To Bulldog γνωστό κυρίως σαν Αγγλικό Bulldog (αν και η επίσημη ονομασία του είναι απλά Bulldog) είναι γνωστό για το πνεύμα, το χαρακτήρα του και τη δύναμη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Winston Churchill  το  χρησιμοποίησε για να σκιαγραφήσει το κουράγιο των Άγγλων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην βιβλιογραφία η ιστορία του ξεκινάει κάπου στον 13 αιώνα και περιβάλλεται με μυστήριο. Εκεί αναφέρονται οι πρόδρομοι της φυλής οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι της αρκούδας και του ταύρου και ακούγονται πολύ συχνά οι ονομασίες «Bondogges» και «Bolddogges» που θεωρείτε ότι είχαν κοινό πρόγονο με το εξαφανισμένο είδος των «Alaunt», «Alaune» ή «Allan». Εκείνα τα χρόνια και για χρήση στο ανθηρό τότε «σπορ» του κυνηγιού ταύρων, που γινόταν με την μόνη δικαιολογία ότι το κρέας γίνεται πιο τρυφερό με αυτό τον τρόπο, χτίστηκε η σκελετική δομή της φυλής.
Χαρακτηριστικά όπως προγναθισμός για να κλειδώνει το στόμα κατά το άρπαγμα, ζάρες (αύλακες) στο πρόσωπο για να φεύγει το αίμα γρήγορα από τα μάτια, μύτη πολύ πίσω για να επιτρέπει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του αρπάγματος, βαρύ και πανίσχυρο μπροστινό μέρος για να γονατίζουν τον ταύρο και ελαφρά αλλά ισχυρά πίσω σκέλη για να μπορούν να πηδούν και να αρπάζουν τον ταύρο από το λαιμό ή το πρόσωπο! Η φυλή κατάκτησε έτσι τις καρδιές των ευγενών αλλά και των λαϊκών ανθρώπων αφού πρόσφερε ένα θέαμα εξαιρετικό για τις τότε προτιμήσεις. Σταδιακά τα πράγματα ξέφυγαν και τα σκυλιά αυτά πάλευαν ακόμα και με λιοντάρια και αρκούδες.
Τότε ήταν και η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα «Bulldog».

Το 1835 όμως το « σπορ» ευτυχώς κρίθηκε παράνομο από το κράτος και μοιραία η φυλή έχασε τη δημοτικότητά της και έπεσε σε δυσμένεια. Κάποιοι θαυμαστές της φυλής αποφάσισαν όμως να τη γλυτώσουν από την εξαφάνιση και για να το καταφέρουν αποφάσισαν να τον αναμορφώσουν από σκληροτράχηλο και βάρβαρο πολεμιστή σε σκύλο συντροφιάς και πίστης.
Έτσι χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους και μετά από 160 χρόνια επιλεκτικής εκτροφής έχουμε σήμερα το μοντέρνο «Μπούλντογκ».

Με την αμέριστη συμπαράσταση του πρώτου Ομίλου της φυλής, του «Bulldog Club Inc» που ιδρύθηκε το 1875 και συνεχίζει ως σήμερα ( με 20 επιπλέον Ομίλους σε όλη την χώρα ), η φυλή άφησε τα αποτυπώματα της σε πολλές καρδιές σε όλο τον κόσμο.


Ο Int.CH. Soul Guardian Atlas “Sumo”, το bulldog του Dogpark.gr, ποζάρει με την γνωστή περηφάνια της φυλής!

Χαρακτήρας

Το δυνατό σημείο των Bulldog είναι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα τους!

Τα Μπούλντογκ έχουν διατηρήσει μερικά από τα παλιά χαρακτηριστικά τους ως σήμερα και είναι αρκετά επίμονα, εξαιρετικά αφοσιωμένα στους ανθρώπους τους, διαθέτουν όψη αρκετά τρομακτική και δεν διστάζουν να αντιδράσουν αναλόγως όταν αισθανθούν ότι απειλούνται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δεν γαβγίζουν πολύ και είναι ευτυχισμένα με το να βρίσκονται κοντά – πολύ κοντά – στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συμβίωσης με άλλα ζώα αρκεί να είναι νεαρά όταν έρχονται σε επαφή με αυτά, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι κτητικά όσον αφορά τα παιχνίδια, τις λιχουδιές, την τροφή και ακόμα πιο πολύ το αγαπημένο τους πρόσωπο.
Τα Bulldog λατρεύουν τα παιδιά και είναι γνωστά για την ανεκτικότητα τους. Καλό θα ήταν όμως να συστηθούν σχετικά νωρίς στην οικογένεια και να ληφθεί πρόληψη ώστε το κουτάβι να προστατευθεί από πιθανή υπερβολική προσοχή για να μην κακομάθει ή πιθανή κακομεταχείριση για να αναπτυχθεί ισορροπημένα. Καθώς είναι πολύ ισχυρά σε προσωπικότητα και δύναμη σκυλιά είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να τα σέβονται και να μην τα κακομεταχειρίζονται.


