Το Σύνδρομο των Μαύρων Σκύλων (Black Dog Syndrome) είναι η ονομασία που έχει δοθεί σε ένα φαινόμενο που παρατηρούν πολύ συχνά οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές σε καταφύγια αδέσποτων ζώων και αφορά το γεγονός ότι τα μαύρα (και συνήθως μεγάλα) σκυλιά είναι αυτά που προσέχουν λιγότερο οι υποψήφιοι για να υιοθετήσουν, τα τελευταία που υιοθετούνται και τα περισσότερα που υποβάλλονται σε ευθανασία!

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές μελέτες οι αριθμοί των μαύρων σκύλων που παραμένουν για χρόνια στα καταφύγια αποδεικνύουν το γεγονός!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν κάποιο σκύλο δεν αποφεύγουν τα μαύρα συνειδητά, απλά η σύγκριση συνήθως τα αδικεί.

Ένας λόγος είναι ότι το μαύρο χρώμα σε συνδυασμό με τα σκούρα μάτια των περισσότερων σκυλιών κρύβει τις εκφράσεις του προσώπου και δεν επιτρέπει αυτό το δέσιμο με την πρώτη ματιά που πολλές φορές οδηγεί κάποιους να επιλέξουν ένα συγκεκριμένο σκυλί.

Ο ίδιος συνδυασμός και γενικά το σκούρο χρώμα δεν έχει φωτογένεια και στις μέρες του Internet όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται αρχικά το website του καταφύγιου για να δουν τα διαθέσιμα σκυλιά και επιλέγουν μερικούς υποψήφιους πριν την επίσκεψη τους. Συνήθως αυτοί δεν είναι τα μαύρα σκυλιά που τις περισσότερες φορές δεν βγαίνουν ιδιαίτερα όμορφα σε φωτογραφίες.

Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες προκαταλήψεις σε αρκετές κουλτούρες (όπως στην Ελλάδα με τη μαύρη γάτα) που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την θέση των μαύρων σκυλιών ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που για κάποιο λόγο θεωρούν πιο άγρια τα σκούρα ή μαύρα σκυλιά!

Πολλά μεγάλα καταφύγια του εξωτερικού (αν γίνεται κάτι ανάλογο και στη χώρα μας ενημερώστε μας στα σχόλια) κάνουν μεγάλες προσπάθειες να σπάσει αυτό το ταμπού και προσλαμβάνουν ειδικούς φωτογράφους σκύλων, φοράνε πολύχρωμες μπαντάνες στα μαύρα σκυλιά, αποφεύγουν να τα βάζουν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να μην μοιάζουν σαν κάτι κοινό και πολλές φορές οργανώνουν ημέρες μαύρων σκύλων στις οποίες μειώνουν και το adoption fee μόνο για τα μαύρα σκυλιά!

Αν και στην αρχή το φαινόμενο αυτό αποτελούσε απλά μία συζήτηση ανάμεσα στους εθελοντές ή τους εργαζόμενους καταφυγίων οι πολλές δημοσιεύσεις του mainstream τύπου δείχνουν ότι πια μιλάμε για κάτι κοινό και αποδεκτό από όλους.

Χαρακτηριστικά και για όσους έχουν όρεξη για διάβασμα σας αναφέρουμε δημοσιεύσεις του People, του Time, της USA Today και του The Bark.

Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε κάποιο σκυλί δώστε λίγη περισσότερη σημασία στα μεγάλα μαύρα σκυλιά… ίσως ανάμεσα τους βρίσκεται ο σκύλος που ψάχνετε!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here