O Raymond H. Oppenheimer ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πετυχημένους εκτροφείς Bull Terrier με εκατοντάδες νίκες σε εκθέσεις μορφολογίας, αμέτρητους πρωταθλητές και σημαντικές βελτιώσεις σε ολόκληρη τη φυλή του.
Αυτό όμως που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα και αφορά όλους τους εκτροφείς και τους κυνόφιλους είναι οι εκτροφικές συμβουλές – ατάκες που έχει αφήσει και που σήμερα είναι πιο επίκαιρες παρά ποτέ!

Παρακαλώ σημειώστε ότι οι συμβουλές αυτές αφορούν πραγματικούς εκτροφείς που επιθυμούν να βελτιώσουν τη φυλή τους και αν προσφέρουν σε αυτή! Όσοι απλά επιθυμούν να ζευγαρώσουν το σκύλο τους καλό θα ήταν να διαβάσουν το άρθρο “Γιατί ποτέ δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας” και να αλλάξουν άμεσα γνώμη!

Ας δούμε τις 40 πιο σημαντικές συμβουλές – αρχές του!

1) Μην κάνετε ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα εκτός γραμμής. Ένα μελετημένο τέτοιο ζευγάρωμα μπορεί να είναι μεγάλης αξίας, ένα μη μελετημένο μπορεί να παράγει ένα σύνολο όλων των ελαττωμάτων της φυλής.

2) Μην κάνετε αναπαραγωγές γραμμής μόνο και μόνο για να το κάνετε! Η γραμμική αναπαραγωγή με ταιριαστούς τύπους σκύλων μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα, με αταίριαστους όμως θα οδηγήσει σε άμεση καταστροφή.

3) Μην δέχεστε συμβουλές από μόνιμα αποτυχημένους εκτροφείς! Αν η γνώμη τους άξιζε θα το είχαν αποδείξει με τις επιτυχίες τους.

4) Μην πιστεύετε το δημοφιλές κλισέ που λέει ότι ο αδελφός ή η αδελφή ενός σπουδαίου πρωταθλητή είναι το ίδιο καλοί γεννήτορες με αυτόν! Όλα εξαρτώνται από το κάθε συγκεκριμένο ζώο.

5) Μην αποδίδετε στα σκυλιά σας αρετές που δεν διαθέτουν. Η αυτοεξαπάτηση οδηγεί στην αποτυχία. Με άλλα λόγια μην πάσχετε από εκτροφική τύφλωση.

6) Μην εκτρέφετε από μετριότητες, η απουσία ενός ελαττώματος δεν σημαίνει με κανένα τρόπο και την παρουσία της αντίστοιχης αρετής.

7) Μην κρίνετε την αξία ενός επιβήτορα από τη χειρότερη γέννα του. Όλοι οι επιβήτορες δίνουν κάποια σκυλιά χαμηλότερης ποιότητας κάποιες φορές. Αυτό που μετράει είναι πόσο καλές είναι οι καλύτερες προσπάθειες του.
Επίσης μην κρίνετε έναν επιβήτορα από ένα μόνο σπουδαίο απόγονο ανάμεσα στους πολλούς και πάντα να θυμάστε ότι ο πατέρας ευθύνεται μόνο για το μισό ενός σπουδαίου σκύλου.

8) Μην επιτρέπετε στα συναισθήματα σας να επηρεάζουν την επιλογή επιβήτορα. Το σωστό σκυλί για την σκύλα σας είναι το σωστό σκυλί, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη του.

9) Μην επιτρέπετε ο θαυμασμός σας για ένα επιβήτορα να σας τυφλώνει όσο αφορά τα ελαττώματα του.

10) Μην ζευγαρώνετε σκυλιά που έχουν το ίδιο ελάττωμα.

11) Μην ξεχνάτε ότι αυτό που μετράει είναι ολόκληρο το σκυλί. Εάν ξεχάσετε μία αρετή ψάχνοντας κάποια άλλη θα το πληρώσετε.

12) Μην ψάχνετε για το τέλειο σκυλί για να ζευγαρώσει με το θηλυκό σας. Το τέλειο σκυλί (αρσενικό ή θηλυκό) δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει.

13) Μην φοβάστε να ζευγαρώσετε σκυλιά που έχουν εμφανή ελαττώματα εφόσον έχουν συμπληρωματικές αρετές. Η έλλειψη αρετών είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα απ’ όλα. Και ποτέ μην ζευγαρώνετε δύο σκυλιά με τα ίδια ελαττώματα.

14) Μην ζευγαρώνετε μη ταιριαστούς τύπους. Η δυνατότητα να αναγνωρίζει τον τύπο κάθε σκύλου με μια ματιά είναι το μεγαλύτερο χάρισμα ενός εκτροφέα. Ρωτήστε πετυχημένους εκτροφείς να σας εξηγήσουν αυτό το θέμα – δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθετε.

15) Μην ξεχάσατε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός ποιοτικού κεφαλιού. Αν το ξεχάστε θα εξαφανιστεί σαν όνειρο!

16) Μην ξεχνάτε ότι η σωματική μάζα μαζί με ποιότητα πρέπει να είναι ένας από τους στόχους σας. Κάθε ανόητος μπορεί να εκθρέψει για το ένα χωρίς το άλλο.

17) Μην ξεχνάτε ότι ένα καλό κεφάλι μαζί με ορθότητα κατασκευής πρέπει να είναι ένας από τους στόχους σας. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να πετύχουν το ένα χωρίς το άλλο επίσης.

