Ιστορία

Το Μπουλμαστιφ (Bullmastiff) δημιουργήθηκε στην Αγγλία τον 19ο αιώνα (κάποιοι υποστηρίζουν στα μέσα του 18ου), από τους γαιοκτήμονες  οι οποίοι χρειάζονταν ένα σκύλο (μια φυλή)  που να προστατεύει και να φυλάει τις εκτάσεις γης από τους λαθροκυνηγούς.  Έναν σκύλο που να είναι γενναίος, να περιπολεί αποτελεσματικά και να είναι αξιόπιστος στην αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων.
Ήταν ξεκάθαρο ότι μια τέτοια φυλή ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να υπάρχει την εποχή εκείνη για τις συγκεκριμένες ανάγκες.


GR.CH. Mussendun Classy Lassy

Η φυλή αυτή θα έπρεπε να έχει παρουσιαστικό που να τρομάζει και να φοβίζει χωρίς να φοβάται, να είναι ευμεγέθης, αλλά παράλληλα να μη χάνει την εκρηκτικότητα και την ευκινησία του λόγω μεγέθους και βάρους.
Με αυτά τα κριτήρια σχεδιάστηκε η νέα φυλή που θα έπρεπε να προκύψει και αφού προέκυψε αυτό, ένα σκυλί δηλαδή που θα είχε συγκεκριμένες αρετές, ικανότητες και δυνατότητες, συγκεκριμένο τρόπο και σκοπό εργασίας,
αργότερα προσδιορίστηκε και ο τύπος της φυλής.

Το μπουλμαστιφ θεωρείται φυλή “κατασκευασμένη”, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις φυλές που προήλθαν από διασταυρώσεις φυλών που προϋπήρχαν.
Και η κατασκευή αυτή χρειαζόταν ένα κατάλληλο μείγμα φυλών, που θα καταστουσε το αποτέλεσμα του, χρήσιμο για ένα συγκεκριμένο τρόπο και σκοπό εργασίας.


Gr Ch Ardhub Cant Touch This

Το bullmastiff αναφέρεται σε άρθρα ως το σκυλί του θηροφυλακα, μια μείξη παλαιού αγγλικού μπουλντόγκ με μαστιφ. Κάποιοι το έλεγαν μεγάλο μπουλντογκ, κάποιοι άλλοι μικρο μαστιφ μέχρι που τελικά το 1924 ο κυνολογικος όμιλος της Αγγλίας το αναγνώρισε σαν επίσημη φυλή με το όνομα μπουλμαστιφ.

O Farcroft Fidelity του εκτροφεα  Moseley ήταν το πρώτο μπουλμαστιφ που κέρδισε σε έκθεση και η Farcroft Silvo το πρώτο μπουλμαστιφ που προκρίθηκε για πρωταθλητής μορφολογίας.

Το μπουλμαστιφ πρέπει να είναι δυνατό και δραστήριο,  θα πρέπει να είναι ικανό να πηδήξει ένα φράχτη με άνεση και να συλλάβει έναν κλέφτη και όχι να παλέψει μαζί του. Θα πρέπει επίσης να είναι πιστό και ατρόμητο αλλά όχι άγριο καθώς οι θηροφυλακες απαιτούσαν ένα σκυλί δυνατό και υπάκουο που να συλλαμβάνει τους λαθροθήρες.


Coco Channel Caneguardiano ”Καλύτερο Bullmastiff στην Ελλάδα για το 2011” με την κόρη της Caneguardiano Galandriel

