Το σκυλί Ευρασίας είναι σχετικά νέο στην Ελλάδα, αλλά είναι αρκετά δημοφιλές στην πατρίδα του τη Γερμανία, όπου είναι και γνωστό ως το «ιδανικό σκυλί για το σπίτι».  Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους φυλή spitz με ένα παχύ μαλλιαρό υπόστρωμα, και το μαλακό, πλούσιο, μεσαίου μήκους εξωτερικό παλτό σε διάφορα χρώματα. Η φουντωτή ουρά του καμπυλωτή περήφανα πάνω από την πλάτη του, και τα σκούρα, αμυγδαλωτά μάτια απεικονίζουν μια έκφραση της νοημοσύνης. Το σκυλί Ευρασίας μπορεί επίσης να έχει ένα μπλε-μαύρο ή στίγματα στην γλώσσα του.

Το Ευρασίας είναι ένα καθαρό και ήσυχο σκυλί με ένα τρυφερό και στοργικό χαρακτήρα, και είναι κατάλληλο για οικογενειακή ζωή. Είναι τρυφερό και ανεκτικό με τα παιδιά όλων των ηλικιών. Και, παρόλο που μπορεί να ζήσει έξω, το Ευρασίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί το σπίτι του ιδιοκτήτη του και να διαμένει σε εσωτερικούς χώρους! Εάν δεν περιλαμβάνεται στις καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας το πνεύμα του θα σπάσει. Θα υποφέρει από μοναξιά, και θα μαραζώσει εάν διαμένει μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους.

Το Eurasian είναι πιστό σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, κρατάει μια επιφύλαξη προς τους ξένους, και σε συνδυασμό με ένα φυσικό ένστικτο για την προστασία, τα καθιστά και σαν εξαιρετικό φύλακα μέσα στο σπίτι. Δεν γαβγίζει παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Τα Ευρασίας είναι ιδιαίτερα ευφυής & άγρυπνα. Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα και συνέχεια επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους τους. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε σκληρές λέξεις ή πειθαρχία και ανταποκρίνονται καλύτερα σε ελαφριά επίπληξη. Μπορούν να είναι αρκετά άτακτα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών ως κουτάβια, αλλά γίνονται πιο ήρεμα καθώς ωριμάζουν. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σαν ενήλικα σκυλιά μπορούν ακόμα να είναι εξαιρετικά παιχνιδιάρικα.

Ιστορία

Η φυλή προέρχεται από μία πόλη της Γερμανία με το όνομα Weinheim. Το 1960 ήταν όπου ο εκτροφέας Julius Wipfel (μετά τον χαμό ενός οικογενειακού σκυλιού της οικογένειας του) αποφάσισε να δημιουργήσει το τέλειο οικογενειακό σκυλί, ένα σκυλί που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε οικογενειακή ζωή, είτε αυτή είναι σε μια μεγάλη πόλη ή στην εξοχή και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της φυλής των Eurasiers.

Στην αρχή ο Julius Wipfel διασταύρωσε την φυλή των Chow-Chow με την φυλή των Wolf-Spitz και έτσι δημιούργησε το γνωστό WolfChow (που είναι γνωστά και σαν Keeshond). Αλλά ο Julius δεν ήταν ακόμα ευχαριστημένος με αυτήν την διασταύρωση και ήθελε ακόμη κάτι παραπάνω. Έτσι μερικά χρόνια αργότερα στα μέσα του 1972 ο Julius αποφάσισε να αλλάξει την διασταύρωση των Chow-Chow & Wolf-Spit και έβαλε στην θέση των Wolf-Spitz τα Samoyed. Την δημιουργία αυτής της νέας φυλής την ονόμασε Eurasiers (Eurasian).

