Η αγάπη που νιώθουμε για τους σκύλους μας πολλές φορές μας οδηγεί σε συμπεριφορές που δεν είναι ιδανικές γι’ αυτούς και έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε!
Πολλοί ιδιοκτήτες εξανθρωπίζουν το σκύλο τους και του φέρονται σαν να είναι το παιδί τους, σαν να είναι άνθρωπος. Σίγουρα έχουν τις καλύτερες προθέσεις αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι ότι καλύτερο μπορούν να προσφέρουν.

Αν και η φυλή και ο χαρακτήρας παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο κάθε σκύλος έχει ανάγκη κάποια από τα παρακάτω το σίγουρο είναι ότι όλα τα σκυλιά τα χρειάζονται!

Βασικές Ανάγκες
Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο προφανώς ενδιαφέρεστε αρκετά ώστε να παρέχετε στο σκύλο σας τις βασικές του ανάγκες, δηλαδή καλή τροφή, φρέσκο νερό και κατάλληλο σπίτι!

Κανόνες και Καθοδήγηση
Τα σκυλιά χρειάζονται κανόνες και έναν ιδιοκτήτη – αρχηγό για να είναι ήρεμα και ισορροπημένα. Από την πρώτη στιγμή που γεννιούνται η μάνα τους αρχίζει και θέτει κανόνες άμεσα και χωρίς πολλές συζητήσεις. Τα μαθαίνει που να κάνουν τις ανάγκες τους, πως να παίζουν, πως να τρώνε, πως να δαγκώνουν απαλά και πολλά άλλα! Στις αγέλες υπάρχει πάντα κάποιος αρχηγός και η έλλειψη του δημιουργεί στρες και μπερδεύει τα σκυλιά.

Από την φύση τους τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι ακόλουθοι (οι ράτσες όμως παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ), η έλλειψη όμως καθοδήγησης θα τα μπερδέψει και θα τα αναγκάσει να προσπαθήσουν  να επιβληθούν.
Φυσικά ο αρχηγός δεν πρέπει να είναι άγριος, επιθετικός και καταπιεστικός! Το αντίθετο… με σεβασμό και αγάπη πρέπει να δείχνει στο σκύλο τι πρέπει να κάνει, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Οι κανόνες είναι απλά βασικά πράγματα που θα κάνουν και τη δική μας ζωή πιο εύκολη. Μερικά παραδείγματα μπορεί είναι: δεν ανεβαίνει στο κρεββάτι, κάθεται για να του βάλουμε το λουρί, δεν πηδάει πάνω μας, κάθεται πριν το φαγητό και πολλά άλλα. Η ουσία δεν είναι η αυστηρότητα των κανόνων αλλά η σταθερότητα στην εφαρμογή τους.
Θεωρώ περιττό να πω ότι η καθοδήγηση και η κανόνες δεν πρέπει να επιβάλλονται ΠΟΤΕ με βία!  Δεν χτυπάμε ποτέ το σκύλο μας και δεν φωνάζουμε ότι μας έρθει στο κεφάλι! Πάντα εφαρμόζουμε τους κανόνες και τις διορθώσεις μας με απόλυτο σεβασμό στο σκύλο και με απόλυτη κατανόηση στις ανάγκες της φυλής του.

Πνευματικές Ανάγκες
Τα σκυλιά είναι έξυπνα ζώα και πρέπει να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για είναι ισορροπημένοι!
Χρειάζονται πνευματικές προκλήσεις για να νιώθουν σημαντικοί και να καταλαβαίνουν ότι έχουν κάποια δουλειά να κάνουν! Αν δεν παρέχετε εσείς τις πνευματικές αυτές προκλήσεις τότε το ένστικτο του σκύλου σας θα βρει εναλλακτικές λύσεις για να ικανοποιηθούν.
Και εδώ η φυλή παίζει σημαντικό ρόλο αφού θα πρέπει να προσπαθείτε να ικανοποιείτε ανάγκες που σχετίζονται με την εργασία του σκύλου σας. Αν δεν παίζετε παιχνίδια επαναφοράς με ένα Labrador για παράδειγμα θα αρχίσει αυτό από μόνο του να σας φέρνει έμψυχα ή άψυχα αντικείμενα!
Πολλές φορές δεν θα μπορείτε να ικανοποιήσετε τα ένστικτα του σκύλου σας αλλά δεν χρειάζεται να απογοητευτείτε! Οι πνευματικές του ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν με εκπαίδευση στις βασικές ασκήσεις ή επανάληψη τους, προσπάθεια εκπαίδευσης νέων τρικ, ειδικά παιχνίδια που βάζετε μέσα λιχουδιές ώστε να σκεφτεί πως θα τα βγάλει, κρυφτό και πολλά άλλα! Μπορείτε ακόμα να πάρετε 3 μπολ, να βάλετε κάτω από ένα μία λιχουδιά και να παίξετε το γνωστό “εδώ παππάς – εκεί παππάς”!

