Σύντομη Ιστορική Περίληψη

Στην αρχή, η ιστορία των Αμερικανικών Akitas είναι παρόμοια με την ιστορία των Ιαπωνικών. Από το 1603, στην περιοχή Ακίτα, τα Akita Matagis (μεσαίου μεγέθους σκυλιά για κυνήγι αρκούδας) χρησιμοποιήθηκαν σκυλιά πολεμιστές. Από το 1868, τα Akita Matagis διασταυρώθηκαν με Tosas και Mastiffs. Κατά συνέπεια, το μέγεθος των Akitas αυξήθηκε, αλλά τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον τύπο Spitz χάθηκαν. Το 1908 οι αγώνες σκυλιών απαγορεύθηκαν, αλλά παρ’ όλα αυτά τα Akitas διατηρήθηκαν και βελτιώθηκαν σε μια μεγάλη ιαπωνική φυλή.
Σαν αποτέλεσμα, εννέα ανώτερα δείγματα Akitas ορίστηκαν ως «Εθνικά Μνημεία» το 1931.
Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945), ήταν σύνηθες να χρησιμοποιούνται σκυλιά ως πηγή γούνας για στρατιωτικά ρούχα. Η αστυνομία διέταξε τη σύλληψη και την κατάσχεση όλων των σκύλων, εκτός από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς που χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Μερικοί εκτροφείς προσπάθησαν να παρακάμψουν τη διαταγή ζευγαρώνοντας τα σκυλιά τους με Γερμανικούς Ποιμενικούς. Όταν Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, τα Akitas είχαν μειωθεί δραματικά σε αριθμό και υπήρχαν τρεις διαφορετικοί τύποι: 1) τα Matagi Akitas 2) τα Akita πολεμιστές και 3) τα Ποιμενικά Akitas. Αυτό δημιούργησε μια πολύ συγκεχυμένη κατάσταση στη φυλή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανασύστασης της καθαρής φυλής μετά τον πόλεμο, τα Kongo-go της γραμμής Dewa απολαμβάνουν μια προσωρινή, αλλά τεράστια δημοτικότητα.
Πολλά Ακίτα της γραμμής Dewa, που είχαν χαρακτηριστικά επηρεασμένα από το Mastiff και τον Γερμανικό Ποιμενικό, πήγαν στις Η.Π.Α. από στρατιωτικούς.


Mooncry Thunder Bolt – 2 ετών

Τα Akitas της γραμμής Dewa, έξυπνα και ικανά να προσαρμόζονται σε διάφορα περιβάλλοντα, συνάρπασαν τους εκτροφείς στις Η.Π.Α. και η γραμμή αναπτύχθηκε με όλο και περισσότερους εκτροφείς και αύξηση της δημοτικότητας τους.
Το Akita Club of America δημιουργήθηκε το 1956 και το American Kennel Club (AKC) αποδέχτηκε την φυλή τον Οκτώβριο του 1972 (εγγραφή στο βιβλίο γεννητόρων και συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας).
Εκείνη την εποχή όμως το AKC και το αντίστοιχο της Ιαπωνίας (Japan Kennel Club) δεν είχαν συμφωνία για να αναγνωρίζουν το ένα τα pedigree του άλλου και γι’ αυτό η πόρτα για την εισαγωγή νέων γραμμών αίματος από την Ιαπωνία ήταν κλειστή.
Κατά συνέπεια τα Akitas στις Η.Π.Α. έγιναν πολύ διαφορετικά από αυτά της Ιαπωνίας, της χώρας καταγωγής. Αναπτύχθηκαν σαν ένας μοναδικός τύπος στις Η.Π.Α., με χαρακτηριστικά και τύπο που δεν έχουν αλλάξει από το 1955. Έτσι τα Αμερικανικά Ακίτα είναι διαφορετικά από τα Ακίτα της Ιαπωνίας όπου ζευγαρώθηκαν με Matagi Akitas με σκοπό την ανασύσταση της αυθεντικής καθαρόαιμης φυλής.


Κουτάβια του American Akitas House – 20 ημερών

Εμφάνιση

Σκύλος μεγάλου μεγέθους, στιβαρός, καλά ισορροπημένος, με μυς και βαριά κόκαλα. Το ευρύ κεφάλι, που σχηματίζει τρίγωνο, με βαθύ ρύγχος, σχετικά μικρά μάτια και όρθια αυτιά που έρχονται σχεδόν σαν συνέχεια του λαιμού, είναι χαρακτηριστικό της φυλής.
Το τρίχωμα είναι διπλό με παχύ, μαλακό και πυκνό εσωτερικό στρώμα που είναι πιο κοντό από το εξωτερικό τρίχωμα που είναι ίσιο και σκληρό.
Κάθε χρώμα όπως το κόκκινο, του ελαφιού, το λευκό κλπ είναι αποδεκτό.
Ύψος στο ακρώμιο: Αρσενικά: 66 έως 71 εκατοστά, Θηλυκά: 61 έως 66 cm (24 έως 26 ίντσες).
Οι κύριες διαφορές που έχει από το Ιαπωνικό Ακίτα είναι το χρώμα και το μέγεθος αφού το Αμερικάνικο είναι πιο ογκώδες και πιο ψηλό.