Ch. Gr, Club Bul Ch. Shiloh Sterling Silver “Frankie”

Φροντίδα
Έχουν τάση να είναι τεμπέληδες και να μετατρέπονται σε λάτρεις του καναπέ, αλλά για να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση συστήνεται να περπατάνε καθημερινά – εκτός του καλοκαιριού – σε τραχύ έδαφος για την τόνωση των μυών τους και το λιμάρισμα των νυχιών τους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ασφαλέστερο τα Μπούλντογκ να εξασκούνται  ή να μετακινούνται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
Επίσης πρέπει να εξετάζετε συχνά τις πτυχές του δέρματος τους και να τις διατηρείτε στεγνές και σε καλή κατάσταση, καθώς και τα αυτιά και την ουρά τους. Το καλοκαίρι χρειάζεται δροσερό μέρος για την διαμονή του. Είναι ιδιαίτερα καλόβολος και ήσυχος, γι αυτό και συστήνεται για συμβίωση και σε διαμέρισμα. Εξαιρετικά ευαίσθητος με τα παιδιά που δείχνουν να είναι η μεγάλη αδυναμία του.


Soul Guardian Atlas “Sumo” στο European Dog Show 2012

Μην ξεχνάτε:

1)      Ένα γρήγορο βούρτσισμα με ειδικό γάντι ή βούρτσα για να φύγουν οι νεκρές τρίχες και να γυαλίσει το τρίχωμα.

2)      Να πλένετε με υγρό πανί ή γάζα ή βαμβάκι τις ρυτίδες του προσώπου του και μετά να βάζετε μια κρέμα ( Sudocrem, Bepanthene) ή πούδρα αφού το στεγνώσετε πολύ καλά.

3)      Να πλένετε με τον ίδιο τρόπο κάτω από την ουρά αν αυτή είναι κολλημένη πάνω στο σώμα, να στεγνώνετε  και μετά κι εδώ πάλι να βάζετε κρέμα. Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αν παραμεληθεί μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο ( φλεγμονή ) στο σκυλί σας που μπορεί να αλλάξει μέχρι και το χαρακτήρα του ( ευερέθιστο ) και σε βαριές περιπτώσεις να απαιτηθεί το κόψιμο της ουράς.

4)      Συχνό περπάτημα σε σκληρές επιφάνειες ( χώμα, τσιμέντο, μπετόν ).

5)      Καλή διατροφή

Θέματα Υγείας

  • Εντρόπιο: Κληρονομική κατάσταση του ματιού που προκαλείται από στρεφόμενα προς τα μέσα βλέφαρα και Εκτρόπιο.
  • Cherry eye:  Κόκκινος και ερεθισμένος αδένας (Haard) που φουσκώνει  στην εσωτερική γωνία του ματιού.
  • Ιδιοπαθής καταρράχτης
  • « Ψίθυροι Καρδιάς » (Heart Murmurs): Μερικές φορές ακούγονται στα κουτάβια αλλά σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας, χρειάζεται προσοχή στη διάγνωση.
  • Δερματικά προβλήματα: Εξαιτίας των ορμονών που έχουν οι σκύλες και καμιά φορά σε ορισμένες γραμμές δεμοδηκτική ψώρα.
  • Αλλεργίες που μπορούν να εξαλειφθούν με ειδική δίαιτα.
  • Ορισμένα προβλήματα στα ισχία αλλά σε μικρό βαθμό συγκριτικά με άλλες φυλές. Προβλήματα στους αγκώνες, τις περισσότερες φορές όμως λόγω άγνοιας του νέου ιδιοκτήτη ή μη ενημέρωσης του από τον εκτροφέα όσον αφορά τα σχετικά με την σωστή ανάπτυξη του κουταβιού του.

