ΜΟΛΟΣΣΟΣ: O τετράποδος Απόλλων

O Mολοσσός είναι ένας αρχαιότατος σκύλος (αρχικά κυνηγίου & φύλαξης, στις μέρες μας σύντροφος και προστάτης της οικογένειας) που χρωστάει το διεθνές όνομά του στην αρχαία Ελλάδα και έχει εν μέρει ελληνική καταγωγή. Γνωστός ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναπτύχθηκε στην κεντρική Ευρώπη και είναι γνωστός επίσης με τα ονόματα Μέγας Δανός (Great Dane, Grand Danois, Danische Dogge), Γερμανικό Ντογκ (Deutsche Dogge ή Dogue Allemand) και Αλάνο (στην Ιταλία & τις ισπανόφωνες χώρες). Ο «Σιδηρούς Καγγελάριος» Βίσμαρκ ανακήρυξε τον Μολοσσό εθνική φυλή της Γερμανίας.


Τέσσερις Μολοσσοί και ένα Miniature Pinscher το 1937!

Τον χαρακτηρίζει το μεγάλο μέγεθος και η ευγένεια, που του χάρισαν το προσωνύμιο «ο ευγενικός γίγαντας», ενώ για τις κλασικές αναλογίες και την ομορφιά του κέρδισε τον χαρακτηρισμό «ο Απόλλωνας των σκύλων». Είναι ένας σκύλος που, παρά το μεγάλο του μέγεθος (ξεπερνάει τα 80εκ. ύψος στους ώμους και τα 60 κιλά βάρος) μπορεί να προσαρμοστεί ακόμα και σε διαμέρισμα, γιατί είναι σκύλος του σπιτιού, ήρεμος, καθαρός, διακριτικός και μετρημένος. Αρκεί βέβαια να ζεί κοντά μας, δίπλα μας, γιατί αλλιώς ο Μολοσσός «μαραζώνει»: ο πιο σίγουρος τρόπος να τον βλάψετε είναι να τον δέσετε σ’ένα σκυλόσπιτο, στην αυλή, τον κήπο ή την ταράτσα-γρήγορα θ’ αρρωστήσει γιατί υγιής και ευτυχισμένος είναι μόνο μαζί σας, μέσα στο σπίτι, σαν μέλος της οικογένειας. Άλλωστε το κοντό, μονό, στιλπνό του τρίχωμα δεν του παρέχει προστασία από την υγρασία και τα ρεύματα και η φυλή είναι ευπαθής στις πνευμονίες. Eπιπλέον στη χώρα μας η εξάπλωση της λεϊσμανίασης (καλα-αζάρ), έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας – και προσβάλλει συχνότατα τους σκύλους που ζουν εκτός σπιτιού και μάλιστα τους κοντότριχους όπως ο Μολοσσός! Αν λοιπόν αγαπάτε το σκύλο σας, προστατέψτε τον από τους κινδύνους που απειλούν τη ζωή του…


H Sweety επιδεικνύει τις δυνατότητες της στο Agility!

Φυσικά ο Μολοσσός χρειάζεται άσκηση και, όσο πιο μικρό χώρο διαθέτετε, τόσο πιο πολύ χρόνο θα πρέπει ν’ αφιερώνετε στις βόλτες και τη γυμναστική του. Προσοχή όμως, γιατί οι γιγαντόσωμοι σκύλοι όπως αυτός αναπτύσσονται αργά και δεν πρέπει να καταπονούνται πριν ενηλικιωθούν, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο σκελετό τους. Μέχρι την ηλικία των δώδεκα μηνών το κουτάβι σας δεν θα πρέπει να κουράζεται καθόλου, ούτε να ανεβοκατεβαίνει σκάλες ή να πηδάει εμπόδια, για να μην στραβώσουν τα πόδια του. Η καλύτερη άσκηση για το ζωηρό μολοσσάκι ειναι το ελεύθερο παιχνίδι σε κατάλληλες επιφάνειες (χόρτο, χώμα, άμμος) που δεν καταπονούν τις αρθρώσεις του και οχι η πολύωρη βόλτα στην άσφαλτο και αλλες άκαμπτες επιφάνειες. Για τον ίδιο λόγο, τα μπωλ του φαγητού και νερού του Μολοσσού δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα, αλλά πάνω σε κατάλληλη βάση που θα τα φέρνει πάντα στο ύψος του αγκώνα του, καθώς θα ψηλώνει.

