Ο Ηθικός Κώδικας  Εκτροφής είναι μία συλλογική δουλειά από μια ομάδα κυνοφίλων και εκτροφέων που κάποτε συγκροτήθηκε για να κάνει μια πρόταση υιοθέτησης Η.Κ.Ε. προς τον τον Κ.Ο.Ε. η οποία δεν έγινε δεκτή.
Ο αληθινός εκτροφέας όμως δεν χρειάζεται θεσμοθετημένους κανόνες για να κάνει το καλύτερο για την φυλή του, να ακολουθεί τα παρακάτω και να τα έχει καλά με τον εαυτό του, τους ιδιοκτήτες που τον εμπιστεύτηκαν και φυσικά τα σκυλιά του.

ΗΘΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

1 Ο Εκτροφέας δεν μπορεί συγχρόνως να είναι και σκυλέμπορος – μαζικός εισαγωγέας ή μεταπωλητής ούτε να συνεργάζεται με αυτούς κατ΄ουδένα τρόπο για την μεταπώληση κουταβιών. (Επομένως δεν μπορεί να διαθέτει ο ίδιος κουτάβια μέσω πετ-σοπ ή μέσω πρακτόρων μεταπώλησης σε πετ σοπ).

2 Ο Εκτροφέας εκτρέφει μόνον για τη βελτίωση της φυλής από γεννήτορες τυπικούς σε μορφολογία και χαρακτήρα, υγιείς και απαλλαγμένους από γενετικά προβλήματα. Υποχρεούται να διενεργεί όλους τους υποχρεωτικούς και συνήθεις κατά φυλή ελέγχους. Υποχρεούται επίσης να ελέγχει τα θηλυκά του ζώα για γενετήσια νοσήματα και να παρέχει τα σχετικά πιστοποιητικά στους κατόχους των επιβητόρων που χρησιμοποιεί. Οι κάτοχοι επιβητόρων υποχρεούνται επίσης να παρέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ελέγχου προς τους εκτροφείς.

3 Ο Εκτροφέας είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους αποδέκτες των κουταβιών του για την υγεία, τις πιθανές αδυναμίες & την κληρονομικότητα, καθως και τον χαρακτήρα των ζώων του.

4 Ο Εκτροφέας υποχρεούται να εγγράφει τις γέννες που διενεργεί κανονικά, να ταυτοποιει τα ζωα του, να παρέχει στους αποδέκτες των κουταβιών του αποδεικτικά εγγραφής, γραπτές οδηγίες πάσης φύσεως για την ανατροφή, την διατροφή και την υγεία τους, βιβλιάρια εμβολίων και αποδεικτικά αποπαρασιτώσεως, αντίγραφα γενεαλογικών χαρτών των γονέων και όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Υποχρεούται ακόμη να δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να γνωρίσουν τους γεννήτορες και να παρέχει προς αυτούς όλα τα πιστοποιητικά ελέγχων υγείας, μορφολογίας ή χαρακτήρα του ζητηθούν.

5 Ο Εκτροφέας υποχρεούται να τηρεί σχολαστικά αρχεία των ζώων του. Οι γενεαλογικοί χάρτες είναι κυνολογικα έγγραφα, αντίγραφα των οποίων πρέπει να παρέχονται προς κάθε ενδιαφερόμενο από τους εκτροφείς και η ορθότητά τους πιστοποιείται από τον ΚΟΕ.

6 Ο Εκτροφέας οφείλει να είναι ειλικρινής στις διαφημίσεις του, να διαθέτει τα ζώα του σε άτομα κατάλληλα και σύμφωνα με τον Η.Κ.Ε., να μην διαθέτει απρόσωπα τα ζώα του ως βραβεία σε διαγωνισμούς & κληρώσεις και να μην χρησιμοποιεί τυχόν  συλλογικά του αξιώματα & ιδιότητες για εμπορικούς/διαφημιστικούς σκοπούς, όπως π.χ. πληρωμένες συνεντεύξεις ή διαφημιστικές κάρτες του τύπου «μέλος του ΚΟΕ ή του Δ.Σ.του τάδε ομίλου».

7 Ο Εκτροφέας επίσης οφείλει να αποκυρήσσει και να απέχει από την κακομεταχείρηση ζώων, τις κυνομαχίες , τη χρήση σκύλων ως πειραματόζωα και γενικά την άσκοπη  χρήση βίας κατά των σκύλων.

8 Ο Εκτροφέας υποχρεούται να δέχεται από τον Κ.Ο.Ε διαγνωστικούς ελέγχους DNA & τεχνητών αλλοιώσεων στα ζώα που αναπαράγει και εκθέτει.

9 Ο Εκτροφέας υποχρεούται να είναι μέλος του ΚΟΕ και του Ομίλου της φυλής του και να τηρεί τα παρακάτω όρια ηλικίας & αριθμού γεννών για τα θηλυκά ζώα (δεν τίθενται όρια για τα αρσενικά ζώα, αλλα στις μεγαλοσωμες και γιγαντοσωμες φυλες συστηνεται να εχουν κανει τουλαχιστον τους προκαταρκτικους ελεγχους πριν ζευγαρωσουν):
α. Μικρόσωμες φυλές: ελεύθερο κατώτατο όριο, (συστηνεται το ζευγαρωμα να μην γινεται πριν το 2ο οιστρο), έως 8 ετών το ανώτατο
β. Μεσαίου μεγέθους φυλές: 14 μήνες κατώτατο, 8 ετών ανώτατο
γ. Μεγαλόσωμες φυλές: 18 μήνες κατώτατο, 7 ετών ανώτατο
δ. Γιγαντόσωμες φυλές: 24 μήνες κατώτατο, 6 ετών ανώτατο και μέχρι 4 γέννες μάξιμουμ συνολικά. (συστηνομενο όριο γενών για όλα τα μεγέθη οι 3).
Σημ. η οριοθέτηση αφορά τη στιγμή του ζευγαρώματος.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη συντακτική ομάδα του παραπάνω ήταν

Αδραμιτλή Σίσσυ
Βαρουδάκης Θέμης
Βατού Δημητρα
Γκινάλα Μαρία
Δανέλης Αδαμ
Δεκαρίστου Μαρία
Ιωαννίδης Κωστας
Καμμένου Αλεξια
Μακαρίτης Στελιος
Μπαλάκας Βασίλης
Μπίστας Σωτήρης
Ντούλος Διονύσης
Ντούλου Ευαγγελία
Ξυραφόπουλος Στέφανος
Σκούρα Μάτα

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here