Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για τα Pedigree και έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός τους και αν τελικά τα χρειαζόμαστε!

Η ερώτηση αυτή είναι πολύ κοινή ανάμεσα σε αυτούς που ψάχνουν να αγοράσουν καθαρόαιμο σκύλο και δεν γνωρίζουν που ακριβώς πρέπει να απευθυνθούν.

Η απάντηση, αν μιλάμε για αγορά καθαρόαιμου σκύλου, είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ και φυσικά η ουσία δεν βρίσκεται στο χαρτί αλλά σε αυτά που προϋποθέτει η ύπαρξη του!

Αρχικά να πούμε ότι το pedigree είναι ο γενεαλογικός χάρτης του σκύλου σας. Εκτός από το επίσημο όνομα του σκύλου (αυτό που δηλώθηκε κατά τη γέννα του από τον εκτροφέα), την ημερομηνία γέννησης και άλλα τέτοια στοιχεία θα δείτε κανονικά το γενεαλογικό δέντρο με τους προγόνους του σκύλου σας που φθάνουν το λιγότερο 3 γενιές πίσω (και τους αριθμούς των δικών τους pedigree), αν ήταν πρωταθλητές και άλλες πληροφορίες που αφορούν ακόμα και κληρονομικές παθήσεις.

Το pedigree δεν χρειάζεται μόνο για συμμετοχή στις εκθέσεις μορφολογίας όπου είναι απαραίτητο αλλά ουσιαστικά πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν αιμομιξίες, κληρονομικά, ότι όντως το σκυλί είναι καθαρόαιμο και πολλά άλλα. Η συζήτηση είναι τεράστια αφού ουσιαστικά το δίλημμα είναι pedigree ή puppy mill (ή παράνομος εκτροφέας, ερασιτέχνης κτλ).

Η ύπαρξη Pedigree προϋποθέτει αναγνωρισμένο και επίσημο εκτροφέα ανεξάρτητα χώρας προέλευσης και είναι απαραίτητο στους εκτροφείς αφού εξασφαλίζει κάποια minimum όπως έλεγχος προγόνων για αποφυγή αιμομιξιών, δυνατότητα ελέγχου τίτλων και μορφολογίας προγόνων, έλλειψη κληρονομικών ασθενειών και πολλά άλλα!

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα επειδή πολλά ακούγονται από διάφορους καλοθελητές… ΟΛΟΙ οι αναγνωρισμένοι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα κουτάβια στον Κ.Ο.Ε. (ή στον αντίστοιχο φορέα της χώρας τους) μόλις γεννηθούν, άσχετα με το αν θα τα πουλήσουν ή όχι και πληρώνουν από την αρχή το κόστος! ΑΝ κάποιος λοιπόν σας πει να πληρώσετε έξτρα χρήματα για το Pedigree τότε προφανώς και είναι πλαστό αφού τα χρήματα αυτά έχουν ήδη πληρωθεί από τον εκτροφέα…  οι έξτρα πληρωμές και οι απαντήσεις του στυλ “‘άμα θέλετε βγάζουμε και pedigree” αφορούν σκυλιά από PUPPY MILLS ή από παράνομους εκτροφείς και φυσικά είναι χαρτιά χωρίς καμία αξία!

Αν αποφασίσετε ότι θέλετε καθαρόαιμο σκύλο το pedigree δεν είναι προαιρετικό αλλά υποχρεωτικό! Μην δεχτείτε να κάνετε καμία παραχώρηση σχετικά με αυτό και δεν θα το μετανιώσετε!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεια σας….θελω να παρω ενα γκρενενταλ αρσενικο…..ρωτησα 2 πουν ασχολουνται με αυτα …ο ενας μου σητησε 900 ευρω με pedigree..ο αλλος 600 χωρις pedigree……Τι πρεπει να κανω?

    • Φυσικά πρεπει να επιλεξετε σκυλο με pedigree. Μονο ετσι μπορειτε να γνωριζετε αν ο σκυλος σας ειναι καθαροαιμος αλλα και οτι ο εκτροφεας που σας το δινει κανει σωστα τη δουλεια του. Φυσικα και δεν αρκει μονο το pedigree οπως μπορειτε να διαβασετε και σε αλλα αρθρα μας αλλα ειναι μια καλη και απαραιτητη αρχη!

    • Όπως αναλύω και στο άρθρο αυτό που σας είπε ειναι εξαιρετικά αντιφατικό καθώς ο εκτροφέας δηλώνει τα κουτάβια και εκδίδει το Pedigree όταν αυτά είναι το πολύ 30 ημερών. Δεν έχει τη δυνατότητα να το εκδώσει αργότερα άρα όλα τα κουτάβια θα πρέπει να έχουν pedigree. Συνεπώς αυτό που σας λέει είναι αβάσιμο και προφανώς δεν μιλάμε για κάποιον εκτροφέα αλλά για κάποιον εισαγωγέα ο οποίος θα σας δωσει πλαστό pedigree! Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε οτι το κόστος εκδωσης pedigree στην Ελλάδα είναι μονο 21 Ευρω οπότε η διαφορα των 400 ευρω δεν προκυπτει από πουθενά!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here