Η διατροφή του Μολοσσού είναι κρίσιμη για την υγεία και την ανάπτυξη του, γι’ αυτό συνιστούμε μια πλήρη τροφή καλής ποιότητας και κατάλληλης ποικιλλίας ανάλογα με την ηλικία του, που θα περιέχει πάντα όλες τις βιταμίνες και την σύνθεση που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό του (τα αποφάγια είναι ακατάλληλα και τα ψιλά κόκκαλα, ιδίως οταν είναι μαγειρεμένα– από αρνί, χοιρινό ή κοτόπουλο – είναι πολύ επικίνδυνα γιατί σπάνε και μπορούν να καρφωθούν στον οισοφάγο, προκαλώντας ακόμα και θάνατο). Επίσης, προτιμήστε μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες (όχι πάνω από 27% στο σταδιο της ανπτυξης, γυρω στο 23-25% αργοτερα). Η πολύχρονη εμπειρία εκτροφέων σ’ όλο τον κόσμο έδειξε ότι οι γιγαντόσωμες φυλές χρειάζονται ήπια διατροφή στο στάδιο της ανάπτυξης, με προσοχή στην αναλογία του περιεχομένου ασβεστίου και φωσφόρου (πολύ κρίσιμος παράγων). Ταίζετε πάντοτε τον ενηλικο σκύλο σας δύο φορές την ημέρα (νωρίς το πρωί και αργά το βράδι) γιατί η ποσότητα της ημερήσιας τροφής πρέπει να μοιράζεται σε δύο δόσεις. Προσοχή όμως: αν ταΐζετε ξηρή τροφή μουσκεύετε πάντα την κροκέτα με χλιαρό νερό επί ένα τέταρτο περίπου πριν τη δώσετε στο σκύλο, και ποτέ, μα ποτέ μην τον ταίζετε μία ώρα πριν και δύο ώρες μετά από έντονη άσκηση, στρες ή ταξίδι, για να αποφύγετε το θανατηφόρο φαινόμενο της συστροφής του στομάχου! Δυστυχώς, πολλοί σκύλοι έχουν χαθεί από αυτό το λόγο…


Ch. BMW Oberon

Ο Μολοσσός, αν προέρχεται από σωστό εκτροφείο με υγιή ζώα και ανατραφεί από εμάς προσεκτικά, με αγάπη και φροντίδα, ζεί γύρω στα δέκα ή και περισσοτερα χρόνια χωρίς προβλήματα. Ο χαρακτήρας του έχει βέβαια την μεγαλύτερη σημασία : πρέπει να είναι φιλικός και με αυτοπεποίθηση, ένας πραγματικός «τζέντλεμαν», άφοβος όταν χρειαστεί αλλά όχι καυγατζής. Γι’ αυτό ποτέ μην πάρετε Μολοσσό από τα καταστήματα που εισάγουν ζώα σωρηδόν από αναξιόπιστες πηγές, ώστε να μην απογοητευτείτε παίρνοντας ένα κουτάβι με προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς, αμφίβολη προέλευση και όχι σωστή κατασκευή & εμφάνιση. Άλλωστε μόνο μέσα από την προσωπική επαφή του με τον υπεύθυνο, σοβαρό και αξιόπιστο εκτροφέα μπορεί ο αγοραστής του κουταβιού να πάρει τις ιδιαίτερες εκείνες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το σωστό μεγάλωμα του σκύλου του και που μόνο ο ειδικός κάθε φυλής γνωρίζει.

