Η διατροφή των σκύλων μας είναι εξαιρετικά σημαντική! Η σωστή διατροφή βοηθάει τους σκύλους να είναι υγιείς, με ισχυρό ανοσοποιητικό, δραστήριοι και να ζουν πολλά χρόνια. Επειδή η επιλογή της εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς θα πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα!
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν 3 επιλογές αυτή τη στιγμή για την διατροφή των σκύλων μας: η ξηρά τροφή (μερικές φορές συμπληρώνεται και με κονσέρβες), το μαγειρεμένο φαγητό και η ωμή διατροφή στην οποία θα εστιάσουμε σε αυτό το άρθρο!

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ την έννοια της ωμής διατροφής θα παραξενευτείτε αλλά θα σας εξηγήσουμε τα πάντα στο συγκεκριμένο άρθρο το οποίο αποτελεί εισαγωγή στην διατροφή αυτή που θεωρείται από αυτούς που την εφαρμόζουν σαν η πιο υγιεινή και φυσική διατροφή για όλους τους σκύλους ανεξάρτητα φυλής ή ηλικίας!

Η ωμή διατροφή δεν είναι κάτι καινούργιο αφού μέχρι το 1930, όπου και άρχισαν να γίνονται δημοφιλής οι κονσέρβες και η ξηρά τροφή, ήταν πολύ διαδεδομένη στις Η.Π.Α. Τα τελευταία χρόνια άρχισε πάλι να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής μετά από τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του Αυστραλού κτηνιάτρου Ian Billinghurst ο οποίος της έδωσε και την ονομασία B.A.R.F (Biologically Appropriate Raw Food ή Bones and Raw Food).

????????????????????????????

Τι είναι η BARF; 

Η BARF με απλά λόγια είναι μία διατροφή που αποτελείται από ωμές πλήρης τροφές παρόμοιες με αυτά που έτρωγαν στη φύση οι πρόγονοι των σκύλων και τρώνε ακόμα και σήμερα οι λύκοι ή ακόμα και άγρια σκυλιά σε περιοχές που υπάρχει πληθώρα θηραμάτων όπως για παράδειγμα λαγοί.
Η διατροφή αυτή πρέπει να περιέχει ωμό κρέας, κόκαλα, λίπος, εντόσθια, αυγά μαζί με το τσόφλι, λαχανικά και φρούτα (κυρίως πολτοποιημένα όπως θα βρισκόντουσαν στο στομάχι του θηράματος). Η βάση της διατροφής είναι το κοτόπουλο (τα πλατάρια, οι λαιμοί, οι φτερούγες είναι εξαιρετικές οικονομικές λύσεις) αλλά πολύ άνετα μπορεί να ταϊστεί μοσχάρι και αρνί! Το χοιρινό δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω και πριν ταϊστεί πρέπει να καταψυχθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου για πάνω από 3 εβδομάδες για να εξοντωθεί το μικρόβιο της ψευδολύσσας. Πολύ καλό επίσης είναι να ταΐζουμε και ψάρια (Σαρδέλες, Γαύρους, Σολωμούς κτλ) για το απαραίτητο Ω3 στην πιο φυσική του μορφή (αν δεν είναι εφικτό μπορούμε να προσθέτουμε ιχθυέλαιο μέσα στην τροφή).
Για να γίνει πιο πλήρης η τροφής μπορούμε να προσθέτουμε και Ινδική Καρύδα (ενδοαντιπαρασιτικό), σησαμέλαιο , μηλόξυδο (εξωαντιπαρασιτικό), ελαιόλαδο και ίσως και κάποια φυσικά συμπληρώματα όπως φύκια, προβιοτικά κτλ. Όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται σε συγκεκριμένες αναλογίες για να προσομοιάζουν στην διατροφή στη φύση και με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκύλος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά σε διάστημα 1 μήνα όπως είναι και το φυσιολογικό βέβαια! Με την ξηρά τροφή υποτίθεται ότι λαμβάνει σε κάθε γεύμα όλα τα απαραίτητα αλλά αυτό είναι άκρως αφύσικο όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε.
Τα ενήλικα σκυλιά που τρέφονται με βάση την BARF τρώνε περίπου το 3% του βάρους τους ενώ τα κουτάβια λόγω της ανάπτυξης τους από 4 – 10%. Η ποσότητες προσαρμόζονται με βάση την εικόνα του σκύλου αλλά και το πόσο δραστήριος είναι, αν είναι σκύλος εργασίας και πολλά άλλα.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τη λίστα μας με τις 16 Επικίνδυνες Τροφές για τους Σκύλους σας αφού ισχύει οποιαδήποτε διατροφή και αν ακολουθείτε!

