Η κοινωνικοποίηση των σκύλων μας με άλλους σκύλους είναι απαραίτητη από μικρή ηλικία για πάρα πολλούς λόγους που αφορούν την καλή ψυχική υγεία του σκύλου, την μείωση της επιθετικότητας, την υπενθύμιση του τι σημαίνει να είσαι σκύλος, την εκτόνωση, την άσκηση και πάρα πολλούς άλλους!
Στα πλαίσια αυτά είναι λογικό όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν να αφήνουμε τα σκυλιά να παίζουν ελεύθερα! Είναι από τις καλύτερες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε ανεξάρτητα από την ηλικία ή το μέγεθος των σκύλων!

Μερικές φορές όμως το παιχνίδι μοιάζει με καβγά και αρκετοί ιδιοκτήτες αγχώνονται, μπερδεύονται και τρέχουν να “χωρίσουν” τα σκυλιά τα οποία όμως όχι απλά δεν τσακώνονται αλλά περνάνε υπέροχα!
Σίγουρα πολλές από τις κινήσεις του παιχνιδιού μοιάζουν με αυτές ενός σκυλοκαβγά αλλά τα ίδια τα σκυλιά τις μετατρέπουν έτσι ώστε να μην προκαλούν τραυματισμό ή πόνο!
Και στον καβγά και στο παιχνίδια τα σκυλιά ανεβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο, “καρφώνουν” το άλλο στο έδαφος, κυνηγιούνται, δαγκώνουν, γρυλίζουν, δείχνουν δόντια και βγάζουν ήχους!

Αν και με μια πρώτη ματιά καβγάς και παιχνίδια δείχνουν ίδια υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα τους.
Μία πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι στο παιχνίδι τα σκυλιά εμφανίζουν συμπεριφορές που δίνουν πλεονέκτημα στον αντίπαλο επίτηδες, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ σε μία αληθινή “μάχη”.
Σίγουρα θα έχετε δει κάποιο σκυλί να ξαπλώνει μόνο του μπρούμυτα ή ανάσκελα, να γυρίζει επίτηδες το λαιμό του προς το άλλο σκυλί ή να επιτρέπει στο άλλο σκυλί να το φτάσει στη διάρκεια του κυνηγητού. Κάποιοι θεωρούν ότι το παιχνίδι πρέπει να είναι ισορροπημένο με τα σκυλιά να εμφανίζουν εναλλάξ τις παραπάνω συμπεριφορές, αυτό όμως δεν ισχύει και εξαρτάται από το συνδυασμό μεταξύ των σκύλων! Αρκετές φορές ένα σκυλί που είναι πάντα στην πλεονεκτική θέση όταν παίζει με κάποιο, συναντάει ένα άλλο σκυλί και αποφασίζει να του δώσει το πλεονέκτημα χωρίς να παίζει ρόλο η δύναμη ή το μέγεθος! Αυτό που έχει παρατηρηθεί όμως είναι ότι αρκετές φορές τα αρσενικά κουτάβια αφήνουν τα θηλυκά να πλεονεκτούν ενώ δεν κάνουν το ίδιο στα αρσενικά αδελφάκια τους!
Επίσης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εύκολα θα παρατηρήσετε “σινιάλα” που κάνουν τα σκυλιά μεταξύ τους και δείχνουν ξεκάθαρα τη διάθεση για παιχνίδι. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η παιχνιδιάρικη υπόκλιση όπου το σκυλί κατεβάζει τα μπροστινά του πόδια ώστε το στήθος του να ακουμπάει σχεδόν το έδαφος ενώ το πίσω μέρος του σώματος είναι ψηλά στον αέρα και κουνιέται μαζί με την ουρά! Συνήθως τα σινιάλα αυτά εμφανίζονται μαζί με τις παραπάνω “μειονεκτικές” θέσεις και δεν έχουν καμία σχέση με την υποταγή (όπως θα ακούσετε αρκετούς να λένε) αλλά είναι ένας τρόπος για να παραμείνει ευχάριστο και να συνεχιστεί το παιχνίδι!

Πολλές φορές επίσης στα σκυλιά που παίζουν θα παρατηρήσετε ότι έχουν μία χαλαρή έκφραση με μισάνοιχτο στόμα που μοιάζει με χαμόγελο ακόμα και όταν βρίσκονται στο έδαφος με τον άλλο σκύλο να τους δαγκώνει (ψεύτικα!) στο λαιμό.

Όπως καταλαβαίνετε το παιχνίδι αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και εκτόνωσης των σκύλων και είναι κρίμα να το διακόπτουμε γιατί μπορεί να το θεωρούμε επικίνδυνο ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι!
Αρχικά πρέπει να παρατηρήσουμε αν συμβαίνουν αυτά που αναλύσαμε παραπάνω παρατηρώντας τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους.  Οι κινήσεις τους θα είναι χαρούμενες, υπερβολικές και θα έχουν μισάνοιχτο στόμα, τα δαγκώματα δεν θα προκαλούν πόνο και θα υπάρχουν αρκετές υποκλίσεις έστω και βιαστικές!
Αν παρ’ όλα αυτά δεν είστε σίγουροι μπορείτε να ακολουθήσετε την εξής σίγουρη τακτική: κρατήστε το σκύλο σας πίσω, αν πιέσει το σώμα της πάνω σας και αποφεύγει να κοιτάξει το άλλο σκύλο τότε νιώθει ανακούφιση για την διακοπή και καλό είναι να σταματήσετε το παιχνίδι. Αν όμως τραβάει και προσπαθεί να φτάσει πάλι στον άλλο σκύλο, αφήστε τον να συνεχίσει χωρίς κανένα φόβο!

Dogs playing in the park

Άλλες φορές ιδιοκτήτες διακόπτουν το παιχνίδι επειδή φοβούνται ότι το άγριο παιχνίδι μπορεί να εξελιχθεί σε κανονικό καυγά. Η έρευνα που αναφέρουμε παρακάτω μετά από μελέτη εκατοντάδων ωρών παιχνιδιού δεν παρατήρησαν ούτε μία φορά να έγινε κάτι τέτοιο!

Αφήστε τα σκυλιά σας να παίξουν! Ξέρουν να το κάνουν καλύτερα από ότι νομίζετε και δεν χρειάζονται την προστασία σας! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρήσετε για τα παραπάνω σημάδια και σιγά-σιγά θα γίνεται ειδικοί και θα μάθετε και εσείς να χαλαρώνετε με το άγριο παίξιμο των σκύλων σας!

Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία βασίστηκαν στην μελέτη των Ward, C., Bauer, E.B., & Smuts, B. 2008 με τίτλο με τίτλο “Play partner preferences and asymmetries in social play among domestic dog (Canis lupus familiaris) littermates” που μπορείτε να δείτε εδώ και από άλλες έρευνες και άρθρα του AboutDogsllc.com.

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here