Η φυλή των Eurasiers αναγνωρίστηκε από την FCI το 1973:

Χώρα προέλευσης: Γερμανία
Κατηγορία F.C.I.: Ομάδα 5
Βάρος αρσενικού: 23 – 32 kg
Βάρος θηλυκού: 18 – 26 kg
Ύψος αρσενικού: 52 – 60 cm
Ύψος θηλυκού: 48-56 cm
Συμπεριφορά και Ταμπεραμέντο: ήρεμο, έξυπνο, συγκρατημένη προσωπικότητα, καλή ψυχοσύνθεση/ιδιοσυγκρασία και πολύ στοργικό.
Κεφάλι: Γενικά ισορροπημένο, χωρίς πολύ ευρύ κρανίο
Μύτη: Μετρίου μεγέθους με μαύρο χρωματισμό
Ρύγχος: Ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ μακρύ
Χείλη: Οι άκρες των χειλιών σφιχτές με μαύρο χρωματισμό

Σαγόνια: Ισχυρά
Δόντια: Πλήρες ισχυρά δόντια
Μάτια: Σκούρα, μεσαίου μεγέθους, όχι πολύ βαθουλωτά ούτε προεξέχουν
Αυτιά: Μεσαίου μεγέθους και τριγωνικά
Λαιμός: Μεσαίου μήκους
Σώμα: Ισχυρό, όχι πολύ κοντό στο πίσω μέρος. Πολύ καλά μυώδες.
Λεκάνη: Ευθεία, ευρεία και δυνατή.
Ουρά: Ίσια, στρογγυλή και σταθερή με πυκνό μαλλί.
Τρίχωμα: Διπλός μανδύας (για μόνωση από κρύο και ζέστη)
Χρώμα: Όλα τα χρώματα και συνδυασμούς χρωμάτων που επιτρέπονται (με την εξαίρεση το καθαρό λευκό, λευκά μπαλώματα ή το χρώμα του ήπατος)

Χαρακτήρας

Αυτοπεποίθηση, ήρεμος χαρακτήρας και με υψηλή αντίσταση σε οποιαδήποτε πρόκληση. Παρατηρητικός και άγρυπνος χωρίς να είναι θορυβώδες. Αναπτύσσει έντονες σχέσεις με την οικογένεια. Δεν έχει ένστικτο κυνηγιού. Για την ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών χρειάζεται συνεχή στενή εσωτερική επαφή με την οικογένεια.

Φροντίδα
Τα Eurasiers έχουν πολύ μαλλί αλλά είναι εύκολο να το περιποιηθείτε. Ένα ή δύο βουρτσίσματα την εβδομάδα για να ξεφορτώνεστε τις νεκρές τρίχες. Αλλά δύο φορές τον χρόνο θα μαδάει πάρα πολύ άρα θα χρειαστεί να βουρτσίζετε περισσότερο.

Διατροφή
Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη τους

Άσκηση
Είναι σκυλιά με μεσαίου μεγέθους ενέργειας, χρειάζονται την καθημερινή τους βόλτα και εκτόνωση.

Υγεία
Ο μέσος όρος ζωής των Eurasiers κυμαίνεται περίπου στα 11-13 χρόνια.
Μία σημαντική ασθένεια που παρατηρείται στην φυλή, είναι υποθυρεοειδισμός. Κάποια όμως ποιο σπανιότερα προβλήματα υγείας που έχουν παρατηρηθεί στην φυλή είναι η Δυσπλασία και Εξάρθρωση επιγονατίδας.

Συχνές Ερωτήσεις:

Πώς θα περιγράφατε τα Eurasiers;

Σκυλιά μεσαίου μεγέθους, πιστά και τρυφερά, ήρεμα και προσεκτικά, που αγαπούν την οικογένειά τους, ύποπτα με ξένο κόσμο αλλά χωρίς τάσεις επιθετικότητας, πολύ ευπροσάρμοστα (μπορούν να ζήσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα ή ένα μεγάλο αγρόκτημα), αγαπούν τα παιδιά και άλλα κατοικίδια και έχουν χαμηλό μέχρι και ανύπαρκτο γάβγισμα.

Πότε ωριμάζουν;

Όταν φτάνουν τον 3ο ή 4ο χρόνο ζωής τους ωριμάζουν αρκετά και σταματάνε πολύ οι κουταβίσιες συμπεριφορές.

