Η βόλτα με το σκύλο πρέπει να είναι πάντα μία θετική εμπειρία και για τον σκύλο και για τον ιδιοκτήτη ενώ αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για άσκηση αλλά και για περισσότερο δέσιμο ανάμεσα τους.
Για να είναι όμως επιτυχημένη θα πρέπει να είναι και ευχάριστη.

Όλοι έχουμε δει πάρα πολλές φορές το γνωστό θέμα του σκύλου που τραβάει και ουσιαστικά βγάζει βόλτα το αφεντικό του! Προφανώς η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη για τον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να δημιουργείται άσχημο κλίμα και να περιορίζεται η διάρκεια της βόλτας αλλά και ο αριθμός τους. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αφού ο σκύλος δεν ασκείται αρκετά, μαζεύει ενέργεια και προκαλεί ζημιές ή έχει άσχημη συμπεριφορά!

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να διορθώσετε όσο μπορείτε την άσχημη συνήθεια του τραβήγματος και να απολαύσετε την βόλτα σαν ομάδα!

A02JAA

Μην προχωράτε όταν τραβάει!
Η πιο σημαντική συμβουλή. Όποτε νιώσετε το σκύλο σας να ξεκινάει να τραβάει ακινητοποιηθείτε εντελώς! Όταν γυρίσει να σας κοιτάξει επιβραβεύστε την προσοχή του, φωνάξτε τον δίπλα σας και όταν έρθει στο σημείο που πρέπει χαϊδέψτε τον, δώστε του κάποια λιχουδιά και ξεκινήστε πάλι τη βόλτα!
Μην προχωρήσετε ποτέ όταν τραβήξει προς τα μπροστά αλλά επίσης μην τραβάτε και μην φωνάζετε! Πρέπει να γυρίσει με τη θέληση του και τότε να επιβραβευτεί!
Η επιβράβευση με λόγια αλλά και λιχουδιές πρέπει να συνεχίζετε όσο περπατάει δίπλα σας! Σύντομα θα καταλάβει ότι όταν τραβάει δεν μπορεί να πάει πουθενά ενώ όταν βρίσκετε δίπλα σας και βόλτα πάει και λιχουδιές παίρνει!

Αν συνεχίσει να τραβάει ενώ είστε σταματημένοι τότε γυρίστε απότομα και περπατήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η στροφή αυτή ενώ το λουρί είναι τεντωμένο θα τον κάνει να χάσει την ισορροπία του, θα γυρίσει προς εσάς και αναγκαστικά θα έρθει να σας φτάσει! Μόλις βρεθεί δίπλα στο πόδι σας επιβραβεύστε τον όπως αναφέρθηκε παραπάνω!

Τα άρθρα αυτά δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την εκπαίδευση που θα κάνετε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων αλλά μπορούν να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο ή όσους έχουν ένα μεγάλο σε ηλικία σκυλί που συνεχίζει να τραβάει.
Τα παραπάνω εφαρμόζονται άνετα σε όλες τις ηλικίες και το μόνο που απαιτούν είναι να είστε συνεπής!
Μην υποχωρήσετε ποτέ σε κάποιο τράβηγμα ενώ θα είστε σταματημένοι σε άλλα αφού αυτό θα μπερδέψει το σκύλο!

Με απλά λόγια… όταν ο σκύλος τραβάει σταματάμε, όταν περπατάει δίπλα μας επιβραβεύουμε και τον κάνουμε να νιώθει υπέροχα! Δεν τον πονάμε, δεν φωνάζουμε και δεν χτυπάμε ποτέ!
Αν αρχίσετε να εκνευρίζεστε τότε απλά σταματήστε, γυρίστε σπίτι και επαναλάβετε την άσκηση κάποια άλλη στιγμή με περισσότερη ηρεμία!

Αν έχετε δικές σας σχετικές συμβουλές μην διστάσετε να τις γράψετε στα σχόλια!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τέλειο άρθρο και απόλτα τεκμηριωμένο που πραγματικά βοηθάει σε ένα καθημερινό θεματάκι που αντιμετωπίζουμε με τα κατοικίδια μας! Είναι σημαντικό βέβαια και ο ιδιοκτήτης να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές..

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here