Άσκηση
Σίγουρα θα έχετε ακούσει την ατάκα “κουρασμένο σκυλί είναι καλό σκυλί” και η αιτία γι’ αυτό δεν είναι η κούραση ή η έλλειψη ενέργειας αλλά η ικανοποίηση της εκτόνωσης! Αυτό δίνει ηρεμία στο σκύλο και μετά από έντονη άσκηση, βόλτα ή παιχνίδι τον βλέπουμε να χαλαρώνει ξαπλωμένος!
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η ηλικία και η φυλή του σκύλου παίζουν μεγάλο ρόλο και στο συγκεκριμένο κομμάτι! Σε πολλές φυλές αποφεύγουμε την έντονη άσκηση στα κουτάβια για παράδειγμα ενώ εντελώς διαφορετικές ανάγκες άσκησης και εκτόνωσης έχει ένα Bulldog σε σύγκριση με ένα Jack Russel!
Η εποχή είναι επίσης σημαντική και το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί!
Η βόλτα είναι η απαραίτητη καθημερινή μορφή άσκησης και εκτόνωσης του σκύλου, ένα τελετουργικό που κανείς δεν πρέπει να αμελεί ποτέ!  Από εκεί και πέρα όμως μπορείτε να κάνετε και άλλες δραστηριότητες όπως παιχνίδια με μπάλα, Frisbee, μπάνιο στη θάλασσα αλλά και πιο οργανωμένες δραστηριότητες όπως το Agility που συγχρόνως βοηθάνε και μέρος των πνευματικών αναγκών του σκύλου σας.

Κοινωνικές ανάγκες
Τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί μαζί μας εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι πραγματικά κοινωνικά ζώα!
Είναι πραγματικά χαρούμενα να περνάνε χρόνο μαζί σας ή με την οικογένεια σας και τους φίλους σας ενώ αν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά από μικρά τότε θα ευχαριστιούνται και την παρέα άλλων σκύλων! Να είστε προσεχτικοί ώστε οι κοινωνικές τους ανάγκες να ικανοποιούνται σε θετικό περιβάλλον, με αντίστοιχα κοινωνικά σκυλιά και ειδικά στην αρχή “συμβατά” ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εντυπώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τον σκύλο για όλη του την ζωή!
Φυσικά οι κοινωνικές ανάγκες του σκύλου σας ικανοποιούνται και παράλληλα με την ικανοποίηση των παραπάνω αναγκών αφού στις περισσότερες ξοδεύετε ποιοτικό χρόνο μαζί του (βόλτα, παιχνίδι, εκπαίδευση κτλ).
Προσπαθήστε να εντάξετε το σκύλο στην καθημερινότητα σας όσο περισσότερο μπορείτε! Ακόμα και η πιο βαρετή για εσάς δραστηριότητα γι’ αυτόν είναι μία περιπέτεια που περνάει μαζί σας! Πάρτε τον μαζί σας όταν πάτε για καφέ, όταν ποτίζετε, όταν πάτε για ψώνια (αν επιτρέπετε η είσοδος του στα μαγαζιά) και γενικότερα κάντε τον κανονικό μέλος της οικογένειας σας!
Όσο μεγάλος και αν είναι στην ηλικία, ακόμα και όταν οι ανάγκες για σωματική άσκηση μειωθούν, να είστε σίγουρος ότι η ανάγκη του για παρέα και κοινωνικοποίηση δεν πρόκειται να μειωθεί ποτέ!

Ξεκούραση
Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται περίπου 17 ώρες ξεκούραση την ημέρα στην οποία περιλαμβάνονται εκτός του ύπνου και το άραγμα – ξάπλωμα που συχνά βλέπουμε τους σκύλους μας να κάνουν! Για τα κουτάβια οι ώρες αυτές είναι σχεδόν αποκλειστικά ώρες κανονικού ύπνου! Σκυλίσια ζωή! 
Η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι απαραίτητες για την μείωση του σωματικού και ψυχολογικού άγχους αφού επιτρέπει στα σκυλιά να αναρρώνουν από τις εκκρίσεις στρεσογόνων ορμονών όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Η ύπαρξη των ορμονών είναι φυσιολογική αλλά η έλλειψη ξεκούρασης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα που με τη σειρά τους προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, φόβο και γενικά υπερβολικές αντιδράσεις.
Ο χώρος του ύπνου (όχι απαραίτητα της ξεκούρασης – χαλάρωσης που μπορεί να γίνεται παντού) είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού θα πρέπει να γίνεται σε ήσυχο σημείο στο οποίο ο σκύλος νιώθει ασφαλής. Προτείνω την χρήση κλουβιού όπως την έχω αναλύσει στο σχετικό άρθρο.
Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος εκτός άλλων και για τη δημιουργία της Μελατονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Το άρθρο αυτό δεν εξαντλεί ούτε τις ανάγκες του σκύλου, ούτε την ανάλυση για αυτές που αναφέρονται και θα επανέλθουμε και μελλοντικά! Παρακαλώ συμπληρώστε τις παρατηρήσεις σας και ότι πιστεύετε ότι λείπει στα σχόλια!  Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ισορροπία που χρειάζονται οι σκύλοι για να είναι ήρεμοι και αυτό δυστυχώς δεν γίνεται μόνο με την αγάπη μας!

Ακολουθήστε τη Σελίδα του Dogpark.gr στο Facebook , στο Instagram και στο Twitter για άμεση ενημέρωση για όλα μας τα άρθρα αλλά και για θέματα που δεν καλύπτουμε εδώ! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here