english bulldog turning nose up at full dish of food

Προβλήματα Σύγχρονης Διατροφής

Γενικά η διατροφή των κατοικίδιων μας και ιδιαίτερα των σκύλων γίνεται όλο και πιο προβληματική τα τελευταία χρόνια και παρακάτω βλέπουμε κάποια από τα θέματα που προκύπτουν:

 • ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει μαγειρεμένο φαγητό. Με το μαγείρεμα καταστρέφονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τα βιολογικά διαθέσιμα ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη και στο πάγκρεας.
 • τα σκυλιά πρέπει να τρώνε ωμά κόκαλα με κρέας. Καθαρίζουν τα δόντια τους, δουλεύουν και αναπτύσσουν τους μυς του λαιμού και της σιαγόνας και το μάσημα προετοιμάζει το στομάχι για την επερχόμενη τροφή. Το μάσημα επίσης αυξάνει την διάρκεια του φαγητού με σημαντικά οφέλη στη χώνεψη αλλά και στο ότι πολύ δύσκολα ο σκύλος θα φάει περισσότερο από όσο πρέπει.
 • οι περισσότερες τροφές του εμπορίου (εξαιρούνται οι λεγόμενες ολιστικές τροφές) έχουν σαν βασικό συστατικό τους τα δημητριακά και τα σιτηρά τα οποία δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή του σκύλου και προκαλούν μία σειρά προβλημάτων όπως αλλεργίες.
 • οι τροφές του εμπορίου είναι γεμάτες συντηρητικά, χρώματα και αλάτι. Περιέχουν επίσης χημικά βελτιωτικά γεύσης.
 • οι περισσότερες τροφές του εμπορίου περιέχουν υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων που συνδέονται με πολλά προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης  ενώ ο σκύλος δεν τους έχει ανάγκη και χρειάζεται μόνο ελάχιστους που μπορεί να πάρει από λίγα λαχανικά! Τα σκυλιά δεν χρειάζονται και δεν “καίνε” υδατάνθρακες για την ενέργεια τους!

Πλεονεκτήματα Ωμής Διατροφής

Τα βασικά πλεονεκτήματα της ωμής διατροφής, πέρα από το βασικό όφελος που είναι το τάισμα μία υγιεινής και  φυσικής διατροφής είναι:

 • Εξαφανίζεται η πέτρα από τα δόντια, η μυρωδιά της αναπνοής βελτιώνεται και ο σκύλος θα έχει δυνατά, όμορφα δόντια χάρη στο καθάρισμα που προσφέρουν τα κόκαλα και το μάσημα τους!
  Η περιοδοντίτιδα αποτελεί πραγματική μάστιγα για τα ζώα συντροφιάς και είναι αιτία για πολλές άλλες ασθένειες που αρχικά μοιάζουν ασύνδετες! Αναγκάζει το ανοσοποιητικό να δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς διαρκώς για να αντιμετωπίσει τα βακτήρια και τις κρυμμένες φλεγμονές στα ούλα και γενικά επηρεάζει όλο τον οργανισμό. Η ωμή διατροφή και τα κόκαλα εξαλείφουν άμεσα και εύκολα το πρόβλημα!
 • Δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με αλλεργίες μειώνονται ή εξαφανίζονται και μπορείτε να περιμένετε ένα λαμπερό και γυαλιστερό τρίχωμα.
 • Μειώνονται αισθητά οι τρίχες που πέφτουν (αν πέφτουν περισσότερες από όσες είναι φυσιολογικό για την κάθε φυλή)
 • Ο σκύλος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σταματάει να μυρίζει τόσο το δέρμα όσο και το στόμα.
 • Η χρόνια διάρροια και τα μαλακά κόπρανα εξαφανίζονται ενώ η ποσότητα τους και η μυρωδιά τους μειώνετε αισθητά. Πέρα από τους “πρακτικούς” λόγους το γεγονός αυτό είναι ευχάριστο και γιατί μας δείχνει ότι ο σκύλος απορροφά πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι με την ξηρά. Αξίζει να τονίσουμε ότι σαν ποσότητα σε γραμμάρια στην ωμή διατροφή ταΐζουμε σχεδόν διπλάσια από ότι με ξηρά και τα κόπρανα είναι 3 ή και περισσότερες φορές λιγότερα!
 • Το βάρος του σκύλου θα έρθει εύκολα σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί ένα αδύνατο και πιο fit σώμα.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει.
 • Παρατηρείτε αυξημένη κινητικότητα σε αρθριτικά ζώα.
 • Αυξημένη ενέργεια και ζωτικότητα!
 • Περισσότερη ηρεμία! Το συγκεκριμένο είναι σχετικά δύσκολο να περιγραφεί αλλά γενικά ο σκύλος όταν ξεκινάει την ωμή BARF διατροφή αποβάλει μία αρνητική ενέργεια, μία νευρικότητα που είχε και που δεν φαίνεται μέχρι να εξαφανιστεί!

