Η εκπαίδευση των σκύλων μας κοστίζει! Σε χρήμα, αν απευθυνθούμε σε κάποιον εκπαιδευτή, ή σε χρόνο, αν αποφασίσουμε να την κάνουμε μόνη μας!
Τα αποτελέσματα που επιδιώκει ο κάθε ένας μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά από την στιγμή που μπαίνουμε σε μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να φροντίσουμε να γίνει σωστά και με μόνιμα αποτελέσματα!
Παρακάτω θα δούμε τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην εκπαίδευση, στις επαναλήψεις που κάνουμε ή και μετά το τέλος αυτής!

1. Δεν εκπαιδεύετε το σκυλί σας συχνά

Ανεξάρτητα με τον τρόπο εκπαίδευσης το σκυλί μας μαθαίνει τις συμπεριφορές που θέλουμε και όταν τις θεωρήσουμε δεδομένες σταματάμε την επανάληψη τους! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η απόκριση του σκύλου στις εντολές μας να γίνεται πιο αργή (πολύ άσχημο σε εντολές όπως το “έλα” για παράδειγμα) ή ακόμα χειρότερα ο σκύλος να μην αντιδρά καθόλου σε αυτές!
Ο σκύλος χρειάζεται επαναλήψεις για να συνεχίσει να αντιδρά όπως επιθυμούμε!
Δεν είναι ανάγκη να έχουν χαρακτήρα εκπαίδευσης σε συγκεκριμένη στιγμή. Φροντίστε απλά πολλές φορές την μέρα να δίνεται τις εντολές αυτές! Να του λέτε να κάτσει πριν φάει, να περιμένει όταν κάνετε κάτι, να ξαπλώνει κάποια στιγμή στη βόλτα κτλ. Φροντίστε να είστε απρόβλεπτος!
Καλό είναι επίσης να προσπαθείτε κάθε ένα ή δύο μήνες να του μαθαίνετε ένα νέο κόλπο να κάνει για να ακονίζει το μυαλό του, να μπαίνει σε διαδικασία εκπαίδευσης και να δένεστε ακόμα περισσότερο μαζί του.

2.Επαναλαμβάνετε τις εντολές

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους!
Ο σκύλος έχει μάθει για παράδειγμα την εντολή “κάτσε” αλλά για οποιοδήποτε λόγο κάποια στιγμή δεν υπακούει στην εντολή. Ο ιδιοκτήτης επαναλαμβάνει διαρκώς την εντολή μέχρι που μετά από πολλές επαναλήψεις ο σκύλος κάθεται.  Η συμπεριφορά αυτή, το να αγνοεί δηλαδή τις εντολές, ενισχύεται και επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά.

Ο σκύλος μπορεί να μην έχει εμπεδώσει ακόμα καλά την εντολή, να μην του αρέσει ή απλά να είναι αφηρημένος. Αν είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας γνωρίζει άριστα την εντολή να την δίνεται μόνο μία φορά! Αν δεν έχει αποτέλεσμα μεταφερθείτε σε ένα πιο ήσυχο σημείο και δώστε τη ξανά. Αν πάλι δεν την εκτελέσει μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση της από την αρχή προσέχοντας να δίνεται τη εντολή μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Αν υποψιάζεστε ότι απλά ο σκύλος σας σας αγνοεί  δώστε την εντολή με πιο έντονο και επιτακτικό τόνο.

Ένα έξυπνο κόλπο είναι όταν δώσετε την εντολή και αν ο σκύλος σας αγνοήσει, να περιμένετε λιγάκι ενώ θα τον κοιτάτε στα μάτια και να προχωρήσετε λίγο πιο κοντά του. Συχνά αυτό θα τον κάνει να εκτελέσει την εντολή και εσείς φυσικά θα τον επιβραβεύσετε!

