος και την κοιλιά επιτρέπεται, αλλά είναι ανεπιθύμητη.

ΥΨΟΣ: (Στο ακρώμιο). Για τα αρσενικά από 60,5-68,5 εκ. και για τα θηλυκά από 55-65,5, αλλά το ύψος πρέπει πάντα να αξιολογείται σε αναλογία με τη γενική εμφάνιση και την κατασκευή του ζώου.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Υπερβολικά ελαφριά ή βαριά κατασκευή. Κοίλη ράχη. Κυρτή ράχη. Υπερβολικό μήκος κορμού.

Ελλιπής έκταση πλευρών. Κεφάλι πολύ μακρύ και στενό ή πολύ κοντό και “πλαδαρό”.

Έλλειψη ινιακής προεξοχής, οξύ ρύγχος, “φουσκωμένα” μάγουλα, άνω γραμμή ρύγχους που δεν είναι ευθεία.

Ανοιχτόχρωμη ή σαρκόχρωμη μύτη. Κρεμαστά χείλη. Προγναθισμός ή υπογναθισμός. Χαλαρό δέρμα στο κεφάλι.

Αυτιά χαμηλά τοποθετημένα ή πολύ βαριά.

Αυτί μακρύ, στενό ή σε σχήμα ρόδου (διπλωμένο προς τα πίσω, όπως των λαγωνικών), αφτιά άνισα μεταξύ τους σε μέγεθος. Ανοιχτόχρωμα, μικρά ή λοξά μάτια, ανεπαρκή σε έκφραση.

Λαιμός υπερβολικά μακρύς, λεπτός ή αδύναμος, με έντονη και ευκρινή χαλάρωση (προγούλι).

Ελλειπής μάζα και διάπλαση οστέων και μυών. Βραχείς ή ανεπαρκώς κεκλιμένες ωμοπλάτες.

Εμπρός σκέλη πολύ κοντά το ένα στο άλλο ή όχι ίσια. Αδύναμοι καρποί.

Απλωμένα δάχτυλα, ανοιχτόχρωμα νύχια, αδύναμα δάχτυλα. Επίπεδα πλευρά.

Επικλινείς γοφοί / λεκάνη. Υπερβολικά βαρύ ή πλαδαρό σώμα. Ανασυρμένη οσφύς. Επίπεδοι μηροί.

Συγκλίνοντες ή αδύναμοι ταρσοί. Ψευδόνυχα. Ουρά εκφυόμενη πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, πολύ μακριά ή λεπτή.

Μαλακό, υπερβολικά κοντό, υπερβολικά μακρύ ή ανοιχτό (αραιό) τρίχωμα. Κυματιστό τρίχωμα. Έλλειψη υποτριχώματος. Λευκά σημάδια στα δάχτυλα, τα πόδια ή άλλα μέρη του σώματος.

Σημάδια μη σαφώς καθορισμένα ή “μουντζουρωμένα”. Μονόχρωμα Ροτβάιλερ με μαύρη ή ανοιχτόχρωμη μάσκα ή με μαύρη γραμμή στη ράχη και άλλων χρωμάτων, όπως καφέ ή μπλε, δεν αναγνωρίζονται και θεωρούνται μη καθαρόαιμα, όπως και τα μακρύτριχα Ροτβάιλερ. Δειλά ή όχι ευφυή δείγματα πρέπει απαραιτήτως να αποκλείονται.

ΚΙΝΗΣΗ / ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Αποπνέει μια εντύπωση ομαλής δύναμης, αντοχής και σκοπού. Καθώς η ράχη παραμένει σταθερή, υπάρχει ισχυρή ώθηση από τα πίσω σκέλη και καλός διασκελισμός. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, η κίνηση πρέπει να είναι αρμονική, θετική και ανεμπόδιστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here