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό τους ακριβώς το τι ζητούσαν από ένα σκύλο, το αποτέλεσμα που πήραν από τη διασταύρωση των δυο φυλών  ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτού του σκύλου.  Ένα σκυλί επίμονο, γενναίο,  με ήρεμη αυτοκυριαρχία όπως το bulldog και ταυτόχρονα ισχυρό, έμπιστο, τρομακτικό στην εμφάνιση όμως σταθερό εκ φύσεως, πιστό και γενναίο όπως το μαστιφ. Αυτό είναι το Bullmastiff.
Από προσεκτικά επιλεγμένους γεννήτορες δημιουργήθηκε ένας γεροδεμένος σκύλος, άφοβος  με εξαιρετικές αναλογίες, επιβλητικός στο μάτι,  συνδυάζοντας το απόλυτο μέγεθος με την απόλυτη μαχητικότητα του μαστιφ, εκτρεφοντας το με το φημισμένο θάρρος και την αντοχή του μπουλντογκ. Αυτές είναι οι δυο φυλές που έδωσαν στο μπουλμαστιφ τον ανεκτίμητο συνδυασμό τριών μοναδικών προσόντων. Την ισορροπημένη ιδιοσυγκρασία, τη μεγαλοψυχία και την ηρεμία.  Μια ήρεμη και σχεδόν αλαζονική δύναμη που έχει το ένστικτο να ρίξει και να ακινητοποιήσει και όχι να δαγκώσει  αφού το μπουλμαστιφ δεν αρπάζει  δεν δαγκώνει και δε γαβγίζει  Γι αυτό και κάποιοι το παρομοιάζουν με το λιοντάρι του κόσμου των σκύλων,  αλαζονικό ισχυρό και γενναίο.


Gamekepeer’s Wind Dancer

Χαρακτήρας

“Δεν σου ανήκει ένα Μπουλμαστιφ εσύ ανήκεις σε αυτό…”

Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει στη θέα ενός ενήλικου Μπουλμαστιφ, είναι η δύναμη στην μυική κατασκευή του σε συνδυασμό με την ψυχική  ισορροπία.
Το Bullmastiff είναι γνωστό για το κουράγιο και για την υπακοή του, ανθεκτικός και γεμάτος αγάπη για τους οικείους του, ήρεμα αξιοπρεπής με όλο τον κόσμο,  προσεκτικός,  διακριτικός   και πολύ καλός σύντροφος, είναι αρκετά κτητικός,  και με πολύ ισχυρή θέληση. Είναι σκυλί με “ χαρακτήρα” που η ζωή μαζί του δεν θα είναι ποτέ βαρετή, έχει την δική του άποψη και αυτή είναι πάντα η σωστή  Ένα ενήλικο Μπουλμαστιφ είναι ένα σκυλί που θα σας συνοδεύει παντού, στην βόλτα με το αυτοκίνητο  με τα πόδια,  ακόμα και στο τρέξιμο,  λατρεύουν να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν μαζί σας τηλεόραση, είναι σκυλιά που τους αρέσει τόσο πολύ η επαφή (σώμα με σώμα) που αν μπορούσαν να κάθονται πάνω σας θα το έκαναν.  Δεν τους αρέσει να βρίσκονται πολλές ώρες μόνα τους επειδή είναι πολύ ανθρωποκεντρικά σκυλιά.
Όταν είναι λυπημένα ή χαρούμενα, τείνουν να το δείχνουν με πολύ έντονο τρόπο.


Κουτάβια Bullmastiff

Το κλειδί για μια αρμονική και επιτυχημένη σχέση ανάμεσα σε εσάς και εκείνο  είναι ο έλεγχος και η ιεράρχηση,  τα οποία θα  πρέπει να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία όπως και η πολύ σωστή κοινωνικοποίηση. Σαν φυλή έχουν πολύ εκφραστικό πρόσωπο, την οποία εκφραστικότητά, θα την χρησιμοποιήσουν στο να μαλακώσουν  την καρδιά σας, κάθε φορά που θα τα μαλώνετε  έτσι ώστε στο τέλος να καταφέρουν να κάνουν αυτό που θέλουν.