Ο Μολοσσός είναι πολύ ευφυής και διαθέτει μια σχεδόν «ανθρώπινη» συμπεριφορά (όταν είναι τυπικός εκπρόσωπος της φυλής του και σωστά μεγαλωμένος). Όμως δεν είναι σκύλος-ρομπότ που εκπαιδεύεται με τη βία ούτε από τον οποιοδήποτε, αλλά μαθαίνει τα πάντα, γρήγορα και εύκολα, μόνο από τους ανθρώπους που αγαπά και σέβεται. Ο Μολοσσός είναι ένας πραγματικός τετράποδος αριστοκράτης, μεγαλόψυχος, γενναίος, προστατευτικός, πανέμορφος, και απαιτεί τους ανάλογους ανθρώπους.


“Duffy” (Fainomenon Sharp Dressed Man, a.k.a bumble-bee)

Συναντάται σε πέντε αποδεκτά στις εκθεσεις χρώματα: υπόξανθο (κανελλί-χρυσαφί), ραβδωτό (τιγρέ), μαύρο, μπλε (στην απόχρωση του ατσαλιού) και ασπρομαυρο («αρλεκίνου», που ειναι άσπρο με μαύρα ακανόνιστα μπαλώματα, ή μαύρο με λευκα σημαδια = “mantel”, ή άσπρο με μαυρα σημαδια = platten). Συχνοί επίσης ειναι οι Μολοσσοί στο χρωμα merle (κυανομιγές) το οποίο δεν ειναι ακόμα αποδεκτό στις εκθεσεις (αν και επίκειται η αναγνώρισή του υπό όρους). Οι υπόξανθοι και ραβδωτοί μολοσσοί έχουν συνήθως μαύρη «μάσκα» στο ρύγχος και σκουρόχρωμα αυτιά. Το ύψος των θηλυκών είναι το λιγότερο 72 εκ. στο ακρώμιο και των αρσενικών 5 εκ. περισσότερο. Οι θηλυκές είναι πολύ τρυφερές, περισσότερο υπάκουες και κατάλληλες για έναν αρχάριο κυνόφιλο, ενώ οι αρσενικοί είναι πιο δυναμικοι και χρειάζονται εμπειρία.

Η εμφάνιση του Μολοσσού είναι αναμφισβήτητα επιβλητική και μαζί με τον ξεχωριστό χαρακτήρα του τον έχει κάνει έναν από τους πιο αγαπημένους τετράποδους συντρόφους στον πλανήτη. Όμως δεν είναι σκύλος για ματαιόδοξους επιδειξίες που θέλουν ένα γιγαντόσωμο σκύλο για να κάνουν “φιγούρα”…

Από την Μαρία Γκινάλα, εκτροφέα Μολοσσών και κριτή μορφολογίας F.C.I.
Όνομα εκτροφείου: Fainomenon Great Danes, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 11/95
Web: fainomenon.webs.com/ Email: gtdanesfainomenon@hotmail.com

Βιογραφικό: 

Η Μαρία Γκινάλα είναι εκτροφέας Μεγάλων Δανών (Μολοσσών), κριτής σε εκθέσεις μορφολογίας και συγγραφέας πολλών άρθρων για τους σκύλους και την κυνοφιλία που έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις Η.Π.Α., στην Μεγάλη Βρετανία και στο Internet. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με τη μορφολογία και την κινησιολογία.
Έχει αναδείξει / εκθρέψει δεκατέσσερις πρωταθλητές, νικητές πολλαπλών πιστοποιητικών πρωταθλητή και σκυλους βραβευμένους σε εκθεσεις στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία ενώ έχει επιλέξει, εισάγει στην Ελλάδα, χειριστεί και ήταν ιδιοκτήτρια, συνιδιοκτήτρια ή εκτροφέας Μολοσσών, Boxers, Dobermanns, Bullmastiffs, Rottweilers, Greyhounds και Irish Red & White Setters που κατεκτησαν τιτλους Καλυτερου Φυλης, Ομαδος & Εκθεσης σε γενικες και ειδικες εκθεσεις.
Η Μαρία είναι κριτής μορφολογίας ολόκληρης της Ομάδας 2 της FCI και των Αμερικάνικων Ακίτα σε διεθνές επίπεδο και Ελληνικών φυλών. Μέχρι σήμερα έχει κρίνει σε εξειδικευμένες εκθέσεις Μεγάλων Δανών στην Βρετανία, την Γερμανία, την Ιταλία και τη Φιλανδία, στο Newfoundland Club της Ιρλανδίας και σε πολλά διεθνή και εθνικά πρωταθλήματα, καθώς και ειδικές και ανοιχτές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Σκανδιναβία, την Ιρλανδία και την Μεγάλη Βρετανία. Έχει προσκληθεί να κρίνει το National Great Dane Specialty & Ειδική Μπούλντογκ στη Βραζιλία (2012) και το Great Dane Specialty στο Queensland στην Αυστραλία τον επομενο χρονο.
Είναι καλλιτέχνης (ζωγράφος και γλύπτρια) και ζει στην Ιρλανδία.

