Πολλοί θεωρούν ότι όλα τα σκυλιά μπορούν να κολυμπήσουν από ένστικτο αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για όλες τις φυλές.

Σκυλιά όπως τα Labrador και τα Golden Retrievers, τα Water Spaniels, οι γεννημένοι ναυαγοσώστες της Νέας Γης, τα Κανίς, τα περισσότερα Σέττερς και κάποιες ακόμα φυλές κολυμπάνε από την πρώτη στιγμή που θα μπουν στο νερό ενώ άλλα όπως τα Bulldogs, τα basset hounds, τα dachshunds, τα pugs, τα corgis, τα Boston terriers, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ και τα greyhounds κολυμπάνε με δυσκολία ή και καθόλου! Για κάποιες από τις φυλές αυτές (ειδικά αυτές με κοντά πόδια σε σχέση με το σώμα τους) καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα από τα ειδικά σωσίβια για σκύλους για να είστε 100% σίγουροι.


O Sumo, η μασκότ του Dogpark.gr, με το σωσίβιο του!

Στο σημείο αυτό και πριν δούμε μερικές συμβουλές για να μάθε στο σκύλο σας να κολυμπάει θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα σκυλιά μόνα τους κοντά σε θάλασσα ή πισίνα ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπάνε! Μία βουτιά στην πισίνα ή ένα κύμα στην θάλασσα μπορεί να αποβούν μοιραία!

Αφού διαβάσετε το άρθρο για τη νομοθεσία που αφορά τους σκύλους στην παραλία επιλέξτε ένα ερημικό σημείο και για να είστε εσείς σίγουροι ότι δεν θα έχετε προβλήματα με περίεργους λουόμενους αλλά και για να περιοριστεί το άγχος του σκύλου.

Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να μπει στο νερό με απαλή φωνή, λιχουδιές ή παιχνίδια! Μην πετάξετε ποτέ το σκύλο σας στο νερό με το ζόρι! Αν φοβάται να μπει να είστε υπομονετικοί, να περιμένετε να βάλει τις πατούσες του στο νερό και αφήστε τον να συνηθίσει και να προχωρήσει μόνος του πιο μέσα.

Όταν μπει στο νερό και νιώσει άνετα στα ρηχά μπορείτε να προχωρήσετε λίγο πιο βαθιά έχοντας πάντα το ένα χέρι σας στην κοιλιά τουκαι το άλλο στην ουρά ή στο πίσω μέρος του σώματος ώστε να τον κρατάτε στην επιφάνεια, όπως σε ένα παιδί που μαθαίνει να κολυμπάει, ακόμα και αν φοράει σωσίβιο! Συνεχίστε να υποστηρίζετε το βάρος του μέχρι να αρχίσει να κουνάει τα πόδια και να νιώθει άνετα! Στη συνέχεια βγάλτε το χέρι κάτω από την κοιλιά και συνεχίστε να κρατάτε κάτω από την ουρά ώστε να διατηρεί την ισορροπία του. Θα αφαιρέσετε εντελώς τα χέρια σας μόνο όταν σιγουρευτείτε ότι πια κολυμπάει με άνεση!

Μείνετε συνέχεια δίπλα του και δείξτε του πως πρέπει να βγαίνουν από τη θάλασσα ή ακόμα περισσότερο από πισίνα που έχει σκαλιά σε συγκεκριμένο σημείο. Σε πισίνες με κλασικές μεταλλικές σκάλες θα χρειαστεί να τον ανεβάσετε εσείς…

Καλό θα είναι όταν βγει από τη θάλασσα να έχει πρόσβαση σε καθαρό φρέσκο νερό και σε δική του πετσέτα… για την δική σας άνεση 😉 ενώ προτείνουμε και ξέβγαλμα, όταν είναι δυνατό, γιατί το αλάτι δεν είναι ότι καλύτερο για την τρίχα και το δέρμα του!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here