Τι είδους εκπαίδευση και πειθαρχία χρειάζονται τα Eurasiers;

Τα Eurasier είναι μια πολύ έξυπνη φυλή. Μαθαίνουν πολλά πράγματα πολύ γρήγορα. Είναι μερικές φορές λίγο ανεξάρτητα, αλλά αν έχετε μια μεγάλη και καλή φιλική σχέση με αυτά θα σας εντυπωσιάσουν! Η εκπαίδευση μαζί τους θα σας φανεί παιχνιδάκι.

Τα Eurasiers γαβγίζουν πολύ;

Όχι, είναι συνήθως ήσυχα και έχουν χαμηλό γάβγισμα. Επίσης γαβγίζουν ΜΟΝΟ όταν θέλουν να προειδοποιήσουν για κάτι.

Τι περιποίηση απαιτείται για το τρίχωμα ενός Eurasier;

Από τη φύση τους, τα Eurasier έχουν λιγότερη “σκυλίσια οσμή” από τις άλλες φυλές. Χάνει το υπόστρωμα του 1 με 2 φορές το χρόνο. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα συνιστάται. Καθημερινό βούρτσισμα μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου που χάνει το υπόστρωμα.

Είναι τα Eurasier καλά με τα παιδιά;

Εξ ορισμού, τα Eurasier είναι οικογενειακά σκυλιά που αγαπούν τα παιδιά. Είναι πιστά και στοργικά με την οικογένεια τους. Πώς το Eurasier θα αντιδράσει σε μικρά παιδιά εξαρτάται από την ατομική ιδιοσυγκρασία του σκύλου και την έγκαιρη κοινωνικοποίηση του στο σπίτι του εκτροφέα. Τα περισσότερα Eurasiers είναι πολύ στοργικά. Τόσο τα παιδιά όσο και ο σκύλος θα πρέπει να επιβλέπονται ανά πάσα στιγμή για να εξασφαλιστεί ότι το παιχνίδι παραμένει ήπιο και να βεβαιωθείτε ότι ούτε το ένα πονάει το άλλο.

Πώς είναι ένα Eurasier με άλλα ζώα της οικογένειας;

Σε γενικές γραμμές δεν έχει ένστικτο κυνηγιού … αλλά μερικά το έχουν. Τα κουτάβια συνήθως προσαρμόζονται πολύ καλά για να έχουν άλλα κατοικίδια ζώα στο σπίτι τους και συχνά τα εντάσσουν στην αγέλη τους.

Πώς είναι ένα Eurasier με άλλα σκυλιά;

Σε γενικές γραμμές δεν θα είναι ποτέ επιθετικό με άλλους … αλλά αν κάποιος του επιτεθεί, το Eurasier μπορεί να αγωνιστεί πολύ σκληρά μέχρι το άλλο να φύγει μακριά … πολλά Eurasiers θα γυρίσουν το κεφάλι τους και δεν θα δώσουν προσοχή στα άλλα σκυλιά. Τα Eurasier προτιμούν να αποφεύγουν διαμάχες.

Θέλω να κάνω υπακοή και agility. Είναι το Eurasier καλό για αυτού του είδος την εργασίας;

Τα Eurasier δημιουργήθηκαν ως σκυλιά συντροφιάς. Δεν είναι ένα πραγματικά σκυλιά εργασίας. Αλλά παρόλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλά: την υπακοή, την ευκινησία, την παρακολούθηση, την έρευνα και διάσωση, κ.α.

Μπορεί ένα Eurasier να ζήσει έξω; Είναι υπαίθρια σκυλιά;

Τα Eurasier μπορούν να ζήσουν έξω, αλλά δεν θα είναι στην ευχάριστη θέση να ζήσουν για πάντα εκεί. Τα Eurasier πρέπει να είναι μέλη της οικογένειας και προτιμάνε να ζούνε μέσα στο σπίτι με τους ανθρώπους της οικογένειάς τους.

Διαβάστε εδώ το επίσημο πρότυπο της φυλής από την FCI

Από τον Διονύσιο Ανδρόνικο, εκτροφέα Ευρασίας
Όνομα εκτροφείου: Crystal Kingdom, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 56/2012
Περιοχή: Ανάβυσσος, web: www.crystalkingdom.gr, Facebook Page: http://www.facebook.com/CrystalKingdomEurasiers
email: mycosmos@hotmail.com, Τηλ: 6977482663 

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here