3. Μικρή ή μεγάλη διάρκεια εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση μίας νέας εντολής ή συμπεριφοράς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία φορά. Θα χρειαστείτε αρκετά “μαθήματα” τα οποία πρέπει να ολοκληρώνονται με επιβράβευση όταν δείτε ότι ο σκύλος βελτιώθηκε σε αυτό που ζητάτε! Μην συνεχίζετε για πολύ ώρα ρισκάροντας να κάνετε το σκύλο να βαρεθεί και μην ολοκληρώσετε την εκπαίδευση αν δεν υπάρχει κάποια επιτυχία, έστω και όχι τέλεια.

Καλύτερα να κάνετε πολλά μικρά μαθήματα κάθε μέρα παρά ένα μεγάλης διάρκειας.

4. Δεν κάνετε γενίκευση της εκπαίδευσης σε όλες τις συνθήκες

Αν μάθετε στο σκύλο σας να κάθετε με την εντολή “κάτσε” στην ησυχία του σαλονιού σας, αυτό θα είναι το μόνο μέρος στο οποίο θα κάθετε αξιόπιστα.
Αν δεν συνεχίσετε την εκπαίδευση γενικεύοντας της σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές συνθήκες και περισπασμούς τότε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να τον κάνετε να υπακούσει παντού.

Για να γενικεύσετε μία συμπεριφορά πρώτα πρέπει να την διδάξετε στο σπίτι σας χωρίς κάτι που να του αποσπά την προσοχή. Σταδιακά αυξήστε τους περισπασμούς ανάβοντας της τηλεόραση ή βάζοντας κάποιον να κάτσει κοντά σας. Αν όλα πάνε καλά συνεχίστε τη εκπαίδευση στην αυλή, φέρτε ένα άλλο σκύλο, βγείτε στο δρόμο, στην πλατεία σε κάποιο πάρκο και συνεχίστε την εκπαίδευση μέχρι ο σκύλος να αποδίδει το ίδιο σε όλες τις συνθήκες.

5. Βασίζεστε πάρα πολύ στις λιχουδιές και όχι στον έπαινο

Οι λιχουδιές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση μίας συμπεριφοράς ή να ενισχύσετε κάποια μετά από καιρό. Η ανεξέλεγκτη χρήση όμως των λιχουδιών μπορεί να γυρίσει εναντίον σας αφού το μυαλό του σκύλου μπορεί να πάθει εμμονή με το φαγητό και να χάνει τη συγκέντρωση του.
Όταν λοιπόν ο σκύλος σας έχει μάθει τη συμπεριφορά αντικαταστήστε τις λιχουδιές με χάδια, έπαινο, παιχνίδια ή κάτι άλλο που του αρέσει! Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατά απρόβλεπτα διαστήματα μερικές λιχουδιές για να ενισχύσετε τη συμπεριφορά αλλά με μέτρο! Εσείς πρέπει να είστε η μεγαλύτερη ανταμοιβή του οπότε φροντίστε να δείχνετε πολύ χαρούμενοι κάθε φορά που εκτελεί ικανοποιητικά τις εντολές σας.

6. Χρησιμοποιείτε πολλά και έντονα συναισθήματα

Τα υπερβολικά συναισθήματα μπορεί να μπλοκάρουν τη δυνατότητα του σκύλου σας να μάθει. Η εκπαίδευση με θυμό, δύναμη, ενόχληση θα τον τρομάξει ενώ η υπερβολική ενέργεια και οι ξέφρενες εκρήξεις χαράς και αγάπης θα τον φτάσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα ενέργειας που δεν θα είναι δυνατόν να συγκεντρωθεί και να μάθει.
Να είστε cool, ψύχραιμος και άνετος! Ένας χαλαρός δάσκαλος που ηρεμεί το σκυλί και το γεμίζει αυτοπεποίθηση. Αν κάνει λάθος απλά δοκιμάστε πάλι. Αν κάνει το σωστό χαϊδέψτε  πείτε ένα ήρεμο μπράβο, χαμογελάστε και προχωρήστε!