American Akitas House Tendi

Χαρακτήρας – Συμπεριφορά

Φιλικό, που να ανταποκρίνεται, αξιοπρεπής, υπάκουος και θαρραλέος.
Το Αμερικάνικο Ακίτα είναι ένα ισχυρό, ατρόμητο και περήφανο σκυλί! Κυρίαρχος, αφοσιωμένος, πιστός, μεγαλοπρεπής, έξυπνος και προστατευτικός! Τα Ακίτα έχουν γίνει θρύλος για την πίστη και την αφοσίωση που έχουν δείξει προς τους ιδιοκτήτες τους.
Το ΑΚΙΤΑ είναι ένα σκυλί προστασίας, δεν είναι επιθετικό προς τους ανθρώπους, αλλά έχει πολύ καλά ανεπτυγμένο το ένστικτό φύλαξης και προστασίας. Η πίστη και η αφοσίωση που επιδεικνύονται από ένα ΑΚΙΤΑ είναι μοναδικές.
Ως κουτάβι, το Ακίτα μοιάζει με ένα μαλλιαρό αρκουδάκι. Το αρκουδίσιο κεφάλι του και η παχιά ουρά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας, αλλά και τα άπειρα χρώματα και σχέδια καθιστούν αυτό το σκύλο μοναδικό. Μέσα στο τεράστιο αρκουδόμορφο κεφάλι του υπάρχει ένα εξαιρετικά ευφυές μυαλό. Το Αμερικανικό Ακίτα έχει μια εσωτερική ικανότητα να σκέπτεται από μόνο του, και ένα πολύ ανεξάρτητο χαρακτήρα. Το Ακίτα μαθαίνει γρήγορα και βαριέται εύκολα.


American Akitas House Paul – 2 μηνών

Υπέροχοι Σύντροφοι.
Η ζωή με ένα Ακίτα σύντροφο είναι σπάνια πληκτική. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, γεμάτη από τρυφερότητα διασκέδαση και εκπλήξεις. Τα Αμερικανικά Ακίτα και τα παιδία μπορούν να αναπτύξουν μια θαυμάσια σχέση. Τα κουτάβια αυτής της ράτσας που ανατρέφονται μαζί με τα παιδιά είναι συνήθως καλά μαζί τους.

Η Κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για ένα Akita. Η κοινωνικοποίηση του Akita από πολύ μικρή ηλικία, είναι ότι πιο βασικό για να τον καταστήσετε έναν ολοκληρωμένο όλο εμπιστοσύνη σύντροφο και φύλακα σκύλο. Το Ακίτα ανθεί πλάι στην συντροφιά του ανθρώπου και θα πρέπει να είναι μέλος του σπιτικού σας και όχι απλώς ένας σκύλος παρατημένος στην αυλή και αγνοημένος.
Tο Αμερικάνικο Ακίτα μπορεί να ζήσει άνετα σε διαμέρισμα, είναι σκύλος που δεν ενοχλεί και δεν κάνει ζημιές. Του αρέσει να βρίσκει μόνο του την «γωνιά» του και να χαλαρώνει. Φυσικά πρέπει να το βγάζουμε βόλτες για περπάτημα και άσκηση. Σαν μωρό δεν επιτρέπετε η έντονη άσκηση ενώ μετά την ηλικία των 6 μηνών μπορούμε σιγά σιγά να τον ασκούμε. Τους αρέσουν πολύ οι βόλτες!


American Akitas House Mike – 9 μηνών

Αυτό είναι το Αμερικάνικο Ακίτα, που μοιάζει με αρκούδα και οι άνθρωποι εκεί στην Ιαπωνία από όπου κατάγεται, συνήθως το χρησιμοποιούν για το κυνήγι της αρκούδας και την φύλαξη της οικογένειας.

Διαβάστε εδώ το επίσημο πρότυπο της φυλής από την FCI

Από τον Βασίλη Πανόπουλο & την Μαργαρίτα Μπερούκα – Πανοπούλου, εκτροφείς Αμερικάνικων Akita
Όνομα εκτροφείου: American Akitas House, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 57/2007
Web: www.akitasland.com, www.akitashouse.comEmail:panbilako@yahoo.gr, info@akitasland.com
Διεύθυνση: Συνοικία Μπουρνιά, Καλαμάτα, Τηλ: 6932916101 & 6932220811 

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here