Τους αρέσει να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους, όμως θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους δικούς τους όρους.  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Πετάς ένα ξύλο και ο σκύλος το φέρνει πίσω , το ξαναπετας και δεν υπάρχει ανταπόκριση, εκτός από ένα ανησυχητικό ύφος, σαν να σου λέει  “ μόλις σου το έφερα το ξύλο γιατί το ξαναπετας? Να καταλάβω ότι δεν το θέλεις; ”  Η ιδιοσυγκρασία του Μπουλμαστιφ συνδυάζει υψηλό πνεύμα , αξιοπιστία , αντοχή και εγρήγορση.  Έχουν μια παράξενη αίσθηση για τους ανθρώπους και ποτέ δεν θα σπαταλήσουν το χρόνο τους για όσους δεν συμπαθούν τα σκυλιά.
Είναι σκυλιά τα οποία μπορούν να μένουν σε διαμέρισμα  αρκεί να έχουν την καθημερινή τους βόλτα, είναι καλά με τα παιδιά και ανέχονται τραβήγματα από αυτά, όμως θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τον σκύλο, μπορούν να συμβούν ατυχήματα από ένα σκύλο 60 κιλών  χωρίς να το θέλει και αυτός  και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε μόνο το παιδί μας με ένα μπουλμαστιφ. Είναι σκυλιά τα οποία μπορεί να τα πάνε καλά με άλλους σκύλους και γάτες όταν θα έχουν μάθει από μικρά να είναι μαζί.

Ο μέσος όρος ζωής του είναι 8-10 χρόνια και ωριμάζει όταν γίνεται 2,5 χρονών περίπου.


Gr Ch.Ardhub Cant Touch This

Μεγαλώνοντας ένα Μπουλμαστιφ
Καλό θα είναι το κουτάβι να μην τρέχει και να μην πηδάει σε ολισθηρές επιφάνειες και να μην ανεβοκατεβαίνει σκάλες μέχρι την ηλικία περίπου των 10 μηνών.  Προτιμήστε μια καλή τροφή για το κουτάβι σας με χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης 19 – 25%  και λίπους 8 – 14%.
Κοινωνικοποιήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο, με κόσμο αλλά και με άλλα σκυλιά. Καλό θα είναι να εκπαιδευτεί και στην βασική υπακοή.
Το ύψος των θηλυκών είναι από 61-66 cm. στο ακρώμιο και των αρσενικών 64-69cm. Οι θηλυκές είναι πολύ τρυφερές, περισσότερο υπάκουες και κατάλληλες για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη,  ενώ οι αρσενικοί είναι πιο δυναμικοί αρκετά κυριαρχικοί  και χρειάζονται εμπειρία. Ο καλλωπισμός είναι πολύ απλός. Χρειάζονται ένα χτένισμα 2 φορές την εβδομάδα και καλό καθάρισμα των αυτιών για να αποφεύγονται ωτίτιδες, ιδίως μετά το μπάνιο  που μπορεί να έχει μπει νερό στα αυτιά τους. Γι αυτό και θα πρέπει στο μπάνιο τους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη ρίχνουμε νερό απευθείας σε αυτό το σημείο.
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τακτική κοπή των νυχιών, αν το σκυλί ζει μέσα σε διαμέρισμα.


Caneguardiano Everyday a star is born!

Πριν αγοράσετε ένα Μπουλμαστιφ σκεφτείτε αν είστε πρόθυμος να αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να το μεγαλώσετε,  να παρέχετε συνεχή πειθαρχία, να παρέχετε μια υγιεινή διατροφή και σωστή κτηνιατρική  φροντίδα!


Caneguardiano Feel The Mood

Τα Bullmastiff είναι επιρρεπή σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως:

  • η δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
  • τραυματισμοί στους χιαστούς συνδέσμους
  • καρκίνο (λέμφωμα)
  • προβλήματα στα μάτια (εντροπιο)
  • υποθυρεοειδισμό
  • συστροφή στομάχου
  • προβλήματα καρδιάς (υποαορτικη στένωση SAS).

Αν είστε σίγουρος ότι είναι η φυλή ιδανική για εσάς να είστε σίγουρος ότι η αγάπη που θα δώσετε θα ανταποδοθεί στο διπλάσιο!

Διαβάστε εδώ το πρότυπο της φυλής από την FCI

Απο τους: Γιάννη Ρούσσο – Μαριδέσπη Γεωργαλά, εκτροφείς Bullmastiff
Επωνυμία εκτροφείου: Caneguardiano, Αριθμός καταχώρησης F.C.I.: 08/2008
Περιοχή: Σύρος, Τηλ: 6936556885
Email: info@caneguardiano.com, Website: www.caneguardiano.com

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here