7. Αντιδράτε, δεν προβλέπετε

Όταν εκπαιδεύετε θα πρέπει να προβλέπετε τις αντιδράσεις του σκύλου σας και όχι να αντιδράτε σε αυτές αφού γίνουν.
Θα εκπαιδεύσετε καλύτερα ένα σκύλο να μην δαγκώνει αν τον προλάβετε ακριβώς πριν το κάνει και του δώσετε να ασχοληθεί με ένα κόκαλο αντί για τον καναπέ ή αν πάει να γαβγίσει πριν ξεκινήσει απασχολήστε το με κάτι άλλο ώστε το κίνητρο του γαβγίσματος να εντυπωθεί σαν κάτι θετικό στο μυαλό του!
Το ίδιο συμβαίνει και με την εκπαίδευση της τουαλέτας! Πολύ πιο γρήγορα θα μάθε να τα κάνει έξω αν τον βγάζετε βόλτα στην ώρα που πρέπει παρά αν τον μαλώνετε αφού ήδη έχει κάνει τη ζημιά!

8. Δεν είστε συνεπής

Τα σκυλιά πρέπει να νιώσουν ότι ο εκπαιδευτής τους ή ιδιοκτήτης τους (κυρίως) είναι συνεπής στους όρους και στη συμπεριφορά του. Θα πρέπει να είστε απόλυτος στους κανόνες και στον τρόπο εκπαίδευσης που ακολουθείτε διαφορετικά θα μπερδέψετε το σκυλί σας και θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν γίνεται τη μία μέρα να είστε υπομονετικός και την άλλη να φωνάζετε! Δεν μπορείτε να μην επιτρέπετε στο σκυλί να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας αλλά να το αφήσετε μία ή δύο φορές!
Θεσπίστε κανόνες και εφαρμόστε τους!

9. Δεν έχετε αυτοπεποίθηση 

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αδυναμία και τα σκυλιά τις αδυναμίες τις καταλαβαίνουν! Αν δείξετε έλλειψη αυτοπεποίθησης ο σκύλος θα το εκμεταλλευτεί. Αυτή είναι η φύση του! Για να το ξεπεράσετε δουλέψτε περισσότερο μαζί του ώστε να αποκτήσετε εμπειρίες και να έχετε επιτυχίες! Ζήστε με τον σκύλος σας, γνωρίστε τον, βγάλτε τον βόλτες και σιγά σιγά και οι δύο θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που σας λείπει!

10. Δεν εκπαιδεύετε τον συγκεκριμένο σκύλο

Κάθε σκυλί έχει διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά. Η φυλή βοηθάει μεν να γνωρίζουμε το γενικό πλαίσιο χαρακτήρα θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη σας και τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου σκύλου και να κατανοήσετε τι θα δουλέψει περισσότερο!

Ένα σκυλί με υψηλό food drive θα δουλέψει καλύτερα με λιχουδιές ενώ ένα σκυλί με υψηλό game drive θα πρέπει να το ανταμείβετε με ένα μπαλάκι για παράδειγμα!
Αν έχετε ένα ντροπαλό σκυλί, εκπαιδεύστε το ήρεμα σε ήσυχο περιβάλλον. Σταδιακά αρχίστε να συμπεριλαμβάνεται στο χώρο και κάποια κοινωνικά στοιχεία (άλλους ανθρώπους, σκυλιά, ήχους κτλ) ώστε να συνηθίσει σταδιακά ο σκύλος και να αποκτήσει εμπιστοσύνη.
Αν από την άλλη έχετε ένα σκυλί που θέλει να παίζει με όλους, να μυρίζει τους πάντες και δεν συγκεντρώνεται καθόλου θα πρέπει να είστε πιο απόλυτος και να τον ελέγχετε καλύτερα ειδικά σε χώρους με κόσμο, σκύλους και μυρωδιές.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να εκπαιδεύσετε καλύτερα το σκύλο σας ή και για να τον εξασκήσετε σε αυτά που έμαθε από τον εκπαιδευτή του! Φυσικά τίποτα από αυτά δεν είναι αντίθετο στην Θετική Εκπαίδευση που σέβεται απόλυτα τον σκύλο και τη φύση του!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here