Η διατροφή BARF έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας και έχουν εμφανιστεί και εταιρείες που ετοιμάζουν συσκευασίες με την τροφή σε σωστές αναλογίες και την φέρνουν ακόμα και στο σπίτι (κατεψυγμένη φυσικά). Συνήθως οι τροφές αυτές είναι αλεσμένες και καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων αλλά δεν προσφέρουν τα οφέλη του κόκαλου και του μασήματος του! Αν προτιμήσετε αυτή τη λύση φροντίστε να αντικαθιστάτε κάποια από τα γεύματα του με ωμά κόκαλα με κρέας για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Κριτική

Οι αντιτιθέμενοι στην ωμή διατροφή εστιάζουν την κριτική τους κυρίως σε δύο τομείς. Στα βλαβερά μικρόβια – παράσιτα – βακτήρια που υπάρχουν στα ωμά κρέατα και στους κινδύνους από τα κόκαλα.

Αρχικά πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο και κάθε σύγκριση με τον άνθρωπο είναι απλά ατυχής. Οι κίνδυνοι από τα βακτήρια αυτά όπως πχ η Σαλμονέλα είναι μεγαλύτεροι για εμάς που ταΐζουμε (και γι’ αυτό πρέπει πάντα να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να πλένουμε τα χέρια μας, τους πάγκους κτλ)  παρά για το ίδιο το ζώο! Το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό φροντίζουν ώστε το μικρόβιο να αποβληθεί γρήγορα από τον οργανισμό! Γι’ αυτό σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί Σαλμονέλα στα κόπρανα του σκύλου χωρίς ο σκύλος να νοσεί ποτέ! Φυσικά το ίδιο ισχύει και για σκυλιά που τρέφονταν αποκλειστικά με ξηρά τροφή αφού και πάλι έχουν βρεθεί τα ίδια βακτήρια στα κόπρανα τους!
Στο κάτω κάτω δείτε πόσες συσκευασμένες τροφές αποσύρονται κάθε μήνα λόγο Σαλμονέλας ή άλλων βακτηρίων!

Όσο αφορά τα κόκαλα ο σκύλος δεν κινδυνεύει από τα ωμά αλλά από τα μαγειρεμένα! Αυτά λόγω της αλλαγής στη σύσταση τους γίνονται επικίνδυνα και ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, να γίνουν πιο ελαστικά και να προκαλέσουν ζημιά σε αντίθεση με τα ωμά κόκαλα που είναι στη φύση του σκύλου να τα δαγκώνει, να τα καταπίνει και να τα χωνεύει! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κόπρανα τα κόκαλα εμφανίζονται σαν πούδρα!

Το άρθρο αυτό είναι μία εισαγωγή στην ωμή διατροφή και στην BARF. Δεν αποτελεί οδηγό αφού δεν αναλύουμε τις απαραίτητες αναλογίες και όλες τις τροφές που πρέπει να περιέχονται σε αυτή. Θα ακολουθήσουν πολλά άρθρα διατροφής στο άμεσο μέλλον!

Πηγές:
http://www.barfworld.com/
http://rawlearning.com
http://rawfed.com

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here