18) Ρωτήστε τον εαυτό σας “Είμαι εκτροφέας ή απλά παράγω κουτάβια;”. Να θυμάστε ότι διακυβεύεται η φήμη σας και κάτι κακό θα σας στοιχειώνει για πάρα πολύ καιρό.

19) Να φροντίζετε πάντα για το συμφέρον της φυλής, αν γνωρίζεται ότι ο σκύλος σας έχει κάποιο σοβαρό ελάττωμα εκ γενετής μην τον ζευγαρώνετε.

20) Μάθετε να διαβάζετε τα Pedigree και κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για να για να ζευγαρώσετε το πιο ταιριαστό σκυλί με τη σκύλα σας.

21) Μην αφήνετε το συναίσθημα να είναι η αιτία για να ζευγαρώσετε το σκύλο σας. Αν δεν αξίζει να συμμετάσχει σε εκθέσεις μορφολογίας, γιατί να τον ζευγαρώσετε;

22) Μην χρησιμοποιείται την δικαιολογία “θέλει να κάνει μωρά”. Η σκύλα σας θα προτιμούσε να μην ζευγαρώσει ποτέ και δεν πρόκειται να της λείψει  ποτέ  το ότι δεν έκανε παιδιά!

23) Μην πιστεύετε ότι είναι πιο υγιές για μία θηλύκια το να γεννήσει πριν στειρωθεί, είναι πιο υγείες για ένα κατοικίδιο να στειρωθεί χωρίς να ζευγαρώσει!

24) Το χρώμα πρέπει να είναι καθοριστικός παράγοντας.

25) Ποτέ μην ικανοποιήστε με τίποτα εκτός από το καλύτερο!

26) Το δεύτερο καλύτερο δεν είναι ποτέ αρκετό.

27) Η φήμη σας σαν εκτροφέα διακυβεύεται πάντα.

28) Η υποδομή που δημιουργείτε θα καθορίσει την ποιότητα της εκτροφής σας για μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο.

29) Η δύναμη μία γραμμής αίματος μπορεί να εξασθενίσει πάρα πολύ με το ζευγάρωμα με ένα αναξιόπιστο σκυλί, κάτι που είναι το αντίθετο από το γραμμικό ζευγάρωμα. Παρ΄όλα αυτά, αν και η γραμμή αίματος θα εξασθενίσει, η ποιότητα των κουταβιών μπορεί να είναι πολύ καλή αν ο συνδυασμός ήταν τυχερός. Είναι σημαντικό να ζευγαρώσετε ξανά ένα τέτοιο κουτάβι με τη γραμμή αίματος της μάνας ή του πατέρα.

30) Η γραμμική αναπαραγωγή βελτιώνει όλα τα χαρακτηριστικά, είτε καλά είτε κακά. Να το θυμάστε αυτό.

31)  Εάν τα περισσότερα χαρακτηριστικά είναι σωστά η γραμμική αναπαραγωγή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποκτήσετε ομοιόμορφο τύπο αφού σε κάθε γονέα επικρατούν κυρίως τα ίδια χαρακτηριστικά.

32) Ο επιβήτορας θα πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη σκύλα και επίσης να έχει και πρόσθετα καλά χαρακτηριστικά σε σημεία που υστερεί η μάνα.

33) Για να κάνετε εκτροφή με σκοπό τη βελτίωση θα πρέπει να γνωρίζεται τη φυλή και να έχετε την ικανότητα να αναγνωρίζετε καλά δείγματα όταν τα βλέπετε. Θα πρέπει να μπορείτε να φανταστείτε το ιδανικό σκυλί το οποίο επιδιώκετε και να μην σταματάτε ποτέ να προσπαθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

34) Όταν αξιολογείτε pedigrees μην αφήνετε τους αριθμούς των τίτλων να είναι καθοριστικός παράγοντας εκτός αν γνωρίζετε προσωπικά κάθε σκύλο των τριών προηγούμενων γενεών.

35) Η ηλικία του επιβήτορα δεν έχει επίπτωση στην ποιότητα των κουταβιών που μπορεί να δώσει.

36) Μην ζευγαρώνετε τα θηλυκά νωρίς. Εάν είναι ανώριμη κλέβετε από τον χρόνο ανάπτυξης της.

37) Κάθε ζώο, είτε αγελάδα είτε σκύλος, θα δώσει πολύ καλύτερες γέννες αν είναι χαρούμενο και ικανοποιημένο με τη ζωή του.

38) ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ. Μην προσπαθείτε να βγάλετε τεράστια κέρδη με την εκτροφή, η φήμη σας σας κουταβοπαραγωγου θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα από φωτιά στο δάσος και η φυλή δεν πρόκειται να υποφέρει γενικότερα.

39) Δεν είναι ο μεγάλος αριθμός σκύλων που κάνει ένα εκτροφείο σπουδαίο αλλά η εξαιρετική ποιότητα των λίγων. Ακόμα και αν κάνετε γέννες σπάνια μην ικανοποιήστε με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο.

40) Μην προσπαθήσετε ποτέ να συκοφαντήσετε ένα υπέροχο σκύλο. Ένας υπέροχος σκύλος πρέπει να είναι πηγή αισθητικής υπερηφάνειας και απόλαυση για όλους τους αληθινούς λάτρεις κάθε φυλής.              

Πηγή (μετάφραση Μάνος Ματσάκης – Dogpark.gr)

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here