Τo Banfield Pet Hospital ιδρύθηκε το 1995 στις Η.Π.Α. και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 800 κτηνιατρικά νοσοκομεία (τα περισσότερα μέσα σε μεγάλη αλυσίδα pet shops). Όπως είναι εύκολα αντιληπτό ο αριθμός των σκύλων που τα επισκέπτονται είναι τεράστιος. Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν το μεγάλο αυτό στατιστικό δείγμα οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δημοσιεύουν κάθε χρόνο μία αναφορά με την κατάσταση της υγείας των ζώων (State of Pet Health Report) με πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά.
Σίγουρα αρκετά από τα στοιχεία που αναφέρονται θα έχουν διαφορές σε σχέση με τη χώρα μας και άλλες χώρες (αφού οι παράγοντες και κάποιες ασθένειες δεν είναι ίδιες σε ολόκληρο τον κόσμο) αλλά μπορείτε να καταλάβετε τις γενικές τάσεις που επικρατούν άσχετα με την σειρά κατάταξης των προβλημάτων.

Τα στατιστικά αναφέρουν χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια και όχι έκτακτα περιστατικά (όπως ατυχήματα κτλ).

Οι 5 πιο συχνά εμφανιζόμενες χρόνιες παθήσεις είναι οι παρακάτω:

Παχυσαρκία

1 στα 5 σκυλιά (και γάτες) είναι υπέρβαρο και η παχυσαρκία αποτελεί πια επιδημία στα κατοικίδια των Η.Π.Α.
Αρκετοί θεωρούν τα παχουλά σκυλιά τους χαριτωμένα αλλά τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τεράστια και συνδέονται και με άλλες σοβαρές παθήσεις όπως αρθρίτιδα, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτης.
Αν και το 67% των ιδιοκτητών αναφέρει ότι προσέχει το βάρος του σκύλου του το κάνει μόνο με βάση την εμφάνιση που αν και είναι καλός οδηγός δεν είναι αρκετό αφού χρειάζεται και ζύγισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αρθρίτιδα  

Η αρθρίτιδα, φλεγμονή των αρθρώσεων, επηρεάζει τα σκυλιά όπως και τους ανθρώπους. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις αρθρώσεις, πόνο και περιορισμό στην κίνηση του ζώου.
Μερικά από τα εμφανή σημάδια της αρθρίτιδας είναι η μείωση της δραστηριότητας, ακαμψία όταν στέκεται, χωλότητα, μείωση μυικής μάζας, περίεργος διασκελισμός και διστακτικότητα στο να πηδήξει ή να ανέβει σκάλες.

Νεφρική Νόσος

Από όλα τα προβλήματα των νεφρών που εμφανίζονται σε ζώα το ποιο συνηθισμένο είναι η χρόνια νεφρική νόσος, όπου η λειτουργία των νεφρών σταδιακά μειώνεται με το χρόνο κάτι που σημαίνει ότι τα άρρωστα ζώα δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα μέχρι να επέλθει σημαντική ζημιά στα νεφρά.
Η αιτία της ασθένειας παραμένει σχετικά άγνωστη (αν και πρέπει να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των σκύλων με αυτό το νόσημα έχουν και περιοδοντίτιδα)  και δυστυχώς τα σημάδια είναι κοινά με πολλές άλλες αρρώστιες ή περιπτώσεις αφού περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, μείωση της όρεξης και βάρους, εμετό και κακή αναπνοή.

Θυρεοειδής

Μία ορμονική διαταραχή που επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους σκύλους (υποθυρεοειδισμός) και τις γάτες (υπερθυρεοειδισμός). Όσο αφορά τους σκύλους και τον υποθυρεοειδισμό (από το οποίο πάσχει 1 στα 200 σκυλιά) ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες με αποτέλεσμα την μείωση στον μεταβολισμό τους.
Κάποια από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η αυξημένη υπνηλία και κούραση, η γρήγορη αύξηση βάρους, η αναζήτηση ζεστασιάς (καλοριφέρ κτλ), η ξηρή επιδερμίδα, η απώλεια τριχώματος και η αλλαγή χρώματος και η σκλήρυνση του δέρματος στα σημεία που έπεσε το τρίχωμα.

Καρδιακά Νοσήματα

Τα καρδιακά νοσήματα αφορούν προβλήματα στο μυ ή στις βαλβίδες της καρδίας. Τα συμπτώματα είναι λίγα αλλά οι συνέπειες σημαντικές. Οι κτηνίατροι μπορεί κάποιες φορές να ανακαλύψουν καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια μία απλής εξέτασης ενώ άλλες φορές χρειάζονται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ή εξοπλισμός.
Αν και για μία ακόμα φορά τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε πλήθος περιπτώσεων καλό θα ήταν να προσέχετε σημάδια περίεργης κούρασης, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή και χάσιμο των αισθήσεων.

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω οι ευθύνες των ιδιοκτητών είναι πολύ σημαντικές για αρκετά από αυτά! Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η παραμέληση των σκύλων μας μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά χρόνιων νοσημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Να γνωρίζετε το σκύλο σας, να τον παρατηρείτε καθημερινά και στην περίπτωση που υποψιαστείτε κάτι μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here