Η ζέστη σημαίνει κίνδυνο για τα Μπούλντογκ! Ονομάζονται βραχυκεφαλικά λόγω της κατασκευής του κεφαλιού τους και της κοντής μουσούδας τους, κάτι που από μόνο του συνεπάγεται αναπνευστικά προβλήματα. Ειδικά υποφέρουν στη ζέστη όταν ταξιδεύουν σε ζεστά αμάξια ή μένουν σε μπαλκόνια κατά τη διάρκεια της μέρας και γενικά η έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα μια επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο. Άμεση αλλά αργή μείωση της θερμοκρασίας χρειάζεται για να σωθεί ένας υπερθερμασμένος σκύλος αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο. Τα λευκά Μπούλντογκ καμιά φορά έχουν έλλειψη χρωστικής και ίσως να υποφέρουν από εγκαύματα αν εκτεθούν στον ήλιο για πολλή ώρα.Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Μπούλντογκ δεν αντιδρούν καλά  στην γενική αναισθησία για αυτό πρέπει να αποφεύγεται όσο αυτό είναι δυνατό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να έχουμε έναν κτηνίατρο που είναι γνώστης της φυλής και των τυχών προβλημάτων της ( γενικά των βραχυκεφαλικών φυλών ), και που διαθέτει και τον ανάλογο εξοπλισμό πριν καταλήξουμε σε κάποιου είδους επέμβαση.

Προσδόκιμο ζωής έχουν γύρω στα 9 χρόνια, όσο περίπου οι φυλές μεγάλου μεγέθους.

Ένας από τους λόγους που τα Μπούλντογκ είναι σχετικά ακριβά στην αγορά τους, είναι επειδή η εκτροφή τους είναι δύσκολη λόγω του ότι χρειάζονται τις περισσότερες φορές τεχνητό ζευγάρωμα και καισαρική τομή για να γεννήσουν.
Επίσης οι μητέρες είναι συνήθως αδέξιες και αυτό συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση επί 24ωρου βάσεως για τις πρώτες 3 εβδομάδες της ζωής των κουταβιών, από τον εκτροφέα, για να αποφευχθεί το γεγονός του πλακώματος των μωρών από την μητέρα. Το να εκτρέφεις Μπούλντογκ λοιπόν δεν είναι μια εύκολη υπόθεση εκτός κι αν μπορείς να βρίσκεσαι στο σπίτι όλη σχεδόν την μέρα και σίγουρα δεν είναι δουλειά για « πρωτάρηδες », αφού για να μεγαλώσει μια τοκετομάδα Μπούλντογκ σωστά, απαιτεί πολύ χρόνο, αφού τα μωρά πρέπει να τρέφονται σωστά και στα διαστήματα που απαιτείται. Επειδή είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη φυλή, αν δεν τραφούν καλά και σωστά σαν μωρά, ποτέ δεν θα πετύχουν να έχουν τα κόκαλά τους δύναμη και το σώμα τους την εμφάνιση που είναι χαρακτηριστική αυτής της πανέμορφης φυλής.


Η αξέχαστη Shervudskiy Sjurpriz Prima Donna

Αναζητώντας το νέο σας Μπούλντογκ

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα υγιές κουτάβι από έναν εκτροφέα που θα σας υποστηρίξει σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, να σας βοηθάει με την σωστή ανατροφή του και να σας καθοδηγεί καθώς μαθαίνετε τα πάντα για αυτό, τότε:

  •  Πηγαίνετε σε εκθέσεις μορφολογίας, κοιτάξτε τα σκυλιά και μιλήστε με τους εκθέτες.
  • Μην προσπαθήσετε να αγοράσετε από κάποιον που δεν σας δείχνει τη μαμά του κουταβιού και σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ημίαιμο
  • Αγοράστε κάποιο σχετικό με τη φυλή βιβλίο και ενημερωθείτε και από το διαδίκτυο.

Αν μπορούμε να τους προσφέρουμε αυτά που αναφέραμε παραπάνω τα Bulldogs είναι μια υπέροχη φυλή για συμβίωση!
Αν μια φορά ζήσουμε με κάποιο από αυτά τότε θα αιχμαλωτιστούμε από την ευγενική και ιδιαίτερη φύση αυτών των υπέροχων σκύλων και πολύ δύσκολα θα φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς ένα Bulldog στην οικογένεια μας!

« Η ζωή ποτέ δεν είναι βαρετή, όταν έχεις ένα Μπούλντογκ »

Η φυλή εκπροσωπείται επίσημα στην Ελλάδα από τον Όμιλο Μπούλντογκ Ελλάδας. 

Από την Σίσσυ Αδραμιτλή, εκτροφέα Bulldog και κριτή μορφολογίας.
Όνομα εκτροφείου: Soul Guardian, Αριθμός Καταχώρησης F.C.I.: GR 98/1999
Email: soulguardbulls@hotmail.com   Τηλ: 698 0140 117
Website: www.soulguardianbulldog.com – Facebook Page

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here