Αξίζει να διαβάσουμε την ιστορία της Μαρίας Γκινάλα όπως την διηγείται η ίδια:

Ερωτεύτηκα τους Μολοσσούς στην αρχή της εφηβείας μου, στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα στην Αθήνα. Η Blackie, η Velvet (υπόξανθη) και η Circle (ραβδωτή) ήταν οι υπέροχες “κυρίες” που μου έμαθαν τον μοναδικό χαρακτήρα και την ευγένεια της φυλής. Υπήρξαν πολλοί ακόμη Μολοσσοί από τότε, που δυστυχώς έφυγαν αλλά ποτέ δεν ξεχάστηκαν.

Οι Μολοσσοί έχουν μοναδικές και υπέροχες προσωπικότητες. Μας διδάσκουν και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Όταν φεύγουν, ο πόνος που προκαλείται από την απώλεια τους θεραπεύεται μόνο από ένα άλλο Μολοσσό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 μετακόμισα στην Μεγάλη Βρετανία όπου εργάστηκα σε εκτροφεία Great Dane & Irish Wolfhound. Το 1996 επέστρεψα στην Ελλάδα και ίδρυσα το Fainomenon Great Danes. Το Καλύτερο Έκθεσης ανάμεσα σε όλες τις φυλές με κριτή τον Lionel Hamilton Renwick, η εκτροφή ενός Μολοσσού που κέρδισε τίτλους μορφολογίας στην Σκανδιναβία ενώ παράλληλα έγινε και η καλύτερη αθλήτρια Agility της φυλής της στην Φινλανδία και η εκτροφή του πρώτου Ελληνικής εκτροφής Μολοσσού που χρησιμοποιήθηκε σαν επιβήτορας στο εξωτερικό (Σουηδία) είναι μερικές από τις καλύτερες στιγμές μου στο χωρο των εκθέσεων και της εκτροφής μέχρι σήμερα.

Το 2005 μετακομίσαμε στο Co. Cavan της Ιρλανδίας. Είμαι πολύ τυχερή που η κόρη μου μοιράζεται την αγάπη για τους Μεγάλους Δανούς και όλα τα ζώα.
Εκτρέφω περιστασιακά, όταν θέλουμε να κρατήσουμε ένα νέο κουτάβι και πιστεύω στην “ποιότητα και όχι στην ποσότητα”. Τα σκυλιά μας ζουν μέσα στο σπίτι σαν μέλη της οικογένειας μας. Είμαι αιώνια ευγνώμων για την αφοσίωση και την ευτυχία που μου έχει δώσει η φυλή όλα αυτά τα χρόνια και για τις πολύτιμες γνώσεις και τη σοφία που γενναιόδωρα μοιράστηκαν μαζί μου οι μέντορες και οι συνάδελφοι μου.

Το μόνο που εύχομαι είναι μέσα από την ταπεινή μου συμμετοχή στην εκτροφή και στις εκθέσεις και σαν κριτής να μπορώ να συνεισφέρω και εγώ κάτι στην φυλή που αγαπώ και μου δίνει τόση χαρά. Είμαι πάντα ανοιχτή να ακούσω από άλλους λάτρεις των Μολοσσών οπουδήποτε στον κόσμο και εάν ενδιαφέρεστε για τη φυλή ή θέλετε πληροφορίες ή συμβουλές μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here