Το ιχθυέλαιο είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες του σε ανθρώπους και ζώα.
Τα λιπαρά οξέα που περιέχει και ιδιαίτερα τα EPA και DHA,  τα λιπαρά οξέα του Ω3, βοηθάνε σε πάρα πολλούς τομείς της υγείας και ευτυχώς η χρησιμότητα τους είναι αποδεκτή από όλους με αποτέλεσμα την αύξηση της δημοτικότητας του!
Δυστυχώς η εύθραυστη φύση των λιπαρών οξέων τα κάνει άχρηστα όταν “περιέχονται” σε ξηρές τροφή αφού η αποτελεσματικότητα τους σε τέτοια μορφή είναι αδύνατη. Συνεπώς η καλύτερη λύση, μετά από το τάισμα φρέσκου ψαριού και κατά προτίμηση ωμού (θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο για την ωμή διατροφή B.A.R.F.) είναι η χρήση ενός υγρού συμπληρώματος μαζί με την τροφή του σκύλου σας. Επειδή όμως οι δόσεις που χρειάζονται είναι αρκετά μεγάλες ακόμα και στην περίπτωση που ένας σκύλος τρώει ψάρια κάποιες φορές την εβδομάδα η χρήση ιχθυέλαιου προτείνεται για τις υπόλοιπες.

Να πούμε εδώ ότι εκτός από το ιχθυέλαιο τα Ω3 λιπαρά οξέα περιέχονται και στον λιναρόσπορο και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα αλλά σε διαφορετική μορφή που δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Τα Ω3 που βρίσκονται στα ιχθυέλαια θεωρούνται πιο ωφέλιμα (ενεργά λιπαρά οξέα)  και γι’ αυτό είναι και πιο δημοφιλή σαν συμπληρώματα με κυρίαρχο το λάδι σολομού που βρίσκεται εύκολα σε κάθε pet shop.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα είναι:

– Βελτίωση στο τρίχωμα και στο δέρμα! Εμφανής μείωση τριχόπτωσης, λαμπερό τρίχωμα, καταπολέμηση ξηροδερμίας κτλ
-Αντιφλεγμονώδη δράση σε περιπτώσεις όπως αρθρίτιδα, αλλεργίες, φλεγμονές στο έντερο κτλ
-Έλεγχος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενεργοποίηση ανοσοποιητικού σε καταστολή και ηρέμηση υπέρ-δραστήριου ανοσοποιητικού σε σκυλιά με αλλεργίες ή αυτοάνοσα νοσήματα.
-Βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη εμβρύων και κουταβιών και βελτιώνει την πνευματική αντίληψη μεγαλύτερων σε ηλικία σκύλων.
-Μειώνει την πίεση και τα τριγλυκερίδια.
-Υποστήριξη σε σκυλιά με ασθένειες νεφρών, καρδιά και καρκίνο.
-Βοήθεια στην μείωση βάρους σε παχύσαρκα σκυλιά.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την γενικότερη υγεία των σκύλων μας αν και συνήθως συνιστώνται για την βελτίωση της τρίχας και την μείωση της τριχόπτωσης. Η εύκολη χρήση τους (προσθέτετε το λάδι απ’ ευθείας στην τροφή πριν την δώσετε στο σκύλο σας) επιτρέπει σε όλους να το χρησιμοποιούν και με σχετικά λίγα χρήματα να προσφέρουν ακόμα καλύτερη διατροφή στους αγαπημένους τους φίλους!
Μην ξεχνάτε όμως ότι η αναφορά τους σε συσκευασίες από διάφορες λιχουδιές ή κροκέτες είναι απλά θέμα marketing αφού δεν μπορούν ουσιαστικά να παραμείνουν θρεπτικά – ενεργά σε τέτοιες συνθήκες! Συνεπώς η χρήση ενός καλού λαδιού σολομού ή άλλου ιχθυελαίου είναι πάλι απαραίτητη!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here